4 en 5 mei 2013: Vieren en herdenken

Tegenwoordig plaats ik eigenlijk geen logjes over activiteiten van de leden van nederlandse koninklijke familie. Maar voor een paar speciale dingen maak ik een uitzondering. Een van die dingen is 4 en 5 mei. Het is een traditie dat leden van de koninklijke familie aanwezig zijn bij activiteiten rond 4 en 5 mei. Ik vind het mooi dat ze het doen en ik vind het belangrijk dat we ons beseffen dat vrijheid niet vanzelf sprekend is. Hier een overzicht van activiteiten 4 en 5 mei.

4 mei
Koningspaar bij nationale dodenherdenking
Ook dit jaar was er koninklijke aanweizgheid bij de nationale dodenherdenking. Dit keer was prinses Beatrix er niet bij, maar was het de taak aan het nieuwe koningspaar om een krans te leggen bij het monument. De twee minuten stilte , de toespraak van oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maakte dat het weer een mooie , plechtige herdenking werd.

ANP fotoserie , PPE fotoserie

Prinses Margriet , Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven , Prins Pieter-Christiaan bij herdenking op militair ereveld Grebbeberg
Waar het staatshoofd traditioneel een kranslegt bij het nationaal monument op de dam, zo is het ondertussen ook de traditie dat prinses Margriet samen met haar man Prof.Mr. Pieter en zoon Prins Pieter-Christiaan aanwezig is bij de herdenking op de grebbenberg. Ook dat is altijd een plechtig gebeuren. Prins Pieter-Christiaan laat na aanleiding van mijn tweet over 4 mei activiteiten van de koninklijke familie aan mij weten dat  de herdenking  ‘altijd een bijzondere happening’ is.
ANP fotoserie

5 mei
Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de capitulatie van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië
Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven in de Johannes de Doperkerk in Wageningen aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de capitulatie van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945. (hier heb ik nog geen foto’s van gevonden)

Koningspaar en prinses Beatrix bij afsluiting bevrijdingsdag
De tradiotionele afsluiting van bevrijdingsdag kon al een aantal jaren rekenen op de aanweizgheid van toen nog koningin Beatrix. Ook dit jaar was ze er weer , maar nu als prinses beatrix. Naast Haar was ook het nieuwe koningspaar aanwezig. Dit jaar werd het concert verzorgd door het Marinierskapel in samenwerking met de zangers Nick en Simon. Tijdens het concert waren er ook optredens van mezzosopraan Maria Fiselier, het Brabant Koo en het Tamboers en Pijpers Korps. Ter afwisseling lieten ook wat dansers van Lucia Marthas hun kunsten zien. Er werden verschillende liedjes gezongen, zoals Bridge over troubled water van Simon Garfunkel , Always look on the bright side of life uit de film Monty Python’s Life of Brian en The Circel of Life uti de film de lion king. Het nieuwe Koningspaar zong lekker mee met o.a. Always look on the bright side of life.  Na ongeveer een uur voer het koningspaar en  prinses Beatrix onder het nummer ‘We’ll meet again’ een rondje over de amstel.
PPE fotoserie

Eén gedachte over “4 en 5 mei 2013: Vieren en herdenken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.