Nog een kleinkind voor Prinses Irene opkomst

Embed from Getty Images

Begin deze maand werd bekend dat Prins Jaime en Prinses Viktoria hun tweede kind verwachten in april/mei volgend jaar. Vandaag maakte de NOS bekend dat Prinses Irene nog een kleinkind verwacht volgend jaar. Prins Carlos en Prinses Annemarie hopen namelijk in mei 2016 hun derde kindje te verwelkomen. Het paar heeft twee dochters: Prinses Luisa (geboren op 9 mei 2012) en prinses Cecilia (geboren in oktober 2013)

Nieuws 1 t/m 3 februari

Nog meer koninklijk bezoek bij Jumping Amsterdam 

Na Prinses Beatrix afgelopen vrijdag kon Prinses Margarita nog meer familieleden verwelkomen bij Jumping Amsterdam.  Zondag namen koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en de prinsessen Alexia en Ariane plaats op de tribune. Ook Prinses Aimee kwam langs , zij nam haar  dochter Eliane mee. Prinses Margarita had verder ook haar man Tjalling en dochters Julia en Paola meegenomen.

Het gezelschap keek naar de spannende strijd om Grote Prijs van Amsterdam op de 56e editie van Jumping Amsterdam. Prinses Margarita reikte aan het eind van de middag deze prijs uit.

Fotoserie (ANP/ Sander Koning) –  Fotoserie MPE (Patrick van Katwijk) – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie (PPE/Nieboer)

Prinses Mabel opent kunsttentoonstelling 
Afgelopen zondag was Prinses Mabel in Alphen aan de Rijn. Hier opende ze in Galerie Helga Hofman de tentoonstelling ‘Un art de Famille’  De basis van deze tentoonstelling zijn  de kamerschermen met ontwerp van Yvette en Andrea Kleekamp en de ontwerpen op papier van Carla Kleekamp  Deze drie kunstenaars (moeder en dochters) zijn geen onbekende van prinses Mabel. Andrea is sinds de  middelbare schooltijd een vriendin van haar en  was zelfs een van de getuigen op het huwelijk van de prinses. In oktober 2008 opende Prinses Mabel ook al eens een tentoonstelling van Carla Kleekamp in het zelfde museum

“Genoten van prachtige #UnArtdeFamille kamerschermen en etsen expositie bij #HelgaHofmann galerie in Alphen a/d Rijn.” (Prinses Mabel zondag op Twitter)

Koningin Máxima bij uitreiking ‘Kind Centraal’ award 
Koningin Máxima was vandaag (dinsdag) aanwezig bij de uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award van Stichting Het Vergeten Kind aan opvanglocatie Kompaan en De Bocht in Goirle. , een organisatie die onder meer specialistische jeugdzorg, vrouwenopvang, hulp na huiselijk of eergerelateerd geweld en pleegzorg biedt.  Na de overhandiging kreeg de koningin ook een boek aangeboden en liet ze zich rondleiden
De uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award is één van de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Week van Het Vergeten Kind. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon of fondsenwervende activiteit die zich buitengewoon inzet voor vergeten kinderen.
RVD berichtFotoserie ANPFotoserie Robin van UtrechtFotoserie PPEMPE/Patrick van Katwijk – Filmpje

Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij Brabantse hightechbedrijven 

© Ministerie van Economische Zaken/Rene de Gilde
Koning Willem-Alexander heeft vanochtend met minister Kamp van Economische Zaken een werkbezoek gebracht aan hightechbedrijven en startups in de regio Eindhoven. Het bezoek stond in het teken van technologische innovatie en het belang daarvan voor bedrijven, voor werkgelegenheid en voor de groei van de Nederlandse economie.

De Koning en minister Kamp startten het werkbezoek bij Prodrive Technologies op het Science Park in Son. Hier werd na de rondeleiding ook gesproken met vertegenwoordigers aan van TNO, van FNV en van het Summa college, een ROC uit Eindhoven. Met hen werd onder meer gesproken over de noodzaak van vernieuwing en scholing binnen bedrijven, die nodig is om robotisering te benutten voor de versterking van de Nederlandse economie.
Vervolgens brachten de Koning en minister Kamp een bezoek aan StartupBootCamp op de High Tech Campus in Eindhoven. In dit programma krijgen jaarlijks zo’n tien startende bedrijven na selectie de kans om drie maanden te werken aan de groei van hun bedrijf. Hier kregen ze presentaties te zien van drie van deze bedrijven

Het bezoek met minister Kamp was het derde bezoek in de reeks werkbezoeken van de Koning met een minister die een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.

Fotoserie Hollandse Hoogte –

Prins Carlos spreekt op Cleantech Tomorrow
Prins Carlos sprak  vandaag op  ‘Cleantech Tomorrow.’ in Apeldoorn  over duurzame toekomst.

Cleantech Tomorrow is een event over  duurzaamheid met de op over schone technologie op 2 en 3 februari in Apeldoorn. Het biedt een inspirerend en prikkelend programma rondom cleantech: schone technologie voor bedrijfsleven, overheid en inwoners. Het overbrengen van inspiratie, het aanjagen van een duurzame economie en de rol van de mens daarin staan centraal. Het accent in 2015 ligt op grondstoffen en voedsel.

Viering 75ste verjaardag Prof.Mr. Pieter en 25 jarig jubileum Fonds Slachtofferhulp

30 april was hij al jarig  en al zal hij dat vast in kleinere kring wel gevierd hebben was het echt verjaardagsfeestje pas gisteren. In het Beatrix Theater in Utrecht  werd 75ste verjaardag van Prof.Mr. Pieter gevierd. Niet alleen de 75ste verjaardag van de Professor werd gevierd ook het 25 jarig jubileum van het door hem opgerichte Fonds Slachtofferhulp. 

