NLdoet 2016

Leden van Koninklijke Familie doen mee aan NLdoet, een actie van het Oranje Fonds.  Het doel is vrijwilligerswerk meer, anders en breder onder de aandacht brengen, achterstallige klussen bij maatschappelijke organisaties aanpakken en mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk.

Vrijdagochtend waren Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prins Floris en Prinses Aimée bij de Prinses Máxima Manege in Den Dolder, een hippisch therapeutisch centrum voor mensen met en zonder een beperking.  Prinses Beatrix en Prinses Aimee hielden zich vooral bezig met het schilderwerk. De prinsen Floris en Constantijn hielden zich vooral bezig et het begaanbaar maken van bospaden voor ruiters en hun begeleiders en het rijden met een huifbed voor mensen met een meervoudige beperking.

001A NL DOET 2016, DEN DOLDER 002A NL DOET 2016, DEN DOLDER
© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hielpen vrijdagmiddag mee in het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo. Zij poetsten met andere vrijwilligers de brandweerwagens en maakten het museum klaar voor het nieuwe seizoen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag aan de slag gegaan bij speeltuin- en buurtvereniging Vreugdeoord in Alphen aan den Rijn. Deze buurt- en speeltuinvereniging bestaat al sinds 1951 en is dé ontmoetingsplek voor de buurt. De Koning en Koningin hebben meegewerkt aan het kruien van nieuw zand naar de zandbak en het reinigen van de speeltoestellen. Na afloop was er ook nog even tijd om met de pers te praten over het belang van vrijwilligers werk en ook sprak het paar over het herstel van de beenbreuk van Prinses Alexia, de tweede dochter van het paar liep deze breuk twee weken geleden tijdens het skiën in Lech op

002-NLdoet-12maart-2016 004-NLdoet-12maart-2016

© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hielpen samen met hun dochter mee met het verzorgen van een vroege paaslunch voor ouderen in de Haagse Rode Kruiswinkel. Samen met  studenten van het Rode Kruis Den Haag assisteerden het paar bij een speciale Paaslunch voor een tiental ouderen in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel.  Tijdens de lunch was er ook een workshop met als thema: veilig over straat. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita verzorgden samen met de studenten deze lunch; zij zetten de lunch klaar, hielpen mee in de bediening en hielden een praatje met de ouderen.

RK NLDoet -6
© ArjenPrinsFotografie / Rode Kruis

Terug naar… 10 maart 1966

Vandaag precies 50 jaar geleden trouwde Prinses Beatrix met Prins Claus. En hoewel Prinses Beatrix al weer 13,5 jaar weduwe is, toch wel een geschikt moment om eens terug te blikken op deze mooie dag, die niet helemaal vlekkeloos verliep.

Een bewogen huwelijksdag  

AMSTERDAM – Na de verschillende voorbereidende activiteiten was het vandaag dan echt zover. Op de 10de maart van 1966 was de trouwdag van Prinses Beatrix met de heer Claus von Amsberg aangebroken.  In Nederland was er de afgelopen tijd met gemengde gevoelens gereageerd op de verloofde van de prinses. Velen vielen over de Duitse afkomst van Claus. En al werd er ook vandaag geprotesteerd met een rookbommen en het gooien van kip met een hakenkruis, niks leek het geluk in de in de weg te staan. 

Vanaf Paleis op de Dam vertrokken het bruidspaar met de gasten naar het stadhuis. Het eerste moment voor het grote publiek om de bruid te kunnen zien. De bruid droeg een jurk van satin au sable waarin motieven van het diadeem die de Prinses droeg verwerkt waren. De jurk, met een sleep van vijf meter lang en 2 meter 20 breed, was een ontwerp van mevrouw Bergé-Farwick van modebedrijf Maison Linette. Prinses Beatrix droeg het Württemberg Tiara met alle parels en diamanten, een tiara die eerder door grootmoeder Wilhelmina in 1901 op háár huwelijk gedragen werd. De broche stamt uit 1858, hij is nog van koningin Sophie geweest.

