NLdoet 2016

Leden van Koninklijke Familie doen mee aan NLdoet, een actie van het Oranje Fonds.  Het doel is vrijwilligerswerk meer, anders en breder onder de aandacht brengen, achterstallige klussen bij maatschappelijke organisaties aanpakken en mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk.

Vrijdagochtend waren Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prins Floris en Prinses Aimée bij de Prinses Máxima Manege in Den Dolder, een hippisch therapeutisch centrum voor mensen met en zonder een beperking.  Prinses Beatrix en Prinses Aimee hielden zich vooral bezig met het schilderwerk. De prinsen Floris en Constantijn hielden zich vooral bezig et het begaanbaar maken van bospaden voor ruiters en hun begeleiders en het rijden met een huifbed voor mensen met een meervoudige beperking.

001A NL DOET 2016, DEN DOLDER 002A NL DOET 2016, DEN DOLDER
© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hielpen vrijdagmiddag mee in het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo. Zij poetsten met andere vrijwilligers de brandweerwagens en maakten het museum klaar voor het nieuwe seizoen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag aan de slag gegaan bij speeltuin- en buurtvereniging Vreugdeoord in Alphen aan den Rijn. Deze buurt- en speeltuinvereniging bestaat al sinds 1951 en is dé ontmoetingsplek voor de buurt. De Koning en Koningin hebben meegewerkt aan het kruien van nieuw zand naar de zandbak en het reinigen van de speeltoestellen. Na afloop was er ook nog even tijd om met de pers te praten over het belang van vrijwilligers werk en ook sprak het paar over het herstel van de beenbreuk van Prinses Alexia, de tweede dochter van het paar liep deze breuk twee weken geleden tijdens het skiën in Lech op

002-NLdoet-12maart-2016 004-NLdoet-12maart-2016

© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hielpen samen met hun dochter mee met het verzorgen van een vroege paaslunch voor ouderen in de Haagse Rode Kruiswinkel. Samen met  studenten van het Rode Kruis Den Haag assisteerden het paar bij een speciale Paaslunch voor een tiental ouderen in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel.  Tijdens de lunch was er ook een workshop met als thema: veilig over straat. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita verzorgden samen met de studenten deze lunch; zij zetten de lunch klaar, hielpen mee in de bediening en hielden een praatje met de ouderen.

RK NLDoet -6
© ArjenPrinsFotografie / Rode Kruis

Voorbereiding tweede editie Hollandse 100

Net als vorig jaar zal er ook dit jaar weer geschaatst en gefietst gaan worden voor Lymph&Co, de stichting die Prins Bernhard oprichtte om geld op te halen voor onderzoek naar Lymfklier kanker. Voor het evenement moet natuurlijk getraind worden. Afgelopen zondag waren er camera’s welkom bij een training.

 

Naast de instructies van een trainer konden  Prins Bernhard , Prinses Margriet , Prinses MarilèneIsabella en Anna  alvast de baan van Flevonice verkennen.  Met een ‘hulpmiddel’ en toeziend oog van oma Prinses Margriet betrad ook Benjamin het ijs.  Prins Maurits keek toe en hielp een handje. Ook Prins Pieter-Christiaan is te zien op de beelden.

Uit de actiepagina’s op de website het het evenement: www.dehollandse100.nl kan opgemaakt worden dat in ieder geval  Prins Bernhard , Prinses Annette ,  Samuel en Prinses Margriet mee zullen doen.

Nog even alle informatie op een rij:
De Hollandse 100′ is een Hollandse winterduathlon met de twee onderdelen schaatsen en fietsen. De Hollandse 100 bestaat uit 10 km schaatsen en 90 km fietsen , maar er  is voor familie de Familie 10. Een schaatsestafette van 10km voor vier personen, die gereden kan worden door de familie van deelnemers en dit jaar is het ook mogelijk om alleen 10 KM te schaatsen Met het evenement wordt geld ingezameld voor Lymph&Co, een fonds (door Prins Bernhard opgericht) dat zich inzet voor fundamenteel onderzoek naar lymfeklierkanker. Vorig jaar werd het evenement voor het eerst gehouden, de tweede editie zal op 6 maart plaats vinden bij Flevonice

Mee doen,  doneren of  benieuwd naar meer informatie over het evenement?  Neem dan een kijkje op www.dehollandse100.nl.   Meer informatie is ook te vinden via  de facebook pagina van het evenement. Voor meer informatie over stichting kun je terecht op www.lymph-co.com

Nieuwsoverzicht Week 2 – Nieuwjaarsontvangsten en meer

De tweede (volledige) week stond in het teken van de Nieuwjaarsontvangsten en er was meer.

