NLdoet 2016

Leden van Koninklijke Familie doen mee aan NLdoet, een actie van het Oranje Fonds.  Het doel is vrijwilligerswerk meer, anders en breder onder de aandacht brengen, achterstallige klussen bij maatschappelijke organisaties aanpakken en mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk.

Vrijdagochtend waren Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prins Floris en Prinses Aimée bij de Prinses Máxima Manege in Den Dolder, een hippisch therapeutisch centrum voor mensen met en zonder een beperking.  Prinses Beatrix en Prinses Aimee hielden zich vooral bezig met het schilderwerk. De prinsen Floris en Constantijn hielden zich vooral bezig et het begaanbaar maken van bospaden voor ruiters en hun begeleiders en het rijden met een huifbed voor mensen met een meervoudige beperking.

001A NL DOET 2016, DEN DOLDER 002A NL DOET 2016, DEN DOLDER
© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hielpen vrijdagmiddag mee in het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo. Zij poetsten met andere vrijwilligers de brandweerwagens en maakten het museum klaar voor het nieuwe seizoen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag aan de slag gegaan bij speeltuin- en buurtvereniging Vreugdeoord in Alphen aan den Rijn. Deze buurt- en speeltuinvereniging bestaat al sinds 1951 en is dé ontmoetingsplek voor de buurt. De Koning en Koningin hebben meegewerkt aan het kruien van nieuw zand naar de zandbak en het reinigen van de speeltoestellen. Na afloop was er ook nog even tijd om met de pers te praten over het belang van vrijwilligers werk en ook sprak het paar over het herstel van de beenbreuk van Prinses Alexia, de tweede dochter van het paar liep deze breuk twee weken geleden tijdens het skiën in Lech op

002-NLdoet-12maart-2016 004-NLdoet-12maart-2016

© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hielpen samen met hun dochter mee met het verzorgen van een vroege paaslunch voor ouderen in de Haagse Rode Kruiswinkel. Samen met  studenten van het Rode Kruis Den Haag assisteerden het paar bij een speciale Paaslunch voor een tiental ouderen in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel.  Tijdens de lunch was er ook een workshop met als thema: veilig over straat. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita verzorgden samen met de studenten deze lunch; zij zetten de lunch klaar, hielpen mee in de bediening en hielden een praatje met de ouderen.

RK NLDoet -6
© ArjenPrinsFotografie / Rode Kruis

Staatsbezoek Frankrijk

Gisteren en eergisteren was het Koningspaar op staatsbezoek in Frankrijk. En er stond weer van alles op het programma. Een overzicht:

Donderdag 10 maart

Het koningspaar landde woensdagavond al op vliegveld Vélizy-Villacoublay in Parijs.  Het officiële programma begon donderdagochtend bij de Arc de Triomphe. Koning Willem-Alexander legde hier een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat om vervolgens samen  met Koningin Maxima het Livre d’Or te tekenen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na de ceremonie was het tijd om president Hollande te ontmoeten.  Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima werden door hem  in het Palais de l’Elysée ontvangen voor een gesprek.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na het gesprek vertrokken Koning, Koningin en president  naar het Musée du Louvre  waar ze de Rembrandt’s huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit bewonderen. Deze twee portretten zijn  door Nederland en Frankrijk aangekocht en zullen wisselend in het Louvre en Het Rijksmuseum te zien zijn.

Embed from Getty Images

De middag begon met een ontvangst van de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk, in Hôtel Potocki. Hier hield de Koning ook een toespraak
Koningin Willem-Alexander en Koning Maxima spraken vervolgens in het Palais du Petit met de voorzitter van de Senaat Luxembourg en de voorzitter van de Assemblée Nationale in Hôtel de Lassay.

Embed from Getty Images

De Koning en Koningin bezoeken in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren.  Waar zij o.a. in gesprek gingen met jongeren die mee hebben gedaan aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting.  Het gesprek wordt geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.  Het koningspaar gaf een bank aan het project

Embed from Getty Images

’s Avonds was er een staatsbanket aan in het Palais de l’Elysée, waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

Embed from Getty Images

 

Vrijdag 11 maart

Dag twee begon met  een bezoek aan café Le Carillon. Het café waar slachtoffers vielen tijdens een van de aanslagen van 13 november vorig jaar.  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken hier met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners die aanwezig waren tijdens of vlak na de aanslag. Bij het bezoek, dat een half uur duurde, werd gesproken over de persoonlijke ervaringen van de betrokkenen en het leven na de aanslagen.

