Nog een kleinkind voor Prinses Irene opkomst

Embed from Getty Images

Begin deze maand werd bekend dat Prins Jaime en Prinses Viktoria hun tweede kind verwachten in april/mei volgend jaar. Vandaag maakte de NOS bekend dat Prinses Irene nog een kleinkind verwacht volgend jaar. Prins Carlos en Prinses Annemarie hopen namelijk in mei 2016 hun derde kindje te verwelkomen. Het paar heeft twee dochters: Prinses Luisa (geboren op 9 mei 2012) en prinses Cecilia (geboren in oktober 2013)

Viering 75ste verjaardag Prof.Mr. Pieter en 25 jarig jubileum Fonds Slachtofferhulp

30 april was hij al jarig  en al zal hij dat vast in kleinere kring wel gevierd hebben was het echt verjaardagsfeestje pas gisteren. In het Beatrix Theater in Utrecht  werd 75ste verjaardag van Prof.Mr. Pieter gevierd. Niet alleen de 75ste verjaardag van de Professor werd gevierd ook het 25 jarig jubileum van het door hem opgerichte Fonds Slachtofferhulp. 

Pieter van Vollenhoven richtte 25 jaar geleden het Fonds Slachtofferhulp op, dat slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen bijstaat. Met pianoconcerten van de ‘Gevleugelde Vrienden’ speelde hij samen met Louis van Dijk en Pim Jacobs in de beginjaren het te besteden budget van het fonds bij elkaar. Pas later verbonden grote organisaties zoals de ANWB, ING en de Staatsloterij zich aan het fonds. Inmiddels steunen zo’n honderd organisaties het Fonds Slachtofferhulp.
Viering

Het programma van de feestavond was samengesteld in overleg met Pieter van Vollenhoven en bestond vooral uit muziek. Onder het thema “Circle of Life”  werden nummer uit verschillende musicals gespeeld. Die nummer werden onder andere uitgevoerd door Freek Bartels , Christanne de Bruijn , Lone van Roosendaal en Tony Neef. Prof. Mr. Pieter opende de avond en Prins Maurits sloot de avond af.

Uiteraard waren onder de gasten leden van de koninklijke familie. Naast Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven zelf waren ook Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris, Prinses Aimée, Tjalling ten Cate, Prins Carlos, Prinses Annemarie,  Prinses Laurentien, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. Andere gasten waren o.a. minister Opstelten , staatssecretaris Teeven  en twee oud minister presidenten, Jan Peter Balkenende en Dries van Agt.

Bron: Fonds Slachtofferhulp
Bij een verjaardag hoort een cadeau. De genodigden van het feest konden kiezen uit twee cadeaus voor de jarige; een bijdrage aan zijn hobby natuurfotografie of een donatie voor een noodhulpfonds van Slachtofferhulp. Dat laatste werd vaak genoeg gekozen en zorgde voor een bedrag van 100.000 euro voor Fonds Slachtofferhulp.

Koningsdagconcert: Een oude traditie in een nieuw jasje.

Gisterenavond vond voor het eerst een Koningsdagconcert plaats. Dit concert is een voortzetting van het idee van prins Claus. Sinds  1985 liet Beatrix jaarlijks na het idee van Claus  enkele weken voor Koninginnedag een concert organiseren in Paleis Noordeinde. Dit initiatief na het idee van Prins Claus werd na zijn dood voortgezet door Koningin Beatrix. En Koning Willem-Alexander breekt niet met de traditie, maar wijzigde wel de locatie.  Wat feitjes en beelden van de Koninginnedag concerten

