Kerst 2013

Koninklijke familie bezoek kerstnachtdienst
Ook de koninklijke familie viert kerst. Hoe ze dat doen word niet echt bekend gemaakt.. Wel werd duidelijk dat de Prinses Beatrix samen Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima, Prins Constantijn , Prinses Laurentien en Prinses Mabel (en de moeder van Prinses Mabel) gisteravond de kerstviering in de regenboogkerk in Hilversum heeft bijgewoond.

Kersttoespraak
Iets wat ook bij de kersttraditie hoort is de kersttoespraak van het staatshoofd. Vanmiddag om 13.00 werd p Nederland 1 en radio 1 de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander uitgezonden , een paar minuten vooraf lekte de tekst van het script uit.
http://nos.nl/embed/?id=e:590659&autoplay=0

De koning legde net als zijn moeder in zijn toespraak de nadruk op verbinding. Hij begon met het noemen van kerst als moment van bezinning op ons bestaan en op relatie met andere, dankte Prinses Margriet en prof.mr. Pieter en benoemde verder de veerkracht die mensen door de crisis moeten tonen en ook benoemde hij dat er mensen zijn die moeten werken om andere te helpen of die de kerst alleen zijn.

Een paar citaten

“In de gejaagdheid van het dagelijks leven, vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt; een moment voor bezinning op ons bestaan en op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg.”

“Juist met Kerst, toch het feest van het licht, worden we herinnerd aan persoonlijk verlies en verdriet. Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp. 

“Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden, kan troost en kracht geven. Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.  

Zo ook stonden Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven mijn moeder gedurende drieëndertig jaar bij. Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar Koningschap, in lichte en donkere perioden. Zij verdienen een bijzonder woord van dank.”

“Wezenlijk in ons leven zijn onze relaties met anderen, in de eerste plaats de mensen dichtbij: de leden van het gezin, de familie, vrienden en collega’s  op het werk. “Mensen zijn mensen door andere mensen”, luidt een Afrikaans spreekwoord. Vanuit die beleving zoeken velen met Kerst het gezelschap van degenen die hun lief zijn. Maar die mogelijkheid is er niet voor iedereen.”

“Hoezeer mensen ook in een isolement kunnen leven, diep van binnen blijft de hoop op waardering en contact levend. Die hoop dooft nooit”

 

“Kerstmis is het feest van de verwachting van ‘vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’.
Het zingen van die regels als uiting van een persoonlijk geloof, kan tegelijkertijd een gevoel van ongemak geven.
De wereld is zo groot.
De problemen zijn zo wijdvertakt.
Belangen zijn zo tegengesteld. En het leed dat mensen treft is vaak huiveringwekkend. ………………………………………….
Het grote geheel lijkt zich aan onze invloed te onttrekken.
Dat kan een gevoel van machteloosheid oproepen.
En toch…
En toch is ‘Vrede op aarde’ meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel.

“Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad.”

“Daarin ligt voor veel mensen de inspiratie van het Kerstverhaal, dat van generatie op generatie wordt doorverteld. Met het Kind in de kribbe herleeft de hoop op een nieuw begin. De tijding van Kerstmis is een boodschap van hoop en van licht in de donkerste dagen: het leven doet ertoe; wij samen doen ertoe. Onafhankelijk van geloof of levensovertuiging voelen mensen zich door die boodschap aangesproken.”

“Ik wens u allen – waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.”

De volledige tekst is HIER te lezen.


Tot slot wens ik u/ jou nog een fijne kerst. Ik wil deze log graag afsluiten met een tweet van Prins Pieter Christiaan
“Merry Xmas, think of all the positive things that make us happy”

2 gedachten over “Kerst 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.