Pieter van Vollenhoven richtte 25 jaar geleden het Fonds Slachtofferhulp op, dat slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen bijstaat. Met pianoconcerten van de ‘Gevleugelde Vrienden’ speelde hij samen met Louis van Dijk en Pim Jacobs in de beginjaren het te besteden budget van het fonds bij elkaar. Pas later verbonden grote organisaties zoals de ANWB, ING en de Staatsloterij zich aan het fonds. Inmiddels steunen zo’n honderd organisaties het Fonds Slachtofferhulp.
Viering

Het programma van de feestavond was samengesteld in overleg met Pieter van Vollenhoven en bestond vooral uit muziek. Onder het thema “Circle of Life”  werden nummer uit verschillende musicals gespeeld. Die nummer werden onder andere uitgevoerd door Freek Bartels , Christanne de Bruijn , Lone van Roosendaal en Tony Neef. Prof. Mr. Pieter opende de avond en Prins Maurits sloot de avond af.

Uiteraard waren onder de gasten leden van de koninklijke familie. Naast Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven zelf waren ook Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris, Prinses Aimée, Tjalling ten Cate, Prins Carlos, Prinses Annemarie,  Prinses Laurentien, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. Andere gasten waren o.a. minister Opstelten , staatssecretaris Teeven  en twee oud minister presidenten, Jan Peter Balkenende en Dries van Agt.

Bron: Fonds Slachtofferhulp
Bij een verjaardag hoort een cadeau. De genodigden van het feest konden kiezen uit twee cadeaus voor de jarige; een bijdrage aan zijn hobby natuurfotografie of een donatie voor een noodhulpfonds van Slachtofferhulp. Dat laatste werd vaak genoeg gekozen en zorgde voor een bedrag van 100.000 euro voor Fonds Slachtofferhulp.

18 t/m 22 november

Koning Willem Alexander bij uitreiking Internationale Kindervredesprijs van KidsRights

Koning Willem-Alexander was dinsdag in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij de uitreiking van de tiende Internationale Kindervredesprijs. De Internationale Kindervredesprijs van KidsRights wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Een onafhankelijk Expert Comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld. De uiteindelijke winnaar van de tiende editie werd de achttien jarige Neha. Zij woont in Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. Zij richtte een eigen stichting op: Empower Orphans. Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt en nu is  uit gegroeid tot een organisatie die al meer dan een 1 miljoen dollar inzamelde en 25.000 kinderen hielp in India én in eigen land.

Prinses Mabel in Canada voor ‘Girls Not Brides’

Baird Meets with Representatives of Girls Not Brides | Le ministre Baird rencontre des représentants du partenariat Filles, pas épouses

Minister Yelich Moderates Youth Dialogue on Ending Child Marriage | La ministre Yelich a animé un dialogue avec des jeunes sur l’importance de mettre fin aux mariages d’enfants précoces et forcés
Paradis meets with Her Royal Highness Princess Mabel van Oranje | Paradis rencontre Son Altesse Royale la princesse Mabel van Oranje

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken Canada

De afgelopen week was Prinses Mabel in Canada. Ze had hier besprekingen met onder andere minister John Baird van Buitenlandse Zaken en de Canadese parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken. Uitnodiging voor dit bezoek was gekomen na een ontmoeting die Prinses Mabel eerder in Londen had met de Canadese minister. Naast de besprekingen ontving ze dinsdag de ‘John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award’  namens ‘Girls Not Brides’ en ging  de prinses donderdag in gesprek met jongeren.
Prinses Mabel bezocht tijdens haar reis behalve de hoofdstad Ottawa ook Toronto en Montréal.

Artikel over de John Diefenbaker award(Royalblog) –  Fotoserie ontmoeting minister van Buitenlandse zaken van Canada – Fotoserie van gesprek met jongeren in Toronto – Informatie over de bijeenkomst van Plan Canada donderdag in Toronto (engels)

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs Panama, Cuba en Guatemala voor overhandiging geloofsbrieven
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Panama, Z.E. Willys Delvalle Velasco, de ambassadeur van de Republiek Cuba, Z.E. Fermin Gabriel Quiñones Sanchez, en de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Gabriel Edgardo Aguilera Peralta ontvangen voor het overhandigen van hun geloofsbrieven.
Koning Willem-Alexander opent Onderwijspark Ezinge Meppel
Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag het Onderwijspark Ezinge in Meppel. Op het Onderwijspark zijn scholen voor voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs gevestigd.
Prins Carlos spreekt op zonne-energiecongres 
Prins Carlos sprak woensdag , als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID),  op ‘Sunday’ – een jaarlijks zonne-energiecongres wat dit jaar vond plaats in Burgers Zoo in Arnhem. Meer informatie vind je terug op http://www.sundaynl.nl
Prinses Laurentien lanceert raad van kinderen Zeist
Prinses Laurentien was woensdag bij de lancering van de Raad van kinderen in Zeist.  De Raad van Kinderen gaat strategische dilemma’s van organisaties onderzoeken en geeft hierbij advies over mogelijke oplossingen. Bij de lancering zijn verschillende bedrijven, vertegenwoordigers, leerkrachten en leerlingen aanwezig.Artikel met filmpje (Blauw Bloed) – Informatie over raad van Kinderen – Artikel met filmpje RTV Utrecht

Koningin Máxima bij NAJK-symposium ’van Traditie naar Ambitie’
Koningin Máxima woont op donderdag 20 november in Utrecht een gedeelte bij van het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is aanwezig. Het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ ging over de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector.

