Verslag troonswisseling

Vandaag was het dan zover: De ablicatie van koningin Beatrix en inhuldeging van Prins Willem-Alexander. Rond deze gebeurtenis gebeurde er van alles vandaag en gisteren. Een verslag.

Afscheidsdiner
Gisteren hield , toen nog koningin, Beatrix een afscheidsdiner. Veel koninklijke gasten lieten zich daar zien. Het diner werd gehouden in de eregalerij van het Rijksmuseum. Dit is de zaal waar o.a. de nachtwacht hangt.

RVDNog meer foto’s van het diner.

30 april
http://nos.nl/embed/?id=e:501941

Hoewel er ’s ochtends vroeg  minder mensen waren dan verwacht, stonden er al wel een aardige groep oranje gekleden mensen op de Dam. Prinses Mabel twitterde ’s ochtends een mooie foto waar dat op te zien was. Kijk die foto HIER.

Tekenen van abdicatie
Om tien uur komen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven (die vandaag zijn 74e verjaardag viert), Prinses Mabel, Prinses Irene en Prinses Christina de mozeszaal binnen.  De stof van de jurk van prinses Maxima was door koningin Beatrix meegenomen uit istamboel. Dat doet de koningin vaker. http://nos.nl/embed/?id=e:501406
Om zeven minuten over tien was het officiele moment daar. Koningin Beatrix tekend de akte van abdicatie en daarmee is ze officieel koningin af en haar zoon prins Willem-Alexander officieel koningin en prinses Maxima koningin. Naast Beatrix tekende ook haar zoon, schoondochter , de ministers uit nederland en de het caribisch deel van het koninkrijk, de burgemeester van Amsterdam en de directeur van het kabinet van de koning(in). Dat kost dus wel even tijd. Tijd die de prinsesjes Amalia , Alexia en Ariane benuten om alles eens goed in zich op te nemen. Dit doen ze door om zich heen kijken en ook door even wat vragen aan oud-tante Prinses Margriet.

De akte van abdicatie en nog meer foto’s van het Tekenen van abdicatie

Tijdens het tekenen klonk er vanaf de dam luid gejuich. Dat moet binnen te horen zijn geweest want de Prinses Beatrix glimlachte op dat moment.

http://nos.nl/embed/?id=e:501408

Balkonscene
Na dit plechtige en emotionele moment , was er tijd om bij te komen. Om half elf kwamen Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander samen met  Koningin Maxima. De prinses sprak de volgende woorden uit.
“Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon. Ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen, uw nieuwe koning, Koning Willem-Alexander!” Daarna kuste ze haar zoon, en zei ze zachjes tegen hem:”Even wuiven?” Door de microfoon die aan stond, was dit duidelijk te verstaan.
http://nos.nl/embed/?id=e:501429

Koning sprak daarna ook nog wat woorden.
 “Lieve moeder!”  “Vandaag heeft u afstand gedaan van het Koningschap. 33 bewogen en bevlogen jaren, waarvoor we u intens, inténs dankbaar zijn. Mede namens uw Koningin, wil ik ook u allen op de Dam, in Amsterdam, in Nederland en de Caribische delen van ons Koninkrijk hartelijk danken voor steun en vertrouwen wat we van u hebben mogen ontvangen. Dank u wel!”

Na deze woorden werd het Wilhelmus gezongen. Daar werd het nieuwe koningspaar en de prinses wel  door geroerd. Toen ging Prinses Beatrix weer het balkon af om plaats te maken voor de prinsesjes Amalia , Alexia en Ariane.
http://nos.nl/embed/?id=e:501434&

Nog meer foto’s van de balkon scene

Na de balkonscene was er tijd voor een lunch en tijd om om te kleden. Om 13.00 kwamen de eerste gasten weer in beeld. Ze namen plaats in de kerk voor de speciale vergadering van de staten generaal.

