Nieuws 4 , 5 en 6 november

Koning Willem-Alexander beëdigt nieuwe gouverneur Curaçao
Koning Willem-Alexander heeft maandag 4 november  Lucille George-Wout beëdigd als nieuwe gouverneur van Curaçao. Voor de beëdiging ontving de koning  mevrouw George-Wout en haar echtgenoot in de balkonzaal van Paleis Noordeinde. Bij terugkeer op Curaçao zal haar functie officieel aanvaard worden tijdens een bijeenkomst van de staten waar ze een toespraak houdt.
Bekijk HIER een fotoserie

Prinses Laurentien bij presentatie ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen.’
Zo als ik al eerder meldde op deze website is sinds dinsdag (5 november) het derde Mr. Finney boek ‘Mr Finney en het raadsel in de bomen’ te vinden in de winkels. In dit boek is het herfst en Mr Finney is op weg naar het bos. Onderweg komt hij zijn vriend Eekhoorn tegen, die beukennootjes aan het verzamelen is. En gaat Mr. Finney onder andere opzoek naar antwoorden op de vraag waarom heeft hij er zo veel heeft en of de andere dieren nu nog wel genoeg hebben. In dit nieuwe avontuur ontdekken Mr Finney en zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en met de aarde om kunnen gaan. Bij het uitkomen van een boek hoort een presentatie. Daarvoor was een mooie passende locatie gevonden , namelijk de bosrijke locatie van Natuurmonumenten bij ’s-Gravenland. Er was niet alleen aandacht voor het boek , de prinses ging ook in gesprek met kinderen over het thema ‘mens en natuur.’
HIER kun je het boek bestellen en ook alvast inkijken. Bekijk HIERHIER en HIER foto’s

Prinses Beatrix opent nieuw trainings- en nazorgcentrum de Basis
Dinsdag 5 november was Prinses Beatrix in Doorn. Hier opende ze  het nieuwe gebouw van Stichting de Basis, een trainings- en nazorgcentrum voor actief en postactief dienende geüniformeerden met een publieke, risicovolle taak.  Na de opening kreeg de prinses ook een rondleiding.

In het centrum zijn ook verschillende organisaties gehuisvest. Namelijk de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers, Stichting het Veteraneninstituut, Stichting Veteranenplatform, Programma Versterking Professionele Weerbaarheid van de Politie, Stichting Waardering Erkenning Politie en het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. Daarmee heeft het centrum een functie op het gebied van samenwerking en ontmoeting. Opvallend aan het gebouw is  een muur van natuursteen over het terrein en door het pand heen naar een gedenkplaats.
Bekijk HIER en HIER foto’s
    
Koningspaar organiseert opnieuw uitblinkerslunch
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bieden twee keer per jaar een lunch aan een selectie van 27 Nederlanders die  pas een prijs of andere onderscheiding  hebben ontvangen voor hun prestaties in diverse sectoren zoals kunst & cultuur, media & journalistiek, sport, onderwijs, literatuur, wetenschap en bedrijfsleven. Ze willen hiermee hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die zo’n bijzondere prestatie hebben geleverd.
Dit jaar organiseerde ze de lunch op dinsdag 5 november in Paleis Noordeinde.
Benieuwd naar het menu? Tanja Kroes (klassiek zangeres) deelde het met Otillie Tol (zangpedagoog/klassiek zangeres)  HIER

Koningin Máxima bij uitreiking Prix de Rome

Printscreen RTL Boulevard 

Na de uitblinkerlunch (dinsdag in paleis Noordeinde, Den Haag) ging koningin Maxima weer door naar Amsterdam.  Hier was ze in de Appel arts centre in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde. Het doel van de prijs , die om de drie jaar wordt uitgereikt, is getalenteerde beeldend kunstenaars te signaleren, hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Voor de Prix de Rome 2013, die door Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd reikt, waren vier mensen genomineerd. De vier genomineerde kunstenaars werden begin dit jaar, tegelijk met 45 andere kunstenaars, voorgedragen door professionals uit de kunstwereld en zijn vervolgens geselecteerd door een internationale jury. De uiteindelijke winnaar werd de 35-jarige kunstenares Falke Pisano

Na de uitreiking bekeek koningin het werk van de genomineerde kunstenaars. Die tentoonstelling  is van 26 oktober 2013 tot 26 januari 2014 te zien in de Appel arts centre. 
Bekijk HIER foto’s en HIER een filmpje.

Koningin Máxima bij benefietvoorstelling Hij Gelooft in Mij
Waarschijnlijk ging de koningin niet gelijk naar de uitreiking van de Prix de Rome naar huis want ook ’s avonds had ze een verplichting in Amsterdam. Ze woonden daar in het DeLaMar theater namelijk een benefietvoorstelling van de musical  ‘Hij Gelooft in Mij’ bij , waarvan de opbrengt naar het programma ‘Kinderen Maken Muziek’ van het Oranje Fonds ging. Voorafgaand aan de voorstelling ontmoette de Koningin de familie Hazes. En na afloop had de koningin ook een ontmoeting met de cast die o.a. bestaat uit Martijn Fischer en Chantal Janzen.
Bekijk HIER ,HIER, HIER en HIER foto’s

Koningin Máxima spreekt bij viering 100 jarig bestaan van pand Amsterdamse effectenbeurs
Koningin Máxima is woensdagavond 6 november aanwezig bij de viering van het 100 jarig bestaan van het pand van de effectenbeurs aan Beursplein 5 in Amsterdam. Dit pand werd in  1913 in gebruik genomen, voor die tijd maakten de effectenhandelaren samen met de handelaren in goederen gebruik van de Beurs van Berlage aan het Beursplein. De Amsterdamse effectenbeurs is een van de weinige effectenbeurzen in de wereld met een handelsvloer. Architect is de heer J.Th.J. Cuypers.
Sinds 2007 maakt de Amsterdamse effectenbeurs  deel uit van de Europees-Amerikaanse beursmaatschappij NYSE Euronext. Koningin Máxima houdt tijdens het jubileumdiner een toespraak.

Koningin Máxima bezoekt in het beursgebouw de Amsterdam Exchange Experience, een interactieve expositie over het functioneren van de beurs en beursgenoteerde ondernemingen en aansluitend houdt de koningin een toespraak (die hier te lezen is) tijdens het jubileumdiner in haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken.
Bekijk HIER , HIER en HIER foto’s

Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2013 uit in bij zijn van o.a. koningin Maxima, Prinses Beatrix en Prinses Margriet
Koning Willem-Alexander reikte, in aanwezigheid van onder andere koningin Maxima , Prinses Beatrix en Prinses Margriet, woensdagmiddag 6 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied en bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal.

Dit jaar was het thema ‘De toekomst van de democratie’ en ging de prijs naar de Duitse geleerde Jürgen Habermas. Tot zijn bekendste werken horen ‘Zur Strukturwandel der Öffentlichkeit’ (1962) en ‘Theorie des kommunikativen Handelns’ (1981). De huidige politieke en financieel-economische crisis en het lot van Europa komen aan de orde in zijn recente essay ‘Over de constitutie van Europa’ (2011).

Koning Willem-Alexander reikt sinds 2005 als Regent van de Stichting Praemium Erasmianum de prijs uit.

Bekijk  HIER , HIER en HIER foto’s


OM HET OVERZICHETELIJK TE MAKEN HEB IK HET NIEUWS VAN DEZE WEEK VERDEELD OVER TWEE LOGS. NIEUWS VAN DONDERDAG , VRIJDAG EN ZATERDAG IS HIER TE VINDEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.