Nieuwsoverzicht week 4

Bron: Stichting CPNB Fotograaf: Janiek Dam

794a7-27012016oranjefondsff373-27012016oranjefonds2 © Oranje Fonds. Fotograaf: Bart Homburg

Embed from Getty Images

d0f6c-24641330666_13800d5461_z
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Nieuws 1 t/m 3 februari

Nog meer koninklijk bezoek bij Jumping Amsterdam 

Na Prinses Beatrix afgelopen vrijdag kon Prinses Margarita nog meer familieleden verwelkomen bij Jumping Amsterdam.  Zondag namen koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en de prinsessen Alexia en Ariane plaats op de tribune. Ook Prinses Aimee kwam langs , zij nam haar  dochter Eliane mee. Prinses Margarita had verder ook haar man Tjalling en dochters Julia en Paola meegenomen.

Het gezelschap keek naar de spannende strijd om Grote Prijs van Amsterdam op de 56e editie van Jumping Amsterdam. Prinses Margarita reikte aan het eind van de middag deze prijs uit.

Fotoserie (ANP/ Sander Koning) –  Fotoserie MPE (Patrick van Katwijk) – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie (PPE/Nieboer)

Prinses Mabel opent kunsttentoonstelling 
Afgelopen zondag was Prinses Mabel in Alphen aan de Rijn. Hier opende ze in Galerie Helga Hofman de tentoonstelling ‘Un art de Famille’  De basis van deze tentoonstelling zijn  de kamerschermen met ontwerp van Yvette en Andrea Kleekamp en de ontwerpen op papier van Carla Kleekamp  Deze drie kunstenaars (moeder en dochters) zijn geen onbekende van prinses Mabel. Andrea is sinds de  middelbare schooltijd een vriendin van haar en  was zelfs een van de getuigen op het huwelijk van de prinses. In oktober 2008 opende Prinses Mabel ook al eens een tentoonstelling van Carla Kleekamp in het zelfde museum

“Genoten van prachtige #UnArtdeFamille kamerschermen en etsen expositie bij #HelgaHofmann galerie in Alphen a/d Rijn.” (Prinses Mabel zondag op Twitter)

Koningin Máxima bij uitreiking ‘Kind Centraal’ award 
Koningin Máxima was vandaag (dinsdag) aanwezig bij de uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award van Stichting Het Vergeten Kind aan opvanglocatie Kompaan en De Bocht in Goirle. , een organisatie die onder meer specialistische jeugdzorg, vrouwenopvang, hulp na huiselijk of eergerelateerd geweld en pleegzorg biedt.  Na de overhandiging kreeg de koningin ook een boek aangeboden en liet ze zich rondleiden
De uitreiking van de ‘Kind Centraal’ award is één van de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Week van Het Vergeten Kind. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon of fondsenwervende activiteit die zich buitengewoon inzet voor vergeten kinderen.
RVD berichtFotoserie ANPFotoserie Robin van UtrechtFotoserie PPEMPE/Patrick van Katwijk – Filmpje

Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij Brabantse hightechbedrijven 

© Ministerie van Economische Zaken/Rene de Gilde
Koning Willem-Alexander heeft vanochtend met minister Kamp van Economische Zaken een werkbezoek gebracht aan hightechbedrijven en startups in de regio Eindhoven. Het bezoek stond in het teken van technologische innovatie en het belang daarvan voor bedrijven, voor werkgelegenheid en voor de groei van de Nederlandse economie.

De Koning en minister Kamp startten het werkbezoek bij Prodrive Technologies op het Science Park in Son. Hier werd na de rondeleiding ook gesproken met vertegenwoordigers aan van TNO, van FNV en van het Summa college, een ROC uit Eindhoven. Met hen werd onder meer gesproken over de noodzaak van vernieuwing en scholing binnen bedrijven, die nodig is om robotisering te benutten voor de versterking van de Nederlandse economie.
Vervolgens brachten de Koning en minister Kamp een bezoek aan StartupBootCamp op de High Tech Campus in Eindhoven. In dit programma krijgen jaarlijks zo’n tien startende bedrijven na selectie de kans om drie maanden te werken aan de groei van hun bedrijf. Hier kregen ze presentaties te zien van drie van deze bedrijven

Het bezoek met minister Kamp was het derde bezoek in de reeks werkbezoeken van de Koning met een minister die een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.

Fotoserie Hollandse Hoogte –

Prins Carlos spreekt op Cleantech Tomorrow
Prins Carlos sprak  vandaag op  ‘Cleantech Tomorrow.’ in Apeldoorn  over duurzame toekomst.

Cleantech Tomorrow is een event over  duurzaamheid met de op over schone technologie op 2 en 3 februari in Apeldoorn. Het biedt een inspirerend en prikkelend programma rondom cleantech: schone technologie voor bedrijfsleven, overheid en inwoners. Het overbrengen van inspiratie, het aanjagen van een duurzame economie en de rol van de mens daarin staan centraal. Het accent in 2015 ligt op grondstoffen en voedsel.

