Geschiedenis / 1900-nu

Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn docher Wilhemina (1880-1962) de enige die hem kan opvolgen. Zij is dan nog maar 10 jaar en dus nog te jong om hem op te volgen. Daarom neemt Koningin Emma als regentes  het bewind voor haar dochter Wilhelmina tot dat Wilhemina 18 jaar is.

Koningin-regentes Emma , Koningin Juliana en Koningin Wilhelmina (RVD)

 

Koningin Wilhelmina regeert vervolgens vijftig jaar.  Als staatshoofd maakt zij twee wereldoorlogen en de dekolonisatie van Indonesië mee. In de jaren 1940-’45 verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Haar standvastige optreden in die tijd levert haar in binnen- en buitenland veel respect op.

Uit haar huwelijk met Hertog Hendrik van Mecklenburg wordt in 1909 Prinses Juliana geboren.
Koningin Wilhelmina doet in 1948 afstand van de troon. Zij wil dan weer Prinses Wilhelmina genoemd worden. De Prinses trekt zich terug op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Koningin Juliana trouwt in 1937 met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld . Het echtpaar krijgt vier dochters: Beatrix (1938), Irene (1939), Margriet (1943, in Canadese ballingschap) en Christina (1947). Het gezin leeft zowel voor als na de oorlog op Paleis Soestdijk.

Koningin Juliana regeert van 1948 tot 1980.

De Nederlandse samenleving ondergaat in de regeringsperiode grote veranderingen, zoals de naoorlogse wederopbouw, studenten onrusten in de jaren zestig en de oliecrises midden jaren zeventig. Koningin Juliana maakt zich geliefd door haar maatschappelijke betrokkenheid en haar informele optreden.

Koningin Juliana en Prins Bernard krijgen 14 kleinkinderen. Prins Willem-Alexander , Prins Friso en Prins Constantijn (kinderen van Koningin Beatrix en Prins Claus -Prins Claus is overleden in 2002-) , Prins Carlos, Prinses Margarita , Prins Jaime , Prinses Maria-Carolina (kinderen van prinses Irene en Prins Carlos Hugo -geschieden in 1981 en Carlos Hugo is in 2010 overleden-), Prins Maurits , Prins Bernard, Prins Pieter-Christiaan , Prins Floris , (kinderen van prinses Margriet) ,  Prins Bernardo , Prins Nicolas  & Juliana (jr.) (kinderen van Prinses Christina en Jorge -geschieden in 1996-). Over deze generatie en hun kinderen is meer te vinden via op de over de oranje pagina’s.

Prinses Juliana overlijdt op 20 maart 2004. Haar man Prins Bernhard sterft datzelfde jaar, op 1 december.

Na haar aftreden in 1980 wordt Juliana opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix. Op 30 April 1980 wordt  Beatrix ingehuldigd als vierde koningin in de Nederlandse geschiedenis.

 

In 1966 trouwt Koningin Beatrix de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. Zij krijgen drie zonen, Willem-Alexander (1967), Johan Friso (1968) en Constantijn (1969). Prins Claus overlijdt op 6 oktober 2002.  Op dit moment heeft de koningin 8 kleinkinderen.

 

Bron: RVD {koninklijkhuis.nl}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.