2003
Een speciale editie voor 65ste verjaardag van koningin Beatrix en Prins Claus (overleden in oktober 2002) werd herdacht. Deze editie was niet in Paleis Noordeinde , maar in het Concert Gebouw in Amsterdam
2005
Ook de editie van 2005 werd niet in Noordeinde gehouden. Vanwege de viering van het zilveren regeringsjubileum werd er toen op 30 april 2005 in een grote tent op het Malieveld in Den Haag een speciaal Koninginnedagconcert gegeven.
(Toen nog koningin) Beatrix – Prinsessen Maxima en Margriet en (toenmalig) Prins Willem-Alexander
Wisselende samenstellingen
Bij de Koninginnedag concerten is de samenstelling wel eens gewisseld.
In 2007 waren , toen nog koningin, Beatrix , (toen nog Prins) Willem-Alexander , Prof.Mr. Pieter en Prins Constantijn erbij. In 2008 schoven Prins Friso en Prinses Mabel zich aan bij de toenmalige koningin en kroonprinselijk paar aan. In 2009 was  Prinses Christina van de partij samen met de toenmalige koningin en kroonprinselijk paar en Prins Constantijn en Prinses Laurentien. In 2010 werd (toen nog) koningin Beatrix vergezeld door (toen nog Prins) Willem-Alexander ,  (toen nog Prinses) Maxima , Prins Jaime , Prins Carlos en (toen nog zijn verloofde) Annemarie en ook Prinses Christina was er weer bij. In 2011 waren Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Prins Carlos en (toen nog zijn verloofde) Annemarie en ook Prinses Christina weer meegekomen met de toenmalig koningin en het kroonprinselijk paar. Ook Prins Pieter Christiaan was er bij. In  2012 waren Koningin Beatrix, Prinses Margriet, Prins Pieter-Christiaan, Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita en Tjalling ten Cate aanwezig.  Bekijk hier printscreens van 2012 en hier van 2007 t/m 2011
Bekijk beelden terug
2006  –  2009 (17 april opgenomen , maar door aanslag in Apeldoorn pas in juni 2009 uitgezonden) –2010 –  2011– 2012 – 2013
We hebben van het eerste koningsconcert al beelden van aankomst. (HIER , HIERen HIER) Op 26 april om 22.30 uur kunnen we het hele concert bekijken. 

Doop Cecilia

In de kathedraal van Piacenza (Italië) is zaterdag de tweede dochter van Prins Carlos en Prinses Annemarie gedoopt.  De op 18 oktober geboren prinses Cecilia Maria Johanna Beatrix de Bourbon de Parme werd door de bisschop Gianni Ambrosio van Piacenza  gedoopt met water uit de rivier de Jordaan en Spanje.  Het prinsesje droeg een doopjurk uit de 19de eeuw die o.a  ook gedragen is door haar zusje (zonder het mutsje), moeder en oma.

De keuze voor Piacenza is een  ‘historische en symbolische’ keus. Prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, voert sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de titels ‘hertog van Parma en Piacenza’. Oudste dochter prinses Luisa Irene is in september 2012 in Parma gedoopt en nu was het dus de beurt aan de andere plaats.
De peetouders van Prinses Cecilia zijn oud-tantes prinses Cecilia van Bourbon-Parma en Prinses Beatrix , opa Hans Gualthérie van Weezel,  tante prinses Margarita en  achternicht Véronique Kakebeeke-Gualthérie van Weezel.

Foto’s AFP – PPE fotoserie – ANP foto’s

Tweede dochter voor Prins Carlos en Prinses Annemarie

Prins Carlos en prinses Annemarie de Bourbon de Parme zijn gisteren -17 oktober- de ouders geworden van een tweede dochter. Gisteren beviel Prinses Annemarie in Den Haag bevallen van Cecilia Maria Johanna Beatrix. Haar roepnaam is Cecilia.
Cecilia is vernoemd naar haar oudtante prinses Beatrix en haar grootvader Hans Gualthérie van Weezel.

Prinses Annemarie lag al sinds begin oktober in het ziekenhuis en  zal samen met haar dochtertje ook nog enige tijd in het ziekenhuis blijven uit voorzorg. Prinses Annemarie was eind november uitgerekend en prinses Cecilia is dan ook ruim een maand te vroeg geboren, iets wat je terug ziet in haar gewicht (het prinsesje weegt 1500 gram).