Nieuws 28 , 29 en 30 januari

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs Angola, IJsland en Zimbabwe 

Koning Willem-Alexander heeft  woensdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Angola, Z.E. Alberto do Carmo Bento Ribeiro, de ambassadeur van de Republiek IJsland, H.E. mevrouw Bergdís Ellertsdóttir, en de ambassadeur van de Republiek Zimbabwe, Z.E. Tadeous Tafirenyika Chifamba ontvangen voor het overhandingen van hun geloofsbrieven
Fotoserie ANP / Remko de Waal

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan vrijwilligersacademie Amsterdam 
Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag als beschermheer van het Oranje Fonds een bezoek gebracht aan Vrijwilligersacademie Amsterdam.  De Koning ging in gesprek met vrijwilligers en betrokkenen bij de Vrijwilligersacademie over het trainen van vrijwilligers en toekomstplannen op dat gebied. Ook werd hij bijgepraat over de ontwikkelingen in de informele zorg en de rol van vrijwilligers hierin.
Ten slotte sprak de Koning met vrijwilligers van de Burenbond over de eerste ervaringen met de net opgerichte teams en de plannen voor 2015.

De Vrijwilligersacademie geeft basistrainingen aan nieuwe en bestaande vrijwilligers van partnerorganisaties in de informele zorg (zorg die uitgevoerd wordt door vrijwilligers). In 2013 ontving de Vrijwilligersacademie de Helffer Kootkar Prijs van het Oranje Fonds voor het plan een methodiek te ontwikkelen voor het opzetten van buurtgerichte netwerken voor informele zorg. Dit leidde tot de Burenbond.
Fotoserie ANP/ Frank van Beek –

Koningin Máxima bezoekt stand platform Wijzer in geldzaken op Nationale Onderwijstentoonstelling 2015
Na de opening en workshop door Prinses Laurentien afgelopen dinsdag was er woensdag op nieuw koninklijk bezoek. Koningin Máxima bezocht als erevoorzitter van Wijzer in geldzaken de stand van het platform op de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht. Thema van de stand van Wijzer in geldzaken is ‘leren omgaan met geld’ Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima onder anderen met docenten uit het basisonderwijs en met educatieve uitgevers over hoe zij aankijken tegen structurele aandacht voor ‘leren omgaan met geld’ in het onderwijs.
Fotoserie ANP / Erik van ’t Woud – Fotoserie PPE/Albert Nieboer – MPE / Patrick van Katwijk – Fotoserie Robin van Utrecht – Filmpje

Koning Willem-Alexander reikt Erekruis in de Huisorde van Oranje uit aan drs. G.F. Muller
Afgelopen vrijdag heeft koning Willem-Alexander het Erekruis in de Huisorde van Oranje uitgereikt  aan drs. G.F. Muller, arts. Koning  Willem-Alexander had deze onderscheiding toegekend bij Koninklijke Beschikking van 21 januari 2015. De heer Muller was lang de huisarts van Prinses Beatrix

Eerste evenement voor Lymph&Co aangekondigd. 
In oktober vorig jaar richtte Prins Bernhard de stichting Lymph&Co op, een stichting om geld op te halen voor onderzoek naar Lymfklier kanker. Afgelopen woensdagavond werd in RTL Late Night het eerste evenement bekend aangekondigd om dat geld binnen te gaan halen ‘De Hollandse 100’  Dit evenement is een schaats- en fietsevenement waarbij deelnemers 10 kilometer gaan schaatsen en 90 kilometer gaan fietsen en zich laten sponsoren. Het is ook mogelijk om met familie 10 kilometer  in estafette vorm te schaatsen.  

Prins Bernhard zelf gaat mee doen een De Hollandse 100 en Prinses Annette samen met de kinderen aan De Hollandse familie 10km. Het evenement vind plaats op 8 maart in FlevOnice. Mochten de weersomstandigheden het dan niet toelaten zal het evenement op 29 november plaats vinden
Voor meer informatie , inschrijven of doneren kijk op www.dehollandse100.nl 
Ook kun je op de hoogte blijven via Facebook en Twitter

Prins Bernhard in de uitzending van Ruud de Wild (Klik uur 2 aan en dan vanaf 15 minuten)
Prins Bernhard in uitzending van RTL Boulevard 

RTL schrijft over Koningsdag 2015
Vorig jaar oktober kondigde koning Willem-Alexander al aan dat Koningsdag op maandag 27 april in Dordrecht wordt gevierd, maar wél op een andere manier dan zijn moeder ruim 30 jaar deed.
Het nog geheime programma van Koningsdag wordt waarschijnlijk pas half maart bekend gemaakt, maar RTL Nieuws geeft al wel een rondgang gemaakt langs organisaties die bij de voorbereidingen betrokken zijn.  Daar blijkt het volgende uit. In plaats van een rondje door de stad bezoekt koning Willem-Alexander vier belangrijke locaties. In Dordrecht zal de dag volgens de bronnen van RTL beginnen met een moderne vlootschouw, een soort mini-Sail op het drierivierenpunt van de Merwede, de Noord en de Oude Maas. Daarna zal het koninklijk gezelschap zich naar de Grote Kerk, Het Hof van Dordrecht (wat ook heropent zal worden) en het Statenplein verplaatsen. Nogmaals allemaal nog niet officieel , het officiële programma is nog niet bekend en het is dus nog even afwachten hoe het programma er exact uit gaat zien. 

Prinsessen Beatrix en Prinses Margarita bij Jumping Amsterdam
Vrijdagavond waren de Prinsessen Beatrix en Margarita in de Amsterdam RAI  aanwezig bij de 56ste editie van het evenement Jumping Amsterdam. De twee zijn aan vaker op het evenement te vinden geweest. Prinses Margarita is lid van het bestuur en was donderdagavond ook al aanwezig bij de uitreiking van de  DVB Foundation Award 2014.

