Nieuws 7 t/m 11 december

Prinses Laurentien bij première Mees Kees

Printscreen RTL Boulevard

Prinses Laurentien was zondag  8 december samen met haar vader in bioscoop Cinemec in Ede aanwezig bij de wereldpremière bij van de nieuwe Nederlandse speelfilm Mees Kees op Kamp.

In de film komt analfabetisme voor. Een van de verhaallijntjes vertelt over een campinghouder die niet kan lezen en schrijven. Vandaar dat de Stichting Lezen en Schrijven zijn naam aan de film heeft verbonden
Prinses Laurentien nam haar vader mee omdat ze de première wilde gebruiken om te pleiten dat vaders hun kinderen meer moeten voorlezen. Na de film gaf de prinses samen met haar vader het startschot voor de nieuwe campagne ‘Vaders Voor Lezen’. Met deze campagne wil de Leescoalitie mannen enthousiast maken om hun kinderen meer voor te lezen. Uit onderzoek bleek namelijk dat áls ouders al voorlezen, moeders meestal die rol op zich nemen. 
Fotoserie PPE – Foto’s ANP – Fotoserie DPP – Filmpje RTL Boulevard

Koningin Máxima bezoekt samen met VN-voedsel- en landbouworganisaties Ethiopië

Printscreen

Printscreen 

Koningin Maxima  bracht ze van  9 tot en met 11 december samen met de top van de VN-voedsel- en landbouworganisaties Food and Agriculture Organization, International Fund for Agricultural Development en World Food Programme een bezoek aan Ethiopië. Ze bezochten hier boerenbedrijven en praatte ze praat onder anderen met de premier en de minister van Landbouw over de financiering van het midden- en kleinbedrijf.

Printscreen

Het doel van deze gezamenlijke reis is het versterken van VN-samenwerking op de terreinen van inclusieve financiering, voedselzekerheid en rurale ontwikkeling. Het bezoek richt zich op het verbeteren van toegang tot financiële diensten om de landbouw en de ontwikkeling van voedselketens te stimuleren en armoede op het platteland te verminderen. De privésector heeft hierin een belangrijke rol te vervullen. Vandaag zet het gezelschap het bezoek voort in Tanzania. Daarover zaterdag meer.

Fotoserie Robin van Utrecht – Nog een fotoserie – Filmpje

Prinses Beatrix bij officiële opening cultuurgebouw Rozet in Arnhem

Printscreen omroep Gelderland

Met een druk op een knop heeft prinses Beatrix op dinsdag 10 december 2013 in Arnhem het cultuurgebouw Rozet officieel geopend.  In dit nieuwe gebouw in het centrum van Arnhem zijn  instellingen en activiteiten op het gebied van kennis, educatie, kunst en cultuur samengebracht.
 Voor de opening kreeg de prinses eerst een rondleiding door het gebouw. Hier bekeek ze een dansvoorstelling van studenten, bezocht ze de bibliotheek, waar kunstuitleen toART een expositie had uitgestald, kreeg ze een optreden van het  Dwarsfluitensemble Fluitekruid te horen en tot slot was er ook nog een levend schaakspel.

PPE fotoserieANP fotoserie –  Meer 

Koning Willem-Alexander bij herdenkingsdienst Nelson Mandela en neemt persoonlijk afscheid van Nelson Mandela.
Dinsdag werd er in het Soccer City stadion in Johannesburg (Zuid-Afrika) een herdenkingsdienst gehouden voor Nelson Mandela, die op 5 december overleed. Hierbij waren veel internationale belangrijke gasten aanwezigen. Zo waren o.a. President Obama , oud presidenten Clinton en Bush , Koningin Noor , Koning Filip aanwezig en ook onze eigen koning was erbij. Woensdag nam de koning ook nog persoonlijk afscheid door langs het opgebaarde lichaam te lopen.
De hele NOS uitzending van de herdenking – Koning Willem-Alexander neemt afscheid van Nelson Mandela. (Filmpje) – Foto van koning Willem-Alexander bij de herdenking

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit in aanwezigheid van Prinses Beatrix, Prinses Mabel en Prinses Laurentien.
Vandaag, 11 december , reikte Prins Constantijn in het Koninklijk Paleis Amsterdam de  Grote Prins Claus Prijs uit in aanwezigheid van  Prinses Beatrix, Prinses Mabel en Prinses Laurentien.