Na dit bezoek was er in het Hôtel de Ville een ontvangst door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Koning Willem-Alexander en de burgemeester een korte toespraak.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na deze ontmoeting trokken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima  de stad in. De stad Parijs heeft geïnvesteerd in duurzaam vervoer en het Koninklijk Paar kreeg tijdens een busrit in een elektrische bus van Ebusco uit Helmond uitleg over duurzame vervoersoplossingen.

Embed from Getty Images

Daarna woonden de Koning en Koningin in Les Docks een aantal onderdelen bij van de economische missie bij. Het paar sluit aan bij de Strategic Business Dialogue met Franse en Nederlandse CEO’s, Het gesprek met CEO’s gaat over samenwerking op het gebied van innovatie en duurzaamheid, mede in navolging van de recente klimaattop in Parijs, COP21.
Aansluitend bezoeken de Koning en Koningin een ‘innovatieparade’, waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming.

Tot slot woont het Koninklijk Paar de ondertekening van een aantal MoU’s bij, met name op het gebied van aerospace, smart cities, transport en een Netherlands Business Support Office (NBS) in Nantes.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Verder bezocht het Koninklijk Paar de ‘incubator’ NUMA, een broedplaats voor start-ups die de kans krijgen zich als ondernemer te ontwikkelen.

Embed from Getty Images

Daarna woonde de Koning en Koningin  in het Atelier Néerlandais  de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnemen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers.

Embed from Getty Images

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU  vond een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie. Het Koninklijk Paar woonde de afsluiting van het symposium bij in de Salon de l’horloge van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Embed from Getty Images

Voor het tijd was voor laatste onderdeel van het staatsbezoek nam het Koningspaar de tijd om met de pers te spreken over het bezoek.  In het gesprek gesprek ging het over de aanslagen in Parijs en vluchtelingen. Het koningspaar vertelde verder (buiten de camera’s om?) dat het stapje voor stapje beter gaat Prinses Alexia. Ze gaat nog niet volledig naar school , maar is een doorzetter.

’s Avonds boden de Koning en Koningin aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestaat uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet. Bijzonder genoeg verscheen President Hollande alleen om vooraf even met het Koningspaar te spreken. Hij vertrok voor dat het concert begon. Volgens officiële lezing had hij ‘andere verplichtingen’ , wat die andere verplichtingen waren is bekend gemaakt.

Embed from Getty Images

Fotosessie Lech 2016

Vandaag was er een fotosessie met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima , de prinsessen Amalia , Alexia en Ariane, Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Gravin Eloise , Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore. Onaangekondigd sloot ook Prinses Beatrix aan.  De fotosessie was voor de gezinnen van Koning Willem-Alexander en Prins Constantijn het begin van de vakantie. Prinses Beatrix heeft vorige week al in Lech doorgebracht met Prinses Mabel en haar dochters. Prinses Mabel , Gravin Luana en gravin Zaria waren de dag voor de fotosessie vertrokken uit Lech omdat de gravinnen weer op school worden verwacht.

Een selectie van beelden van de fotosessie:

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Video Telegraaf – Fotoserie Blauw Bloed – Foto’s en video NOS –Fotoserie MPE – Filmpje VorstenTV

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Nieuwsoverzicht week 6 – 8 tot 14 februari 2016

Koningin Maxima spreek promo in voor BZT muziekwedstrijd

Koningin Máxima heeft de promo ingesproken over een BZT Muziekwedstrijd. Dit deed ze als erevoorzitter van ‘Kinderen Maken Muziek’   Via deze wedstrijd gaan op zoek naar klassen die mee kunnen doen aan de BZT band XXL. Eind dit jaar wordt er een kerstgala met deze samengestelde band georganiseerd, waar de Koningin bij hoopt te zijn.

Prins Bernhard (mede) eigenaar van Circuit Zandvoort 

Vrijdag 12 februari werd bekend dat Prins Bernhard samen met zijn zakenpartner Menno de Jong het Circuit van Zandvoort heeft gekocht. 

Activiteiten deze week

Koningin Máxima bezocht deze week Pakistan voor haar VN-werk.

Prinses Laurentien was maandag 8 februari aanwezig bij de ondertekening van de Raad van Kinderen.