RVD bericht  –  Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk

Koningin Máxima bezoekt jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’
Koningin Máxima woonde donderdagmiddag in het Martiniplaza in Groningen het jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ bij. Wat destijds begon als experiment van de Groningse Kredietbank is uitgegroeid tot een gestructureerde gemeentelijke aanpak van schuldpreventie. Koningin Máxima bracht het bezoek in haar functie van erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield een toespraak.
RVD bericht – Fotoserie ANP  – Fotoserie PPE  – Fotoserie MPE / Patrick van Katwijk – Filmpje

Prinses Beatrix  en Prinses Laurentien bij Kinderrechtentop
Donderdag was het precies 25 jaar geleden dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarom werd er donderdag een kinderechtentop gehouden in Leiden.  Op de Kinderrechtentop werd stilgestaan bij de invloed van het Kinderrechtenverdrag op de positie van het kind, wat er de afgelopen jaren is bereikt en wat er nog moet gebeuren zodat álle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Kinderen en jongeren spraken in ronde-tafel-discussies en creatieve werksessies met wetenschappers, professionals, beleidsmakers en andere betrokkenen over de mogelijkheden om het Kinderrechtenverdrag meer onderdeel van de maatschappij te laten zijn.  Prinses Beatrix was , als beschermvrouwe van Unicef, aanwezig bij de opening. Later op de dag sprak Prinses Laurentien

Koning Willem-Alexander was vrijdag aanwezig bij het tiende congres van ParkinsonNet in het Beatrixtheater in Utrecht. Het ParkinsonNet congres wordt jaarlijks georganiseerd voor zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson. Dit jaar staat dit congres in het teken van het tienjarig bestaan, met als thema: ‘De toekomst van de zorg is al begonnen’.
RVD bericht  – ANP Fotoserie – PPE fotoserie  –

Koningin Máxima opent Brede School Joure Zuid
Koningin Máxima opende vrijdag  Brede School Joure Zuid in Joure (gemeente De Friese Meren) Brede School Joure Zuid is een samenwerking tussen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie, een welzijnsorganisatie en een centrum voor de kunsten.
Daarnaast vervult het gebouw met de hulp van vrijwilligers een centrale rol in de wijk, als ontmoetingscentrum voor jong en oud. RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE
Artikel met filmpje en foto’s Leeuwarder courant – Filmpje RTL Boulevard – Nog een rapportage 

Koning en Koningin bij jubileumconcert van het Residentie Orkest
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vrijdagavond het jubileumconcert bij van het Residentie Orkest in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Het Residentie Orkest geeft (internationale) concerten en richt zich op muziekeducatie. Het orkest viert dit jaar haar 110-jarig bestaan.

RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk – Fotoserie PPE

Prinses Margriet ,  de heer Van Vollenhoven en Nicolas aanwezig bij Peter Stuyvesantbal
Prinses Margriet  , prof. mr. Pieter en Nicolas waren vrijdagavond  aanwezig bij de 33e editie van het Peter Stuyvesantbal in New York. Het bal wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Netherland-America Foundation’ waar Prinses Margriet en prof.mr. Pieter  beschermvrouwe en beschermheer van zijn. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit keer is dat ‘celebrating the Dutch golden age’.
De opbrengsten van het Peter Stuyvesantbal worden gebruikt voor studiebeurzen en andere uitwisselingsprogramma’s op het terrein van onderwijs en cultuur.
RVD-bericht – Filmpje (Telegraaf) – PPE fotoserie – Meer foto’s ( met o.a. Nicolas samen met  vriendin??)

Prinses Margarita opent tentoonstelling in Gorkums museum 
Prinses Margarita de Bourbon de Parme opende zaterdagochtend de nieuwe expositie in het Gorcums Museum. ‘Van Stoelen Bezeten.’   De expositie laat   allerlei stoelen zien , van praktische zitmeubel tot een designobject.
Onduidelijkheid over de gezondheid van de vader koningin Maxima

Afgelopen maandag kwam al naar buiten dat koningin Maxima het weekend daarvoor (15/16 november) in Argentinië  was om haar zieke vader  (Jorge Zorreguieta) te bezoeken. Hij zou lijden aan Leukemie en zijn gezondheid zou zorgelijk zijn. Veel meer dan dat hij al langere tijd aan kanker lijdt werd er niet bekend. Donderdag ontstond er grote verwarring toen een grote (als betrouwbaar bekendstaande) Argentijnse  krant het overlijden van Jorge Zorreguieta meldde en verschillende nieuwsmedia dit overnamen. Al snel bleek het niet te kloppen en kwam er vanuit het ziekenhuis en de familie een ontkenning: Jorge was thuis. Zijn gezondheid was delicaat  (broos/kwetsbaar) ,  maar wel stabiel. Op een filmpje van Blauw Bloed van het bezoek van koningin Maxima aan jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ is te zien hoe ze tegen iemand in het publiek zegt dat het  ‘ietsjes beter gaat’  De activiteiten van de koningin gaan gewoon door. Op dit moment is ze onderweg naar China. De komende week zal ze hier als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling ontmoetingen hebben over toegang tot financiële diensten. De vader van koningin Maxima zelf is ondertussen ook weer in het openbaar verschenen.

Nieuws 22 t/m 27 september

Prinses Laurentien bij opening Dutch Green Building Week

Maandag 22 september was Prinses Laurentien , als voorzitster van de Missing Chapter Foudation, bij de opening van de Dutch Green building week.
Ze leidde hier een dialoogsessie over verduurzaming scholen met 25 kinderen en 6 besluitvormers: (Burgemeester van Arnhem, een wethouder van Nijmegen, CEO Desso, directeur UniVastgoed en directeurbestuurder De Linge stichting voorschools en primair onderwijs.

Koning Willem-Alexander neemt heruitgave ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst

Koning Willem-Alexander nam donderdagochtend 25 september in het kader van het 65-jarig jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de heruitgave van het ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst. Dit sportalbum is in 1898, het jaar van haar inhuldiging, aangeboden aan Koningin Wilhelmina.

Prinses Margriet opent zorgcentrum Bethanië in Ede

Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag 26 september 2014 de officiële opening van de nieuwbouw van Woon-, Zorg- en Dienstencentrum Bethanië in Ede verricht

Familie de Bourbon de Parme bezoekt Parma en Piacenza
Vrijdag 26 en zaterdag 27 september was de familie de Bourbon de Parme  in Italië voor hun jaarlijkse bezoek aan Parma en Piacenza. Prins Carlos het hoofd van de familie de bourbon de parma en draagt sinds dien de titels hertog van Parma en Piacenza. Zijn vrouw, Annemarie, kon er helaas niet bij zijn omdat een van de dochters van het stel ziek is. Prins Jaime,  Prinses Margarita en Prinses Carolina  waren wel met hun echtgenoten aanwezig. Zowel in Piacenza (vrijdag) en Parma (zaterdag) werden oude ridderordes uitgereikt. Daarnaast werd het boek ‘Les Bourbon Parme. Une famille engagée’ dans l’historire’  geschreven door Prinses Maria Teresa ( zus van Carlos Hugo , overleden ex-man van Irene, en dus tante van Prins Carlos , Prinses Margarita , Prins Jaime en Prinses Carolina)

Meer informatie – Achtergrond informatie – Informatie over het boek van Prinses Maria Teresa

Overige en kort nieuws 
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 23 september op Paleis Noordeinde in Den Haag   de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Jorge Alfredo Lemcke Arévalo ontvangen voor afscheidsaudiëntie.