Nieuws van 12 t/m 17 januari 2015

Afscheidsaudiëntie ambassadeur Indonesië 

Koning Willem-Alexander heeft, in aanwezigheid van Koningin Máxima, maandagmiddag op Paleis Noordeinde de ambassadeur van de Republiek Indonesië, H.E. mevrouw Retno Lestari Priansari Marsudi, ontvangen voor afscheidsaudiëntie

Nieuwjaarsontvangsten
Dinsdag en woensdag werden de traditionele nieuwsontvangsten gehouden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dinsdag ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die zich inzetten voor het aan het werk helpen van mensen. De Koning en Koningin brachten in dit kader afgelopen jaar onder meer werkbezoeken aan het UWV in Groningen, de Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en sociale werkvoorzieningsorganisatie Breed in Nijmegen.
De toespraak van koning Willem-Alexander tijdens dit eerste ontvangst is HIER te lezen.
Bekijken. HIER beelden van het begroeten van gasten en de toespraak van de koning.
Fotoserie ANP –  Fotoserie PPE – MPE (Patrick van Katwijk)

Woensdag ontving het Koninklijk Paar de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties.
Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – MPE (Patrick van Katwijk)

Bij beide ontvangsten waren naast het koningspaar ook Prinses Beatrix , Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Prinses Margarita toont juweel lijn  ‘Leaves’ op internationale modebeurs in Florence
Prinses Margarita heeft woensdag tijdens  het onderdeel ‘Dutch Touch Fashion and Photography’ van
de Pitti Uomo modebeurs in Florence de door haar (in samenwerking met Roell diamonds & jewels uit Antwerpen) ontworpen juweel lijn ‘Leaves’ gepresenteerd aan internationaal publiek.
Meer informatie – Filmpje RTL Boulevard 
Foto 1 – Foto 2 – Foto 3 (Bekijk de hele fotoserie op de Facebook van Dutch Fashion Foundation)

Afgelopen week lanceerde de prinses ook een eigen website www,deparmedesign.com

    Koningin Máxima bij Taal doet meer College
    Koningin Máxima was donderdag in Utrecht aanwezig bij het vierde Taal doet meer College. Tijdens deze bijeenkomst lanceert de Koningin de ‘Krachtvinder’, een online portal waar werkgevers en werkzoekenden met een taalachterstand elkaar gemakkelijker kunnen vinden.

Koningin Máxima bezoekt Villa Pinedo

© Oranje Fonds/Bart Homburg


    Koningin Máxima heeft gisterenochtend , als beschermvrouw van het Oranje Fonds, Pinedo in Den Haag bezocht. Villa Pinedo, deelnemer aan het Oranje Fonds Groeiprogramma 3, biedt kinderen van gescheiden ouders een platform om hun ervaringen te delen en wil volwassenen bewust maken van wat er omgaat in kinderen bij een scheiding.

24 t/m 28 november 2014

Verschillende ontvangsten door koning Willem-Alexander op Noordeinde. 

Maandag heeft koning Willem-Alexander verschillende ontvangsten gehad op Paleis Noordeinde. 
De koning ontving ’s morgens de secretaris-generaal van de NAVO, de heer Jens Stoltenberg, die in Nederland was voor een bijeenkomst van de NAVO
RVD bericht – Fotoserie (ANP) – Fotoserie (PPE) – Fotoserie (MPE/Patrick van Katwijk)
 ’s middags ontving koning Willem-Alexander de Commissarissen van de Koning en Belgische gouverneurs. De Belgische gouverneurs bezoeken Nederland op uitnodiging van de Nederlandse kring van Commissarissen van de Koning. Zij spreken met elkaar over de overeenkomsten en verschillen tussen de Belgische en Nederlandse provincies.

RVD bericht – Foto

Ook ontving Koning Willem-Alexander de  ambassadeur Thailand (Z.E. Virachai Plasai) voor afscheidsaudiëntie.

Prinses Margarita presentatie en diner Addy van den Krommenacker
Prinses Margarita  was maandagavond aanwezig bij de presentatie van een geurtje van Addy van den Krommenacker. Bij de presentie werd het selecte gezelschap (van vaste klanten van de couturier)  ook getrakteerd op  een private Red Carpet diner. 

Koning Willem-Alexander opent proefinstallatie Bue Energy

Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag de Blue Energy proefinstallatie in Breezanddijk op de Afsluitdijk. Met Blue Energy wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Door het zoute en zoete water langs membranen te voeren ontstaat een spanningsverschil dat wordt omgezet in elektriciteit.

RVD bericht – Fotoserie (PPE) – Fotoserie (ANP) – Fotoserie (MPE/ Patrick van Katwijk) – Filmpje (GPTV)

Koning Willem-Alexander krijgt geloofsbrieven overhandigt van ambassadeurs Korea, Costa Rica en Turkmenistan. 

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend  op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Korea, Z.E. Jong-hyun Choe, de ambassadeur van de Republiek Costa Rica, Z.E. Sergio Ugalde Godinez, en de ambassadeur van Turkmenistan, Z.E. Kakadjan Mommadov, ontvangen voor het overhandigen van geloofsbrieven.