Koning Willem-Alexander bracht donderdag 11 februari samen met staatssecretaris Dekker van Onderwijs een werkbezoek  aan scholen in Oegstgeest en Leiden in kader van passend onderwijs

Koning Willem-Alexander opende vrijdag de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum.

Prinses Beatrix opende vrijdag het nieuwe kantoor van UNICEF Nederland. Ook Prinses Laurentien was erbij.

Embed from Getty Images

Koningin Maxima bezoek Pakistan voor VN

Koningin Máxima bezocht van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 februari Pakistan in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusieve Financiering voor Ontwikkeling.

Reden voor het bezoek was dat Pakistan in mei 2015 een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ gelanceerd heeft. Hiermee wil de overheid de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen en verzekeringen bevorderen en de economische positie van de inwoners van het land verbeteren.

Dag 1

Koningin Máxima  had op de eerste dag verschillende ontmoetingen in haar hotel.  Ze sprak onder andere met Ashraf Mahmood Wathra, de gouverneur van de staatsbank.
’s Middags woont zij samen met Dr. Jim Yong Kim, president van de Wereld Bankgroep, de ‘Universal Financial Access’ workshop bij. Bij deze bijeenkomst hield de Koningin ook een toespraak Bekijk hier een fotoserie van deze bijeenkomst.
Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE – Filmpje RoyalBlog

Dag 2

De tweede dag stond in het teken van ‘veldbezoeken.’  In Rawalpindi kreeg Koningin Maxima uitgelegd hoe de diensten van het  ‘Benazir Income Support Programme’ (BISP) werken. BISP is een programma waar vrouwen zelf hun rekening beheren. In plaats van een pincode kunnen zij ook met behulp van vingerafdrukidentificatie geld opnemen.
Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE

Dag 3

Op de laatste dag van haar bezoek aan Pakistan had Koningin Máxima onder andere een ontmoeting met president Mamnoon Hussain in het residentiële paleis in Islamabad. Verder sprak de Koningin met de minister van Financiën, de heer Ishaq Dar. Ook deze dag stonden er weer verschillende rondetafelgesprekken met vertegenwoordigers van internationale organisaties, financiële organisaties, telecombedrijven en microfinancieringsinstellingen over hun rol in het proces om de toegang tot financiële diensten te verbeteren. Bij de National Database and Registration Authority (NADRA) kreeg ze mappen met ID-kaarten te zien.
Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie MPE

Nieuwsoverzicht week 4

Bron: Stichting CPNB Fotograaf: Janiek Dam

794a7-27012016oranjefondsff373-27012016oranjefonds2 © Oranje Fonds. Fotograaf: Bart Homburg

Embed from Getty Images

d0f6c-24641330666_13800d5461_z
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Nieuwsoverzicht week 3

Vorige week was het mij niet meer gelukt om geen nieuwsoverzicht te maken, maar hier is hij alsnog: het overzicht van het nieuws uit week 3

Koningin Maxima in Davos voor World Economic Forum (WEF)
Koningin Máxima bezocht deze week het World Economic Forum (WEF) in Davos. Zij deed dit in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Koningin Máxima was onder meer bij sessies over de verbetering van toegang tot financiële diensten en de uitvoering van de in september 2015 vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Dag 1 (woensdag 20 januari) – Dag 2 (donderdag 21 januari)  – Dag 2 /3 (Vrijdag 22 januari)

Bron: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch. Fotograaf:Michael Buholzer

Verder deze week

  • Prinses Laurentien opende donderdag 21 januari ook nog een schaaktoernooi in Nemo Amsterdam.

Nieuwsoverzicht Week 2 – Nieuwjaarsontvangsten en meer

De tweede (volledige) week stond in het teken van de Nieuwjaarsontvangsten en er was meer.

Nieuwjaarsontvangsten 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hielden afgelopen week de traditionele Nieuwjaarsontvangsten.
RVD-bericht met link naar toespraak van Koning

Embed from Getty Images

Dinsdag voor enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –  Fotoserie MPE Fotoserie Robin Utrecht

Woensdag was er een nieuwjaarsontvangst voor de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties
Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE

Beiden ontvangsten vonden  plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij beide ontvangsten waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Verder deze week

Embed from Getty Images

Maandag was de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst  van de Paus van diplomaten in het Vaticaan. Als Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad was Prins Jaime  samen met zijn vrouw Prinses Viktoria daarbij aanwezig.

