Nieuwsoverzicht week 4

Bron: Stichting CPNB Fotograaf: Janiek Dam

794a7-27012016oranjefondsff373-27012016oranjefonds2 © Oranje Fonds. Fotograaf: Bart Homburg

Embed from Getty Images

d0f6c-24641330666_13800d5461_z
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Mabel bij de VN

De afgelopen week was de 70e Algemene vergadering van de Verenigden Naties. Rond deze vergadering waren ook verschillende bijeenkomsten. Koning Willem-Alexander was mee om netwerken / te lobbyen voor  een tijdelijke zetel voor de VN-veiligheidsraad , Koningin Máxima was bij de Verenigden Naties in haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en Prinses Mabel was in New York als voorzitter van ‘Girls Not Brides’ 

Voor Koningin Maxima begon haar ‘werk’ op zondag al. Ze sprak tijdens een bijeenkomst over Klimaat verandering

HMK Máxima Trusteeship council climate change
UN Photo

Maandag (28 september) waren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima bij de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York. De Koning leidt de delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden en hield een toespraak tijdens de opening van de AVVN.

Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd de AVVN toespreekt.
De Koning gaat in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van het Koninkrijk aan de VN op de terreinen van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. Hiermee wordt het belang dat Nederland op deze 70e Algemene Vergadering hecht aan de VN onderstreept aan de vooravond van de stemming voor de VNVR, waarin Nederland kandidaat staat voor een niet-permanente zetel.

Later op de dag was de koning ook aanwezig bij een bijeenkomst over klimaat verandering, waar het onder ander ging over water veiligheid.   De koning hield daar  ook een toespraak 

Maandagavond was er, op uitnodiging van de Amerikaanse President Obama, in het Witte Huis een receptie voor de delegatieleiders. Als delegatieleider van het Koninkrijk der Nederlanden was Koning Willem-Alexander daarbij samen met Koningin Maxima.

Embed from Getty Images

AVVN

Opening of General Assembly General Debate//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

UN Photo/Devra Berkowitz

Dinsdag had de Nederlandse delegatie een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN. Koningin Maxima bood tijdens deze bijeenkomst het jaarverslag aan van haar VN-werk.Dinsdagmiddag gaf Koning Willem-Alexander de aftrap voor een bijeenkomst over het belang van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag.

AVVN
AVVN
Prinses Mabel in gesprek over kindhuwelijken
Prinses Mabel was in New York om , als voorzitter en oprichter van Girls Not Brides,  aandacht te vragen voor het onderwerp kindhuwelijken. Zo leidde zij dinsdag morgen een discussie over de beëindiging van kindhuwelijken. Bij deze ontbijtbijeenkomst waren onder andere Chelsea Clinton, de presidentsvrouwen Lorena Castillo van Panama en Esther Lungu van Zambia, en premiersvrouw Rosmah Mansor van Maleisië. Vanuit Nederland was minister Lilianne Ploumen aanwezig.Voor meer informatie en beeld kunt u gebruik maken van de linken in de tekst. 

Slot evenement viering 200 jaar Koninkrijk

Zaterdag was het 6de en laatste evenement van de viering 200 jaar Koninkrijk.  Rondom de Magere Brug op  de Amstel traden meer dan 30 Nederlandse artiesten, waaronder Kovacs, André Hazes Jr., Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Ruth Jacott en Sjors van der Panne op Voor dit slotstuk op de Amstel was er  een bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré, waarin onder meer wordt teruggeblikt op de viering. Het thema van de viering was ‘Eenheid in verscheidenheid’. Dit thema symboliseert de ruimte die het Koninkrijk biedt aan vele culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen.

Naast Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren bij het slot evenement op de Amstel ook Prinses Margriet , prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn , Prinses Laurentien,Prinses Irene, Prinses Mabel, Prins Bernhard,  Prinses Annette en Prins Floris aanwezig.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Fotoseries
Edwin JansenRobin Utrecht  – Royal Nature Press – MPE

Koninklijk bezoek aan SAIL Amsterdam

Vandaag brachten Prinses Beatrix , Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima , Prinses Amalia , Prinses Alexia en Prinses Ariane , Prinses Mabel , Gravin Luana , Gravin Zaria aan SAIL. Ze voeren met de Groene Draeck en brachten een bezoek aan Music Arena, film Pirates of the Caribbean en Gelders Orkest.