Koning op werkbezoek bij Nederlandse Defensie Academie

Hand-outs Ministerie van Defensie
Koning Willem-Alexander heeft op donderdagochtend een werkbezoek gebracht aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda. Tijdens zijn bezoek sprak de Koning met staf en medewerkers van de Defensie Academie over het breder ontsluiten van de kennis en het aanbod van de NLDA voor Defensie, maar ook daarbuiten; de gevolgen van internationalisering voor het militair onderwijs en de betekenis voor de krijgsmacht en de NLDA van technologische ontwikkelingen.
RVD bericht

Koning Willem-Alexander bij jubileumbijeenkomst Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie

Koning Willem-Alexander was donderdag aanwezig bij de jubileumbijeenkomst van de Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie. Tijdens de bijeenkomst, die plaats vond op het Marine Etablissement in Amsterdam, ontvangt de Koning het eerste exemplaar van het Jubileumboek.
RVD bericht – Fotoserie (ANP) – Fotoserie PPE

Prof.Mr. Pieter spreekt over onafhankelijk onderzoek
Prof. Mr. Pieter was afgelopen donderdag in Leuven aanwezig bij een Studienamiddag  van de universiteit van Leuven met als thema: Waarheidsvinding en adviesverlening bij rampen. Naar een onderzoeksorgaan voor veiligheid in België?’ Er werd hier gesproken om net als een Nederland een  onderzoeksraad voor de veiligheid op te richten. Prof. Mr. Pieter was oprichter  en voorzitter van de Nederlandse onderzoekraad voor de veiligheid. 

Het programma over deze studiemiddag

Prinses Margriet ontvangt boek De Mens achter de Medaille

Prinses Margriet nam , als erevoorzitter van het  Nederlandse Rode Kruis op paleis Het Loo het eerste exemplaar van het boek ‘De Mens achter de Medaille’ uitgereiktHet boek vertelt het verhaal van 20 mensen die in de afgelopen honderd jaar het Kruis of de Medaille van Verdienste van het Rode Kruis hebben ontvangen.
Bericht  met foto op site van het Rode Kruis

Prinses Margriet doet oproep voor doneren aan Giro 555
Als ere-voorzitster van het Nederlandse Rode Kruis riep Prinses Margriet via een filmpje op te doneren voor de actie ‘Stop de ebola ramp’  van Giro 555. Gisteren was de actiedag , maar doneren kan nog. Meer informatie kun je vinden op www.giro555.nl
https://youtube.googleapis.com/v/LSPLa8Tqkkc&source=uds

Prinses Laurentien gast bij  Denk Groter Debat.
Gisteren was Prinses Laurentien in Sittard om daar mee te doen aan het Denk Groter Debat van Fontys Hogenscholen. Tijdens deze debatten gaat de gast in gesprek met studenten op de manier die we kennen van o.a. het TV programma  college tour. Prinses Laurentien werd  ondervraagt over haar werk voor de Missing Chapter Foudation en de stichting Lezen & Schrijven en natuurlijk haar leven als prinses. Vanaf 21 december zal een samenvatting van het debat te vinden zijn via deze link.
Op het YouTube kanaal zijn al wel filmpjes te vinden die tijdens het debat gebruikt werden. Onder andere de volgende waar mensen over Prinses Laurentien vertellen.
Paul van Loon over hoe hij met Prinses Laurentien een boek schreef
De vader van Prinses Laurentien over Prinses Laurentien. (1) 
Nogmaals vader van prinses Laurentien aan het woord over de Prinses
En een filmpje waar de vader van Prinses Laurentien leest voor uit Mister Finney
Een fotocollage


Prinses Laurentien spreek op symposium Zelfredzaam met braille

© Jannemieke (royalduo). Niet overnemen zonder toestemming!
Prinses Laurentien hield gisterenmiddag een toespraak tijdens het tweede Braillesymposium van de NLBB Vereniging van Leesgehandicapten.Thema van het symposium in de Jaarbeurs in Utrecht is Zelfredzaam met braille.

Prinses Beatrix woont 5e Nationaal Congres Palliatieve Zorg bij.

Prinses Beatrix bezocht gisteren een deel van het programma van het 5e Nationaal Congres Palliatieve Zorg (NCPZ) in de congrescentrum De Werelt in Lunteren.
RVD bericht – Fotoserie (PPE) –  Fotoserie (ANP) – Fotoserie (MPE/Patrick van Katwijk)

Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Pluspunt 
Koning Willem-Alexander heeft gisterenmiddag een bezoek gebracht aan Stichting Pluspunt in Rotterdam. Stichting Pluspunt is een werkactiveringscentrum voor mensen die dak- en thuisloos zijn geweest en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt. Tijdens het bezoek sprak de Koning met deelnemers,vrijwilligers en samenwerkingspartners. Ook kreeg hij een rondleiding langs de verschillende werkplaatsen.  Stichting Pluspunt wordt ondersteunt door het Oranje Fonds

Koning Willem-Alexander spreek met betrokkenen over vogelgriep

Koning Willem-Alexander heeft in het stadhuis van Oudewater gesproken met een pluimveehouder die getroffen was door vogelgriep en vertegenwoordigers van de pluimveesector. Hij werd hierbij vergezeld door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

RVD bericht – Fotoserie (ANP)

Koningin Maxima was afgelopen week in China. Lees daarover meer in DIT bericht.

