65 Jaar bevrijding: Herdenken en Vieren

5 Mei was het 65 jaar geleden dat er in heel Nederland een einde kwam aan de tweede wereldoorlog. Zoals elk jaar werden ook dit jaar op 4 Mei de slachtoffers van de tweede wereldoorlog en de daarna gevolgde vredesmissies herdacht en op 5 Mei onze bevrijding gevierd. Ook leden van de koninklijke familie waren aanwezig bij de herdenkingen en de koningin ook bij het concert op de Amstel. Hier onder een overzicht.

Koningin Beatrix , Prof.Mr. Pieter , Prinses Margriet aanwezig bij herdenking op Canadese begraafplaats Groesbeek
Koningin Beatrix , prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven waren 3 Mei aanwezig bij een herdenking op Canadese begraafplaats Groesbeek , op deze begraafplaats liggen Canadese militairen begraven. Het grootste deel is omgekomen tijdens de gevechten om het Rijnland in februari en maart 1945.
Img_8484Img_8590_2Img_8604Img_8637Img_8691Img_8703Gn2m0086Img_8757Img_8790Img_8798Img_8806Img_8825Img_8835Img_8857Img_8871Img_8877Img_8902Img_8905
xa9 C.Buys/Royal-naturepress overname zonder toestemming verboden! Meer foto’s van deze herdenking vind je HIER & HIER
Koningin , Prinses Maxima en Prins Willem Alexander bij Nationale dodenherdenking , die helaas niet vlekkeloos verliep.
Dinsdagavond 4 Mei waren Koningin Beatrix , Prins Willem Alexander en Prinses Maxima aanwezig bij de nationale dodenherdenking. Ze begonnen met de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en gingen daarna naar de dam , hier legde de koningin en de prins een krans op het nationaal monument. Toen de twee minuten stilte bijna afgelopen waren brak er op eens paniek uit. Mensen gilde , rende weg en liepen elkaar omver met als gevolg 60 gewonden. De koningin , de prins , de prinses en andere belangrijke mensen werden snel weggeleid door de beveiliging. Gelukkig bleek er geen gevaar te zijn en kwamen de koninklijke aanwezige met de andere belangrijke mensen weer terug en werd de herdenking weer hervat. In het Journaal na deze herdenking werd duidelijk dat de paniek ontstaan was door een man die onverstaanbaar geroepen zou hebben en ook zou er ‘Bom’ geschreeuwd zijn en dus niet zoals gezegd nadat er iemand omwel was geworden. Kortom de schrik zat er , ruim een jaar na het incident in Apeldoorn , weer goed in. Marieke was erbij hieronder haar verslag. van dit incident.
Plotseling wordt de stilte ruw doorbroken. Ergens schuin voor ons klinkt een woeste schreeuw. Ik kijk degene die naast me op het hek zit aan, en we denken allebei hetzelfde, wie haalt het in z’n hoofd om deze stilte te doorbreken? Het geluid van de schreeuw gaat over in gegil. Gegil van meerdere mensen. Er ontstaat beweging in de mensenmassa voor ons. Ik laat me van het hek afglijden en zie de mensenmenigte als één man op me afkomen. Er klinken knallen, geluiden als geweerschoten. Het dranghek achter me klettert omver. De grond lijkt te dreunen onder de massa mensen die zich in beweging brengt om te vluchten. Maar waarvoor? Sommigen staan verwilderd om zich heen te kijken, huilende kinderen rennen me voorbij. Even ben ik terug in Apeldoorn. Dezelfde geluiden, dezelfde totale paniek. Ik realiseer me dat er iets gebeurt is. De paniekerige agenten die voor m’n neus schreeuwend heen en weer rennen zorgen ervoor dat ik me ook in beweging zet. Weg hier! Dranghekken vallen om, mensen buitelen over elkaar heen en rennen schreeuwend weg. Ik vang flarden op van dingen die langs me heen rennende mensen schreeuwen. Woorden als ‘schoten’, ‘bom’, maar vooral; ‘maak dat je wegkomt!’ en ‘Weg hier, weg hier!’. Agenten voor het paleis kunnen we niet vertellen wat er aan de hand is, maar geven ook het advies om weg te gaan. Ik ren weg, langs het paleis en de Nieuwe Kerk, en kom op de Nieuwzijdse Voorburgwal terecht. Niemand weet wat er aan de hand is. Mensen telefoneren, na een paar minuten blijkt dat er iemand onwel is geworden. We lopen richting het station. Ambulance na ambulance rijdt ons voorbij. Ik spreek een agent aan, vraag wat er nu precies aan de hand is. ‘Loos alarm’, zegt hij. ‘Een paar lichtgewonden’. Maar zijn daar zoveel ambulances voor nodig? Ik heb er al vier voorbij zien komen. Onderweg naar huis komt er meer nieuws, iemand heeft staan schreeuwen en daardoor raakten mensen in paniek. {Dit is een verslag van Marieke}
12345678Kranslegging_koningin_en_prins
Deze foto’s zijn gemaakt door Marieke niet overnemen zonder haar toestemming! Nog meer foto’s vind je HIER &HIER
Prof. mr. Pieter en Margriet bij 4 Mei herdenking in Holten.
Op 4 Mei waren Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in Holten aanwezig bij de 65e herdenking van 1355 Canadezen die op de Erebegraafplaats in Holterberg zijn begraven. Naast de aanwezigheid van Margriet en Pieter. Prinses Margriet heeft een bijzondere band met Canada , ze is namelijk tijdens de tweede wereldoorlog in Ottowa , Canada , geboren. Vanaf 10 mei brengen Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven ook nog een officieel bezoek aan Canada om daar ook herdenkingen bij te wonen.
1_22_2345_26_27_28_291011
 C.Buys/Royal-naturepress overname zonder toestemming verboden! Klik HIER voor  meer foto’s.
Prins Pieter Christiaan aanwezig bij Dodenherdenking in Rhenen.