Nieuwjaarsontvangsten 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hielden afgelopen week de traditionele Nieuwjaarsontvangsten.
RVD-bericht met link naar toespraak van Koning

Embed from Getty Images

Dinsdag voor enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –  Fotoserie MPE Fotoserie Robin Utrecht

Woensdag was er een nieuwjaarsontvangst voor de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties
Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE

Beiden ontvangsten vonden  plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij beide ontvangsten waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Verder deze week

Embed from Getty Images

Maandag was de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst  van de Paus van diplomaten in het Vaticaan. Als Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad was Prins Jaime  samen met zijn vrouw Prinses Viktoria daarbij aanwezig.

Slot evenement viering 200 jaar Koninkrijk

Zaterdag was het 6de en laatste evenement van de viering 200 jaar Koninkrijk.  Rondom de Magere Brug op  de Amstel traden meer dan 30 Nederlandse artiesten, waaronder Kovacs, André Hazes Jr., Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Ruth Jacott en Sjors van der Panne op Voor dit slotstuk op de Amstel was er  een bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré, waarin onder meer wordt teruggeblikt op de viering. Het thema van de viering was ‘Eenheid in verscheidenheid’. Dit thema symboliseert de ruimte die het Koninkrijk biedt aan vele culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen.

Naast Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren bij het slot evenement op de Amstel ook Prinses Margriet , prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn , Prinses Laurentien,Prinses Irene, Prinses Mabel, Prins Bernhard,  Prinses Annette en Prins Floris aanwezig.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Fotoseries
Edwin JansenRobin Utrecht  – Royal Nature Press – MPE

Nieuws 21 t/m 25 september

Prinses Irene houdt Abel Herzberglezing

Maandag hield Prinses Irene de Abel Herzberglezing. Deze lezing  is vernoemd naar de joodse schrijver en jurist Abel Herzberg, om zijn naam en zijn gedachten – die geënt zijn op het joods humanisme – levend te houden.  Thema voor de lezing: ‘Je wereldbeeld wordt bepaald door je relatie met de natuur.’

Koningin Máxima opent nieuw Bezoekerscentrum De Nederlandsche Bank
Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 22 september 2015 het nieuwe Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.
Het Bezoekerscentrum draagt op diverse manieren bij aan financiële educatie, één van de verantwoordelijkheden van DNB.Het centrum richt zich met name op financiële educatie van jongeren. Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, dat aandacht vraagt voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld.http://gty.im/489552152

Koningin Maxima spreekt met journalisten over VN-werk
Koningin Máxima heeft donderdag met Nederlandse journalisten over haar werk voor de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting SeniorenStudent 

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 24 september een bezoek gebracht aan Stichting SeniorenStudent in Amsterdam. Bij dit maatjesinitiatief ondernemen studenten als coach of maatje, samen met de oudere activiteiten. Ook werken ze aan het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de oudere. Het inititaief wordt gesteund door het Oranje Fonds waarvan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beschermpaar zijn

Prinses Margriet bezoekt noodopvang voor asielzoekers in Zeist
Prinses Margriet bezocht vrijdag vluchtelingen in de noodopvang in Zeist. Als erevoorzitter  van het Nederlandse Rode Kruis praatte de Prinses met vluchtelingen en vrijwilligers van het Rode Kruis. De organisatie helpt ook met het herenigen van mensen die elkaar tijdens hun vlucht uit het oog zijn verloren en biedt medische zorg aan vluchtelingen in aanmeldcentra.
Prinses Margriet bezoekt vluchtelingenopvang Zeist.
© Rode Kruis / ANP Hand-out


Prinses Laurentien heeft maandag het  startsein gegeven voor de Safety Deal eNosenetwerk Zuidwest-Nederland. eNosen zijn electrische apparaten , waar stoffen in de lucht mee gemeten kunnen worden. Ze kunnen op afstand afgelezen worden. Prinses Laurentien was hierbij aanwezig in het kader van haar functie als Senior Adviseur van de Haven van Rotterdam.
De andere activiteiten van deze week

Zoals al eerder gezegd heb ik minder tijd om te bloggen. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik het precies wil gaan doen , maar hier wel alvast een nieuwsoverzicht in een andere vorm dat eerst. Tips , suggesties zijn welkom. 

Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter bij Salzburger Festspiele

Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter waren maandag 10 augustus  aanwezig bij de Salzburger Festspiele.  Het paar woonde de première  van Fidelio bij.  Bekijk HIER  foto’s.

Het is niet de eerste keer dat Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter  het festival bezoeken. In 2009  al bij en vorig jaar  bezoeken ze samen al het festival en in 2012 bezocht Prinses Margriet het festival zonder Prof.Mr. Pieter

Activiteiten 4 en 5 juli

Prinses Margriet  bij viering honderdste bezoek ms Rotterdam aan Rotterdam

Prinses Margriet was zaterdag 4 juli aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van het  het honderdste bezoek van het ms Rotterdam aan de haven van Rotterdam.  Tijdens een ceremonie werd een speciaal aandenken gegeven aan de prinses, de kapitein van het schip en de directeur van de rederij en er was onder andere een optreden van Iris Kroes.