18 t/m 22 november

Koning Willem Alexander bij uitreiking Internationale Kindervredesprijs van KidsRights

Koning Willem-Alexander was dinsdag in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij de uitreiking van de tiende Internationale Kindervredesprijs. De Internationale Kindervredesprijs van KidsRights wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Een onafhankelijk Expert Comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld. De uiteindelijke winnaar van de tiende editie werd de achttien jarige Neha. Zij woont in Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. Zij richtte een eigen stichting op: Empower Orphans. Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt en nu is  uit gegroeid tot een organisatie die al meer dan een 1 miljoen dollar inzamelde en 25.000 kinderen hielp in India én in eigen land.

Prinses Mabel in Canada voor ‘Girls Not Brides’

Baird Meets with Representatives of Girls Not Brides | Le ministre Baird rencontre des représentants du partenariat Filles, pas épouses

Minister Yelich Moderates Youth Dialogue on Ending Child Marriage | La ministre Yelich a animé un dialogue avec des jeunes sur l’importance de mettre fin aux mariages d’enfants précoces et forcés
Paradis meets with Her Royal Highness Princess Mabel van Oranje | Paradis rencontre Son Altesse Royale la princesse Mabel van Oranje

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken Canada

De afgelopen week was Prinses Mabel in Canada. Ze had hier besprekingen met onder andere minister John Baird van Buitenlandse Zaken en de Canadese parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken. Uitnodiging voor dit bezoek was gekomen na een ontmoeting die Prinses Mabel eerder in Londen had met de Canadese minister. Naast de besprekingen ontving ze dinsdag de ‘John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award’  namens ‘Girls Not Brides’ en ging  de prinses donderdag in gesprek met jongeren.
Prinses Mabel bezocht tijdens haar reis behalve de hoofdstad Ottawa ook Toronto en Montréal.

Artikel over de John Diefenbaker award(Royalblog) –  Fotoserie ontmoeting minister van Buitenlandse zaken van Canada – Fotoserie van gesprek met jongeren in Toronto – Informatie over de bijeenkomst van Plan Canada donderdag in Toronto (engels)

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs Panama, Cuba en Guatemala voor overhandiging geloofsbrieven
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Panama, Z.E. Willys Delvalle Velasco, de ambassadeur van de Republiek Cuba, Z.E. Fermin Gabriel Quiñones Sanchez, en de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Gabriel Edgardo Aguilera Peralta ontvangen voor het overhandigen van hun geloofsbrieven.
Koning Willem-Alexander opent Onderwijspark Ezinge Meppel
Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag het Onderwijspark Ezinge in Meppel. Op het Onderwijspark zijn scholen voor voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs gevestigd.
Prins Carlos spreekt op zonne-energiecongres 
Prins Carlos sprak woensdag , als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID),  op ‘Sunday’ – een jaarlijks zonne-energiecongres wat dit jaar vond plaats in Burgers Zoo in Arnhem. Meer informatie vind je terug op http://www.sundaynl.nl
Prinses Laurentien lanceert raad van kinderen Zeist
Prinses Laurentien was woensdag bij de lancering van de Raad van kinderen in Zeist.  De Raad van Kinderen gaat strategische dilemma’s van organisaties onderzoeken en geeft hierbij advies over mogelijke oplossingen. Bij de lancering zijn verschillende bedrijven, vertegenwoordigers, leerkrachten en leerlingen aanwezig.Artikel met filmpje (Blauw Bloed) – Informatie over raad van Kinderen – Artikel met filmpje RTV Utrecht

Koningin Máxima bij NAJK-symposium ’van Traditie naar Ambitie’
Koningin Máxima woont op donderdag 20 november in Utrecht een gedeelte bij van het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is aanwezig. Het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ ging over de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector.

RVD bericht  –  Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk

Koningin Máxima bezoekt jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’
Koningin Máxima woonde donderdagmiddag in het Martiniplaza in Groningen het jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ bij. Wat destijds begon als experiment van de Groningse Kredietbank is uitgegroeid tot een gestructureerde gemeentelijke aanpak van schuldpreventie. Koningin Máxima bracht het bezoek in haar functie van erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield een toespraak.
RVD bericht – Fotoserie ANP  – Fotoserie PPE  – Fotoserie MPE / Patrick van Katwijk – Filmpje

Prinses Beatrix  en Prinses Laurentien bij Kinderrechtentop
Donderdag was het precies 25 jaar geleden dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarom werd er donderdag een kinderechtentop gehouden in Leiden.  Op de Kinderrechtentop werd stilgestaan bij de invloed van het Kinderrechtenverdrag op de positie van het kind, wat er de afgelopen jaren is bereikt en wat er nog moet gebeuren zodat álle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Kinderen en jongeren spraken in ronde-tafel-discussies en creatieve werksessies met wetenschappers, professionals, beleidsmakers en andere betrokkenen over de mogelijkheden om het Kinderrechtenverdrag meer onderdeel van de maatschappij te laten zijn.  Prinses Beatrix was , als beschermvrouwe van Unicef, aanwezig bij de opening. Later op de dag sprak Prinses Laurentien