Prins Carlos en prinses Annemarie hadden al een dochter: Luisa Irene die in mei 2012 geboren is.

Nieuwsoverzicht: Week 39 – 23 t/m 28 September 2013

Koning Wilem-Alexander ontvangt de ambassadeur van Bangladesh in afscheidsaudiëntie
Koning Willem-Alexander ontving maandag (23 september) in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Bangladesh

Prins Pieter Christiaan bezoek project LiveDijk Utrecht
Maandag was prins Pieter Christiaan in Vreeswijk. Hij liet zich hier voorlichten over het project LiveDijk Utrecht en gaf hij zelf ook voorlichting.

Het project LiveDijk bestaat uit twee dijken: de Grechtdijk in Woerden en de Voorhavendijk bij de Beatrixsluizen in Nieuwegein. In het project werken Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat, de kennisinstellingen TNO en Deltares, bedrijven en de provincie Utrecht  samen om ervaring op te doen met de realtime monitoring van dijken door middel van sensoren.
 In het project Livedijk Utrecht wordt daarom een experiment gedaan om via sensoren meer te weten te komen over de toestand in de dijk. Sensoren meten onder andere waterspanning, temperatuur en meteorologische informatie. Met deze indicatoren kan bepaald worden hoe stabiel de dijken zijn. Waterbeheerders gebruiken deze informatie om verstevigingsontwerpen en beheerplannen te optimaliseren. Als de proef slaagt, hoeven medewerkers van Waterschappen niet regelmatig langs dijken te lopen voor inspecties. Prins Pieter Christiaan is directeur van AGT Nederland en richt zich in de functie vooral op innovatie in water asset management, veiligheid en infrastructuur.  Een foto van het bezoek vind je HIER

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven neemt afscheid als voorzitter restauratiefonds
Afgelopen maandag (23 september) organiseerde het restauratiefonds een afscheidssymposium voor Prof.mr. Pieter in de Broerenkerk in Zwolle, die na 27 jaar afscheid nam als voorzitter

Prins Jaime in het programma ‘De Wereld draait door’.
Prins Jaime heeft eind augustus, in zijn functie als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van buitenlandse zaken,  voor Nederland een miljoenencontract met Bolivia binnengehaald voor de winning en verwerking van lithium. 

Onder de grond in Bolivia zit eenderde tot de helft van de wereldvoorraad lithium. De grondstof wordt gebruikt in onder meer accu’s van laptops, telefoons, auto’s en in geneesmiddelen. Nederland gaat Bolivia helpen bij de fabricage van accu’s. De TU Delft zal Bolivia ondersteunen. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking was deze week in New York om een contract met de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken te tekenen, waarna het lithium-project kan beginnen. Op maandag 23 september vertelde prins Jaime over de deal in het programma ‘De Wereld draait door’ 
http://media.vara.nl/player.php?id=300524

Prinses Irene bij première ‘De Nieuwe Wildernis’
Prinses Irene verscheen maandagavond 23 september, samen met andere bekende Nederlanders en natuurliefhebbers, in het Koninklijk Concertgebouw bij de première van de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Het opnemen van de film ,die plaats vonden in de oostvaardersplassen, heeft twee jaar lang geduurd en er zijn vijf cameraploegen gebruikt. De muziek is gespeeld door het metropoolorkest en werd tijdens de première live gespeeld.

Bekijk HIER en  HIER twee foto’s van prinses Irene op de groene loper en bekijk HIER een verslag van de première. (Bij ongeveer 1 minuut 15 komt prinses Irene even aan het woord.