Koning Willem-Alexander bij start Tour de France 
Afgelopen zaterdag was Koning Willem-Alexander bij ‘de grand depart.’ De eerste eerste etappe van de Tour de France die dit jaar voor de zesde keer in Nederland plaats vond. Bij de Utrechtse jaarbeurs bekeek de koning een paar tijdritten. Verder sprak hij met Nederlandse tour-winnaars; Joop Zoetemelk en Jan Janssen en huidige deelnemers. De Koning stapte samen met de burgemeester van Utrecht ook nog in een volgauto. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bij finale beachvolleybal (mannen) 
Afgelopen zondag (5 juli) werd de finale van het beachvolleybal gespeeld tussen het Nederlandse duo Reinder Nummerdor / Christiaan Varenhorst en het Braziliaanse duo Alison en Bruno Schmidt. 

Activiteiten 22 t/m 24 juni

Koningin Máxima bij conferentie ‘The Future of Farming and Food Security in Africa’

Koningin Máxima woonde maandagmiddag 22 juni in haar VN-functie een deel van de conferentie ‘The Future of Farming and Food Security in Africa’ bij in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. De conferentie richt zich op de voedselvoorziening in Afrika.

Koning Willem-Alexander reikt Erekruis van de Huisorde van Oranje uit
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond 22 juni in aanwezigheid van o.a. Koningin Maxima het Erekruis van de Huisorde van Oranje uitgereikt aan drs. M. Hennis, ter gelegenheid van zijn afscheid. drs. M. Hennis begint per 1 juli als  ambassadeur  in Wenen. drs. J.Th. Versteeg zal hem opvolgen.

Koning beëdigt ambassadeurs en statenleden
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend 24 juni  in Paleis Noordeinde verschillende mensen beëdigt.   drs. M. Hennis  als ambassadeur in Wenen, mw. drs. M.S.M. van den Heuvel  als nieuwe ambassadeur in Brussel, mr. J.G. Bijl  als ambassadeur Port of Spain , mw. drs. P.M.M. Grotenhuis als   ambassadeur Maputo, drs. D.J. Janssen  als ambassadeur in Panama Stad, drs. J.H.A. Waltmans  als ambassadeur in Bagdad, mw. ir. J. Doornewaard  als ambassadeur Colombo,  drs. T. Peters als ambassadeur in Dakar  en de heren mr. R.J.M. van den Tweel en drs. P.J.C.M. van den Berg als staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. De Afdeling advisering adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur

Koning bij lancering website restauratie en kunsthistorisch onderzoek Oranjezaal
Koning Willem-Alexander was woensdagmiddag 24 juni aanwezig bij de lancering van de website over de restauratie van en het kunsthistorisch onderzoek naar de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. De website bevat uitvoerige analyses over de ontstaansgeschiedenis, de oorspronkelijke verschijningsvorm en de iconografie van de Oranjezaal, als ook over de werkwijze en het materiaalgebruik van de betrokken kunstenaars en de restauratiegeschiedenis. In 2013 verscheen over het onderzoek de publicatie Een zaal uit loutere liefde; Amalia’s ambities in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. In 2016 verschijnt nog een Engelstalige editie, met vijftien essays over de bevindingen van de restauratoren en onderzoekers. De lancering vond plaats tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in het Mauritshuis in Den Haag.

De restauratie van de Oranjezaal is een onderdeel van de grote onderhoudsbeurt en renovatie van Paleis Huis ten Bosch die naar voorbereidingswerkzaamheden eind dit jaar echt van start zal gaan. Voor die tijd zal er najaar gelegenheid komen voor publiek om de oranjezaal te bekijken. In augustus volgt daarover meer informatie. Eind 2018 moet alles klaar zijn en zal Koning Willem-Alexander met zijn gezin in het paleis gaan wonen.

Koning en Koningin bieden Corps Diplomatique diner aan


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen woensdagavond 24 juni het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam.Prinses Beatrix en Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren ook aanwezig

Het diner  met het Corps Diplomatique , of makkelijker gezegd de vertegenwoordigers van Nederland in het buitenland (ambassadeurs , zoals ambassadeurs en consuls(-generaal) en Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO) , vindt plaats om de internationale relaties te onderhouden en te versterken. Dit jaar zijn ook vertegenwoordigers van de culturele sector en de directeuren-generaal en regiodirecteuren van het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgenodigd, om de relaties te verdiepen.