Koning Willem-Alexander was vrijdag aanwezig bij het tiende congres van ParkinsonNet in het Beatrixtheater in Utrecht. Het ParkinsonNet congres wordt jaarlijks georganiseerd voor zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson. Dit jaar staat dit congres in het teken van het tienjarig bestaan, met als thema: ‘De toekomst van de zorg is al begonnen’.
RVD bericht  – ANP Fotoserie – PPE fotoserie  –

Koningin Máxima opent Brede School Joure Zuid
Koningin Máxima opende vrijdag  Brede School Joure Zuid in Joure (gemeente De Friese Meren) Brede School Joure Zuid is een samenwerking tussen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie, een welzijnsorganisatie en een centrum voor de kunsten.
Daarnaast vervult het gebouw met de hulp van vrijwilligers een centrale rol in de wijk, als ontmoetingscentrum voor jong en oud. RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE
Artikel met filmpje en foto’s Leeuwarder courant – Filmpje RTL Boulevard – Nog een rapportage 

Koning en Koningin bij jubileumconcert van het Residentie Orkest
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vrijdagavond het jubileumconcert bij van het Residentie Orkest in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Het Residentie Orkest geeft (internationale) concerten en richt zich op muziekeducatie. Het orkest viert dit jaar haar 110-jarig bestaan.

RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk – Fotoserie PPE

Prinses Margriet ,  de heer Van Vollenhoven en Nicolas aanwezig bij Peter Stuyvesantbal
Prinses Margriet  , prof. mr. Pieter en Nicolas waren vrijdagavond  aanwezig bij de 33e editie van het Peter Stuyvesantbal in New York. Het bal wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Netherland-America Foundation’ waar Prinses Margriet en prof.mr. Pieter  beschermvrouwe en beschermheer van zijn. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit keer is dat ‘celebrating the Dutch golden age’.
De opbrengsten van het Peter Stuyvesantbal worden gebruikt voor studiebeurzen en andere uitwisselingsprogramma’s op het terrein van onderwijs en cultuur.
RVD-bericht – Filmpje (Telegraaf) – PPE fotoserie – Meer foto’s ( met o.a. Nicolas samen met  vriendin??)

Prinses Margarita opent tentoonstelling in Gorkums museum 
Prinses Margarita de Bourbon de Parme opende zaterdagochtend de nieuwe expositie in het Gorcums Museum. ‘Van Stoelen Bezeten.’   De expositie laat   allerlei stoelen zien , van praktische zitmeubel tot een designobject.
Onduidelijkheid over de gezondheid van de vader koningin Maxima

Afgelopen maandag kwam al naar buiten dat koningin Maxima het weekend daarvoor (15/16 november) in Argentinië  was om haar zieke vader  (Jorge Zorreguieta) te bezoeken. Hij zou lijden aan Leukemie en zijn gezondheid zou zorgelijk zijn. Veel meer dan dat hij al langere tijd aan kanker lijdt werd er niet bekend. Donderdag ontstond er grote verwarring toen een grote (als betrouwbaar bekendstaande) Argentijnse  krant het overlijden van Jorge Zorreguieta meldde en verschillende nieuwsmedia dit overnamen. Al snel bleek het niet te kloppen en kwam er vanuit het ziekenhuis en de familie een ontkenning: Jorge was thuis. Zijn gezondheid was delicaat  (broos/kwetsbaar) ,  maar wel stabiel. Op een filmpje van Blauw Bloed van het bezoek van koningin Maxima aan jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ is te zien hoe ze tegen iemand in het publiek zegt dat het  ‘ietsjes beter gaat’  De activiteiten van de koningin gaan gewoon door. Op dit moment is ze onderweg naar China. De komende week zal ze hier als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling ontmoetingen hebben over toegang tot financiële diensten. De vader van koningin Maxima zelf is ondertussen ook weer in het openbaar verschenen.

10 t/m 15 november 2014

Koning Willem-Alexander geeft startsein voor nieuwe campagne Maatjes Gezocht

Koning Willem-Alexander  heeft dinsdag in Museum Catharijneconvent het startsein gegeven voor de nieuwe campagne Maatjes Gezocht van het Oranje Fonds. Daarna bezoekt de Koning in het museum de tentoonstelling “Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen”. Het Oranje Fonds is hoofdpartner van deze expositie.
RVD bericht – Foto’s PPE – Foto’s ANP

Koning Willem-Alexander bij opening Amsterdam World Cities Culture Summit 2014
Koning Willem-Alexander was woensdagochtend aanwezig bij de opening van de jaarlijkse conferentie van het World Cities Culture Forum (WCCF) in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2014 uit aan Frie Leysen
Koning Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, heeft woensdagmiddag in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs  uitgereikt aan de Belgische festivalmaker Frie Leysen.  De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Erasmusprijs had dit jaar als thema ‘Theater, publiek en samenleving’.
Koningin Maxima bij relatie evenement Villa Joep
Koningin Máxima woonde woensdag in het Stedelijk Museum van Amsterdam een relatie evenement bij van Villa Joep, het fonds zet zich in om onderzoek naar deze agressieve en zeldzame vorm van kinderkanker mogelijk te maken.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent boerderij ‘De Aarlese hoeve’ 
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdag 12 november de gerestaureerde boerderij ‘De Aarlese Hoeve’ in Best.

