Nieuws 25 tot 29 november 2013

Koningin Máxima opent de Koningin Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee, district Schiphol. 

Bron: Miniserie van Defensie

Koningin Máxima opende dinsdagmorgen 26 november 2013 met een druk op een rode knop in Badhoevedorp de naar haar vernoemde Koningin Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee, district Schiphol. Na de opening kreeg de koning ook een rondleiding.

Bron Ministerie van Defensie

De nieuwe kazerne biedt onderdak aan stafpersoneel, 1800 marechaussees en betrokken brigades van het district Schiphol. Naast kantoren, vergaderruimtes en een bedrijfsrestaurant zijn ook een school voor interne opleidingen, 340 slaapvertrekken, schietbanen en sportfaciliteiten in de kazerne ondergebracht. Daarnaast zijn de meldkamer van de Marechaussee Schiphol en het cameratoezicht in het complex gehuisvest.
Hiermee zijn in de nieuwe kazerne  bijna alle diensten van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol onder een dak gebracht. Hierdoor kan de Koninklijke Marechaussee haar medewerkers centraal aansturen en is alle expertise in huis om bij te dragen aan de veiligheid op de luchthaven en in de regio.

Fotoserie DDP – Filmpje – Fotoserie ANP –  Fotoserie PPE 


Prinses Beatrix in Rotterdam bij jubileumconferentie PUM Netherlands senior experts.
Prinses Beatrix was dinsdagmiddag 26 november 2013 in Rotterdam aanwezig bij de conferentie die in het teken stond van het 35 jarig bestaan van PUM Netherlands senior experts.

PUM staat voor Programma Uitzending Managers en is een non-profit organisatie die vrijwilligers uit het Nederlandse bedrijfsleven inzet om kennis te delen met ondernemers uit ontwikkelingslanden. PUM is in 1978 opgericht door VNO-NCW en het ministerie van buitenlandse zaken vanuit de gedachte dat er in ontwikkelingslanden bedrijven zijn die geen geld hebben voor een commerciële consultant, maar wel kennis nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien.  Sindsdien hebben tienduizenden vrijwilligers uit het Nederlandse bedrijfsleven hun kennis gedeeld met evenzoveel ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten.  Deze praktische adviezen op de werkvloer dragen bij aan de groei van de lokale onderneming, waardoor werkgelegenheid, economische groei en internationale handelscontacten gestimuleerd wordt. 

Fotoserie DDP – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Koning Willem-Alexander neemt eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe permanente koningspostzegel.

Printscreen NOS

Koning Willem-Alexander kreeg  afgelopen woensdagmiddag (27 november 2013) het eerste exemplaar van de nieuwe permanente koningspostzegel overhandigd door Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL in het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Het Museum voor Communicatie heeft ter gelegenheid van de nieuwe koningszegel een tentoonstelling over postzegels ingericht. De tentoonstelling ‘XXS Dutch Design’ laat het ontwerpproces zien van bijzondere postzegels van verschillende kunstenaars en ontwerpers. Daarnaast wordt de totstandkoming van de nieuwe postzegel van Koning Willem-Alexander getoond. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met PostNL.

Vanaf 2 januari is de nieuwe koningspostzegel beschikbaar.

Fotoserie DDP – Filmpje NOS

Koningspaar en Prinses Beatrix bij Paleissymposium ‘Secrets of the Human Genome’
In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond  in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en Prinses Beatrix woensdag 27 november 2013 het Paleissymposium ‘Secrets of the Human Genome’ plaats over de erfelijke werking van genen.

Het symposium , waar de koning en koning het gastheer en gastvrouw van waren,  werd ingeleid en voorgezeten door de heer H. (Hans) Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Prof. E. (Eric) Lander, directeur en oprichter van het Broad Institute van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), was eregast en gaf een lezing over de toekomst van de genetica. Vervolgens was er een vraaggesprek met beide sprekers en de circa 140 aanwezige gasten.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans een tweetal symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers wereldwijd bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s.