Nieuws 3, 4 en 5 september

Koningin opent Centrum voor Onderwijsexcellentie University College Roosevelt

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!
Koningin Máxima opende woensdag 3 september in Middelburg het nieuwe Centrum voor Onderwijsexcellentie van University College Roosevelt. Dit centrum heeft als doel de kennis op het gebied van onderwijsexcellentie bij onderwijsinstellingen in Zeeland te vergroten. Zij doet onder meer door het bundelen van verschillende initiatieven en het doen van onderzoek.

De basis van het het Centrum voor Onderwijsexcellentie wordt een hoogleraar die in speciale academische cursussen en masterclasses deze kennis met onderwijsbestuurders en leerkrachten uit het primair, voortgezet en beroepsonderwijs gaat delen. Daarnaast zullen ook lezingen voor een groot publiek worden georganiseerd.

Het nieuwe Centrum past in een traditie van University College Roosevelt, dat al jaren samen met het Derek Bok Center van Harvard University een Center for Excellence in Teaching and Learning heeft. Tien jaar geleden was Koningin Beatrix aanwezig bij de officiële opening van University College Roosevelt.Fotoserie ANP – Foto’s Robin van Utrecht – Fotoserie PPE – Foto’s MPE (Patrick van Katwijk)

Koning opent Project Liberty in Emmetsburg, Verenigde Staten

DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
 
Woensdag 3 september was Koning Willem-Alexander  in de Verenigde Staten.  Hier opende hij het  ‘Project Liberty’ in Emmetsburg, Iowa. Dit project is een internationaal samenwerkingsproject van het Nederlandse bedrijf DSM en het Amerikaanse bedrijf POET. In de nieuwe fabriek  zal het Nederlands-Amerikaanse samenwerkingsverband  bio-ethanol uit restproducten (kolven, bladeren en stengels), die achterblijven na het oogsten van mais. Nederlandse biotechnologische kennis van DSM wordt in Project Liberty samengebracht met de specialistische regionale ervaring van POET op het gebied van onder meer logistiek en de verzameling van de restproducten van de maisoogst, evenals productie en afzetkanalen van ethanol.
DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
Project Liberty zoekt innovatieve technologische oplossingen voor de huidige toenemende vraag naar energie en de bijbehorende druk op het milieu. De productie van duurzame brandstof is ook van groot belang voor de regionale werkgelegenheid. Agrariërs kunnen door dit project een extra opbrengst per oogst genereren. Na hun reguliere maisoogst oogsten zij nog een deel van de achtergebleven restproducten van de mais en verkopen deze voor de productie van geavanceerde bio-ethanol. Deze nieuwe technologie wordt hier voor het eerst op deze schaal geïmplementeerd en staat op het punt om wereldwijd te worden toegepast.
DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
Naast het verrichten van de opening , kreeg de koning  een rondleiding door de fabriek en maakte van zijn aanwezigheid in de regio gebruik om en marge van het bezoek aan het project in Emmetsburg ook een korte, besloten ontmoeting in Minneapolis, Minnesota, te hebben met enkele vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Iowa en Minnesota. Bij deze informele ontmoeting zijn ook enkele vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven die economische banden hebben met Nederland.

Prinses Beatrix opent Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog
Donderdag 4 september opende Prinses Beatrix het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog op het landgoed van Huis Doorn in de provincie Utrecht. De tentoonstelling, in de omgebouwde garage van de Duitse Keizer Wilhelm II, vind juist nu plaats omdat het dit  jaar honderd jaar gelden is dat de Eerste Wereldoorlog begon. Nederland bleef neutraal, maar had wel direct te maken met de gevolgen van de oorlog die eindigde in 1918. De expositie geeft aan de hand van vijf thema’s een beeld van het dagelijks leven in deze jaren; opvang van Belgische vluchtelingen, mobilisatie van het Nederlandse leger, democratie, economie en schaarste en de publieke opinie. Daarnaast zijn er gedurende de herdenkingsperiode 2014-2018 wisselende presentaties over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op het huidige Nederland en Europa.

Fotoserie ANP – PPE fotoserie – Foto’s Robin van Utrecht –

Prinses Beatrix bij dansvoorstelling Free to Move
Prinses Beatrix was  donderdagavond 4 september 2014 aanwezig bij de dansvoorstelling Free To Move bij in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Free To Move is een initiatief van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance waarbij de top van de Nederlandse moderne dans zich belangeloos inzet voor de strijd tegen spierziekten. Aan de voorstelling werken acht dansgezelschappen mee. De opbrengst van de avond is voor het Prinses Beatrix Spierfonds, een fonds waar de prinses sinds 1957 beschermvrouwe van is. Het fonds wil alle spierziekten uit de wereld krijgen en maakt daarvoor wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar de oorzaak, behandeling en genezing van spierziekten.
Een belangrijk onderdeel van de avond, was de uitreiking van de Wetenschapsprijs 2014. Deze prijs van € 1 miljoen wordt uitgereikt aan een internationaal erkende onderzoeker. Het geld is bedoeld voor onderzoek om een belangrijke en grote stap voorwaarts te zetten richting de genezing van een of meerdere spierziekten.

Foto’s PPE – Foto’s ANP

Prinses Laurentien  en Prins Carlos bij Waterspaarders dag Amsterdam

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!

