Nieuws 7, 8 en 9 november

Prinses Beatrix bij viering 400-jarig bestaan Weeshuis in Buren

www.royalduo.nl Niet overnemen zonder toestemming!
Prinses Beatrix zou 1 oktober een bezoek brengen aan het weeshuis in buren, maar toen was ze nog onvoldoende hersteld van , een zoals de RVD het noemde , onfortuinlijke val in huiselijke kring. Er werd gelijk al gemeld dat het bezoek later alsnog zou plaats vinden en afgelopen donderdag was het dat zo ver. De prinses kwam alsnog naar Buren om in de tuin van het Weeshuis, waar nu een Koninklijk Marechausseemuseum gehuisvest is, een beeld van weeskinderen te onthullen.
Bekijk HIER  en HIER een video en klik HIER en HIER foto’s
Koninklijk paar ontvangt Koning Filip en Koningin Mathilde van België

www.royalduo.nl Niet overnemen zonder toestemming!
Vrijdag 8 november kwam het Belgische koningspaar naar Nederland voor een kennismakingsbezoek. Voor een kennismaking met Nederlandse politici werd het Belgische koningspaar eerst ontvangen door het Nederlandse koningspaar en was er een lunch waar ook prinses Beatrix aanschoof. Bekijk HIER  HIER en HIER foto’s  en HIER een filmpje
Prinses Beatrix bij congres Koninklijk Nederland Historisch Genootschap 

Prinses Beatrix der Nederlanden was vrijdag 8 november aanwezig bij het najaarscongres ‘De Vrouw 1813-1913-2013’ van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Na de opening bekeek de prinses de tentoonstelling die aansluit op het congres.
De aanleiding voor het congres was de viering van 200 jaar koninkrijk. Tijdens het congres wordt de balans op gemaakt van de positie van vrouwen in Nederland in de afgelopen 200 jaar. De lezingen zijn gekoppeld aan de thema’s van de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813 – 1913’ uit 1913 en belichten verschillende aspecten van de positie van de vrouw in de afgelopen 200 jaar.

Het KNHG is de oudste en grootste beroepsvereniging voor historici in Nederland en biedt een platform aan ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel.
Bekijk HIER foto’s

Prinses Beatrix bij honderdste Dies Natalis Erasmus Universiteit Rotterdam
Printscreen RTV Rijnmond 
Eigenlijk zou koning Willem-Alexander 8 november aanwezig zijn bij het honderdste Dies Natalis Erasmus Universiteit Rotterdam, maar die had besloten om eerder naar Rusland te reizen voor een ontmoeting met premier Poetin.

Daarom was  in plaats van  Koning Willem-Alexander prinses Beatrix vrijdag in Concert- en Congresgebouw de Doelen als eregast bij de honderdste Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijden de viering reikte de universiteit  acht eredoctoraten uit aan vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines die de EUR (Erasmus Universiteit Rotterdam) kent.
De viering werd gehouden omdat het precies 100 jaar geleden is dat de Nederlandsche Handels-Hoogeschool werd geopend, de oudste rechtsvoorganger van de Erasmus Universiteit Rotterdam.  Thema van het eeuwfeest is 100 jaar Impact, over de invloed en betekenis van de Erasmus Universiteit voor de samenleving en de ontwikkeling van de wetenschap.

Bekijk HIER foto’s

Prinses Laurentien stopt als voorzitter van de stichting lezen en schrijven
Vandaag werd bekend dat Prinses Laurentien per 1 januari 2014 stopt als bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven.  Ze zal als erevoorzitter wel betrokken blijven bij het werk van de stichting.

Na 10 jaar vindt de prinses het tijd voor iets anders. „Voor mij is het een mooi moment om vanuit de behaalde resultaten naar voren te kijken”, aldus de prinses. Ze wordt opgevolgd door oud-minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt.