Natuurlijk kon op deze dag het bruidspersoneel niet ontbreken. Als bruidsmeisjes fungeerden prinses Christina, zus van de bruid; prinses Christina van Zweden; Christina von Amsberg (zus van de bruidegom) , Jonkvrouwe Eugenie Loudon , jonkvrouw. J. E. Roëll, lady Elisabeth Anson. De bruidskinderen waren: Daphne Stewart Clark, Carolijn Alting von Geusau, Joachim Jenequel en Markus von Oeynhausen-Sierstorff.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

In het stadhuis werd het burgerlijk huwelijk voltrokken door de burgemeester van Amsterdam, dhr. G. van Hall.
Na voorlezing van de huwelijksakte werd deze ondertekend door prins Claus, prinses Beatrix, prins Bernhard en koningin Juliana. Als getuigen tekenden: Freiherr J. von dem Bussche Haddenhausen (oom van de bruidegom) , prof. jhr. dr. F. A. M. Alting von Geusau , Freiherr J. von Jenisch, graaf F. von Bismarck, prins Aschwin zur Lippe Biesterfeld (oom van Prinses Beatrix), prinses Alexandra van Kent The Honourable Lady Ogilvy (nicht van koningin Elisabeth van Engeland) , oud-minister-president dr. W. Drees, mevr. Renee Smith- Roëll (Vriendin van Prinses Beatrix)

Embed from Getty Images

Na het burgerlijk huwelijk in het stadhuis verplaatste het gezelschap zich naar de Westerkerk voor de kerkelijke inzegening. Onder de gasten bij deze plechtigheid waren naast de familieledenook o.a. koning Boudewijn en koningin Fabiola van België, prins Albert en prinses Paola van België; koning Constantijn en koningin Anne Marie van Griekenland en prinses Irene van Griekenland; groothertog Jean en groothertogin Charlotte  van Luxemburg en prins Charles van Luxemburg; prinses Marina van Kent, prins Harald van Noorwegen; prinses Benedikte van Denemarken; de Spaanse troonpretendent prins Juan Carlos en zijn vrouw prinses Sophie van Bourbon en de de Aga Khan, prins Chah Karim Aga Khan.

De plechtigheid werd geleid door dominee H.J. Kater.  Dominee J.H. Sillevis Smitt. hield de preek. Naar wens van het bruidspaar werd het een dienst met  min of meer oecumenisch en internationaal karakter. De schriftlezing ging over psalm 121 en 1 Korintiërs 13 ,  de preek was gebaseerd op Mattheus. 7 :17, Johannes. 14 :6 en Johannes. 1 :40-43. Muziek wat gezongen en/of gespeeld werd onder andere  “A toi la gloire` van G. H. Händel op tekst van E. Budry, gezang 149 (“Grote God, wij loven U”), het koraal Was mein Gott will, das gescheh allzeit” uit de Mattheus-Passion van J. S. Bach, het Engelse gezang “Love divine, all love excelling” uit The Methodist Hymnbook, gezang 263 : 1 (“U zeegne God”), “Quoniarn tu solus sanctus” van A. Vivaldi en gezang 301 :6 (“Mijn schild ende betrouwen”), terwijl Annette de la Beye de sopraanaria “Ich will dir mein Herze schenken” uit de Mattheus-Passion zong. Bij het verlaten van de kerk werd door orgel (S. C. Jansen) en trompet (W. Groot) werd bij het verlaten van de kerk de Trumpet Voluntary in D van J. Clarke ten gehore gebracht.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na de plechtigheid vertrok het paar weer naar het Paleis op de Dam om daar nog op het balkon te verschijnen om vervolgens achter gesloten deuren nog te dineren met de gasten.

Embed from Getty Images

Ondertussen was het zo onrustiger geworden dat besloten werd de taptoe en vuurwerk die avond niet te laten doorgaan.

Dit betekende niet dat er dus maar extra gefeest ging worden, nee  in het Amstelhotel neemt het paar persoonlijk afscheid van hun gasten. Terug in het paleis drinken ze nog even wat met de naaste familieleden. Waarna ze aan het begin van de avond vertrekken naar een onbekende bestemming voor hun huwelijksreis.