Donderdag 4 september werd voor het eerst de nationale waterspaarders. De stichting Nationale Waterspaarders en Amsterdam City Swim organiseerde deze dag om aandacht te vragen voor energiebesparing. Dit gebeurde met ludieke acties. Zo sprong Prinses Laurentien , als voorzitster van de missing chapter foudation, samen met 50 kinderen die mee gaan doen aan de Amsterdam city Swim in de grachten om 5 minuten te watertrappelen. Dit om te laten zien dat 5 minuten toch echt wel lang kan zijn. Prins Carlos houd zich met zijn eigen bedrijf bezig met duurzaamheid en kon dan ook niet ontbreken op deze dag.

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!
Prinses Laurentien schoof ’s avonds aan  in RTL Late Night om over de actie te praten. Bekijk het fragment HIER

Prins Constantijn opent ‘Leiden Centre of Data Science’
Prins Constantijn was  4 september weer even terug op de universiteit waar hij heeft gestudeerd. Op de universiteit van Leiden opende hij  het ‘Leiden Centre of Data Science’ – een virtueel centrum voor onderzoek naar big data. Tijdens de opening waren en verschillende sprekers en kon met na afloop ook al kijken na de projecten op dit gebied waar al aangewerkt word.

Het nieuwe Leiden Centre of Data Science (LCDS)  is een initiatief van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en bouwt voort op onderzoek dat al plaatsvindt bij de universiteit Leiden en heeft daarbij bijzondere aandacht voor vraagstukken op het gebied van ethiek, privacy, databescherming en vredesvraagstukken. Het centrum moet onderzoekers met een interesse en expertise in datawetenschap vanuit alle onderdelen van de Leidse Universiteit  en het Leids Universitair Centrum (LUMC).

Prinses Beatrix opent Prinz-Claus-Promenade. 
Prinses Beatrix opende vrijdagmiddag 5 september in Hitzacker de Prinz-Claus-Promenade.  Na de onthulling van de plaquette van de nieuwe promenade wijdde de Prinses de promenade in met een wandeling. Zij krijgt daarbij uitleg over de in 2008 aangelegde afwateringssluis, een pompinstallatie en een muur aangelegd, die de bewoners van het stadje aan de rivier de Jeetzel, die uitmondt in de Elbe, tegen hoog water moeten beschermen.
Dat de naar Prins Claus vernoemde promenade juist in het Duitse Hitzacker te vinden is , is niet verwonderlijke. Prins Claus  werd namelijk  op 6 september 1926 op het Rittergut, een landgoed  in Hitzacker, geboren. Bij de opening waren ook twee zussen van Prins Claus aanwezig. Prinses Beatrix bracht twee keer eerder een officieel bezoek aan Hitzacker. In 1965 bezocht zij het dorp samen met Prins Claus ter gelegenheid van hun verloving en in 2005 onthulde zij een borstbeeld van de Prins. De Prins van Oranje was in 2008 in Hitzacker aanwezig bij een seminar over de bescherming tegen hoogwater.

ANP fotoserieFotoserie Patrick van KatwijkNOS artikel met foto en filmpje

Overig en kort nieuws 
Koning Willem Alexander  heeft vrijdagmiddag 5 september in Paleis Noordeinde mr. J.W. de Graaf beëdigd als ambassadeur van Trinidad.

Koningsdagconcert: Een oude traditie in een nieuw jasje.

Gisterenavond vond voor het eerst een Koningsdagconcert plaats. Dit concert is een voortzetting van het idee van prins Claus. Sinds  1985 liet Beatrix jaarlijks na het idee van Claus  enkele weken voor Koninginnedag een concert organiseren in Paleis Noordeinde. Dit initiatief na het idee van Prins Claus werd na zijn dood voortgezet door Koningin Beatrix. En Koning Willem-Alexander breekt niet met de traditie, maar wijzigde wel de locatie.  Wat feitjes en beelden van de Koninginnedag concerten

2003
Een speciale editie voor 65ste verjaardag van koningin Beatrix en Prins Claus (overleden in oktober 2002) werd herdacht. Deze editie was niet in Paleis Noordeinde , maar in het Concert Gebouw in Amsterdam
2005
Ook de editie van 2005 werd niet in Noordeinde gehouden. Vanwege de viering van het zilveren regeringsjubileum werd er toen op 30 april 2005 in een grote tent op het Malieveld in Den Haag een speciaal Koninginnedagconcert gegeven.
(Toen nog koningin) Beatrix – Prinsessen Maxima en Margriet en (toenmalig) Prins Willem-Alexander
Wisselende samenstellingen
Bij de Koninginnedag concerten is de samenstelling wel eens gewisseld.
In 2007 waren , toen nog koningin, Beatrix , (toen nog Prins) Willem-Alexander , Prof.Mr. Pieter en Prins Constantijn erbij. In 2008 schoven Prins Friso en Prinses Mabel zich aan bij de toenmalige koningin en kroonprinselijk paar aan. In 2009 was  Prinses Christina van de partij samen met de toenmalige koningin en kroonprinselijk paar en Prins Constantijn en Prinses Laurentien. In 2010 werd (toen nog) koningin Beatrix vergezeld door (toen nog Prins) Willem-Alexander ,  (toen nog Prinses) Maxima , Prins Jaime , Prins Carlos en (toen nog zijn verloofde) Annemarie en ook Prinses Christina was er weer bij. In 2011 waren Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Prins Carlos en (toen nog zijn verloofde) Annemarie en ook Prinses Christina weer meegekomen met de toenmalig koningin en het kroonprinselijk paar. Ook Prins Pieter Christiaan was er bij. In  2012 waren Koningin Beatrix, Prinses Margriet, Prins Pieter-Christiaan, Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita en Tjalling ten Cate aanwezig.  Bekijk hier printscreens van 2012 en hier van 2007 t/m 2011
Bekijk beelden terug
2006  –  2009 (17 april opgenomen , maar door aanslag in Apeldoorn pas in juni 2009 uitgezonden) –2010 –  2011– 2012 – 2013
We hebben van het eerste koningsconcert al beelden van aankomst. (HIER , HIERen HIER) Op 26 april om 22.30 uur kunnen we het hele concert bekijken. 