Prinses Laurentien bij opening ‘Van Gogh’ fietspad
Woensdagavond  werd het Van Gogh-fietspad, een 600 meter lange pad  methonderdduizenden ‘glow-in-the-dark’-steentjes die oplichten in het donker tussen Eindhoven en Nuenen geopend. Prinses Laurentien was ook aanwezig tijdens de opening. De opening van het fietspad is de aftrap van een grote internationale Van Gogh-herdenking. 2015 is het 125ste sterfjaar van de schilder.

Artikel over het fietspad – Reportage over de opening – twee foto’s

Koning Willem-Alexander opent Kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen

© Lichelle Roozeboom www.kleineroyals.wordpress.com. Niet overnemen zonder toestemming!

Koning Willem-Alexander opende donderdagochtend  Kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. De Trefkoele+ is een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor alle inwoners van de gemeente.

Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij UWV Groningen
Koning Willem-Alexander  heeft op donderdag 13 november met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek gebracht aan UWV Groningen. Zij werden vergezeld door de voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, Bruno Bruins. Doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het werk van UWV in het algemeen en in de regio Groningen in het bijzonder. Het bezoek met minister Asscher is het eerste in een reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.

Koningin Máxima opent nieuwe CONO Kaasmakerij

Bron: CONO


Koningin Máxima opende donderdagochtend  het nieuwe gebouw van CONO kaasmakers in Westbeemster. In de nieuwe kaasmakerij staat duurzaamheid centraal.
RVD berichtFoto’s PPE – Foto’s ANP – Foto’s Patrick van Katwijk

Koningin Máxima opent Lustrum Beursvloer in Alkmaar
Koningin Máxima opende donderdag in het AFAS stadion in Alkmaar de Lustrum Beursvloer van Stichting De Waaier. Op de beursvloer staan bedrijven die hun kennis, materialen of ‘vrijwilligersuren’ gratis aanbieden aan non-profitorganisaties.

Prinses Beatrix opent 90e kerstmarkt in Noorse Kerk Rotterdam
Prinses Beatrix opende donderdag de 90e kerstmarkt in de Noorse Kerk in Rotterdam. Op de kerstmarkt worden Noorse producten verkocht. De opbrengsten van de kerstmarkt komen ten goede aan het in stand houden van de kerk die sinds 2000 een rijksmonument is.

RVD bericht – Foto’s PPE – Foto’s ANP – Fotoserie Patrick van Katwijk – Filmpje Blauw Bloed

Afscheidsreceptie Martine van Loon-Labouchere. 

Afgelopen donderdag werd in Paleis op de Dam van Amsterdam een afscheidsreceptie gehouden voor de oud grootmeesteres mevrouw Martine Van Loon-Labouchere.  Hierbij waren naast het koningspaar en de oud-vorstin ook Prinses Margriet , Prins Maurits , Prinses Margarita en Tjalling aanwezig.  Tijdens de receptie kreeg mevrouw Martine van Loon-Labouchere het Groot Erekruis van de Huisorde van Oranje
Filmpje AT5

Paleissymposium ‘Über die Zeit’
In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond vrijdag het Paleissymposium ‘Über die Zeit’ plaats.  Koning Willem-Alexander was gastheer van het symposium. Prinses Beatrix was ook aanwezig.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam probeert per jaar twee symposia te organiseren. Vooraanstaande sprekers wereldwijd delen tijdens deze bijeenkomsten hun visie op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s en er volgt ook een vragen gesprek. Het thema wat dit keer centraal stond was hoe je in de huidige maatschappij  goed met tijd om kunt gaan.

RVD-bericht

Interview met Prinses Mabel in special ‘Kind, magazine over kinderrechten’
Vandaag verscheen bij de Volkskrant de special  ‘KIND, magazine over kinderrechten.’  Met dit magazine wil Augeo laten  zien dat kinderrechten ook in eigen land een cruciale rol spelen in de bescherming van kwetsbare kinderen. In het magazine is onder andere een interview met Prinses Mabel te lezen , waar in ze vertelt over haar werk voor haar eigen stichting Girls Not Brides.  Ook geeft ze antwoord op de vraag of ze wat ze doet voor haar werk deelt met haar dochters en tot slot beantwoord ze (kort) de vraag hoe het nu met haar gaat.

Het magazine is niet allen als extra bijlage bij de Volkskrant te bekijken, maar ook online te bekijken.
Meer informatie over het magazine – Het interview met Prinses Mabel

Overig  en kort nieuws 
Maandag sprak Prof.mr.Pieter op het jaarlijks congres van het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben op dinsdag 11 november in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan een selectie van Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. Onder de 26 genodigden waren o.a. Humberto Tan , Anita Meyer en Jorien ter Mors. RVD bericht

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag in Paleis Noordeinde de ambassadeurs mevrouw ir. M.C.T. Derckx (Manilla, Filippijnen) en mevrouw mr. D. van de Weerd (Tirana, Albanië) beëdigd

Doop Willem-Jan

Gisteren (zondag 9 november) werd in de kapel van Paleis het Loo de jongste zoon van Prins Floris en Prinses Aimee gedoopt.  Willem Jan Johannes Pieter Floris , zoals het jongetje voluit heet, werd geboren op 1 juli 2013 en is dus bij zijn doop wat ouder dan gebruikelijk. Vader prins Floris zei daar eerder al over dat dat zo gekomen is doordat , mede door de zorgen om de gezondheid van Prins Bernhard, de prioriteiten anders lagen.

