Koninginnedag 2012

Vandaag was het weer 30 April en dat betekend de jaarlijkse Koninginnedag. Hoewel de koninklijke familie zorgen heeft over prins Friso was besloten om er een mooie dag van te maken. En dat lukte. Een verslag.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Het weer werkte mee vandaag. De zon kwam al door toen de koninklijke familie rond 10 uur aan kwam in Rhenen. Zoals al eerder bekend zou(den) prinses Mabel  (en natuurlijk Prins Friso) niet aanwezig zijn. Maar ook Prinses Anita moest door een longontsteking afzeggen. Prof.Mr. Piter van Vollenhoven heeft een ontsteking aan zijn voet en voegde zich pas aan het eind van de route in Veenendaal bij de familie.

200 basisschool leerlingen verwelkomde  de koninklijke familie met het lied ´Welkom in Rhenen´. Dit lied duurde wel wat lang en al snel liep het programma wat uit. De burgemeester van Rhenen sprak nog een welkomswoord uit. Hierna kon de route door Rhenen dan echt beginnen.

Als eerste stond het wc-pottenwerpen op het programma. De prinsen Constantijn, Willem-Alexander, Maurits en Bernhard probeerde het record wc-pot gooien , wat op 10 meter staat, te verbreken. Dat lukte niet. Wel leverde het bijzondere beelden op die ook in het buitenland op gepikt zijn. Prins Willem-Alexander gooide met de oranje wc-pot wel het verst van de alle prinsen. Hij zei na afloop dat de wc-pot goed past bij zijn werkzaamheden op het gebied van sanitatie. Toen Koningin Beatrix van de burgemeester van Rhenen hoorde dat haar oudste zoon  gewonnen had zei ze dat hij waarschijnlijk in de bus wel het hoogste woord zou gaan voeren.
http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf
Het wc pottengooien was niet het enige wat de koninklijke familie in Rhenen te zien kreeg. Langs de route was ook een beestenbus met opgezette dieren waar kinderen een berendans opvoerden.
Verder op lieten Prinses Maxima en koningin Beatrix  zich van hun beste kant laten zien met schilderen.
http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf

Verder kreeg de koninklijke familie  de Cuneralegende te zien,  werden er vaderlandse liederen gespeeld , en er werd een prinsesendans opgevoerd. Tussendoor kon de koninklijke familie ook nog meedoen aan activiteiten Prins Willem-Alexander en Prinses maxima om te darten , serveerden prins Maurits , prinses Marilène en prins Willem-Alexander lekker hapjes. Ook was er een klimwand , maar daar deed niemand aan mee. Prinses Marilène raadde het Prins Maurits af , want als hij het zou doen zou hij volgens haar uit zijn broek schuren.  Het bezoek in Rhenen werd afgeloten met Afscheidslied ‘Een schatje van een stadje’ Rond half 12 stapte de koninklijke familie in de bus naar Veenendaal.De bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Francine. En mogen zonder haar toestemming niet overgenomen worden!

Na een korte stop arriveerde de koninklijke familie iets na  kwart voor 12 in Veenendaal. Hier legden de Oranjes een route af langs 7 thema’s. Waaronder Historisch , jong en betrokken. In het historische gedeelte van de route bekeken de Oranjes de bijenmarkt waar kinderen bijenkasten beschilderen , kreeg de familie een turfstekersrace te zien. Ook kwam het breien aan bod. Dit kwam terug in de hele route. Want de hele route waren bomen, lantaarnpalen en andere objecten versierd met breiwerken die zijn gemaakt door een club wildbreiers in Veenendaal. Prins Floris hielp even mee bij een groot breiwerk met trapleuningen. In de gemeente stond vroeger de Scheepjeswolfabriek
http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf

Na het historische gedeelte kwam het thema ‘jong’. Hier trad de brassband The Eagle Boyz op. Deze groep bestaat uit voormalige hangjongeren uit Veenendaal. In dit gedeelte van route was ook ‘respect ‘voetbal te zien. Dit is een wijkencompetitie tussen jongeren die vroeger overlast veroorzaakten in Veenendaal die sinds 2009 bestaat . Er wordt niet gespeeld om punten, maar om respect.  De prinsen Constantijn en Floris deden mee met een partijtje voetbal. Prins Pieter-Christiaan zei dat hij scheidsrechter wou zijn. Het leek hem beter niet te gaan voetballen want hij heeft twee linker benen Aldus Prins Pieter-Christiaan.
Op de route bekeken de koninklijke gasten verder nog een een speeltuin die ooit werd geschonken door koningin Juliana, In de speeltuin staan onder andere drie wipkippen, omdat Máxima ooit in een interview heeft verteld dat ‘wipkip’ één van de eerste gekke woorden was die ze leerde in het Nederlands. Op de wipkippen staat een gouden kroontje met de beginletter A (van Amalia, Alexia, Ariane). Verder zijn er trampolines, omdat Máxima in hetzelfde interview vertelde dat de prinsesjes daar dol op zijn.
Maar hiermee was de route nog niet klaar. De koninklijke familie kwam op een plein waar van alles te zien was. Zo maakte Prins Maurits en Prinses Marilène drankjes. Gingen Prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan met ‘De witte bruid’ de zeepkisten baan af. Later gaan ook prinses Maxima en Prinses Annette de baan af, maar die vonden het wel een beetje eng. Het ging ook wel wat sneller dan verwacht vertelde prinses Annette na afloop.
http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf

Nadat ook Prof.Mr. Pieter zich heeft aangesloten bij de familie en ook alle familie leden even begroet gaan ze verder. De route gaat verder langs een duurzame speltuin. Prins Willem-Alexander liet zich uitleggen hoe de deze is ontwikkeld. Door een aantal instrumenten te bespelen en te bewegen wordt energie opgewekt, die weer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de muziek. Wat verder op danste Prinses Máxima even mee op het ritme van de percussievoorstelling op kliko’s De kliko komt oorspronkelijk van de firma Klinkenberg en Koster uit Veenendaal. Bij het podium voor het gemeentehuis speelt de Big Band de Veense versie van het lied ‘Mas que nada’. Een stijldansgroep en een streetdancegroep dansen op de muziek. Hierna neemt de burgemeester. Hij bedankt de koninklijke familie en de mensen die deze dag hebben mogelijk gemaakt. Daarna neemt de koningin het woord. Ze bedankte de organisatie voor de mooie dag en daarnaast vewees ze kort naar de situatie van friso. Met een lichte brok in het stem zei de koningin: “Het is jammer en verdrietig dat onze familie niet compleet was, maar alle hartelijkheid en goede wensen die we gehoord en gevoeld hebben, zullen we doorgeven.”


De bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Jannemieke. Niet overnemen zonder haar toestemming! 

Nog meer foto’s 

Foto’s van lezers van het blad Vorsten
ANP Foto’s Rhenen
Foto’s ANP Veenendaal
Foto’s PPE

HIER nog een mooie terugblik bij RTL Boulevard.

Heb jij nog foto’s die(met bronvermelding)  in deze log geplaatst mogen worden stuur ze dan op naar thedutchroyalfamily@live.nl

3 gedachten over “Koninginnedag 2012

  • 9 mei 2012 om 10:22 am
    Permalink

    Wauw, wat een compleet en prachtig verslag van deze mooie koninginnedag. Leuke foto's hebben Francine en Jannemieke gemaakt!! Wat waren de prinsen en prinsessen spontaan! Super dat ze meededen met de zeepkistenrace en wcpotgooien, leverde onwijs leuke beelden op.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.