Hier mee kwam er een einde aan een dag waar nog vaak op terug gekeken gaat worden. Niet alleen vanwege het stralende paar, maar ook omdat het een dag was waar de ‘traditie verdween dat feesten rond ons koninklijk gezin een vriendelijk, gepast-uitbundig en duidelijk oranje-gekleurd karakter hadden‘  

Nog een paar officiële foto’s 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Meer informatie: Keesings Historisch Archief (KHA) – Utrechts Nieuwsblad

Afgelopen zaterdag bestede andere tijden aandacht aan het huwelijk. Bekijk de uitzending HIER

Fotosessie Lech 2016

Vandaag was er een fotosessie met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima , de prinsessen Amalia , Alexia en Ariane, Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Gravin Eloise , Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore. Onaangekondigd sloot ook Prinses Beatrix aan.  De fotosessie was voor de gezinnen van Koning Willem-Alexander en Prins Constantijn het begin van de vakantie. Prinses Beatrix heeft vorige week al in Lech doorgebracht met Prinses Mabel en haar dochters. Prinses Mabel , Gravin Luana en gravin Zaria waren de dag voor de fotosessie vertrokken uit Lech omdat de gravinnen weer op school worden verwacht.

Een selectie van beelden van de fotosessie:

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Video Telegraaf – Fotoserie Blauw Bloed – Foto’s en video NOS –Fotoserie MPE – Filmpje VorstenTV

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Nieuwsoverzicht week 6 – 8 tot 14 februari 2016

Koningin Maxima spreek promo in voor BZT muziekwedstrijd

Koningin Máxima heeft de promo ingesproken over een BZT Muziekwedstrijd. Dit deed ze als erevoorzitter van ‘Kinderen Maken Muziek’   Via deze wedstrijd gaan op zoek naar klassen die mee kunnen doen aan de BZT band XXL. Eind dit jaar wordt er een kerstgala met deze samengestelde band georganiseerd, waar de Koningin bij hoopt te zijn.

Prins Bernhard (mede) eigenaar van Circuit Zandvoort 

Vrijdag 12 februari werd bekend dat Prins Bernhard samen met zijn zakenpartner Menno de Jong het Circuit van Zandvoort heeft gekocht. 

Activiteiten deze week

Koningin Máxima bezocht deze week Pakistan voor haar VN-werk.

Prinses Laurentien was maandag 8 februari aanwezig bij de ondertekening van de Raad van Kinderen.

Koning Willem-Alexander bracht donderdag 11 februari samen met staatssecretaris Dekker van Onderwijs een werkbezoek  aan scholen in Oegstgeest en Leiden in kader van passend onderwijs

Koning Willem-Alexander opende vrijdag de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum.

Prinses Beatrix opende vrijdag het nieuwe kantoor van UNICEF Nederland. Ook Prinses Laurentien was erbij.

Embed from Getty Images

Nieuwsoverzicht week 4

Bron: Stichting CPNB Fotograaf: Janiek Dam

794a7-27012016oranjefondsff373-27012016oranjefonds2 © Oranje Fonds. Fotograaf: Bart Homburg

Embed from Getty Images

d0f6c-24641330666_13800d5461_z
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Nieuwsoverzicht Week 2 – Nieuwjaarsontvangsten en meer

De tweede (volledige) week stond in het teken van de Nieuwjaarsontvangsten en er was meer.

Nieuwjaarsontvangsten 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hielden afgelopen week de traditionele Nieuwjaarsontvangsten.
RVD-bericht met link naar toespraak van Koning

Embed from Getty Images

Dinsdag voor enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –  Fotoserie MPE Fotoserie Robin Utrecht

Woensdag was er een nieuwjaarsontvangst voor de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties
Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE

Beiden ontvangsten vonden  plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij beide ontvangsten waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Verder deze week

Embed from Getty Images

Maandag was de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst  van de Paus van diplomaten in het Vaticaan. Als Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad was Prins Jaime  samen met zijn vrouw Prinses Viktoria daarbij aanwezig.

Slot evenement viering 200 jaar Koninkrijk

Zaterdag was het 6de en laatste evenement van de viering 200 jaar Koninkrijk.  Rondom de Magere Brug op  de Amstel traden meer dan 30 Nederlandse artiesten, waaronder Kovacs, André Hazes Jr., Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Ruth Jacott en Sjors van der Panne op Voor dit slotstuk op de Amstel was er  een bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré, waarin onder meer wordt teruggeblikt op de viering. Het thema van de viering was ‘Eenheid in verscheidenheid’. Dit thema symboliseert de ruimte die het Koninkrijk biedt aan vele culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen.