Koningin Máxima bij uitreiking Familiebedrijven Award 2015
Koningin Máxima was woensdagmiddag 24 juni 2015 aanwezig bij de 3e uitreiking van de Familiebedrijven Award in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Deze prijs wordt jaarlijks door de Stichting Familie Onderneming uitgereikt aan het beste familiebedrijf in Nederland. Dit jaar was De award moet het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie onderstrepen.

Activiteiten dinsdag 9 juni

Koning maakt in Helmond kennis met slimme mobiliteitsoplossingen

Koning  Willem-Alexander heeft gisterenochtend (dinsdag 9 juni) met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een werkbezoek gebracht aan de Automotive Campus in Helmond. Het bezoek is onderdeel van een reeks bezoeken van de Koning met ministers, waarbij de minister een deel van het werkterrein van haar of zijn ministerie laat zien.Thema van het bezoek was ‘Innovatief aan de slag met mobiliteit’.

De Koning en de minister spraken op de Automitive Campus  met provinciale en lokale bestuurders, met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen en met forenzen over hun inzet en ervaringen bij het vergroten van de bereikbaarheid. Aan bod kwam onder meer de vraag welke verantwoordelijkheid werkgevers voor zichzelf zien om drukte op de weg te verminderen en met welke prikkels reizigers te bewegen zijn hun reisgedrag aan te passen. Besproken werden ook de kansen van nieuwe technologieën, zoals apps die actuele verkeersinformatie en snelheidsadviezen geven en auto’s die met elkaar en met hun omgeving communiceren. Samen met de minister maakte de Koning een korte testrit in een ‘zelfrijdende auto’. Tijdens het werkbezoek kwamen naast de kansen ook de dilemma’s van intelligente transportsystemen aan bod. Tot hoever gaat het verkrijgen van actuele data over reizigersbewegingen en hoe wordt de privacy van weggebruikers gewaarborgd? En hoe zit het met de veiligheid en aansprakelijkheid en met de publieke verantwoordelijkheid voor het verkeersmanagement?

De Koning had een ontmoeting met de wegverkeersleiders van de Verkeerscentrale Zuid-Nederland en met bedrijven die werken aan de naastgelegen Innovatiedesk, waar nieuwe slimme mobiliteitsdiensten worden ontwikkeld en in de praktijk getest.

Twee foto’s van het bezoek

Koningin Máxima bezoekt Stichting New Dutch Connections

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 9 juni een bezoek gebracht aan het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections in Driebergen. De stichting is één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2015, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds.

Het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections heeft als doel om het talent van jongeren in asielzoekerscentra verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. New Dutch Connections stimuleert jongeren om ondanks alle ellende in verleden en heden na te denken over hun toekomst en daar naar te handelen.
Fotografie Bart Homburg / Oranje Fonds
Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met betrokkenen vanuit de organisatie en samenwerkingspartijen over de werkwijze van het initiatief. Ook ontmoette zij enkele deelnemende jongeren en hun vrijwillige coaches en maatjes. Het bezoek werd afgesloten met een korte voorstelling.
Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Prinses Margriet aanwezig bij galadiner International Chamber of Shipping
Prinses Margriet was gisterenavond (dinsdag 8 juni)   aanwezig bij het galadiner van de International Chamber op Shipping (ICS) aan boord van het cruiseschip Jules Verne in Rotterdam.
Het diner is een onderdeel van de driedaagse bestuurs- en jaarvergadering van de ICS, de mondiale koepel van nationale redersverenigingen. Hoofdspreker tijdens de avond is de heer De Boer, voorzitter van VNO-NCW.  De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is gastheer en organisator van de ICS-vergadering en het galadiner.
Prinses Margriet, die petekind  is van de Nederlandse koopvaardij en erelid van de KVNR,  gebruikte de avond om in gesprek te gaan met een aantal bestuursleden van de ICS en de KVNR over actuele vraagstukken in de zeescheepvaart.  Prof.Mr. Pieter zou haar eigenlijk vergezellen , maar moest vanwege een controle afspraak  in het ziekenhuis dat uitliep afzeggen.

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Prinses Margriet opent Burlington Park

Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag 5 juni het Burlington Park in Apeldoorn geopend.
Het Burlington Park bestaat uit een bloemen-, fruit- en groentetuin die worden onderhouden door wijkbewoners en cliënten van een zorginstelling. Het Burlington Park is gerealiseerd in nieuwbouwwijk Groot Zonnehoeve in Apeldoorn en komt voort uit de stedenband die Apeldoorn met Burlington in Canada heeft. In het park zijn banken geplaatst die versierd zijn met Maple Leaf afbeeldingen. Dezelfde banken staan ook in het Apeldoornpark in Burlington dat in 2013 is gerealiseerd.

Fotoserie PPE