Het leven van Prins Bernhard (1911-2004): Een duitse ‘prins’

Vandaag {29 Juni} is het 100 jaar geleden dat Prins Bernhard werd geboren daarom op deze site aandacht voor zijn leven. Vandaag het eerste logje van de serie Het leven van Prins Bernard (1991-2004) met daarin aandacht voor de jeugd van Prins Bernhard.


Jeugd

Bernhard als Huzaar
Prins Bernhard op jeugdige leeftijd.
Foto met dank aan beeldbank nationaal archief. Bron staat niet vermeld.

Prins Bernhard werd als Bernhard Leopold Friedrich Eberhard Julius Kurt Karl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld geboren in Jena. Hij was de oudste zoon van Prins Bernhard von Lippe en Barones Armgard von Sierstorpff-Cramm. In de Burgerlijke stand van Jena staat als geboortedatum 28 juni 1911 om 2.45 u. vermeld. Volgens de prins was dit een foutieve vermelding, hij vierde zijn verjaardag daarom op 29 juni, de datum die ook in zijn trouwakte is gezet. Er is  geen bewijs dat 29 juni wel juist is. De Prins bracht zijn jeugd door op het ouderlijk landgoed Reckenwalde in Oost-Pruisen (tegenwoordig Woynowo, Polen), vlakbij de stad Züllichau (tegenwoordig Sulechow, Polen). Prins Bernard had een jongere broer Aschwin.

Prins Bernhard als peuter , Bernhard met zijn moeder , Prins Bernhard in uniform , Prins Bernhard met zijn broertje , Familie foto

Studie

Het basisonderwijs volgde Prins Bernhard thuis. Op zijn twaalfde jaar ging hij naar het internaat van het gymnasium in Züllichau. Enkele jaren later vertrok de Prins naar de kostschool van een Berlijns gymnasium, waar hij in 1929 zijn diploma behaalde.

Aan de handelshogeschool van Lausanne en aan de universiteiten van München en Berlijn studeerde Prins Bernhard rechten. In 1935 legde de Prins aan de laatste universiteit zijn doctoraalexamen af in de rechtsgeleerdheid en verkreeg hij de titel van Referendar Juris. Na zijn studie kwam de Prins in dienst van het Duitse chemieconcern I.G. Farben. Na een inwerkperiode werd hij in 1935 directiesecretaris bij de Parijse vestiging van dit bedrijf. Dit bleef hij doen hij tot hij zich op 8 september 1936 verloofde met Prinses Juliana, de Nederlandse troonopvolgster.

 

Deze keer niet veel foto(linkjes). Volgende deel hoop ik iets meer foto’s te gebruiken. Het volgende deel komt vrijdag online.

2 gedachten over “Het leven van Prins Bernhard (1911-2004): Een duitse ‘prins’

 • 19 okt 2011 om 4:02 pm
  Permalink

  Hoi Mariska,
  Ik kan de fotologjes niet open ( inloggen op anp )
  —————————————
  Ik zie dat de ANP site vernieuwd is. Toen ik de linkjes gekopieert hebt werkte het nog wel. Ik zal zo snel mogelijk een oplsossing proberen te vinden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.