Kennismakingsbezoek Caribisch deel van het koninkrijk- Deel I

Afgelopen dagen hebben koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een kennismakingsbezoek gebracht aan het Caribisch deel van het koninkrijk.

Sint Maarten (Woensdag 13 november) 
Een dag voor de officiële welkomsceremonie op het Clem Labega Plein kwamen Koning Willem-Alexander en Koning Maxima al aan op het eerste eiland van het bezoek ‘Sint Maarten’ Ze werden op het vliegveld direct begroet door gouverneur Eugene Holiday en zijn vrouw Marie-Louise. Ook minister-president Sarah Wescot en de directeur van de luchthaven verwelkomden de Koning en Koningin. 

  

Een dag later, 13 november,  werd het koningspaar officieel door de gouverneur Holiday en premier Wescot-Williams verwelkomd op het Clem Labega Plein. Na het spelen van de volksliederen van Nederland en Sint Maarten inspecteerde koning Willem-Alexander de erewacht.
Een FilmpjeFilmpje NOS

Daarmee was het ceremoniële gedeelte nog niet klaar. Het koningspaar had nog een gesprek met de gouverneur , er was een begroeting door de voorzitter en de leden van de Staten en nog een gesprek met de minister-president en begroeting door de Raad van ministers en Ook onthulde het Koninklijk paar een plaquette dat aan het eerste bezoek van de nieuwe Koning aan Sint Maarten moet herinneren.  Tot slot verscheen het koningspaar nog op het balkon

Daarna werd het tijd voor een meer informeel programma.
Het paar bracht een bezoek aan het Milton Peters college (middelbare school), waar ze een techniekles te zien kregen en ze brachten een bezoek aan het Raoul Illidge sportcomplex, waar ze o.a. de winnaars van de Koningsspelen te zien kregen.

Vervolgens maakte het paar nog een wandeling door de Frontstreet in Philipsburg waarin ze veel monumenten te zien kregen.

Het bezoek aan Sint Maarten werd afgesloten met het bijwonen van een feestavond in Festival Village. Dit was een culturele avond vol zang en dans, met onder andere een dansoptreden waaraan 250 kinderen meededen. Na afloop verschenen de Koning en Koningin op het podium voor een dankwoord.

Een impressie van Sint Maarten , Fotoserie ANP , Fotoserie DDP

Saba (Donderdag 14 november) 


De tweede dag was het de beurt aan Saba om koning Willem-Alexander en Koningin Maxima te ontvangen. Het officieel ontvangst op Saba vond plaats op J.E. Yrausquin Airport. Hier werd een kort toneelstuk opgevoerd door kinderen bij het vliegveld t.g.v. het 50-jarig bestaan van de luchthaven. Het paar kon op de luchthaven niet met de KBX landen en moest het doen met een kleiner vliegtuigje. De landingsbaan in Saba is namelijk heel kort. Piloten worden er ook speciaal voor opgeleid.

Na het ontvangt stapte het koningspaar in een schoolbus op weg naar de Spring Bay Heritage trail. Hier kregen ze uitleg over de recent opgegraven oude suikermolens en infrastructuur van suikerplantages

Daarna gin het paar door naar  de Organoponics Farm. Dat is biologische boerderij en sociale werkplaats die finalist van de kroonappels van het Oranje Fonds.

Vervolgens was het tijd voor cultuur. Het koningspaar bracht een bezoek aan het Juliana Sports Field. Hier was er aandacht voor historie op Saba en optredens.

Daarna was stond er een formeler punt op de agenda. Namelijk een lunch met de leden van het bestuurscollege en de eilandsraad.

Vervolgens bracht het paar een bezoek aan The Bottom waar tijdens een vlaggenparade de 40 internationale nationaliteiten die woonachtig zijn op Saba zich lieten zien.

Daarna volgende een receptie met sociale partners uit negen sectoren. Het laatste onderdeel voor het koningspaar werd uitgezwaaid op het vliegveld was het bezoek aan een sociaal woningbouwproject.

Het paar vloog donderdagavond nog terug naar Sint Maarten voor een receptie van de gouverneur.

Fotoserie ANP –  Fotoserie DPP –

Sint Eustatius (Vrijdag 15 november)
Vrijdag 15 november vervolgde Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hun bezoek aan de Cariben in Sint Eustatus. De koning vloog, zoals wel vaker het geval, mee als (co-)piloot. Het koningspaar werd officieel ontvangst op F.D. Roosevelt Airport.

Het eerste programma onderdeel tijdens het bezoek aan Sint Eustatius was een bezoek aan de ‘science fair’ met presentaties door kinderen van vijf scholen. Hier kreeg het paar een dans te zien , waar ze zelf ook even aan mee moesten doen en ook demonstraties van technische dingen die de kinderen geleerd hadden.

Vervolgens werd er ook een bezoek gebracht aan Buzzy Bees,  een dagopvang voor kinderen.

Daarna was het tijd voor een formeler onderdeel , namelijk een lunch met de leden van het bestuurscollege en de eilandsraad.

Vervolgens stond er nog een bezoek aan Hazels Plantation, stimulering groente- en fruitteelt op Sint Eustatius

De koning was al eens eerder (samen met zijn vader) op deze plantage geweest en kreeg als geschenk beelden van dat bezoek 

Het  Historical Foundation Museum i.k.v. opening tentoonstelling 150 jaar afschaffing slavernij op het programma.

De dag werd afgelopen met het bijwonen van een Cultureel festival in het Wilhelminapark.

Fotoserie DPP – Fotoserie ANP

Bekijk HIER het verslag van de NOS over de eerste drie eilanden van het bezoek aan de Caribisch deel van het koninkrijk

Ik ben nog bezig met deze log! Kom dus zeker terug voor meer!

4 gedachten over “Kennismakingsbezoek Caribisch deel van het koninkrijk- Deel I

 • 28 nov 2013 om 2:24 pm
  Permalink

  Mooi en een leuk verslagje. wel wat laat, maar beter laat dan nooit.

  Beantwoorden
 • 28 nov 2013 om 6:36 pm
  Permalink

  Hopende ben je snel weer wat beter. Rust goed uit; je eigen gezondheid is belangrijker dan je website. de trouwe bezoekster, waaronder ik, komen toch wel bij regelmaat kijken. Beterschap

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.