De jury had  Ahmed Fouad Negm uitgekozen voor de grote prijs. Zijn gedichten worden dagelijks gebruikt in de straten en op TV en radio in Egypte ten gehore worden gebracht en zijn een inspiratie voor de Egyptenaren. In zijn werk verwoordt Negm de dromen en zorgen van de gewone man over het dagelijks leven, over de liefde, armoede en onderdrukking. Volgens het Prins Claus Fonds is Ahmed Fouad Negm een voorbeeld van innovatieve creativiteit, kwaliteit en daadkracht. Door zijn gebruik van hilarische karikaturen, dubbelzinnigheden, satire en ironie geeft hij mensen hoop en steun. In literaire kringen wordt zijn werk geroemd vanwege de beeldende kwaliteit, schoonheid en lyriek.

Voor het eerst sinds het bestaan van de Prins Claus Awards waren niet alleen (vertegenwoordigers van de grote prijs) , maar  ook de andere tien mensen die onderscheiden zijn  in Amsterdam. Zij hebben hun prijs in hun eigen land ontvangen uit handen van de Nederlandse ambassadeur. Rondom hun werk organiseert het Prins Claus Fonds van 9 t/m 13 december 2013 het festival ‘Culture in Action. 
De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. 

De uitreiking was bijzonder aangezien de winnaar Ahmed Fouad Negm  van de prijs op 3 december dit jaar overleed. De prijs werd dan ook postuum uitgereikt aan een goede vriendin die samen met hem werkte aan een Engelse vertaling van zijn werk. Voor Ahmed Fouad Negm,  Prins Friso (die samen met Prins Constantijn erevoorzitter was van het prins Claus  fonds) en Nelson Mandela werd aan het begin van de ceremonie een moment stilte gevraagd. Prins Constantijn benoemde het bijzondere van de viering in zijn toespraak als volgt (vertaald in het Nederlands):
“Laten we de dingen bij de naam noemen: dit is een evenement vol tegenstellingen. We willen het leven en creativiteit vieren, terwijl we rouwen om onze helden. We zijn op zoek naar hoop, maar we krijgen juist te maken met verdriet en verlies. Wat een raar feestje is dit! Maar ervaring leert: wat voorbij gaat, laat zijn sporen achter. Diepe indrukken dragen we mee en koesteren we. Vandaag nemen we de uitdaging aan om door te gaan in de geest van Madiba (Nelson Mandela, red.), Ahmed Fouad Negm en mijn dierbare broer Friso, om inspiratie uit hen te putten. In het bijzonder vieren we Ahmed Faoud Negm, zijn werk en wat hij in anderen inspireerde.”

Foto’s (PPE) – Fotoserie PPE – Fotoserie DDP

Kort / overig nieuws
Prinses Laurentien was samen met Sieb Posthuma zaterdag 7 december in de Bijekorf Amsterdam om hun nieuwe boek ‘mr. Finney en het raadsel in de bomen’ te promoten en natuurlijk hoorde daar bij dat de prinses een stukje voorlas. Bekijk HIER een foto.

Prof.Mr. Pieter was als voorzitter van de stichting maatschappelijke veiligheid in de Tweede Kamer bij 2de termijn debat over wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders

Prinses Margriet werkt mee aan de campagne ‘draag altijd een beschermbril.’  Hiermee wordt geprobeerd om mensen te motiveren een beschermbril te dragen. De campagne is afkomstig van ‘Vision 2020’, een organisatie waar Prinses Margriet beschermvrouw van is. De organisatie richt zich vooral op slechtziendheid bij ouderen, maar hoopt met deze poster jong en oud te waarschuwen.
Download de poster HIER 

2 gedachten over “Nieuws 7 t/m 11 december

 • 14 dec 2013 om 4:04 pm
  Permalink

  Hoi Mariska,

  Mooi overzicht weer.
  Ik wil je een fijne kerst en een goed 2014 toewensen.

  Groetjes Wills

  Beantwoorden
 • 19 dec 2013 om 8:28 pm
  Permalink

  Mooie kopfoto, ook voor jou goede feestdagen en de beste wensen voor 2014.
  Leuke nieuwsblog, prinses Laurentien is ook weer erg druk geweest de laatste tijd!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.