Column: Provincierace

Ik heb nog helemaal geen aandacht  gegeven aan de provincietour , dus daarom aandacht ervoor in de vorm van een column. Ik ben benieuwend wat jullie van deze vorm vinden en ben ook benieuwd hoe jullie de tour vonden.

1 koningspaar , 45 gemeentes , 18 verschillende vervoermiddelen , 1277 km , 18 koren , 43 orkesten/muziekverenigingen,  12 provincies , 29 sportactiviteiten , 6 dagen en dan nog een ontelbare hoeveelheid handen schudden. Zomaar even wat cijfers van de provincietour (met dank aan de NOS). Het zit er nu weer op en we kunnen dus gaan terugblikken.

De tour was bedoeld om snel veel mensen de mogelijkheid te geven om het koningspaar te zien en ook andersom.  Met al de dorpen en steden die bezocht zijn en de aantallen mensen die op de been waren is dat doel zeker wel gehaald. Het heeft ook leuke beelden opgeleverd, waar ik wel van heb genoten. Eigenlijk was het zes keer een dubbele Koninginnedag. Zelf heb alleen maar een glimp van de hoed van prinses Maxima gezien , maar vond het leuk om te zien wat voor publiek er bij de route stond. Daarin merkte ik wel een saamhorigheid , iets waar het ook voor bedoeld was.  Ik stond bij twee jongens ik denk  een jaar of twintig. Zij wisten nog net dat het koningspaar er was , maar  niet waarom. Wel vonden ze het toch wel fijn dat er dranghekken nodig waren, want ‘het zou toch wat zijn als er geen drang hekken nodig waren als een koningspaar op bezoek komt’ , andere mensen wisten er wel van en probeerde te achterhalen waar het koningspaar precies vandaan zouden komen en er was ook nog een enkele demonstrant met een spandoek. Het koningspaar was net het paushauze in en iedereen stond dus vol verwachting te wachten tot ze weer naar buiten zouden komen. En dan is het moment daar. Iedereen natuurlijk camera’s in de aanslag. Helaas namen ze alleen de tijd voor de mensen die bij de uitgang van paushauze stonden , ik stond aan de andere kant van het plein en zag dus alleen de hoed van Maxima en later de auto met het koningspaar erin weg rijden.

Er was ook wel kritiek. Het ging wel erg snel allemaal. De meeste plaatsen kregen net een kwartiertje de tijd om het koningspaar rond te leiden. Ik snap die kritiek wel en had ook liever gezien dat er iets meer tijd voor hadden genomen , maar ja het is wel lastig om in korte tijd meer dagen vrij te maken voor dit soort bezoeken. Ik ben blij met de beelden en vond de sfeer in Utrecht goed. Ik kijk nu al uit naar de eerste koningsdag, waar hopelijk ook de Vollenhovens bij zijn. Dan kunnen alle familieleden de aandacht verdelen over het publiek en heeft iedereen het gevoel gezien te worden.

Alle berichten over de tour in een dossier op de NOS site

Eén gedachte over “Column: Provincierace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *