NLdoet 2016

Leden van Koninklijke Familie doen mee aan NLdoet, een actie van het Oranje Fonds.  Het doel is vrijwilligerswerk meer, anders en breder onder de aandacht brengen, achterstallige klussen bij maatschappelijke organisaties aanpakken en mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk.

Vrijdagochtend waren Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prins Floris en Prinses Aimée bij de Prinses Máxima Manege in Den Dolder, een hippisch therapeutisch centrum voor mensen met en zonder een beperking.  Prinses Beatrix en Prinses Aimee hielden zich vooral bezig met het schilderwerk. De prinsen Floris en Constantijn hielden zich vooral bezig et het begaanbaar maken van bospaden voor ruiters en hun begeleiders en het rijden met een huifbed voor mensen met een meervoudige beperking.

001A NL DOET 2016, DEN DOLDER 002A NL DOET 2016, DEN DOLDER
© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hielpen vrijdagmiddag mee in het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo. Zij poetsten met andere vrijwilligers de brandweerwagens en maakten het museum klaar voor het nieuwe seizoen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag aan de slag gegaan bij speeltuin- en buurtvereniging Vreugdeoord in Alphen aan den Rijn. Deze buurt- en speeltuinvereniging bestaat al sinds 1951 en is dé ontmoetingsplek voor de buurt. De Koning en Koningin hebben meegewerkt aan het kruien van nieuw zand naar de zandbak en het reinigen van de speeltoestellen. Na afloop was er ook nog even tijd om met de pers te praten over het belang van vrijwilligers werk en ook sprak het paar over het herstel van de beenbreuk van Prinses Alexia, de tweede dochter van het paar liep deze breuk twee weken geleden tijdens het skiën in Lech op

002-NLdoet-12maart-2016 004-NLdoet-12maart-2016

© Oranje Fonds – Bart Homburg

Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hielpen samen met hun dochter mee met het verzorgen van een vroege paaslunch voor ouderen in de Haagse Rode Kruiswinkel. Samen met  studenten van het Rode Kruis Den Haag assisteerden het paar bij een speciale Paaslunch voor een tiental ouderen in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel.  Tijdens de lunch was er ook een workshop met als thema: veilig over straat. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita verzorgden samen met de studenten deze lunch; zij zetten de lunch klaar, hielpen mee in de bediening en hielden een praatje met de ouderen.

RK NLDoet -6
© ArjenPrinsFotografie / Rode Kruis

Staatsbezoek Frankrijk

Gisteren en eergisteren was het Koningspaar op staatsbezoek in Frankrijk. En er stond weer van alles op het programma. Een overzicht:

Donderdag 10 maart

Het koningspaar landde woensdagavond al op vliegveld Vélizy-Villacoublay in Parijs.  Het officiële programma begon donderdagochtend bij de Arc de Triomphe. Koning Willem-Alexander legde hier een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat om vervolgens samen  met Koningin Maxima het Livre d’Or te tekenen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na de ceremonie was het tijd om president Hollande te ontmoeten.  Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima werden door hem  in het Palais de l’Elysée ontvangen voor een gesprek.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na het gesprek vertrokken Koning, Koningin en president  naar het Musée du Louvre  waar ze de Rembrandt’s huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit bewonderen. Deze twee portretten zijn  door Nederland en Frankrijk aangekocht en zullen wisselend in het Louvre en Het Rijksmuseum te zien zijn.

Embed from Getty Images

De middag begon met een ontvangst van de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk, in Hôtel Potocki. Hier hield de Koning ook een toespraak
Koningin Willem-Alexander en Koning Maxima spraken vervolgens in het Palais du Petit met de voorzitter van de Senaat Luxembourg en de voorzitter van de Assemblée Nationale in Hôtel de Lassay.

Embed from Getty Images

De Koning en Koningin bezoeken in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren.  Waar zij o.a. in gesprek gingen met jongeren die mee hebben gedaan aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting.  Het gesprek wordt geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.  Het koningspaar gaf een bank aan het project

Embed from Getty Images

’s Avonds was er een staatsbanket aan in het Palais de l’Elysée, waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

Embed from Getty Images

 

Vrijdag 11 maart

Dag twee begon met  een bezoek aan café Le Carillon. Het café waar slachtoffers vielen tijdens een van de aanslagen van 13 november vorig jaar.  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken hier met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners die aanwezig waren tijdens of vlak na de aanslag. Bij het bezoek, dat een half uur duurde, werd gesproken over de persoonlijke ervaringen van de betrokkenen en het leven na de aanslagen.

Na dit bezoek was er in het Hôtel de Ville een ontvangst door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Koning Willem-Alexander en de burgemeester een korte toespraak.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Na deze ontmoeting trokken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima  de stad in. De stad Parijs heeft geïnvesteerd in duurzaam vervoer en het Koninklijk Paar kreeg tijdens een busrit in een elektrische bus van Ebusco uit Helmond uitleg over duurzame vervoersoplossingen.

Embed from Getty Images

Daarna woonden de Koning en Koningin in Les Docks een aantal onderdelen bij van de economische missie bij. Het paar sluit aan bij de Strategic Business Dialogue met Franse en Nederlandse CEO’s, Het gesprek met CEO’s gaat over samenwerking op het gebied van innovatie en duurzaamheid, mede in navolging van de recente klimaattop in Parijs, COP21.
Aansluitend bezoeken de Koning en Koningin een ‘innovatieparade’, waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming.

Tot slot woont het Koninklijk Paar de ondertekening van een aantal MoU’s bij, met name op het gebied van aerospace, smart cities, transport en een Netherlands Business Support Office (NBS) in Nantes.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Verder bezocht het Koninklijk Paar de ‘incubator’ NUMA, een broedplaats voor start-ups die de kans krijgen zich als ondernemer te ontwikkelen.

Embed from Getty Images

Daarna woonde de Koning en Koningin  in het Atelier Néerlandais  de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnemen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers.

Embed from Getty Images

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU  vond een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie. Het Koninklijk Paar woonde de afsluiting van het symposium bij in de Salon de l’horloge van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Embed from Getty Images

Voor het tijd was voor laatste onderdeel van het staatsbezoek nam het Koningspaar de tijd om met de pers te spreken over het bezoek.  In het gesprek gesprek ging het over de aanslagen in Parijs en vluchtelingen. Het koningspaar vertelde verder (buiten de camera’s om?) dat het stapje voor stapje beter gaat Prinses Alexia. Ze gaat nog niet volledig naar school , maar is een doorzetter.

’s Avonds boden de Koning en Koningin aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestaat uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet. Bijzonder genoeg verscheen President Hollande alleen om vooraf even met het Koningspaar te spreken. Hij vertrok voor dat het concert begon. Volgens officiële lezing had hij ‘andere verplichtingen’ , wat die andere verplichtingen waren is bekend gemaakt.

Embed from Getty Images

Fotosessie Lech 2016

Vandaag was er een fotosessie met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima , de prinsessen Amalia , Alexia en Ariane, Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Gravin Eloise , Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore. Onaangekondigd sloot ook Prinses Beatrix aan.  De fotosessie was voor de gezinnen van Koning Willem-Alexander en Prins Constantijn het begin van de vakantie. Prinses Beatrix heeft vorige week al in Lech doorgebracht met Prinses Mabel en haar dochters. Prinses Mabel , Gravin Luana en gravin Zaria waren de dag voor de fotosessie vertrokken uit Lech omdat de gravinnen weer op school worden verwacht.

Een selectie van beelden van de fotosessie:

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Video Telegraaf – Fotoserie Blauw Bloed – Foto’s en video NOS –Fotoserie MPE – Filmpje VorstenTV

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Geloofsbrieven ambassadeurs Malawi en Cambodja

Koning Willem-Alexander zal woensdagochtend 25 november 2015 opPaleis Noordeinde in Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens ontvangen de ambassadeur van de Republiek Malawi, Z.E. Tedson Aubrey Kalebe, en de ambassadeur van het Koninkrijk Cambodja, Z.E. Thireak Chea.

Reactie Koningspaar op aanslagen in Parijs

Vrijdag 13 november waren op verschillende plekken in Parijs aanslagen. Koning Willem-Alexander liet via Facebook  als reactie de volgende boodschap verspreiden

“Ik ben diep geschokt door de aanslagen gisteravond in Parijs. Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen. ”

Via de RVD kwam verder naar buiten dat Koning Willem-Alexander maandag 16 november om 12.00 de minuut stilte gehouden in Paleis Noordeinde.  Koningin Maxima deed het in Bangladesh

Koning Willem-Alexander bezoekt Koninklijke Marechaussee

koning bij marechaussee
Koning Willem-Alexander krijgt uitleg van de Koninklijke Marechaussee op een controleplaats bij grensovergang Hazeldonk. © Koninklijke Marechaussee

12 november bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de  Koninklijke Marechaussee. Het bezoek stond in het teken van grensbewaking.

In de Trip van Zoudtlandtkazerne werd onder  andere gesproken over de handhavingstaken van Brigade Brabant-Zuid op het gebied van de vreemdelingenwetgeving. Er werd gesproken over de grensbewaking op luchthaven ‘Eindhoven Airport’ en het Mobiel Toezicht Veiligheid. Ook de intensivering van het Mobiel Toezicht Veiligheid in verband met de hoge instroom van vreemdelingen was onderwerp van gesprek.
Vervolgens vertrok de Koning naar een controleplaats bij grensovergang Hazeldonk. Daar was hij aanwezig bij een gezamenlijke controle van voertuigen en personen door de Koninklijke Marechaussee, die daarbij ondersteund werd door de Koninklijke Landmacht en de Douane.
Hier werd met name aandacht besteed aan de aanpak van mensensmokkel. Met de Koning werd onder meer gesproken over Informatie Gestuurd Optreden, trends in vluchtelingenstromen en het actuele criminaliteitsbeeld. Daarbij kwam ook het selectieproces bij controles aan de orde, zoals het computersysteem @migoboras, dat informatie kan koppelen aan beelden van voertuigen die de grens passeren.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bij Remembrance Day.

8 november waren Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in Londen (Verenigd Koninkrijk) aanwezig bij Remembrance Sunday, de dodenherdenking van de landen van het Gemenebest. Het paar was uitgenodigd omdat het zeventig jaar geleden is dat er (in Nederland) een einde kwam aan de tweede wereldoorlog. Met de aanwezigheid wil het Koningspaar namens Nederland het Verenigd Koninkrijk bedanken voor de bijdrage aan vrede en vrijheid in Nederland en in Europa.

Embed from Getty Images

Tijdens de herdenking, die plaats vind op de Cenotaaf in Whitehall,  worden kransen gelegd die traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof bestaan. Kunststof klaprozen  worden ook op de kleding gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop  van de poppies worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund.
Ook dit keer legde Koningin Elizabeth als eerste een krans. en nu volgde daarna Koning Willem-Alexander. Verder legde ook andere leden van de Britse Koninklijke familie en leden van het parlement kransen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Koningin Maxima bekeek de plechtigheid samen met Hertogin Catherine , Gravin van Wessex en Sir Timothy (man van Prinses Anne) vanaf het balkon van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Embed from Getty Images

Artikel NOS met beeld – Fotoserie PPE  – Fotoserie ANP

Koning Willem-Alexander bezoekt Europese instellingen

Koning Willem-Alexander was dinsdag (3 november) in Brussel. Koningin Maxima zou meekomen, maar had afgezegd omdat ze nog rustig aan moest doen in verband met nierbekkenontsteking.   

Koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan de Europese instellingen: de Europese Commissie,  het Europees Parlement en de Europese Raad. Hij had ontmoetingen met Jean-Claude Juncker (voorzitter Europese Commissie), Martin Schulz (voorzitter Europees Parlement) en Donald Tusk (voorzitter Europese Raad) en  sprak daarnaast met enkele eurocommissarissen, waaronder Frans Timmermans, en met verschillende hooggeplaatste Nederlandse EU-ambtenaren.

