Nieuws 14 t/m 16 november

Een videoboodschap van Prinses Margriet voor de  bijeenkomst van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan 

Printscreen van videoboodschap

Afgelopen week was er in Sydney, Australië, een internationale conferentie van het Rode kruis en de Rode Halve Maan.  Prinses Margriet zet zich al sinds haar studententijd in voor het Rode Kruis en is op dit moment nog steeds actief als Bestuurslid Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen. Haar inzet is zelfs beloond met een eigen fonds het ‘Prinses Margriet Fonds’, dat mensen helpt zich voor te bereiden op rampen.

De prinses probeert dan ook altijd bij de internationale bijeenkomsten te komen, maar zegde dit keer af. In een videoboodschap sprak ze wel de aanwezige  in het Engels toe. Ze feliciteert de Syrische Rode Halve Maan met de erkenning  en prees de organisatie voor hun inzet in het gebied. De prinses zei verder dat ze het jammer vond dat ze er niet bij kon zijn en voegde daar aan toe dat dat was vanwege de ernstige ziekte van haar zoon.  Haar woorden (vanuit het Engels vertaald)
“Ik betreur het dat ik vandaag niet persoonlijk aanwezig kan zijn zoals normaal gesproken probeer te doen. Dit is vanwege de ernstige ziekte van mijn zoon, maar ik ben dankbaar dat ik hier toch kan zijn door middel van de moderne technologie.” 

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eind augustus bekend dat prins Bernhard een vorm van lymfklierkanker heeft, de variant non-Hodgkinlymfoom. Hoe het nu precies met hem gaat, is niet bekend. De RVD heeft aangegeven dat ze wel melding zullen maken van wijziging in de gezondheid van Prins Bernhard, maar wilde verder geen commentaar op deze afmelding van Prinses Margriet.

Bekijk HIER de videoboodschap. 


Prinses Beatrix aanwezig bij de 20e De Anatomische Les bij in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
Prinses Beatrix woonde donderdagmiddag (14 november 2013) de twintigste editie van  De Anatomische Les bij in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. De Anatomische Les, een publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij, wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum en de Volkskrant in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De lezing weerspiegelt een oude academisch-medische traditie. In de zestiende en zeventiende eeuw belegde het Amsterdamse Chirurgijnsgilde elk jaar een openbare les, waarbij het lijk van een pas geëxecuteerde misdadiger werd ontleed. Het begeleidend commentaar werd gegeven in de volkstaal in plaats van het gangbare Latijn.

Dit jaar werd tijdens Anatomische Les door Angus Deaton met uiteenlopende onderzoeksgegevens aangetoond dat ontwikkelingshulp veelal weinig effectief is of zelfs schadelijk. Deaton, die tijdens zijn werk sterk betrokken voelt  met het lot van de bevolking in arme landen, ziet vooral op medisch terrein nog volop kansen. In zijn Anatomische Les gaat hij in op de vraag hoe voorkomen kan worden dat hulp de wederzijdse verplichtingen van overheden en hun burgers ondergraaft – en zo meer kwaad dan goed doet.

Fotoserie ANP

Prins Carlos ontvangt het eerste eerlijk en klimaatneutrale pak koffie van Max Havelaar
Afgelopen donderdag (14 november 2013) nam prins Carlos tijdens de 25ste verjaardag van Stichting Max Havelaar, het eerste pak eerlijke en klimaatneutrale koffie in ontvangst van Max Havelaar directeur Peter d’Angremond. De overhandiging was de start van het ‘Fairtrade Carbon Partnership’, een samenwerking tussen Stichting Max Havelaar, ICCO en de Ethiopische Fairtrade koffie-organisatie OCFCU. Doel is om 30.000 koffieboeren en hun families in Ethiopië te ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. Ontbossing is van grote invloed op de koffieoogst, want koffie heeft schaduw nodig. Klimaatverandering maakt de problemen nog acuter. Actie vanuit bedrijven en consumenten is nodig om koffieboeren te ondersteunen.

Vijfentwintig jaar geleden werd het eerste pak eerlijk verhandelde koffie in ontvangst genomen door Prins Claus. Inmiddels wordt het Fairtrade keurmerk in 30 landen vertegenwoordigd.

Een fotoFotoserie ANP

Prinses Aimee bij de viering van het 10-jarig bestaan van Louis Vuitton Nederland.

Donderdagavond  was Prinses Aimee in Amsterdam aanwezig bij het 10-jarig jubileum feestje van Louis Vuitton Nederland. Dit was een feestje in intieme kring gehouden in de  galerie Anouk Beerents aan de Prinsengracht onder genot van een hapje en een drankje.

Een fotoserie


Prinses Beatrix opent nieuwbouw St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Printscreen NOS

Prinses Beatrix opende gisteren middag (15 november 2013)  de nieuwbouw van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en kreeg er onder andere ook een rondleiding

Printscreen NOS

De nieuwe ziekenhuislocatie in Utrecht, die in september in bedrijf genomen is, heeft onder andere 148 bedden voor langdurige opname, 64 plaatsen voor dagbehandeling, 16 plaatsen voor kinderdagbehandeling, opnamebedden en behandelmogelijkheden voor psychiatrische patiënten en 10 operatiekamers voor vrijwel alle specialismen. Naast alle specialismen, zijn een Spoedeisende Hulp (SEH) en een Huisartsenpost (HAP) gevestigd in de nieuwbouw die de twee oude locaties vervangt.

Filmpje – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Prinses Laurentien bij bekenmaking DJ100
Prinses Laurentien was gisteren (15 november) bij een event in Studio K in Amsterdam waar de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge duurzame rolmodellen in de spotlight werden gezet. Deze jonge mensen waren  geselecteerd voor de lijst DJ100.  Dat is een lijst met 100 jonge rolmodellen op het gebied van duurzaamheid.  Deze zoektocht begon als een spontane Twitter-actie en werd op 3 september 2013 werkelijkheid Uiteindelijk kwamen er ruim 300 nominaties binnen en werd door de jury een lijst van 100 mensen gemaakt. Deze lijst  werd gisteren de lijst gepubliceerd in nrc.next en www.dj100.nl. Op die laatste site is ook een boodschap van Prinses Laurentien te lezen

Prinses Laurentien opent congres Genootschap Onze Taal

Met dank aan Royalduo.nl.

Prinses Laurentien,  beschermvrouwe van Het Genootschap Onze Taal,  hield vanochtend (zaterdag 16 november 2013) in het Chassé Theater in Breda de openingstoespraak op het congres ‘De wortels van het Nederlands’ van het Genootschap Onze Taal.

Dit keer staan bij het congres vragen centraal over de herkomst van het Nederlandse woord. Waar komen onze woorden vandaan? Welke plaats neemt het Nederlands in ten opzichte van andere talen? En welke rol speelt de herkomst van een woord? Schrijver en erelid van het Genootschap Onze Taal, de heer Kees van Kooten houdt een voordracht over de afstamming van woorden. Ook wordt tijdens het congres de Groenman-taalprijs voor goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal uitgereikt aan een bekende cabaretier.

De vereniging voor taalliefhebbers geeft door middel van congressen, elektronische nieuwsbrieven, boeken en websites voorlichting over het Nederlands. De uitgave van het maandblad Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het genootschap samen met de Taaladviesdienst, waar vragen over de Nederlandse taal worden beantwoord.

Fotoserie PPE

De Koning en Koningin  zijn nog altijd in  Caribisch deel van het Koninkrijk deel van het koninkrijk. Bekijk HIER alvast een NOS verslag van het eerste deel van het kennismakingsbezoek en komende week zal ik er meer aandacht aan geven op deze site.

2 gedachten over “Nieuws 14 t/m 16 november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.