© Jannemieke / Royalduo Niet overnemen zonder haar toestemming
Fotoserie ANP – Fotoserie MPE –Fotoserie Robin Utrecht – Filmpje NOS

ALS ER MEER BEELDEN KOMEN ZAL IK DEZE TOEVOEGEN AAN DE LOG.

PRINS MAURITS ZAL MORGEN DE VLOOTSCHOUW AFNEMEN. DE VERWACHTEN IS DAT HIJ ZIJN GEZIN MEE NEEMT. OOK HIER LATER MEER OVER.

Prinses Mabel bij AmsterdamDiner

Prinses Mabel was vanavond weer aanwezig bij de  AmsterdamDiner, een diner en veiling voor onderzoek rond Aids, in de Heineken Music Hall.

De avond had het zelfde thema als vorig jaar: ‘What a difference a day makes’  De opbrengst van het benefietdiner ging opnieuw naar het onderzoek was was opgestart door Joep Lange. Dit jaar was de insteek van de avond wel anders. Joep de Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren kwamen vorig jaar juli samen om bij de aanslag op MH17 en de avond werd dan ook een eerbetoon aan deze onderzoekers.

Prinses Mabel hield een speech  die veel losmaakte bij de gasten. In haar speech eerde de Prinses Joep de Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren.
“Hun baanbrekende werk zal voortgezet moeten worden. Daarvoor moeten we samenwerken en onze krachten bundelen om een wezenlijk verschil te maken. Laten we elkaar beloven dat wij alles zullen doen om Joeps en Jacquelines droom – een wereld zonder aids – werkelijkheid te maken.”  waren de woorden van de prinses tijdens de speech.
Verder vertelde de prinses in speech ook hoe Jacqueline haar naar het overlijden van haar man Prins Friso een bericht stuurde ter bemoediging.  ‘We moeten de personen die ons hebben geïnspireerd en ons leven hebben verrijkt, regelmatig vieren’  citeerde Prinses Mabel uit deze brief.

Prinses Mabel was niet de enige bekenden Nederlander die aanwezig was o.a. het ontwerpersduo Viktor&Rolf, oud-presentatrice (nu fotograaf) Sasha de Boer , burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking waren ook van de partij. De zus van Prinses Mabel was er ook weer bij.  Rick van de Westelaken praatte de avond aan elkaar.

Tijdens de 23ste editie werd een record bedrag € 653.000,-  opgehaald

Prinses Mabel bij conferentie Girls Not Brides in Marokko

Afgelopen dinsdag , woensdag en donderdag vond in Casablanca (Marokko) de eerste internationale leden bijeenkomst plaats van Girls Not Brides . Als voorzitter kon Prinses Mabel natuurlijk niet ontbreken. Er waren ongeveer 300 deelnemers van zo’n 61 landen aanwezig die samen doormidden van sessies en discussies nadachten over hoe er snel een einde gemaakt kan worden aan kind huwelijken.

Girls Not Brides Global Member Meeting – 19-21 May 2015 Casablanca Morocco
© Hassan Ouazzani | Girls Not Brides

Prinses Mabel met de jongeren delegatie  –  Prinses Mabel tijdens een diner  – Prinses Mabel in gesprek – Prinses Mabel tijdens de afsluiting

Prinsessen Beatrix en Mabel bij uitreiking eerste Prins Friso Ingenieursprijs

De Prinsessen Beatrix en Mabel waren vanmiddag (woensdag 18 maart)  op de Universiteit Twente in Enschede aanwezig de uitreiking bij van de eerste Prins Friso Ingenieursprijs aan de Ingenieur van het Jaar: Ir. Allard van Hoeken MBA (45), Head of New Energy bij Bluewater Energy Services.© Prinsessenlevens (Gerrianne) Niet overnemen zonder haar toestemming!  Bekijk de hele fotoserie HIER

De prijs van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is voor ingenieurs die zich onderscheiden in innoverend vermogen, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Met de jaarlijkse prijs wil de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar maken en hen hiermee een podium bieden.