http://nos.nl/embed/?id=e:501580

Inhuldegingsceremonie
Om half twee kwamen de buitenlandse koninklijke gasten aan. Dat waren o.a de kroonprinselijk paren uit Noorwegen , Zweden , Denemarken , Engeland , Japan ,  het erfgroothertooglijk paar van Luxemburg en de vorst van Monaco.  Om 10 voor twee kwam de nederlandse koninklijke familie aan gelopen. Eerst de prinsesje Amalia , Alexia en Ariane , daarna prinses Beatrix met prinses Mabel , gevolgt door prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet, Prof.Mr. Pieter , Prins Maurits , Prinses Marilene , Prins Bernhard , Prinses Annette , Prins Pieter-Christiaan , Prinses Anita , Prins Floris , Prinses Aimee, prinses Irene , Prins Jaime , Prinses Margarita en Tjaling , Prins Carlos , Prinses Annemarie , Prinses Carolina , Albert, Prinses Christina , Bernardo , Nicolas en Juliana.

Een leuk detail was dat Prinses Aimee vandaag een jurk droeg die Koningin Maxima eerder tijdens haar zwangerschap in 2007 droeg.  Is ook wel zo handig want zwanger zijn en in een galajurk moeten gebeurd niet zo vaak. Opvallend was verder de zwarte jurk van Prinses Mabel met de witte mouw met strik. Deze mauw en strik zou gemaakt zijn van sluier van de trouwjurk van Mabel. In iedergeval lijkt het een verwijzing naar haar trouwjurk.  Dit was overigens niet de enige verwijzing naar prins Friso bij de activiteiten rond de troonswisseling. Gisterenavond droeg Prinses Mabel bij het afscheidsdiner de tiara die ze droeg bij haar huwelijk.
http://nos.nl/embed/?id=e:501620

Om twee uur komt het nieuwe koningspaar aangelopen
http://nos.nl/embed/?id=e:501609
Na het wilhelmus spreek de koning het parlement en de andere gasten toe. De tekst van die toespraak is HIER terug te lezen.http://nos.nl/embed/?id=e:501646
En legt hij de eed af.
http://nos.nl/embed/?id=e:501624

De RVD gaf foto’s van de ceremonie vrij

Nog meer foto’s:
De ceremonie zou volgens het programma tot half vier duren. Maar het was om drie uur al klaar. Dat voor voor de nieuwe prinses van oranje al wel lang genoeg. Voor haar was het allemaal ook best wel spannend en terwijl het kinderkoor een speicaal lied zong moest ze even gapen. Kijk de tekst  en bekijk de uitvoering van het nummer HIER.  Na de ceremonie was er nog een receptie in het paleis en was er ook nog even rust tot het volgende evenement. De vaartocht  op het IJ. Het koninklijk gezin kwam om tien over zeven naar buiten en ging op weg naar ‘het eye’
Daar begon de vaartocht bij een scherm waar het koninklijk paar met videoverbinding kon meekijken naar ahoy, waar het koningslied gezongen werd. De prinsesjes Amalia en Ariane keken bij de W van Willem wel even met een glimlach naar hun vader. En prinses Ariane applaudiseren ethousiast.

