Nieuwsoverzicht 27 Juni t/m 4 Juli

Koningin bij viering jubileum Earth Charter
Koningin Beatrix was gisteren aanwezig bij de viering van het 10-jarig jubileum van het Earth Charter in het Vredespaleis in Den Haag. Het Earth Charter is een verklaring met ethische principes voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Op de bijeenkomst discussieerden verschillende ‘deskundigen’ en vertegenwoordigers en jongeren over het jubileumthema ‘dialoog, samenwerking en actie voor een duurzame toekomst’. Hoewel het er in de discussie nogal hard aan toe ging, zagen de jongeren toch nog kans tussendoor even met de Koningin op de foto te gaan..

Margriet opent zomertentoonstelling in Paleis op de Dam
Paleis op de Dam beschikt weer over een nieuwe tentoonstellig die t/m 12 september te bezichtigen is, gisteren werd het geopend door Prinses Margriet. De zomertentoonstelling ‘Schoonheid op maat, de erfenis van Palladio en Scamozzi in de Gouden Eeuw’ bevat een selectie tekeningen en boeken van Vincezo Scamozzi, een Italiaanse architect die in de 17e eeuw opviel bij Nederlandse architechten. Bouwwerken van Nederlandse architecten kenmerkten zich tot 1630 met name door vindingrijkheid en fantasie. Na die tijd richtten zij zich steeds meer op een zo zuiver mogelijke toepassing van de klassieke regels van de bouwkunst. Het boek L’idea della Architettura Universale van Vincenzo Scamozzi werd hiervoor het meest gebruikt. De Nederlandse architect Jacob van Campen gebruikte het handboek als basis voor het ontwerp van het toenmalige Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis

Koningin Beatrix en Pieter van Vollenhoven bij herdenking vliegtuigramp

Vanmiddag was er in Den Haag een herdenkingsbijeenkomst voor de nabestaanden van de Nederlandse getroffenen van de vliegramp op 12 mei in Tripoli, ook Koningin Beatrix en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren aanwezig. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst werden de namen van de slachtoffers van de vliegramp voorgelezen, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Verder spraken premier Balkenende en de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Kronenburg de nabestaanden toe. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst was er een informeel samenzijn met nabestaanden en hulpverleners.

Constantijn te gast in tv-programma NOVA
1 Juli was Prins Constantijn in het tv-programma NOVA om te praten over de toekomst van nieuwe media, telecommunicatie en IT.In het gesprek werd ingegaan over zijn taak als medewerker van Eurocommissaris Neelie Kroes. Constantijn vertelde dat hij in een team zit die de zogenaamde ‘digitale agenda’ ondersteunt en mensen stimuleert die nog geen internet gebruiken. Op de vraag of zijn kinderen al internet gebruiken, zegt hij dat ze voornamelijk'spelletjes op internet spelen. Prins Constantijn praat ruim een kwartier positief over internet en wat je er allemaal wel niet mee kan doen.. Zal zijn moeder koningin Beatrix hier vanonder de indruk zijn? Zij was in haar laatste kersttoespraak negatief over internet.

Margriet opent tentoonstelling over haar ‘koopvaardij leven’
Prinses Margriet opende 2 juli in het Maritiem Museum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Prinses Margriet, boegbeeld van de koopvaardij’. Deze tentoonstelling laat prinses Margriet als petekind van de koopvaardij, een symbool van hoop voor zeelieden en de nabestaanden van hen die het leven lieten op zee zien.“Wat veel mensen niet weten is welk buitengewoon groot aandeel de koopvaardij heeft gehad in de oorlogvoering van de Tweede Wereldoorlog”, zegt prinses Margriet zelf in de film die speciaal is opgenomen voor de tentoonstelling – die tot en met 9 januari 2011 te zien is.

Koningin Beatrix opent automuseum
Op 2 Juli opende Koningin Beatrix in Den Haag automuseum 'het Louwman museum'. De koningin kwam aan in de AA-49 uit 1925 die prins Hendrik ,de opa van Beatrix,ooit aangeschaft had.Na de openingshandeling nam de Koningin nog even plaats in een oude Benz.

Máxima doopt ‘MS Nieuw Amsterdam’ in Venetië
Prinses Máxima was 4 Juli in Venetië om daar het 285 meter lang en 32 meter brede cruiseschip ‘Ms Nieuw Amsterdam’ van Holland Amercia Line te dopen. Niet met een fles champagne, maar met een draai aan een groot oud kompas werd het schip door de prinses ‘gedoopt’. Na de doop gaf de kapitein haar een rondleiding op het grote schip waar zich onder andere verschillende restaurants, sport – en ontspanningsruimtes, een theater en een bibliotheek bevinden.

Eén gedachte over “Nieuwsoverzicht 27 Juni t/m 4 Juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.