Koning Willem-Alexander aanwezig bij jubileumcongres van Aedes, de vereniging van woningcorporaties
Koning Willem-Alexander was  op donderdagmiddag 28 november aanwezig bij het jubileumcongres van Aedes de vereniging van woningcorporaties. De brancheorganisatie viert dan haar honderdjarig bestaan in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Naast toespraken van Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst en Marc Calon, voorzitter van Aedes vinden debatten plaats. Vertegenwoordigers van woningcorporaties, politici en experts debatteren over de volgende thema’s: de stad en de rand, leefbaarheid, starters, zorg en wonen en de koers van de woningcorporatie. Het jubileumcongres moet resulteren in een Woonagenda, een gemeenschappelijke visie op de toekomst van woningcorporaties. De Koning wordt het boek Het bewoonbare land aangeboden, dat de geschiedenis van de volkshuisvesting in Nederland beschrijft.

Aedes behartigt als branchevereniging de belangen van woningcorporaties in Den Haag en Brussel. De brancheorganisatie houdt zich bezig met oplossingen voor het beter functioneren van de woningmarkt en helpt bijdragen aan de professionaliteit van de sector. Zo’n 95 procent van de woningcorporaties in Nederland is lid van Aedes.

PPE fotoserie –  ANP Fotoserie

Koning bezoekt avondschool Prago
Donderdag 28 november 2013 heeft koning Willem-Alexander  een bezoek gebracht aan Prago (Praktisch Gericht Onderwijs) in Nieuwegein.De Koning sprak hier met vertegenwoordigers van Prago, docenten, vrijwilligers en deelnemers over de werkwijze en toekomst van de avondschool.  en over de ervaringen met het initiatief. Tot slot was de Koning aanwezig bij enkele  lesgroepen, waar de deelnemers vertelden over de betekenis van de avondschool in hun leven.

Prago is een avondschool die basiseducatie biedt voor volwassenen met een leer- of taalachterstand. Hierbij gaat het om mensen met een laag IQ , mensen die vroeger weinig onderwijs hebben gehad of  mensen van niet-Nederlandse afkomst zijn.
Op de school worden cursussen basiseducatie in lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden aangeboden die naast kennis ook een middel zijn om zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten.Inmiddels is de school op vijf locaties actief.

Prago neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma biedt twintig sociale initiatieven financiële en inhoudelijke steun van experts om hun lokale initiatief uit te breiden naar meerdere locaties. De koning is samen met zijn vrouw nog altijd beschermheer van het Oranje Fonds.

Fotoserie ANP – Fotoserie Metro

Overig nieuws
Afgelopen maandag (25 november) heeft de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, de eerste  speciale twee euromunt voor de viering van 200 jaar koninkrijk geslagen.

Woensdag (27 november) heeft Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van Z.M. de Keizer van Japan, Z.E. Masaru Tsuji, en de ambassadeur van Z.M. de Koning van Lesotho, H.E. Mpeo Mahase-Moiloa voor het overhandiging van hun geloofsbrieven


Prins Pieter-Christiaan was  woensdag 27 november  bij de  familiedag Laureus in Eindhoven. De prins is voorzitter van deze organisatie die zich inzet voor sport voor iedereen.
Fotoserie

Afgelopen vrijdag sprak Prof mr Pieter van Vollenhoven als voorzitter van de  Stichting Maatschappij en Veiligheid tijdens de Najaarsdag van de Nederlandse. Vereniging voor Heelkunde

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmorgen 29 november op De Eikenhorst in Den Haag in afscheidsaudiëntie ontvangen de ambassadeur van de Republiek Turkije, Z.E. Uğur Doğan.

3 gedachten over “Nieuws 25 tot 29 november 2013

  • 1 dec 2013 om 5:28 pm
    Permalink

    De foto's behorende bij prinses Beatrix in Rotterdam bij jubileumconferentie kan ik niet zien, want Google kent deze niet,; jammer, want ik had ze graag willen zien van DDP. En het gekke is, nou ja gekke, die van Maxima dat ze de Maximakazerne opent kan ik wel openen en inzien.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.