Doop Cecilia

In de kathedraal van Piacenza (Italië) is zaterdag de tweede dochter van Prins Carlos en Prinses Annemarie gedoopt.  De op 18 oktober geboren prinses Cecilia Maria Johanna Beatrix de Bourbon de Parme werd door de bisschop Gianni Ambrosio van Piacenza  gedoopt met water uit de rivier de Jordaan en Spanje.  Het prinsesje droeg een doopjurk uit de 19de eeuw die o.a  ook gedragen is door haar zusje (zonder het mutsje), moeder en oma.

De keuze voor Piacenza is een  ‘historische en symbolische’ keus. Prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, voert sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de titels ‘hertog van Parma en Piacenza’. Oudste dochter prinses Luisa Irene is in september 2012 in Parma gedoopt en nu was het dus de beurt aan de andere plaats.
De peetouders van Prinses Cecilia zijn oud-tantes prinses Cecilia van Bourbon-Parma en Prinses Beatrix , opa Hans Gualthérie van Weezel,  tante prinses Margarita en  achternicht Véronique Kakebeeke-Gualthérie van Weezel.

Foto’s AFP – PPE fotoserie – ANP foto’s

Nieuws 14 t/m 16 november

Een videoboodschap van Prinses Margriet voor de  bijeenkomst van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan 

Printscreen van videoboodschap

Afgelopen week was er in Sydney, Australië, een internationale conferentie van het Rode kruis en de Rode Halve Maan.  Prinses Margriet zet zich al sinds haar studententijd in voor het Rode Kruis en is op dit moment nog steeds actief als Bestuurslid Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen. Haar inzet is zelfs beloond met een eigen fonds het ‘Prinses Margriet Fonds’, dat mensen helpt zich voor te bereiden op rampen.

De prinses probeert dan ook altijd bij de internationale bijeenkomsten te komen, maar zegde dit keer af. In een videoboodschap sprak ze wel de aanwezige  in het Engels toe. Ze feliciteert de Syrische Rode Halve Maan met de erkenning  en prees de organisatie voor hun inzet in het gebied. De prinses zei verder dat ze het jammer vond dat ze er niet bij kon zijn en voegde daar aan toe dat dat was vanwege de ernstige ziekte van haar zoon.  Haar woorden (vanuit het Engels vertaald)
“Ik betreur het dat ik vandaag niet persoonlijk aanwezig kan zijn zoals normaal gesproken probeer te doen. Dit is vanwege de ernstige ziekte van mijn zoon, maar ik ben dankbaar dat ik hier toch kan zijn door middel van de moderne technologie.” 

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eind augustus bekend dat prins Bernhard een vorm van lymfklierkanker heeft, de variant non-Hodgkinlymfoom. Hoe het nu precies met hem gaat, is niet bekend. De RVD heeft aangegeven dat ze wel melding zullen maken van wijziging in de gezondheid van Prins Bernhard, maar wilde verder geen commentaar op deze afmelding van Prinses Margriet.

Bekijk HIER de videoboodschap. 


Prinses Beatrix aanwezig bij de 20e De Anatomische Les bij in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
Prinses Beatrix woonde donderdagmiddag (14 november 2013) de twintigste editie van  De Anatomische Les bij in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. De Anatomische Les, een publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij, wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum en de Volkskrant in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De lezing weerspiegelt een oude academisch-medische traditie. In de zestiende en zeventiende eeuw belegde het Amsterdamse Chirurgijnsgilde elk jaar een openbare les, waarbij het lijk van een pas geëxecuteerde misdadiger werd ontleed. Het begeleidend commentaar werd gegeven in de volkstaal in plaats van het gangbare Latijn.

Dit jaar werd tijdens Anatomische Les door Angus Deaton met uiteenlopende onderzoeksgegevens aangetoond dat ontwikkelingshulp veelal weinig effectief is of zelfs schadelijk. Deaton, die tijdens zijn werk sterk betrokken voelt  met het lot van de bevolking in arme landen, ziet vooral op medisch terrein nog volop kansen. In zijn Anatomische Les gaat hij in op de vraag hoe voorkomen kan worden dat hulp de wederzijdse verplichtingen van overheden en hun burgers ondergraaft – en zo meer kwaad dan goed doet.

Fotoserie ANP

Prins Carlos ontvangt het eerste eerlijk en klimaatneutrale pak koffie van Max Havelaar
Afgelopen donderdag (14 november 2013) nam prins Carlos tijdens de 25ste verjaardag van Stichting Max Havelaar, het eerste pak eerlijke en klimaatneutrale koffie in ontvangst van Max Havelaar directeur Peter d’Angremond. De overhandiging was de start van het ‘Fairtrade Carbon Partnership’, een samenwerking tussen Stichting Max Havelaar, ICCO en de Ethiopische Fairtrade koffie-organisatie OCFCU. Doel is om 30.000 koffieboeren en hun families in Ethiopië te ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. Ontbossing is van grote invloed op de koffieoogst, want koffie heeft schaduw nodig. Klimaatverandering maakt de problemen nog acuter. Actie vanuit bedrijven en consumenten is nodig om koffieboeren te ondersteunen.

Vijfentwintig jaar geleden werd het eerste pak eerlijk verhandelde koffie in ontvangst genomen door Prins Claus. Inmiddels wordt het Fairtrade keurmerk in 30 landen vertegenwoordigd.

Een fotoFotoserie ANP

Prinses Aimee bij de viering van het 10-jarig bestaan van Louis Vuitton Nederland.

Donderdagavond  was Prinses Aimee in Amsterdam aanwezig bij het 10-jarig jubileum feestje van Louis Vuitton Nederland. Dit was een feestje in intieme kring gehouden in de  galerie Anouk Beerents aan de Prinsengracht onder genot van een hapje en een drankje.

