Fotosessie Lech 2016

Vandaag was er een fotosessie met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima , de prinsessen Amalia , Alexia en Ariane, Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Gravin Eloise , Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore. Onaangekondigd sloot ook Prinses Beatrix aan.  De fotosessie was voor de gezinnen van Koning Willem-Alexander en Prins Constantijn het begin van de vakantie. Prinses Beatrix heeft vorige week al in Lech doorgebracht met Prinses Mabel en haar dochters. Prinses Mabel , Gravin Luana en gravin Zaria waren de dag voor de fotosessie vertrokken uit Lech omdat de gravinnen weer op school worden verwacht.

Een selectie van beelden van de fotosessie:

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Video Telegraaf – Fotoserie Blauw Bloed – Foto’s en video NOS –Fotoserie MPE – Filmpje VorstenTV

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Nieuwsoverzicht week 6 – 8 tot 14 februari 2016

Koningin Maxima spreek promo in voor BZT muziekwedstrijd

Koningin Máxima heeft de promo ingesproken over een BZT Muziekwedstrijd. Dit deed ze als erevoorzitter van ‘Kinderen Maken Muziek’   Via deze wedstrijd gaan op zoek naar klassen die mee kunnen doen aan de BZT band XXL. Eind dit jaar wordt er een kerstgala met deze samengestelde band georganiseerd, waar de Koningin bij hoopt te zijn.

Prins Bernhard (mede) eigenaar van Circuit Zandvoort 

Vrijdag 12 februari werd bekend dat Prins Bernhard samen met zijn zakenpartner Menno de Jong het Circuit van Zandvoort heeft gekocht. 

Activiteiten deze week

Koningin Máxima bezocht deze week Pakistan voor haar VN-werk.

Prinses Laurentien was maandag 8 februari aanwezig bij de ondertekening van de Raad van Kinderen.

Koning Willem-Alexander bracht donderdag 11 februari samen met staatssecretaris Dekker van Onderwijs een werkbezoek  aan scholen in Oegstgeest en Leiden in kader van passend onderwijs

Koning Willem-Alexander opende vrijdag de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum.

Prinses Beatrix opende vrijdag het nieuwe kantoor van UNICEF Nederland. Ook Prinses Laurentien was erbij.

Embed from Getty Images

Nieuwsoverzicht week 4

Bron: Stichting CPNB Fotograaf: Janiek Dam

794a7-27012016oranjefondsff373-27012016oranjefonds2 © Oranje Fonds. Fotograaf: Bart Homburg

Embed from Getty Images

d0f6c-24641330666_13800d5461_z
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Nieuwsoverzicht week 3

Vorige week was het mij niet meer gelukt om geen nieuwsoverzicht te maken, maar hier is hij alsnog: het overzicht van het nieuws uit week 3

Koningin Maxima in Davos voor World Economic Forum (WEF)
Koningin Máxima bezocht deze week het World Economic Forum (WEF) in Davos. Zij deed dit in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Koningin Máxima was onder meer bij sessies over de verbetering van toegang tot financiële diensten en de uitvoering van de in september 2015 vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Dag 1 (woensdag 20 januari) – Dag 2 (donderdag 21 januari)  – Dag 2 /3 (Vrijdag 22 januari)

Bron: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch. Fotograaf:Michael Buholzer

Verder deze week

  • Prinses Laurentien opende donderdag 21 januari ook nog een schaaktoernooi in Nemo Amsterdam.

Nieuwsoverzicht Week 2 – Nieuwjaarsontvangsten en meer

De tweede (volledige) week stond in het teken van de Nieuwjaarsontvangsten en er was meer.

Nieuwjaarsontvangsten 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hielden afgelopen week de traditionele Nieuwjaarsontvangsten.
RVD-bericht met link naar toespraak van Koning

Embed from Getty Images

Dinsdag voor enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –  Fotoserie MPE Fotoserie Robin Utrecht

Woensdag was er een nieuwjaarsontvangst voor de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties
Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE

Beiden ontvangsten vonden  plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij beide ontvangsten waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Verder deze week

Embed from Getty Images

Maandag was de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst  van de Paus van diplomaten in het Vaticaan. Als Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad was Prins Jaime  samen met zijn vrouw Prinses Viktoria daarbij aanwezig.

Terug naar…… 16 december 2000

Vandaag (16 december) is het 15 jaar geleden dat Prins Constantijn zijn verloving bekend maakte met Laurentien Brinkhorst. Een mooi moment om eens terug te kijken naar dat moment.