Prinses Irene sprak de vrijdag voor de première ook al over de film in het programma Pauw en Witteman.
http://media.vara.nl/player.php?id=243152


Koningin Máxima in New York.
Van maandag 23 september tot woensdag 25 september was Koningin Máxima in New York. Maandag sprak ze op de 2e VN InterAgency over Inclusive Finance. Op de VN InterAgency komen organisaties als UNESCO, OHCHR (Bureau van de hoge commissaris voor de Mensenrechten), UNODC (VN-Bureau voor Drugs en Misdaad ) EN UNDP ) United Nations Development Programme) bij elkaar. Bekijk  HIER foto’s

Dinsdag 24 september overhandigde de prinses het vierde jaarverslag van haar activiteiten als Speciale Pleitbezorger voor inclusieve financiering aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Na deze overhandiging voerde ze met enkele regeringsleiders, bewindspersonen en functionarissen van diverse organisaties gesprekken over dit onderwerp.
http://nos.nl/embed/?id=e:555448

Woensdagmiddag opende de prinses samen met Ban Ki Moon de vernieuwde Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN.  De aanwezigheid van de Nederlandse koningin was niet het enige Nederlandse aan de opening. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (Timmermans) hield een  toespraak én de lounge is ingericht door een Nederlands ontwerpteam.
De ‘loungeroom’ is een ontmoetingsplek voor alle wereldleiders en politici uit de 193 lidstaten van de VN.   Klik HIER voor foto’s

Laurentien ondertekent actie ‘Waterspaarders’
24 September was prinses Laurentien op de montessorischool Leidschenveen in Den Haag voor de ondertekening van de actie ‘Waterspaarders’. Een actie die onder meer mogelijk gemaakt wordt door de door de prinses opgerichte Missing Chapter Foundation.

Met de actie Waterspaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik zodat heel Nederland korter gaat douchen. Dit gaat o.a. via een lesprogramma. Ze kunnen hun eigen etiket ontwerpen voor een fles douchegel en met de WaterSpaarders-stopwatchapp de tijd opmeten hoe lang een gezinslid onder de douche staat.

Met vijf organisaties ondertekenden de leerlingen van de Monterssorisschool dinsdag het akkoord. Prinses Laurentien zette haar handtekening als oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation.
HIER en HIER een foto.
http://embed.kijk.nl/?width=500&height=283&video=KZGxOWodksRo

Prof.Mr. Pieter neemt het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst
25 september nam Prof.mr. Pieter van Vollenhoven het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst op het Fort bij Uitermeer in Weesp. Voor het boek is o.a. gebruik gemaakt van documenten van Pieter van Vollenhoven sr., de vader van prof. Mr. Pieter.

Pieter van Vollenhoven sr. was commandant van de Vaartuigendienst in het oostelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het zogenoemde Oostfront. Schrijver Freek Schlingmann heeft op basis van de onbekende documenten een bijzondere geschiedenis beschreven van de slag om de Grebbeberg. Naast de vele opmerkelijke militair-technische en -politieke voorvallen, komen ook verschillende maatschappelijke gebeurtenissen waaronder leed en angst onder de bevolking, aan bod.

Bekijk HIER  en HIER foto’s van het in ontvangst nemen van het boek.

Koning bij opening European Cancer Congress
Gisteren (27 september) was Koning Willem-Alexander bij opening European Cancer Congress. Bij aankomst werd Koning Willem-Alexander ontvangen door de voorzitters van het congres, Cornelis van de Velde en Marcel Verheij. Ook sprak hij kort met Koos van der Hoeven van de samenwerkende Oncologen (SONCOS). Tijdens de opening ontving hij een herinneringsmedaille

Het European Cancer Congres is een congres wat een keer in de twee jaar ergens in Europa gehouden wordt. Dit jaar voor het eerst in Nederland, om precies te zijn in de Amsterdam RAI. De zal was gevuld met 18.000 bezoekers bestaande uit onderzoekers, medisch specialisten, verpleegkundigen, vertegenwoordigers van patiënten uit meer dan 100 landen.
Bekijk HIER een fotoserie

Prins Carlos , Prinses Annemarie , Prinses Margarita en Prinses Carolina in Italië.
Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita, en Prinses Carolina waren dit weekend samen met hun tante Maria Theresa in Italie. Hier woonden vrijdag (27 september) een mis bij in de Santa Maria della Steccata Kerk in Parma en zaterdag waren ze in Piacenza  aanwezig bij de uitreiking van de ordes, Heilige Mis in de Chiesa di San Sisto Piacenza en Galadiner in Castello di Grazzano Visconti. In Piacenza had ook de man van Margarita , Tjalling,  zich aangeschoven bij het gezelschap en prinses Carolina was er ’s avonds niet meer bij.