Het bezoek stond in het teken van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Nederland is EU-voorzitter in de eerste helft van 2016.  Minister Koenders van Buitenlandse zaken was mee met het bezoek.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Koning Willem-Alexander bezoekt EU
© European Union 2015 – Bron : EP (Europees Parlement)

Embed from Getty Images

Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie MPE – Filmpje NOS

Staatsbezoek China

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren deze week in China. Op uitnodiging van president Xi Jinping brachten ze een staatsbezoek aan dit land.  Koningin Maxima moest na de eerste dag helaas afzeggen vanwege nierbekkenontsteking.  De medicijnen sloegen niet aan en ze vloog dinsdagavond al terug naar Nederland om vervolgens in het Bronovo Ziekenhuis te worden opgenomen voor verder onderzoek.  Koning Willem-Alexander maakte het bezoek wel volgens planning af.  Met het staatsbezoek reisde ook een brede economische missie mee waar Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aansloten. Tijdens deze missie was aandacht voor samenwerking op het gebied van landbouw, agri&food, tuinbouw en landschapsontwikkeling, e-commerce, sport en design. 

Dag 1 – 25 oktober, Peking 
De eerste dag begon niet zoals meetstal het geval met een officieel ontvangst. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  begonnen hun bezoek  aan China in Peking met het bijwonen van een voetbaltraining. Bij deze training werken Nederlandse en Chinese trainers op basis van Nederlandse methodiek met jonge voetballers.

Verder brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Sino-Dutch Dairy Development Center (SDDDC) net buiten Peking. SDDDC is een melkveehouderij en onderzoekscentrum waar Nederlandse en Chinese bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling van de zuivelsector in China.

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met het maken van een groepsfoto van het Koninklijk paar met de meegereisde handelsdelegatie

Beelden dag 1
Videoverslag RTL – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie PPE – Fotoserie Robin Utrecht

Dag 2 – 26 oktober, Peking 
Dag 2 begon met een bezoek aan  “Next City Living Lab”, het Nederlandse paviljoen van de Beijing Design Week over innovatieve oplossingen voor de gevolgen van verstedelijking. Het paviljoen ligt in Dashilar, een traditionele wijk – Hutong – in Peking, die met behoud van de originele structuur is gerenoveerd.   De koning liep nog een stuk door de wijk. De Koning was alleen want Koningin Maxima had koorts en werd onderzocht , niet veel later zou duidelijk worden dat ze Nierbekkenontsteking had.  De Koning schoof (opnieuw zonder zijn vrouw) aan bij lunchreceptie met Chinese en Nederlandse vertegenwoordigers uit de culturele, maatschappelijke en non-gouvernementele sector over Nederlands-Chinese samenwerking en uitwisseling.  Na de lunch receptie was een rondetafelbijeenkomst met Nederlandse en Chinese CEO’s.

Vervolgens stonden er op dag twee ontmoetingen gepland met Yu Zhengsheng de voorzitter van het belangrijkste politieke adviesorgaan orgaan in China  en  premier Li Keqiang

Embed from Getty Images

Daarna was het dan  eindelijk tijd voor de officiële welkomstceremonie, inspectie erewacht, en begroeting president Xi Jinping. Omdat Koningin Maxima moest afzeggen was ook de echtgenote van de Chinese President, Peng Liyuan, niet bij de ceremonie aanwezig. Dit ontvangst werd gevolgd door een gesprek met president Xi Jinping.

Embed from Getty Images

De dag werd afgesloten met een staatsbanket. Hier sloot de zieke Koningin Maxima toch aan. De Koning hield een toespraak maar hij ook kort de mensen rechten aanhaalde.  In zijn toespraak zei hij het volgende daarover (in het Engels uitgesproken maar voor de duidelijkheid vertaald)

“Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten”.