Naast Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren bij het slot evenement op de Amstel ook Prinses Margriet , prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn , Prinses Laurentien,Prinses Irene, Prinses Mabel, Prins Bernhard,  Prinses Annette en Prins Floris aanwezig.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Fotoseries
Edwin JansenRobin Utrecht  – Royal Nature Press – MPE

Nieuws 21 t/m 25 september

Prinses Irene houdt Abel Herzberglezing

Maandag hield Prinses Irene de Abel Herzberglezing. Deze lezing  is vernoemd naar de joodse schrijver en jurist Abel Herzberg, om zijn naam en zijn gedachten – die geënt zijn op het joods humanisme – levend te houden.  Thema voor de lezing: ‘Je wereldbeeld wordt bepaald door je relatie met de natuur.’

Koningin Máxima opent nieuw Bezoekerscentrum De Nederlandsche Bank
Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 22 september 2015 het nieuwe Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.
Het Bezoekerscentrum draagt op diverse manieren bij aan financiële educatie, één van de verantwoordelijkheden van DNB.Het centrum richt zich met name op financiële educatie van jongeren. Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, dat aandacht vraagt voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld.http://gty.im/489552152

Koningin Maxima spreekt met journalisten over VN-werk
Koningin Máxima heeft donderdag met Nederlandse journalisten over haar werk voor de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting SeniorenStudent 

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 24 september een bezoek gebracht aan Stichting SeniorenStudent in Amsterdam. Bij dit maatjesinitiatief ondernemen studenten als coach of maatje, samen met de oudere activiteiten. Ook werken ze aan het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de oudere. Het inititaief wordt gesteund door het Oranje Fonds waarvan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beschermpaar zijn

Prinses Margriet bezoekt noodopvang voor asielzoekers in Zeist
Prinses Margriet bezocht vrijdag vluchtelingen in de noodopvang in Zeist. Als erevoorzitter  van het Nederlandse Rode Kruis praatte de Prinses met vluchtelingen en vrijwilligers van het Rode Kruis. De organisatie helpt ook met het herenigen van mensen die elkaar tijdens hun vlucht uit het oog zijn verloren en biedt medische zorg aan vluchtelingen in aanmeldcentra.
Prinses Margriet bezoekt vluchtelingenopvang Zeist.
© Rode Kruis / ANP Hand-out


Prinses Laurentien heeft maandag het  startsein gegeven voor de Safety Deal eNosenetwerk Zuidwest-Nederland. eNosen zijn electrische apparaten , waar stoffen in de lucht mee gemeten kunnen worden. Ze kunnen op afstand afgelezen worden. Prinses Laurentien was hierbij aanwezig in het kader van haar functie als Senior Adviseur van de Haven van Rotterdam.
De andere activiteiten van deze week

Zoals al eerder gezegd heb ik minder tijd om te bloggen. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik het precies wil gaan doen , maar hier wel alvast een nieuwsoverzicht in een andere vorm dat eerst. Tips , suggesties zijn welkom. 

Koninklijk bezoek aan SAIL Amsterdam

Vandaag brachten Prinses Beatrix , Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima , Prinses Amalia , Prinses Alexia en Prinses Ariane , Prinses Mabel , Gravin Luana , Gravin Zaria aan SAIL. Ze voeren met de Groene Draeck en brachten een bezoek aan Music Arena, film Pirates of the Caribbean en Gelders Orkest.

© Jannemieke / Royalduo Niet overnemen zonder haar toestemming
Fotoserie ANP – Fotoserie MPE –Fotoserie Robin Utrecht – Filmpje NOS

ALS ER MEER BEELDEN KOMEN ZAL IK DEZE TOEVOEGEN AAN DE LOG.

PRINS MAURITS ZAL MORGEN DE VLOOTSCHOUW AFNEMEN. DE VERWACHTEN IS DAT HIJ ZIJN GEZIN MEE NEEMT. OOK HIER LATER MEER OVER.