De prijs draagt sinds deze uitreiking de naam Prins Friso Ingenieursprijs, omdat Prins Friso ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek was en zo als de organisatie verder zegt ‘Prins Friso zich nadrukkelijk bewoog op het snijvlak van ingenieurswetenschappen en maatschappij. Zijn inspirerende nalatenschap aan de ingenieurswereld maakt het bijzonder passend om de Ingenieur van het Jaar vanaf 2015 te eren met de Prins Friso Ingenieursprijs. Tevens was Prins Friso een zeer gewaardeerd lid van KIVI.’

Prinses Mabel reageerde kort na de uitreiking op Twitter
“Geroerd door uitreiking van de eerste Prins Friso Ingenieursprijs. Gefeliciteerd Allard van Hoeken!”

Nieuws donderdag en vrijdag 12 en 13 maart

Prinses Mabel krijgt Champions for Change award

Afgelopen donderdagavond kreeg Prinses Mabel van de Deense kroonprinses Mary de Champion for Change Award uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks op initiatief van het International Centre for Research on Women (ICRW) uitgereikt aan mensen die gelijkheid tussen de seksen bevorderen. 
Prinses Mabel kreeg de prijs voor haar ‘innovatieve inzet in de strijd tegen kindhuwelijken’  met haar stichting ‘Girls Not Brides. 
Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij werkgelegenheidsinitiatief Matchwinners in De Pastorie in Roermond en Rendiz
Koning Willem-Alexander heeft donderdag 12 maart een werkbezoek aan initiatieven die eerder dit jaar te gast waren bij de Nieuwjaarsontvangst op het Koninklijk Paleis Amsterdam als vertegenwoordigers van organisaties die andere mensen aan het werk helpen. 
´s morgens bracht de koning een bezoek aan het werkgelegenheidsinitiatief Matchwinners in De Pastorie in Roermond. De Pastorie is een horecaonderneming die via het innovatieve MatchWinners-concept mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt. MatchWinners verzorgt praktijkleerwerktrajecten in een beschermde omgeving, met als doel doorstroming naar een betaalde baan. Daarnaast verzorgt MatchWinners re-integratiebegeleiding en ‘jobcoaching’ voor opdrachtgevers zoals overheid, werkgevers, instellingen en particulieren. De Koning sprak tijdens het bezoek met ondernemers en werknemers van De Pastorie over hun ervaringen met het project MatchWinners en kreeg een rondleiding.


Later op de dag bezocht Koning Willem Alexander  maatschappelijk ondernemer Rendiz , een organisatie die zich richt op dagbesteding en activiteiten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een beperking. Hij bezocht twee locaties. De Fabriek in Maasbree, en oude machinefabriek die is omgebouwd tot horecagelegenheid, dagvoorziening voor ouderen, binnenspeeltuin voor kinderen, evenementenbureau Toffedag.nl en was- en strijkservice Lavendel en De Bekkerie in Boekend, een bakkerij die verbouwd tot lunchroom, creatief atelier voor mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, copyshop, computer-reparatie-service, bibliotheek en bakkerij.
Prinses Marilène en Tjalling actief bij TEFAF. Koningin Maxima en Prins Maurits komen langs. Afgelopen donderdagavond is de aftrap geven voor TEFAF  (The European Fine Art Fair2015, een jaarlijks kunstbeurs. Prinses Marilène was er als verantwoordelijke voor vrienden van het Rijksmuseum te vinden en Tjalling was er in zijn functie als ‘development manager’ van Juno Investment Partnersom om de vermogende kunstliefhebbers warm te maken voor belegen. Prins Maurits kwam bij de opening langs en Koningin Maxima kwam vrijdag ochtend even een kijkje nemen. 

Koningin Máxima bezoekt geldles

Maandag opende ze al de Week van het Geld al, vrijdagochtend 13 maart woonde koningin Maxima als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken in ‘The Edge’ in Amsterdam een geldles bij in het kader van de Week van het geld 2015. Tijdens deze les , die werd gegeven door medewerkers van accountants- en adviesorganisatie Deloitte kregen leerlingen groep 7 en 8 een selectie van vragen voorgelegd uit het ‘Nationaal Geldexamen’ , een initiatief van de Deloitte Fair Chance Foundation in samenwerking met het Nibud en Uitgeverij Zwijsen. Doel van de les is dat kinderen beter om leren gaan met geld.