http://nos.nl/embed/?id=e:501839

Voordat het gezin aan boord ging voerde de Nederlandse Opera het sprookje L’amour des Trois Oranges op. Tijdens de vaartocht ging langs zo’n 200 schepen , waarop optredens van kunst, cultuur en sport te zien waren. 
Zo kreeg het gezin op weg naar het sportgedeelte een ‘sportescorte’ van de roeiers van de Holland Acht en windsurfer Dorian van Rijsselberghe , een ‘ijsbaan’ waar Marianne Timmer, Gianni Romme, Bart Veldkamp, Annemarie Thomas en Bob de Jong op schaatsten te zien en stopte het gezin bij het sportpodium waar Ali B een overzicht van de hoogte – en dieptepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis sinds het geboortejaar van Willem-Alexander presenteerde. Rechts van het podium voerde Epke Zonderland – op het moment dat ook de beelden vertoond werden – nógmaals de moeilijke turnoefening op waarmee hij de gouden medaille behaald heeft vorig jaar op de Olympische Spelen. Zonderland kon rekenen op luid applaus van het Koningspaar en ook van met name hun oudste dochter Amalia.
Ook was er een schip waar Nederlandse films als Soldaat van Oranje, Flodder, Turks Fruit en Alles is liefde nagespeeld werden.
Varend richting een optreden van het Nationale Ballet werd het gezin begroet door zo’n veertig bouwvakkers die aan het Noord-Zuidlijn project hebben gewerkt.  Het Nationale Ballet voerde de pas de deux Trois Gnossiennes op onder leiding van Hans van Manen. Omdat er een kleine vertraging was ingeslopen, ging de boot wat sneller varen. Ze kwamen langs ‘Holland op het IJ’ een ponton waarop een typisch Nederlands beeld neergezet was met tulpen, kaasbootjes, klompenbootje en natuurlijk fietsers. Er bevonden zich zelfs twee koeien.  Even verderop was er een andere historisch schip, De Morgenster. Daar werd een medley uitgevoerd van Nederlandse musicals zoals de Jantjes, Soldaat van Oranje en Ciske de Rat. Op de MS Zuiderzee hadden zich onder andere mannen – en vrouwenstellen in trouwkleding genesteld. De boot was voor deze gelegenheid omgetoverd tot ‘gay boot’ om nog maar eens aan te tonen dat het homohuwelijk wereldwijd in Nederland als eerste werd ingevoerd. Weer even verop was een schip met de Jostiband die met zo’n 160 man bekende Nederlandse kinderliedjes speelde.

Al varend langs de carnavalsboot en een modeshow van designer Jan Taminiau  kwam de grote tent waar het Concertgebouworkest samen met DJ Armin van Buuren in speelde steeds dichterbij. Na de stukken ‘Bolero’ en ‘Intense’ aangehoord te hebben wilde de Koning onverwachts de boot af. http://nos.nl/embed/?id=e:501875 Burgemeester van der Laan ging vervolgens toch nog maar even bellen om te kijken of dat wel veilig kon gebeuren, maar het gebeurde. De prinsesjes werden door een beveiliger een voor een van de boot geplukt. En samen met hun ouders liepen ze naar het podium. Een groot gejuich volgde toen het hele gezin op het podium verscheen en ze de DJ en het orkest persoonlijk kwamen begroetten. Na een minuut of vijf ging het gezin weer terug aan boord voor het laatste deel van de Koningsvaart. Onder andere het marinefregat Evertsen werd nog gepasseerd.

Tot slot bekeek het gezin de ‘finale’ van de vaartocht aan wal voor het Muziekgebouw aan het IJ. Op wal hadden ondertussen de gasten voor het diner , die ook een vaartoch hadden afgelegt, zich verzameld. En met z’n alle zagen ze tien F-16’s  van de Luchtmacht  over vliegen en zagen ook hoe er vuurwerk werd afgevoerd en hoe  alle historische schepen op het IJ toeterde.  Het gezelschap kon gezellig en in alle rust dineren want de camera’s mochten hier niet bij zijn.

http://nos.nl/embed/?id=e:501880

De toespraak van minister president werd wel gefilmd.
http://nos.nl/embed/?id=e:501954

Foto’s in deze log zijn rechtevrije foto’s die gepubliceerd op de website van het konlijklijkhuis

3 gedachten over “Verslag troonswisseling

 • 1 mei 2013 om 12:33 pm
  Permalink

  Wat een mooi en duidelijk verslag! Heel leuk gedaan, ze zagen er wel heel erg leuk uit! Erg mooi!

  Beantwoorden
 • 8 mei 2013 om 3:36 pm
  Permalink

  Wow wat een schitterend verslag! Ik plaats de hele maand door logjes, anders krijg ik ruzie met de klok;) Bijna iedereen zag eruit om van te smullen!

  Beantwoorden
 • 13 mei 2013 om 9:06 pm
  Permalink

  Hoi Mariska,

  Wat een leuke site is dit zeg, heb hem gelijk gelinkt op mijn site.
  Wat een mooie log heb je gemaakt van de troonswisseling.

  Groetjes Wills

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.