Als erevoorzitter zal prinses Laurentien zich internationaal inzetten. Ze gaat haar contacten benutten om laaggeletterdheid in Europees verband op de agenda te krijgen. In de EU zijn 80 miljoen mensen die niet of niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat is een vijfde van de beroepsbevolking.
Lezen & Schrijven is 10 jaar geleden opgericht door prinses Laurentien om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen.

Bekijk HIER het persbericht op de website van de stichting.

Prinses Beatrix aanwezig bij de opening van de presentatie ‘Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster’

Printscreen NOS 

Prinses Beatrix was vanmorgen (9 november 2013) aanwezig bij de opening van de presentatie ‘Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster’ in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een presentatie voor het 100geboortejaar van de kunstenares.
Van Rood is als ontwerpster bekend geworden door de ‘Dubbelkop’, de munt met de portretten van de koninginnen Juliana en Beatrix, ter gelegenheid van de troonswisseling in 1980. Haar oeuvre omvat onder meer oorlogsmonumenten, gevelstenen, gevelbeelden bij ministeries, maar ook verfijnder werk zoals penningen en munten en gaf van 1948 tot 1985 met tussenpozen les aan Prinses Beatrix. In de tentoonstelling is dan ook een  een aantal werken uit de verzameling van Prinses Beatrix te zien, waaronder het originele roerbeeld van de Groene Draeck en een zelfgemaakt portret van haar lerares.

De presentatie ‘Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster’ is vanaf morgen 10 november 2013 tot en met 9 maart 2014 te zien in Paleis Het Loo

Bekijk HIER een filmpje en HIER Apeldoorn foto’s

Prinses Beatrix aanwezig bij het symposium ‘Van pakhuis tot preekhuis
Prinses Beatrix was vandaag ook in Amsterdam. Hier was ze in de Oude Lutherse Kerk aanwezig bij  het symposium ‘Van pakhuis tot preekhuis’ ter gelegenheid van het 425-jarig bestaan van de Lutherse gemeente Amsterdam en nam de prinses het eerste exemplaar van de jubileumbundel in ontvangst.

Tijdens de bijeenkomst worden vanuit de disciplines geschiedenis, theologie, kunst en muziek periodes uit het 425-jarig bestaan van de Lutherse gemeente belicht.

Bekijk HIER foto’s

Koning Willem-Alexander en Koning Maxima in Rusland.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op gisteren (vrijdag 8 november) aangekomen in Rusland voor een tweedaags bezoek in het kader van het Nederland-Rusland jaar. De Koning en Koningin worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Op vrijdagavond 8 november arriveerde Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Moskou en werden zij door president Poetin in de Alexander zaal van het Kremlin ontvangen voor een diner.
Bekijk HIER foto’s  en HIER een filmpje.
 

Printscreen NOS 

Zaterdagmiddag zijn de Koning en Koningin aanwezig bij de opening van een rondetafel-bijeenkomst van Nederlandse en Russische CEO’s. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Russische vice-premier Dvorkovich openen deze bijeenkomst. Minister Ploumen en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, zijn al enkele dagen in Rusland met een bedrijvendelegatie.
Bekijk daar van HIER een filmpje.

Printscreen NOS

Na de bijeenkomst bezochten de Koning en Koningin de expositie “Meer dan Romantiek” in het Tretyakov Museum. De tentoonstelling maakt een vergelijking tussen de Russische en Nederlandse Romantische schilderkunst en is georganiseerd in het kader van het Nederland-Rusland jaar.
Bekijk HIER een filmpje van dit bezoek.

Printscreen NOS 

Het Koninklijke bezoek  werd afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium.  Het orkest brengt onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons en met Yefim Bronfman op piano, het derde pianoconcert van Beethoven en Ein Heldenleben van Richard Strauss ten gehore. Het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou maakt deel uit van de wereldtournee van het orkest vanwege zijn 125-jarig bestaan.

Printscreen NOS

Eén gedachte over “Nieuws 7, 8 en 9 november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.