Koning opent BioWarmteCentrale

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 13 maart BioWarmteCentrale de Purmer in Purmerend. Deze centrale wordt gestookt op houtsnippers uit het terreinbeheer van Staatsbosbeheer. Deze snippers zijn een bijproduct uit het beheer van het bos en leveren bij verbranding geen toename van CO2 in de atmosfeer op.

Nieuws 1 t/m 3 februari

Nog meer koninklijk bezoek bij Jumping Amsterdam 

Na Prinses Beatrix afgelopen vrijdag kon Prinses Margarita nog meer familieleden verwelkomen bij Jumping Amsterdam.  Zondag namen koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en de prinsessen Alexia en Ariane plaats op de tribune. Ook Prinses Aimee kwam langs , zij nam haar  dochter Eliane mee. Prinses Margarita had verder ook haar man Tjalling en dochters Julia en Paola meegenomen.

Het gezelschap keek naar de spannende strijd om Grote Prijs van Amsterdam op de 56e editie van Jumping Amsterdam. Prinses Margarita reikte aan het eind van de middag deze prijs uit.

Fotoserie (ANP/ Sander Koning) –  Fotoserie MPE (Patrick van Katwijk) – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie (PPE/Nieboer)

Prinses Mabel opent kunsttentoonstelling 
Afgelopen zondag was Prinses Mabel in Alphen aan de Rijn. Hier opende ze in Galerie Helga Hofman de tentoonstelling ‘Un art de Famille’  De basis van deze tentoonstelling zijn  de kamerschermen met ontwerp van Yvette en Andrea Kleekamp en de ontwerpen op papier van Carla Kleekamp  Deze drie kunstenaars (moeder en dochters) zijn geen onbekende van prinses Mabel. Andrea is sinds de  middelbare schooltijd een vriendin van haar en  was zelfs een van de getuigen op het huwelijk van de prinses. In oktober 2008 opende Prinses Mabel ook al eens een tentoonstelling van Carla Kleekamp in het zelfde museum

“Genoten van prachtige #UnArtdeFamille kamerschermen en etsen expositie bij #HelgaHofmann galerie in Alphen a/d Rijn.” (Prinses Mabel zondag op Twitter)

Koningin Máxima bij uitreiking ‘Kind Centraal’ award 
Koningin Máxima was vandaag (dinsdag) aanwezig bij de uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award van Stichting Het Vergeten Kind aan opvanglocatie Kompaan en De Bocht in Goirle. , een organisatie die onder meer specialistische jeugdzorg, vrouwenopvang, hulp na huiselijk of eergerelateerd geweld en pleegzorg biedt.  Na de overhandiging kreeg de koningin ook een boek aangeboden en liet ze zich rondleiden
De uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award is één van de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Week van Het Vergeten Kind. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon of fondsenwervende activiteit die zich buitengewoon inzet voor vergeten kinderen.
RVD berichtFotoserie ANPFotoserie Robin van UtrechtFotoserie PPEMPE/Patrick van Katwijk – Filmpje

Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij Brabantse hightechbedrijven 

© Ministerie van Economische Zaken/Rene de Gilde
Koning Willem-Alexander heeft vanochtend met minister Kamp van Economische Zaken een werkbezoek gebracht aan hightechbedrijven en startups in de regio Eindhoven. Het bezoek stond in het teken van technologische innovatie en het belang daarvan voor bedrijven, voor werkgelegenheid en voor de groei van de Nederlandse economie.

De Koning en minister Kamp startten het werkbezoek bij Prodrive Technologies op het Science Park in Son. Hier werd na de rondeleiding ook gesproken met vertegenwoordigers aan van TNO, van FNV en van het Summa college, een ROC uit Eindhoven. Met hen werd onder meer gesproken over de noodzaak van vernieuwing en scholing binnen bedrijven, die nodig is om robotisering te benutten voor de versterking van de Nederlandse economie.
Vervolgens brachten de Koning en minister Kamp een bezoek aan StartupBootCamp op de High Tech Campus in Eindhoven. In dit programma krijgen jaarlijks zo’n tien startende bedrijven na selectie de kans om drie maanden te werken aan de groei van hun bedrijf. Hier kregen ze presentaties te zien van drie van deze bedrijven

Het bezoek met minister Kamp was het derde bezoek in de reeks werkbezoeken van de Koning met een minister die een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.