Activiteiten 1 , 2 en 3 juli 2015

Koning opent multifunctionele accommodatie De Heerd
Koning Willem-Alexander opende woensdag 1 juli in Heerde de multifunctionele accommodatie De Heerd. In dit gebouw zijn scholen voor primair onderwijs en kinderopvang gevestigd. Ook het Dorpshuis, jongerenwerk, de bibliotheek Noord-Veluwe en Cultuurplein Noord-Veluwe vinden hier onderdak.Het Dorpshuis wordt ook gebruikt door verschillende verenigingen. De Koning kreeg een rondleiding door het nieuwe gebouw en  hij onthulde daarna een plaquette.

Fotoserie PPE – Fotoserie ANP

Koning bezoekt hoofdkantoor IOC en Olympisch Museum
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag 2 juli op uitnodiging van President Thomas Bach een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Olympisch Museum in Lausanne, Zwitserland.

De Koning tekende het Gouden Boek van het IOC en kreeg een rondleiding  door het Olympisch Museum. Het museum, wat in december 2013 volledig gerenoveerd is , toont beelden van de geschiedenis, erfenis, dromen, uitdagingen en de waarden van de Olympische beweging.

President Bach informeerde de Koning over de toekomstige ontwikkelingen en de visie van het IOC op de rol van sport in de samenleving. Tijdens zijn bezoek werd de Koning vergezeld door IOC-lid Camiel Eurlings en IOC-erelid Hein Verbruggen.

Als Prins van Oranje was de Koning van 1998 tot 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité. Bij zijn aantreden in 2013 legde de Koning zijn lidmaatschap neer. In september 2013 werd hij benoemd tot erelid van het IOC.

Prinses Beatrix opent ‘Verborgen verhalen’ in Koninklijk Paleis Amsterdam
Prinses Beatrix opent donderdagmiddag 2 juli “Verborgen Verhalen, ontdek de mythen”  in het Paleis in Koninklijk Paleis Amsterdam. Tijdens de opening werd in aanwezigheid van Prinses Beatrix een speciaal geschreven kindertheaterstuk ‘Het vertrek van Atlas’ opgevoerd.De tentoonstelling ‘Verborgen Verhalen’ staat in het teken van verhalen uit de klassieke mythologie die terug te vinden zijn in de  schilderijen en beeldhouwwerken uit  zeventiende eeuw die te vinden zijn in het Koninklijk Paleis. Centraal staan de ideeën van de architect van het paleis, dat oorspronkelijk als stadhuis is gebouwd.  De tentoonstelling is nog tot en met 27 september 2015 te zien in Koninklijk Paleis Amsterdam.
Koning bezoekt 750-jarig Oudewater
Koning bezocht vrijdag 3 juli 2015 de stad Oudewater. De Koning woont in de Grote Kerk een feestelijke bijeenkomst bij ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten van Oudewater. In deze werd de geschiedenis van Oudewater verteld  doormidden van toespraken , dans en toneel voorstellingen. Het ontstaan van de Staat der Nederlanden was een belangrijk thema. Oudewater was één van de twaalf steden die in 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Na de bijeenkomst wandelde de Koning naar de markt waar hij een watermonument onthulde. Vervolgens stapte hij nog in de ‘geelbuik’  , een rondvaart boot. Aan het eind van zijn bezoek sprak de Koning nog na met een groep genodigden.
Prinses Laurentien bij bijeenkomst van Raad van Kinderen Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Prinses Laurentien was vrijdag 3 juli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis van Den Bosch  aanwezig bij een bijeenkomst met de Raad van Kinderen van het ziekenhuis. De raad van Kinderen had onderzoek gedaan naar hoe het ziekenhuis ‘gezonder’ kan werken en ook andere verbeterpunten op het gebied van onder andere de aankleding.Artikel Brabants Dagblad met foto – Foto – Meer over de werkwijze van deze Raad van Kinderen

Ontvangsten Koning Willem-Alexander
29 juni ontving Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Letland, Z.E. Maris Klisans in afscheidsaudiëntie.3 juli ontving hij op De Eikenhorst in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Canada, Z.E. James Matthew Lambert.