16 december 2000
DEN HAAG –  Terwijl er veel gesproken wordt over het verleden van de vader van Prins Willem-Alexander’s vriendin Maxima Zorreguieta stond vandaag even het liefdesleven van zijn  broer prins Constantijn in de belangstelling. De 31 jarige Prins maakte namelijk vandaag bekend dat hij zich na een relatie van vijf jaar heeft verloofd met de 34-jarige Laurentien Brinkhorst.

In de vestibule van Huis ten Bosch nam Prins Constantijn samen met zijn ouders Koningin Beatrix en Prins Claus de tijd om zijn verloofde Laurentien voor te stellen. Ook de ouders van Laurentien (oud-minister Laurens Jan Brinkhorst en Jantien Heringa) waren er bij.Het voorstellen ging gepaard met lovende woorden
„Ik heb in Laurentien een vrouw gevonden die intelligent is, sterk en een heel warm hart heeft. Ik ben ontzettend blij dat ik u vandaag met deze fantastische vrouw kennis kan laten maken.” zei Prins Constantijn. Laurentien voegde daar aan toe dat hij natuurlijk niet objectief is.  Koning Beatrix gaf aan er met Laurentien  een hele fijne schoondochter bij te krijgen, waar ze ontzettend gelukkig en trots op zijn.Daarna werd er ook nog verder gesproken over bijvoorbeeld het huwelijksaanzoek. Laurentien wilde daar het volgende wel over kwijt: ,Hij heeft me met een list uit kantoor gehaald en ik kwam toen thuis en daar was een grote bloemenzee. Het was fantastisch. Ik hou niet van het woord romantisch, maar dat was het wel. Nadat ik een paar traantjes had weggepinkt en hij me had gevraagd nu eindelijk op te houden met huilen, zei ik ja.”

Over het vragen van toestemming voor zijn huwelijk zegt Prins Constantijn:
“Ik ben mijn gehele leven opgegroeid binnen het Koninklijk Huis en wil graag de verantwoordelijkheden die daarbij horen dragen. Het zou onnatuurlijk zijn om geen toestemming te vragen”

Volgens Prins Constantijn is Laurentien goed voorbereid om haar nieuwe rol als lid van het Koninklijk huis. Waar nodig hoopt hij samen met zijn aanstaande vrouw later waar nodig  zijn broer bij te staan.

Uiteraard blijft de de vriendschap tussen Willem-Alexander en Máxima niet onbesproken. Het gerucht dat de relatie op grote bezwaren stuit bij het kabinet en dat daarom Laurentien en Constantijn als een reserve-koningspaar achter de hand worden gehouden, berusten op niets. De kroonprins en zijn vriendin hebben zelf nog geen besluit over hun toekomst genomen aldus Premier Kok.
Prins Constantijn reageert:
„Wij gaan niet in op allerlei speculaties. Voor speculaties moet u op de beurs zijn. Vandaag is het een dag om te vieren en dat doen we dan ook”, besluit Constantijn het gesprek.Wanneer het huwelijk precies zal plaats vinden wilde Prins Constantijn en Laurentien niet kwijt. ,,Midden volgend jaar”, was het enige dat het paar kwijt wilden.

Voor dit bericht heb ik gebruik gemaakt van de volgende artikelen:
Trouw: Verloving Constantijn en Laurentien/ Geen trouwdatum / Verloving Laurentien: Met opmerkelijk gemak voor de camera’s
Artikel RefDag

Slot evenement viering 200 jaar Koninkrijk

Zaterdag was het 6de en laatste evenement van de viering 200 jaar Koninkrijk.  Rondom de Magere Brug op  de Amstel traden meer dan 30 Nederlandse artiesten, waaronder Kovacs, André Hazes Jr., Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Ruth Jacott en Sjors van der Panne op Voor dit slotstuk op de Amstel was er  een bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré, waarin onder meer wordt teruggeblikt op de viering. Het thema van de viering was ‘Eenheid in verscheidenheid’. Dit thema symboliseert de ruimte die het Koninkrijk biedt aan vele culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen.