Fotoserie Hollandse Hoogte –

Prins Carlos spreekt op Cleantech Tomorrow
Prins Carlos sprak  vandaag op  ‘Cleantech Tomorrow.’ in Apeldoorn  over duurzame toekomst.

Cleantech Tomorrow is een event over  duurzaamheid met de op over schone technologie op 2 en 3 februari in Apeldoorn. Het biedt een inspirerend en prikkelend programma rondom cleantech: schone technologie voor bedrijfsleven, overheid en inwoners. Het overbrengen van inspiratie, het aanjagen van een duurzame economie en de rol van de mens daarin staan centraal. Het accent in 2015 ligt op grondstoffen en voedsel.

Nieuws 26 en 27 januari 2015

Prinses Mabel bij Goede Geld Gala en ontvangt geld voor Girls Not Brides 
Prinses Mabel was maandag 26 januari in het DeLaMar Theater aanwezig bij het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Gala maakte de loterij dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen. De door prinses Mabel opgerichte stichting ‘Girls Not Brides’ kreeg van de loterij 500.000 euro.


Prinses Laurentien reikt Taalhelden prijs uit
Gisteren reikte Prinses Laurentien in Rotterdam  de ‘Taalheldenprijs’ uit. Dit inititief van de stichting Lezen & Schrijven  is een aanmoedigingsprijs  voor mensen, die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. De prijs is bedoelt om mensen in het zonnetje te zetten voor hun persoonlijk succes, daadkracht en inspiratie in de aanpak van laaggeletterdheid.
De prijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van prinses Laurentien als voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven. De winnaars werden in drie categorieën onderscheiden: Ineke van der Weide uit Hoogeveen als taalcursist, Pietro van Loenen uit Zoetermeer in de categorie taalbegeleider en Jacqueline Blase- van der Meer uit Dordrecht als bruggenbouwer, iemand die zich inzet voor een geletterde samenleving.
Artikel met foto Stichting Lezen en Schrijven – Fotoserie PPE/Nieboer – Filmpje RTL Boulevard

De prinses werd eerder gespot bij het RTL gebouw. De RVD en RTL laten officieel niks los. Wendy van Dijk wil  aan RTL boulevard wel kwijt dat ze bezig zijn en dat er programma bij Erland (Programma directeur van de RTL) is neergelegd. Bekijk het fragment HIER.

Koninklijk ontvangst voor deelnemers Ambassadeurs conferentie 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben gisteren op Paleis Noordeinde in Den Haag, de deelnemers van de Ambassadeursconferentie ontvangen. Prinses Beatrix en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren ook bij het ontvangst aanwezig.

De Ambassadeursconferentie, die duurt van 26 tot 30 januari duurt,  is georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Doel van de conferentie is dat de 107 ambassadeurs, 24 consuls-generaal en 12 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO,   de contacten met de politiek, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties in Nederland verdiepen. Als pas aangetreden ambassadeur van de heilige stoel (Vaticaanstad) is Prins Jaime ook een van de deelnemers.

Prinses Laurentien op Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT)

Bron: Jaarbeurs/ Nationale onderwijs tentoonstelling


Prinses Laurentien was vanochtend op de Nationale Onderwijstentoonstelling. De prinses hield eerst een speech over de Toekomstvisie Onderwijs en verrichtte vervolgens door het drukke op een rode knop samen met Marloes van der Meer (Leraar van het Jaar MBO)  de officiële opening.
Na de opening gaf de prinses ook een workshop met de naam ‘‘Energiebesparing: hoe leraren samen met kinderen het verschil maken.’ Tijdens deze workshop ging het vooral over het programma ‘Waterspaarders , een inititief van onder andere de Missing Chapter Foundation (stichting waar Prinses Laurentien voorzitter van is)
Artikel met foto’s op de site van  NOT – Fotoserie PPE/Buys


Er volgt later vandaag een aparte log over de Auschwitz herdenking