Terwijl zijn ouders de herdenking in Holten bijwoonden was Prins Pieter Christiaan op de Grebbeberg in Rhenen aanwezig bij de Dodenherdenking. Rond de Grebbeberg leverden Nederlandse soldaten in mei 1940 fel strijd met Duitse troepen. Nederlandse militairen die daarbij sneuvelden liggen op het ereveld begraven. Ook andere omgekomen Nederlandse soldaten zijn in de loop der jaren op de Grebbeberg bijgezet.

Koningin aanwezig bij concert op de Amstel
De Koningin was op 5 Mei ’s avonds weer in Amsterdam. Hier woonden ze samen met de Minister President het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding, die traditiegetrouw plaatsvindt op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Klik HIER voor foto’s.
Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven bij Herdenkingsbijeenkomst in Wageningen
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woont woensdagmiddag 5 mei in de Johannes de Doperkerk in Wageningen de bijeenkomst bij ter gelegenheid van de capitulatie van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945. {Ik heb hier nog geen foto’s van gevonden}
DE REST VAN HET NIEUWS WORD VRIJDAG/ZATERDAG GEPLAATST

6 gedachten over “65 Jaar bevrijding: Herdenken en Vieren

 • 7 mei 2010 om 7:29 pm
  Permalink

  Mooi en ingrijpend verslag; het lijkt me voor alle aanwezigen en vooral ook voor de koningin, prins en prinses een angstige ervaring! De foto's van Marieke zijn werkelijk prachtig! Er waren veel herdenkingen op 4 en 5 mei, erg betrokken dat de koninklijke familie zo mee leeft!

  Beantwoorden
 • 7 mei 2010 om 7:34 pm
  Permalink

  leuke foto's, jammer dat de herednking is verstoord, maar goed van de koningin dat ze weer terug kwam. ik ben bij pieter en margriet in holten geweest!

  Beantwoorden
 • 8 mei 2010 om 10:18 pm
  Permalink

  Wat een geweldige fotos in een geweldige log, heel goed gedaan, daar moet werk in gezeten hebben zeg, maar het resultaat is heel erg leuk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.