Naast Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren bij het slot evenement op de Amstel ook Prinses Margriet , prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn , Prinses Laurentien,Prinses Irene, Prinses Mabel, Prins Bernhard,  Prinses Annette en Prins Floris aanwezig.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Fotoseries
Edwin JansenRobin Utrecht  – Royal Nature Press – MPE

Nieuws 21 t/m 25 september

Prinses Irene houdt Abel Herzberglezing

Maandag hield Prinses Irene de Abel Herzberglezing. Deze lezing  is vernoemd naar de joodse schrijver en jurist Abel Herzberg, om zijn naam en zijn gedachten – die geënt zijn op het joods humanisme – levend te houden.  Thema voor de lezing: ‘Je wereldbeeld wordt bepaald door je relatie met de natuur.’

Koningin Máxima opent nieuw Bezoekerscentrum De Nederlandsche Bank
Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 22 september 2015 het nieuwe Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.
Het Bezoekerscentrum draagt op diverse manieren bij aan financiële educatie, één van de verantwoordelijkheden van DNB.Het centrum richt zich met name op financiële educatie van jongeren. Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, dat aandacht vraagt voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld.http://gty.im/489552152

Koningin Maxima spreekt met journalisten over VN-werk
Koningin Máxima heeft donderdag met Nederlandse journalisten over haar werk voor de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting SeniorenStudent 

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 24 september een bezoek gebracht aan Stichting SeniorenStudent in Amsterdam. Bij dit maatjesinitiatief ondernemen studenten als coach of maatje, samen met de oudere activiteiten. Ook werken ze aan het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de oudere. Het inititaief wordt gesteund door het Oranje Fonds waarvan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beschermpaar zijn

Prinses Margriet bezoekt noodopvang voor asielzoekers in Zeist
Prinses Margriet bezocht vrijdag vluchtelingen in de noodopvang in Zeist. Als erevoorzitter  van het Nederlandse Rode Kruis praatte de Prinses met vluchtelingen en vrijwilligers van het Rode Kruis. De organisatie helpt ook met het herenigen van mensen die elkaar tijdens hun vlucht uit het oog zijn verloren en biedt medische zorg aan vluchtelingen in aanmeldcentra.
Prinses Margriet bezoekt vluchtelingenopvang Zeist.
© Rode Kruis / ANP Hand-out


Prinses Laurentien heeft maandag het  startsein gegeven voor de Safety Deal eNosenetwerk Zuidwest-Nederland. eNosen zijn electrische apparaten , waar stoffen in de lucht mee gemeten kunnen worden. Ze kunnen op afstand afgelezen worden. Prinses Laurentien was hierbij aanwezig in het kader van haar functie als Senior Adviseur van de Haven van Rotterdam.
De andere activiteiten van deze week

Zoals al eerder gezegd heb ik minder tijd om te bloggen. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik het precies wil gaan doen , maar hier wel alvast een nieuwsoverzicht in een andere vorm dat eerst. Tips , suggesties zijn welkom. 

Prinsjesdag 2015

Vandaag was het weer de derde dinsdag van september. Tijd voor Prinsjesdag. Voor het Koninklijk gezelschap begon de dag op Paleis Noordeinde in Den Haag. Hier stapte Prins Constantijn en Prinses Laurentien als eerst in de Gala Glas Berline en Koning  Willem-Alexander en Koningin Maxima vervolgens in de Gouden Koets om naar het binnenhof te vertrekken

Koningin Máxima droeg een jurk ontworpen door Jan Taminiau. De zijden jurk was met de hand beschilderd  en versierd met verschillende kraalsoorten,  Het ontwerp is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. De Koningin droeg een bijpassende haardecoratie van driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de jurk. De Koningin droeg bij haar jurk het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jurk van Prinses Laurentien is afkomstig van Hardies. De jurk is gemaakt van de typische Missoni-breisels, die herkenbaar zijn aan hun zigzag-patroon. Bij haar jurk droeg ze een haardecoratie gemaakt van sinamay-stof met bijpassende Franse fijngeweven tule van de ontwerper Eudia. Ook Prinses Laurentien droeg haar onderscheiding , het Grootkruis in de Huisorde van Oranje.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Prinses Beatrix stond op het bordes van het Mauritshuis om de rijtoer te kunnen zien en naar haar zonen en schoondochters te kunnen zwaaien.

Aangekomen bij het binnenhof werd het gezelschap bij de Ridderzaal ontvangen. Hier las Koning Willem-Alexander de troonrede voor. In deze troonrede werd positief met minder positief afgewisseld.  Er is meer economische groei , maar we zijn er nog niet. Ook de vluchtelingen crisis kon niet ontbreken in de troonrede.
Lees HIER de hele troonrede

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Eenmaal weer terug bij paleis Noordeinde was er nog de traditionele ‘balkonscène’

Embed from Getty Images

Einde van het Koninklijke deel van de dag en voorlopig de laatste keer dat de we Gouden Koets zien. De koets gaat de komende jaren gerestaureerd worden. De komende jaren zal tijdens Prinsjesdag de Glazen Koets te zien zijn.