© Lichelle  Roozeboom  (http://kleineroyals.wordpress.com) Overnemen niet toegestaan (tenzij toestemming Lichelle)! Meer foto’s zijn te vinden op:  http://kleineroyals.wordpress.com/2014/11/09/doop-willem-jan-van-vollenhoven/ 

Er waren veel leden van de koninklijke familie aanwezig.  Natuurlijk waren papa Prins Floris , mama Prinses Aimee en zussen Magali en Eliane erbij. Ook oma Prinses Margriet en opa Prof.Mr. Pieter konden niet ontbreken. Ook waren alle ooms , tantes , nichtjes en neefjes (van vaders kant) van de dopeling aanwezig (Prins Maurits, Prinses Marilène, Anna, Lucas, Felicia, Prins Bernhard, Prinses Annette, Isabella, Samuel, Benjamin, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Emma en Pieter). Verder waren ook Koning Willem-Alexander , Koningin Máxima , prinses Amalia , Prinses , Alexia, Prinses Ariane,   Prinses Beatrix, Prinses Laurentien, Gravin Eloise, Graaf Claus, Gravin Leonore, Prinses Margarita, Tjalling ten Cate, Julia en Paola aanwezig.

De plechtigheid stond onder leiding van de predikant van de Dorpskerk in Wassenaar ds van der Boon. De peetouders van Willem-Jan zijn Prins Pieter-Christiaan, Prins Alexander von Isenburg, Floris Leeuwens en Cooske Alberda van Ekenstein-Ten Cate.

Dubbeldoop: Prinses Zita en Alaïa-Maria

6a2f1-anp-29381282
HANDOUT ANP ROYAL IMAGES / RVD. Fotograaf: Renee Niewendijk-Hoek

De dubbeldoop van de  twee jongste kleindochters van Prinses Irene vond plaatst  in de Maria ter Zeekerk in Noordwijk en werd voorgegaan door pater Gregory Brenninkmeijer SJ, en pastoor Theo Blokland van de Maria ter Zeekerk.Zaterdag 4 oktober zijn Prinses Zita en Alaïa-Maria gedoopt.
Prinses Zita Clara werd op 21 februari als oudste dochter van Prins Jaime en Prinses Viktoria. Alaïa-Maria Irene Cecile werd op 20 mei  geboren als oudste dochter van Prinses Carolina en Albert.

De peetouders van Alaïa-Maria zijn Prinses Margarita, Prins Constantijn, Philippe Brenninkmeijer en mevrouw Silvia Brenninkmeijer-Arboli.  Zita Clara heeft  Koning Willem-Alexander , Prinses Margarita, Prinses Maria-Teresa de Bourbon de Parme, mevrouw Dorothea ter Riet-Bartos en de heer Jacco Eltingh als peters. Verder waren er ook veel andere familieleden bij aanwezig. Op de twee foto’s die ik op Twitter vond zijn o.a. het koningspaar met hun kinderen  , Prinses Annette met de kinderen , Margarita met dochters en Aimee met dochters te zien.

Nieuws 22 t/m 27 september

Prinses Laurentien bij opening Dutch Green Building Week

Maandag 22 september was Prinses Laurentien , als voorzitster van de Missing Chapter Foudation, bij de opening van de Dutch Green building week.
Ze leidde hier een dialoogsessie over verduurzaming scholen met 25 kinderen en 6 besluitvormers: (Burgemeester van Arnhem, een wethouder van Nijmegen, CEO Desso, directeur UniVastgoed en directeurbestuurder De Linge stichting voorschools en primair onderwijs.

Koning Willem-Alexander neemt heruitgave ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst

Koning Willem-Alexander nam donderdagochtend 25 september in het kader van het 65-jarig jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de heruitgave van het ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst. Dit sportalbum is in 1898, het jaar van haar inhuldiging, aangeboden aan Koningin Wilhelmina.

Prinses Margriet opent zorgcentrum Bethanië in Ede

Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag 26 september 2014 de officiële opening van de nieuwbouw van Woon-, Zorg- en Dienstencentrum Bethanië in Ede verricht

Familie de Bourbon de Parme bezoekt Parma en Piacenza
Vrijdag 26 en zaterdag 27 september was de familie de Bourbon de Parme  in Italië voor hun jaarlijkse bezoek aan Parma en Piacenza. Prins Carlos het hoofd van de familie de bourbon de parma en draagt sinds dien de titels hertog van Parma en Piacenza. Zijn vrouw, Annemarie, kon er helaas niet bij zijn omdat een van de dochters van het stel ziek is. Prins Jaime,  Prinses Margarita en Prinses Carolina  waren wel met hun echtgenoten aanwezig. Zowel in Piacenza (vrijdag) en Parma (zaterdag) werden oude ridderordes uitgereikt. Daarnaast werd het boek ‘Les Bourbon Parme. Une famille engagée’ dans l’historire’  geschreven door Prinses Maria Teresa ( zus van Carlos Hugo , overleden ex-man van Irene, en dus tante van Prins Carlos , Prinses Margarita , Prins Jaime en Prinses Carolina)

Meer informatie – Achtergrond informatie – Informatie over het boek van Prinses Maria Teresa

Overige en kort nieuws 
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 23 september op Paleis Noordeinde in Den Haag   de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Jorge Alfredo Lemcke Arévalo ontvangen voor afscheidsaudiëntie.