Een fotoserie


Prinses Beatrix opent nieuwbouw St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Printscreen NOS

Prinses Beatrix opende gisteren middag (15 november 2013)  de nieuwbouw van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en kreeg er onder andere ook een rondleiding

Printscreen NOS

De nieuwe ziekenhuislocatie in Utrecht, die in september in bedrijf genomen is, heeft onder andere 148 bedden voor langdurige opname, 64 plaatsen voor dagbehandeling, 16 plaatsen voor kinderdagbehandeling, opnamebedden en behandelmogelijkheden voor psychiatrische patiënten en 10 operatiekamers voor vrijwel alle specialismen. Naast alle specialismen, zijn een Spoedeisende Hulp (SEH) en een Huisartsenpost (HAP) gevestigd in de nieuwbouw die de twee oude locaties vervangt.

Filmpje – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Prinses Laurentien bij bekenmaking DJ100
Prinses Laurentien was gisteren (15 november) bij een event in Studio K in Amsterdam waar de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge duurzame rolmodellen in de spotlight werden gezet. Deze jonge mensen waren  geselecteerd voor de lijst DJ100.  Dat is een lijst met 100 jonge rolmodellen op het gebied van duurzaamheid.  Deze zoektocht begon als een spontane Twitter-actie en werd op 3 september 2013 werkelijkheid Uiteindelijk kwamen er ruim 300 nominaties binnen en werd door de jury een lijst van 100 mensen gemaakt. Deze lijst  werd gisteren de lijst gepubliceerd in nrc.next en www.dj100.nl. Op die laatste site is ook een boodschap van Prinses Laurentien te lezen

Prinses Laurentien opent congres Genootschap Onze Taal

Met dank aan Royalduo.nl.

Prinses Laurentien,  beschermvrouwe van Het Genootschap Onze Taal,  hield vanochtend (zaterdag 16 november 2013) in het Chassé Theater in Breda de openingstoespraak op het congres ‘De wortels van het Nederlands’ van het Genootschap Onze Taal.

Dit keer staan bij het congres vragen centraal over de herkomst van het Nederlandse woord. Waar komen onze woorden vandaan? Welke plaats neemt het Nederlands in ten opzichte van andere talen? En welke rol speelt de herkomst van een woord? Schrijver en erelid van het Genootschap Onze Taal, de heer Kees van Kooten houdt een voordracht over de afstamming van woorden. Ook wordt tijdens het congres de Groenman-taalprijs voor goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal uitgereikt aan een bekende cabaretier.

De vereniging voor taalliefhebbers geeft door middel van congressen, elektronische nieuwsbrieven, boeken en websites voorlichting over het Nederlands. De uitgave van het maandblad Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het genootschap samen met de Taaladviesdienst, waar vragen over de Nederlandse taal worden beantwoord.

Fotoserie PPE

De Koning en Koningin  zijn nog altijd in  Caribisch deel van het Koninkrijk deel van het koninkrijk. Bekijk HIER alvast een NOS verslag van het eerste deel van het kennismakingsbezoek en komende week zal ik er meer aandacht aan geven op deze site.

Nieuwsoverzicht: Week 39 – 23 t/m 28 September 2013

Koning Wilem-Alexander ontvangt de ambassadeur van Bangladesh in afscheidsaudiëntie
Koning Willem-Alexander ontving maandag (23 september) in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Bangladesh

Prins Pieter Christiaan bezoek project LiveDijk Utrecht
Maandag was prins Pieter Christiaan in Vreeswijk. Hij liet zich hier voorlichten over het project LiveDijk Utrecht en gaf hij zelf ook voorlichting.

Het project LiveDijk bestaat uit twee dijken: de Grechtdijk in Woerden en de Voorhavendijk bij de Beatrixsluizen in Nieuwegein. In het project werken Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat, de kennisinstellingen TNO en Deltares, bedrijven en de provincie Utrecht  samen om ervaring op te doen met de realtime monitoring van dijken door middel van sensoren.
 In het project Livedijk Utrecht wordt daarom een experiment gedaan om via sensoren meer te weten te komen over de toestand in de dijk. Sensoren meten onder andere waterspanning, temperatuur en meteorologische informatie. Met deze indicatoren kan bepaald worden hoe stabiel de dijken zijn. Waterbeheerders gebruiken deze informatie om verstevigingsontwerpen en beheerplannen te optimaliseren. Als de proef slaagt, hoeven medewerkers van Waterschappen niet regelmatig langs dijken te lopen voor inspecties. Prins Pieter Christiaan is directeur van AGT Nederland en richt zich in de functie vooral op innovatie in water asset management, veiligheid en infrastructuur.  Een foto van het bezoek vind je HIER

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven neemt afscheid als voorzitter restauratiefonds
Afgelopen maandag (23 september) organiseerde het restauratiefonds een afscheidssymposium voor Prof.mr. Pieter in de Broerenkerk in Zwolle, die na 27 jaar afscheid nam als voorzitter

Prins Jaime in het programma ‘De Wereld draait door’.
Prins Jaime heeft eind augustus, in zijn functie als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van buitenlandse zaken,  voor Nederland een miljoenencontract met Bolivia binnengehaald voor de winning en verwerking van lithium. 

Onder de grond in Bolivia zit eenderde tot de helft van de wereldvoorraad lithium. De grondstof wordt gebruikt in onder meer accu’s van laptops, telefoons, auto’s en in geneesmiddelen. Nederland gaat Bolivia helpen bij de fabricage van accu’s. De TU Delft zal Bolivia ondersteunen. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking was deze week in New York om een contract met de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken te tekenen, waarna het lithium-project kan beginnen. Op maandag 23 september vertelde prins Jaime over de deal in het programma ‘De Wereld draait door’ 
http://media.vara.nl/player.php?id=300524

Prinses Irene bij première ‘De Nieuwe Wildernis’
Prinses Irene verscheen maandagavond 23 september, samen met andere bekende Nederlanders en natuurliefhebbers, in het Koninklijk Concertgebouw bij de première van de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Het opnemen van de film ,die plaats vonden in de oostvaardersplassen, heeft twee jaar lang geduurd en er zijn vijf cameraploegen gebruikt. De muziek is gespeeld door het metropoolorkest en werd tijdens de première live gespeeld.