Nieuwsoverzicht week 1: Weer aan de slag na de feestdagen.

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne jaarwisseling gehad hebben. Veel van jullie zullen waarschijnlijk de eerste school of werkdagen er alweer op hebben zitten. Ik in ieder geval wel  en ook voor het Koningspaar was weer tijd  om na de feestdagen weer  aan de slag te gaan.

 
Koningin Maxima bij uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2016.

Embed from Getty Images
Koningin Maxima beet het spits af. Zij was woensdag (6 januari) in de Keukenhof in Lisse bij uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2016. Deze prijs, uitgereikt door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs, is ingesteld om bekendheid te geven aan de sector, belangstelling te wekken voor de positieve ontwikkelingen in de tuinbouwsector en om innovatief en duurzaam ondernemerschap te stimuleren. De 30ste editie van de prijs ging  naar Boomkwekerij Ebben

Meer informatie (RVD bericht) – Fotoserie ANPFotoserie PPEFotoserie MPE

Koningin Maxima bij ondertekening lening Europese Investeringsbank (EIB) aan Qredits Microfinanciering Nederland
Gisterenmiddag (Donderdag 7 januari) was Koningin Maxima in museum De Hermitage in Amsterdam bij de ondertekening  van een lening van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Qredits Microfinanciering Nederland. Met deze lening kan Qredits de komende jaren meer leningen verstrekken en coaching geven aan Nederlandse (startende) ondernemers. Koningin Máxima was hierbij aanwezig in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Verder deze week….

https://www.flickr.com/photos/eu2016nl/24121186862/in/photolist-CKvou7-CsW5wo-CV45RX-CKvaGU-CKvafG-CHJuuE-C364tJ-ATJUXN-zy1MSe-zNdJDQ-yTuKcN-zQww4k-xegUaV-uShMnm-Agwm2h-xtspKj-xtspzu-xuXJru-xegUXB-xwnC7v-xvLX9x-xtsknb-uJkd8d-uLxc44-ux2z1P-tFEJnj-t2eQB5-tFEfjJ-tYoJhk-tXUaZm-tYoHbx-t2eLyW-vbNr1E-u7N8vZ-tg4pfj-tYpQGH-tFPL3e-tYpMAn-t2eU2b-t2q1Bp-tFNKzT-tXUf3G-tVVskw-t2eRcd-tFEE9j-tYoFSk-tXU8r5-tW4xva-skMVye-r4e4mt
Bron: Rijksoverheid. Fotograaf: Martijn Beekman

Ondertekening lening Europese Investeringsbank aan Qredits

Koningin Máxima woont donderdagmiddag 7 januari in museum De Hermitage in Amsterdam de ondertekening bij van een lening van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Qredits Microfinanciering Nederland. Met deze lening kan Qredits de komende jaren meer leningen verstrekken en coaching geven aan Nederlandse (startende) ondernemers. Koningin Máxima is hierbij aanwezig in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Qredits is de eerste microfinanciering instantie in Europa die gebruik maakt van deze kredietfaciliteit van de EIB. De lening is tot stand gekomen door bemiddeling van het ministerie van Economische Zaken en het European Investment Fund for Strategic Investments (EFSI). Naast de lening wordt ook een garantieverklaring getekend door hetEuropean Investment Fund (EIF). Het EIF geeft deze verklaring af in het kader van het Europees programma COSME. Dit programma richt zich op het stimuleren van ondernemerschap en het vergroten van het concurrentievermogen van de Europese markt. COSME biedt Qredits de mogelijkheid om, bij kredieten tussen de 25.000 euro en 50.000 euro, gebruik te maken van een garantieregeling. Hierdoor kan Qredits meer ondernemers ondersteunen en daarmee het ondernemerschap in Nederland een goede impuls geven.

Keynote sprekers bij de ondertekeningsceremonie zijn de heer Sapy, president van het European Microfinance Network over de effectiviteit van microfinanciering in Europa en de heer Van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht over het effect van alternatieve financieringsvormen aan ondernemers. Ook de heer Hoyer, president van de EIB, de heer Timmermans, Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie en minister Kamp van Economische Zaken houden korte toespraken.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en richt zich onder meer op het vergroten van toegang tot financiering voor startende en bestaande ondernemers in combinatie met coaching. Daarnaast richt het comité zich ook op het stimuleren van ondernemerschap in Nederland.

RVD bericht