 

Videoverslag dag 2 (RoyalBlog) –  Fotoserie dag 2  Robin Utrecht –  Fotoserie dag 2 PPE – Fotoserie dag 2 Dutch Photo Press

Dag 3 – 27 oktober , Löss-plateau 
Vanuit Peking vertrok Koning Willem-Alexander door naar Yan’an in de provincie Shaanxi voor een bezoek aan het Löss-plateau. Het Löss-plateau is een Chinees voorbeeld van hoe een landschap dat door de eeuwen heen is geërodeerd en verwoest, hersteld kan worden en weer een ecologische en economische functie kan krijgen.  Naast een presentatie door het Institute of Soil and Water Conservation (ISWC) van de Chinese Academy of Sciences, maakte de Koning een rit door het gebied en bezocht hij een appelboer.

In het dorp Gaoshishi woonde Koning Willem-Alexander vervolgens een dansvoorstelling bij. Daarna reisde hij door naar Shanghai. Hier vond een ontmoeting plaats met de Nederlandse Gemeenschap in China en had de Koning een ontmoeting met de partijsecretaris Han Zheng
Beelden dag 3 
Videoverslag RoyalBlog   – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie PPEDag 4 – 28 oktober , ShanghaiDag 4 speelde zich af in en rond Shanghai. Hier bezocht de Koning CELAP, het Chinese nationale opleidingsinstituut voor hogere bestuursambtenaren. Vanuit de bestuurlijke invalshoek kwamen hier onder meer het vraagstuk van een evenwichtige ontwikkeling op langere termijn aan de orde. De Koning hield er een toespraak, waarin hij onder andere uitlegde hoe de Nederlandse politiek werkt. Hiermee zette bij voor de tweede keer het onderwerp mensenrechten , subtiel, op de kaart.

Vervolgens bezocht de Koning  een rustplaats voor trekvogels op het eiland Chongming.  Deze plek is een initiatief van het WWF, en een modelkas met Nederlandse toeleveranciers.  Door middel van de moderne en duurzame technieken, zoals toegepast in deze kas kan de voedselproductie in een stedelijke omgeving vergroot worden.

Na dit bezoek bezocht Koning Willem-Alexander de Free Trade Zone. Koningin Máxima zou de tentoonstelling ‘the Future of Fashion is now’ van Museum Boijmans Van Beuningen in samenwerking met OCAT (Overseas Chinese Town Art Terminal) openen, maar door nierbekkenontsteking heeft moest ze afzeggen en ze liet zich vervangen door minister Koenders van buitenlandse zaken.

Aansluitend aan deze bezoeken was er een receptie met het Nederlandse bedrijfsleven en hun Chinese zakenpartners. Ook hier hield Koning Willem-Alexander een toespraak. HIER vind je een Nederlandse vertaling van de toespraak

Beelden dag 5
Videoverslag RoyalBlog  – Fotoserie PPE – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie Robin Utrecht

Dag 5 – 29 oktober, Hangzhou
Het staatsbezoek eindigde donderdag met een bezoek aan de Alibaba-campus in Hangzhou.  Alibaba is een grote internetwinkel. Tijdens het bezoek kwamen Nederlandse initiatieven op het gebied van e-commerce (producten of service aanbieden via digitaalnetwerk , zoals internet)  in China aan bod en het digitale verkoopkanaal “Holland Paviljoen” wordt officieel gelanceerd. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de directe vliegverbinding van KLM tussen Hangzhou en Amsterdam.

Fotoseries dag 5 
PPE – Robin Utrecht – Dutch Photo Press

Persgesprek 
Traditioneel is er aan het eind van het staatsbezoek een ‘persgesprek’  Tijdens dit staatsbezoek vond het gesprek plaats op de een na laatste dag (woensdag). De Koning sprak hier onder andere over het vluchtelingen debat , de zieke Koningin Maxima en benadrukte het staatsbezoek , ondanks dat voor hemzelf en Koningin Maxima het niet leuk was dat heeft moeten afhaken,  goed verlopen was.

“In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit. Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn. Ik heb zelf ook zorgen over de dingen die gebeuren in Nederland. Maar we spreken dingen uit in Nederland. Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, dan tast je de waarden aan waar Nederland voor staat.”

Voor een samenvatting van het bezoek kun je deze NOS uitzending  bekijken en Bekijk HIER een foto-overzicht van het ANP.