Meer beeld
PPEMPERoyalPhoto

Activiteiten 1 , 2 en 3 juli 2015

Koning opent multifunctionele accommodatie De Heerd
Koning Willem-Alexander opende woensdag 1 juli in Heerde de multifunctionele accommodatie De Heerd. In dit gebouw zijn scholen voor primair onderwijs en kinderopvang gevestigd. Ook het Dorpshuis, jongerenwerk, de bibliotheek Noord-Veluwe en Cultuurplein Noord-Veluwe vinden hier onderdak.Het Dorpshuis wordt ook gebruikt door verschillende verenigingen. De Koning kreeg een rondleiding door het nieuwe gebouw en  hij onthulde daarna een plaquette.

Fotoserie PPE – Fotoserie ANP

Koning bezoekt hoofdkantoor IOC en Olympisch Museum
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag 2 juli op uitnodiging van President Thomas Bach een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Olympisch Museum in Lausanne, Zwitserland.

De Koning tekende het Gouden Boek van het IOC en kreeg een rondleiding  door het Olympisch Museum. Het museum, wat in december 2013 volledig gerenoveerd is , toont beelden van de geschiedenis, erfenis, dromen, uitdagingen en de waarden van de Olympische beweging.

President Bach informeerde de Koning over de toekomstige ontwikkelingen en de visie van het IOC op de rol van sport in de samenleving. Tijdens zijn bezoek werd de Koning vergezeld door IOC-lid Camiel Eurlings en IOC-erelid Hein Verbruggen.

Als Prins van Oranje was de Koning van 1998 tot 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité. Bij zijn aantreden in 2013 legde de Koning zijn lidmaatschap neer. In september 2013 werd hij benoemd tot erelid van het IOC.

Prinses Beatrix opent ‘Verborgen verhalen’ in Koninklijk Paleis Amsterdam
Prinses Beatrix opent donderdagmiddag 2 juli “Verborgen Verhalen, ontdek de mythen”  in het Paleis in Koninklijk Paleis Amsterdam. Tijdens de opening werd in aanwezigheid van Prinses Beatrix een speciaal geschreven kindertheaterstuk ‘Het vertrek van Atlas’ opgevoerd.De tentoonstelling ‘Verborgen Verhalen’ staat in het teken van verhalen uit de klassieke mythologie die terug te vinden zijn in de  schilderijen en beeldhouwwerken uit  zeventiende eeuw die te vinden zijn in het Koninklijk Paleis. Centraal staan de ideeën van de architect van het paleis, dat oorspronkelijk als stadhuis is gebouwd.  De tentoonstelling is nog tot en met 27 september 2015 te zien in Koninklijk Paleis Amsterdam.
Koning bezoekt 750-jarig Oudewater
Koning bezocht vrijdag 3 juli 2015 de stad Oudewater. De Koning woont in de Grote Kerk een feestelijke bijeenkomst bij ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten van Oudewater. In deze werd de geschiedenis van Oudewater verteld  doormidden van toespraken , dans en toneel voorstellingen. Het ontstaan van de Staat der Nederlanden was een belangrijk thema. Oudewater was één van de twaalf steden die in 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Na de bijeenkomst wandelde de Koning naar de markt waar hij een watermonument onthulde. Vervolgens stapte hij nog in de ‘geelbuik’  , een rondvaart boot. Aan het eind van zijn bezoek sprak de Koning nog na met een groep genodigden.
Prinses Laurentien bij bijeenkomst van Raad van Kinderen Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Prinses Laurentien was vrijdag 3 juli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis van Den Bosch  aanwezig bij een bijeenkomst met de Raad van Kinderen van het ziekenhuis. De raad van Kinderen had onderzoek gedaan naar hoe het ziekenhuis ‘gezonder’ kan werken en ook andere verbeterpunten op het gebied van onder andere de aankleding.Artikel Brabants Dagblad met foto – Foto – Meer over de werkwijze van deze Raad van Kinderen

Ontvangsten Koning Willem-Alexander
29 juni ontving Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Letland, Z.E. Maris Klisans in afscheidsaudiëntie.3 juli ontving hij op De Eikenhorst in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Canada, Z.E. James Matthew Lambert.