Het bezoek aan Parma en Piacenza is een soort bedevaart die Prins Carlos Hugo (de vader de Carlos , Margaita en Carolina) geroepen is om de banden met de plaatsen aan te halen. Prins Carlos is sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de hertog van Parma en Piacenza en Prinses Annemarie mag zich hertogin van Parma en Piacenza noemen

Klik HIER voor foto’s uit Parma en klik HIER voor foto’s uit Piacenza

Prins Jaime praat over ‘conflict-vrije tin keten’
De oplettende lezer/kijker had misschien al gemerkt dat prins Jaime niet mee was naar Italië. Hij had namelijk werk te doen. Als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken had hij deskundigen uitgenodigd om te praten over de conflict-vrije tin keten waar hij mee bezig is. Klik HIER voor een foto. Over de conflict-vrije tin keten praatte hij afgelopen mei in Pauw en Witterman. Kijk dat fragment HIER terug.

Nieuw boek(en) van prinses Laurentien
Behalve het Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit’, komt er dit najaar nóg een boek van Prinses Laurentien in de winkel. Na verwachting zal ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’ vanaf november te koop zijn. (met dank aan royalfanvivian.nl)

Prins Carlos Hugo De Bourbon de Parme overleden, Huwelijk Carlos Jr.uitgesteld

Vanochtend om 8.00 is Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme – de ex-man van prinses Irene & vader van Prins Carlos jr. , Prins Jaime , Prinses Margarita , Prinses Maria-Carolina- overleden. Hij leed aan kanker. Het lichaam Prins Carlos wordt overgebracht naar Koepel van Fagel op terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. Later zal hij bijgezet worden in Parma {Italie} en in Mardird is er later nog een herdenking. Gisteren kwam al naar buiten dat het huwelijk van Prins Carlos jr. en (prinses) Annemarie uitgesteld is. De nieuwe datum is nog niet bekend.

Met het overlijden van prins Carlos Hugo is zijn oudste zoon meteen zijn opvolger geworden. Voor de andere vorstenhuizen geldt prins Carlos vanaf nu dus als Hoofd van het Koninklijk Huis de Bourbon Parma en als de nieuwe Hertog van Parma en Piacenza. Zijn echtgenote Annemarie mocht na het burgerlijk huwelijk, op 12 juni, al als Hare Koninklijke Hoogheid prinses Annemarie de Bourbon de Parme aangesproken  worden en is nu ook de nieuwe Hertogin van Parma en Piacenza. Prins Carlos zal de dood van zijn vader zelf bekend maken bij andere koninklijke families.

Ik was van plan om vandaag een nieuw logje te plaatsen in de categorie ‘Het fotoalbum van…’ maar ik zal nu later vandaag of morgen een speciale log maken over het leven van Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme.

BRONNEN: RVD & Royalty

UPD: Het lichaam van Carlos Hugo word op 28 Augustus in Parma begraven en 19 augustus is er in Barcelona een herdenkingsdienst. Vrijdag 20 Augustus komt het lichaam van Carlos Hugo in Den Haag aan en zal er gelegenheid zijn voor de {nederlandse} koninklijke familie om afscheid van hem te nemen. Op een later tijdstip zal er in Madrid nog een herdenkingsdienst zijn. Koningin Beatrix zal vrijdagavond niet aanwezig zijn bij het concert van het Eurpees jeugdorkest. Voor de rest zijn er nog geen afzeggingen.

Blauw Bloed besteed zaterdag aandacht aan het overlijden van prins Carlos Hugo. De uitzending zal om 19.18 beginnen en gevolgd worden door een herhaling van de serie ‘De Bernadottes’ {een serie over het leven van de Zweedse Royals.}