Bekijk HIER en  HIER twee foto’s van prinses Irene op de groene loper en bekijk HIER een verslag van de première. (Bij ongeveer 1 minuut 15 komt prinses Irene even aan het woord.

Prinses Irene sprak de vrijdag voor de première ook al over de film in het programma Pauw en Witteman.
http://media.vara.nl/player.php?id=243152


Koningin Máxima in New York.
Van maandag 23 september tot woensdag 25 september was Koningin Máxima in New York. Maandag sprak ze op de 2e VN InterAgency over Inclusive Finance. Op de VN InterAgency komen organisaties als UNESCO, OHCHR (Bureau van de hoge commissaris voor de Mensenrechten), UNODC (VN-Bureau voor Drugs en Misdaad ) EN UNDP ) United Nations Development Programme) bij elkaar. Bekijk  HIER foto’s

Dinsdag 24 september overhandigde de prinses het vierde jaarverslag van haar activiteiten als Speciale Pleitbezorger voor inclusieve financiering aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Na deze overhandiging voerde ze met enkele regeringsleiders, bewindspersonen en functionarissen van diverse organisaties gesprekken over dit onderwerp.
http://nos.nl/embed/?id=e:555448

Woensdagmiddag opende de prinses samen met Ban Ki Moon de vernieuwde Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN.  De aanwezigheid van de Nederlandse koningin was niet het enige Nederlandse aan de opening. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (Timmermans) hield een  toespraak én de lounge is ingericht door een Nederlands ontwerpteam.
De ‘loungeroom’ is een ontmoetingsplek voor alle wereldleiders en politici uit de 193 lidstaten van de VN.   Klik HIER voor foto’s

Laurentien ondertekent actie ‘Waterspaarders’
24 September was prinses Laurentien op de montessorischool Leidschenveen in Den Haag voor de ondertekening van de actie ‘Waterspaarders’. Een actie die onder meer mogelijk gemaakt wordt door de door de prinses opgerichte Missing Chapter Foundation.

Met de actie Waterspaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik zodat heel Nederland korter gaat douchen. Dit gaat o.a. via een lesprogramma. Ze kunnen hun eigen etiket ontwerpen voor een fles douchegel en met de WaterSpaarders-stopwatchapp de tijd opmeten hoe lang een gezinslid onder de douche staat.

Met vijf organisaties ondertekenden de leerlingen van de Monterssorisschool dinsdag het akkoord. Prinses Laurentien zette haar handtekening als oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation.
HIER en HIER een foto.
http://embed.kijk.nl/?width=500&height=283&video=KZGxOWodksRo

Prof.Mr. Pieter neemt het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst
25 september nam Prof.mr. Pieter van Vollenhoven het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst op het Fort bij Uitermeer in Weesp. Voor het boek is o.a. gebruik gemaakt van documenten van Pieter van Vollenhoven sr., de vader van prof. Mr. Pieter.

Pieter van Vollenhoven sr. was commandant van de Vaartuigendienst in het oostelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het zogenoemde Oostfront. Schrijver Freek Schlingmann heeft op basis van de onbekende documenten een bijzondere geschiedenis beschreven van de slag om de Grebbeberg. Naast de vele opmerkelijke militair-technische en -politieke voorvallen, komen ook verschillende maatschappelijke gebeurtenissen waaronder leed en angst onder de bevolking, aan bod.

Bekijk HIER  en HIER foto’s van het in ontvangst nemen van het boek.

Koning bij opening European Cancer Congress
Gisteren (27 september) was Koning Willem-Alexander bij opening European Cancer Congress. Bij aankomst werd Koning Willem-Alexander ontvangen door de voorzitters van het congres, Cornelis van de Velde en Marcel Verheij. Ook sprak hij kort met Koos van der Hoeven van de samenwerkende Oncologen (SONCOS). Tijdens de opening ontving hij een herinneringsmedaille

Het European Cancer Congres is een congres wat een keer in de twee jaar ergens in Europa gehouden wordt. Dit jaar voor het eerst in Nederland, om precies te zijn in de Amsterdam RAI. De zal was gevuld met 18.000 bezoekers bestaande uit onderzoekers, medisch specialisten, verpleegkundigen, vertegenwoordigers van patiënten uit meer dan 100 landen.
Bekijk HIER een fotoserie

Prins Carlos , Prinses Annemarie , Prinses Margarita en Prinses Carolina in Italië.
Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita, en Prinses Carolina waren dit weekend samen met hun tante Maria Theresa in Italie. Hier woonden vrijdag (27 september) een mis bij in de Santa Maria della Steccata Kerk in Parma en zaterdag waren ze in Piacenza  aanwezig bij de uitreiking van de ordes, Heilige Mis in de Chiesa di San Sisto Piacenza en Galadiner in Castello di Grazzano Visconti. In Piacenza had ook de man van Margarita , Tjalling,  zich aangeschoven bij het gezelschap en prinses Carolina was er ’s avonds niet meer bij.

Het bezoek aan Parma en Piacenza is een soort bedevaart die Prins Carlos Hugo (de vader de Carlos , Margaita en Carolina) geroepen is om de banden met de plaatsen aan te halen. Prins Carlos is sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de hertog van Parma en Piacenza en Prinses Annemarie mag zich hertogin van Parma en Piacenza noemen

Klik HIER voor foto’s uit Parma en klik HIER voor foto’s uit Piacenza

Prins Jaime praat over ‘conflict-vrije tin keten’
De oplettende lezer/kijker had misschien al gemerkt dat prins Jaime niet mee was naar Italië. Hij had namelijk werk te doen. Als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken had hij deskundigen uitgenodigd om te praten over de conflict-vrije tin keten waar hij mee bezig is. Klik HIER voor een foto. Over de conflict-vrije tin keten praatte hij afgelopen mei in Pauw en Witterman. Kijk dat fragment HIER terug.

Nieuw boek(en) van prinses Laurentien
Behalve het Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit’, komt er dit najaar nóg een boek van Prinses Laurentien in de winkel. Na verwachting zal ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’ vanaf november te koop zijn. (met dank aan royalfanvivian.nl)