Nieuwsoverzicht 28 oktober tot 2 november

Koningin Máxima in New York voor VN
Koningin Máxima was 28 en 29  oktober opnieuw in New York voor een bijeenkomst over Inclusive Finance.  De Koningin deed dit vanwege haar werk als speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-Generaal. Hier werd o.a.  gesproken over de Inclusive Finance als onderdeel van de post-2015, de ontwikkelingsagenda van de VN.

Koning opent scannerlab Brains Unlimited in Maastricht
Koning Willem Alexander heeft dinsdag 29 oktober 2013 het scannerlab Brains Unlimited op de Maastricht Health Campus geopend.

Brains Unlimited is een zogenaamd imaging platform dat door wetenschappers en bedrijfsleven gebruikt wordt voor onderzoek naar de ontwikkeling van menselijk gedrag  en naar veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS. Brains Unlimited beschikt over drie MRI-scanners. De grootste, waarvan er slechts vijf in de wereld zijn, heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Hierdoor kan op microscopisch niveau worden waargenomen wat zich in het hoofd afspeelt.

In hetzelfde nieuwe gebouw zijn naast het scannerlab ook de Faculteit psychologie en neurowetenschappen van de Universiteit van Maastricht en spin-off bedrijven gevestigd.

Bekijk HIER foto’s

Koning Willem Alexander ontvangt de president van Kroatië.
Koning Willem-Alexander ontving op dinsdag 29 oktober de president van Kroatië. Die bracht namelijk een paar dagen een werkbezoek aan ons land. Zo hield  hij onder andere een toespraak bij de internationale conferentie van de International Commission on Missing Persons in het Vredespaleis. 
Bekijk HIER een fotoserie.

Prinses Laurentien brengt bezoek aan basisschool Laurentiushof in Vierlingsbeek
Prinses Laurentien bracht dinsdagmiddag 29 oktober een bezoek aan een van de drie groepen 7-8 van basisschool Laurentiushof in Vierlingsbeek.
De prinses kwam naar Vierlingsbeek om met de leerlingen van groep 7-8c twee uur te praten over het onderwijsaanbod rondom (duurzame) energie. De  leerlingen van deze klas volgen namelijk op dit moment  het onderwijspakket Krachtmeting. Door met de leerlingen in gesprek te gaan wil Enexis zijn onderwijsaanbod nog beter afstemmen op de wensen van kinderen en leerkrachten.
Bekijk HIER een foto van het bezoek.

Prinses Margriet bezoekt Paralympische sporters op Papendal
Prinses Margriet bracht 30 oktober een bezoek aan Sportcentrum Papendal in Arnhem. De Prinses, die lid is van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), werd onder andere ontvangen door Jochem Schellens, directeur van Sportcentrum Papendal, Rita van Driel, secretaris-generaal van het Nederlands Paralympisch Comité (NPC) en André Cats, chef de mission van het Nederlands Paralympisch team.

Na een rondleiding over het terrein, waar ze de krachttraining van de Paralympische skiërs en snowboarders bekeek, liet Prinses Margriet zich bijpraten over de voorbereidingen op de Paralympische Spelen in Sochi en maakte ze tijdens de lunch maakte  kennis met de skiërs, snowboarders en de begeleiders, die op Papendal bijeen waren voor een voorbereidingsbijeenkomst op weg naar de Spelen. Aansluitend woonde de Prinses een deel van de training van de rolstoelbasketballers bij.

Op dit moment zijn vier sporters gekwalificeerd voor Sochi 2014 en zijn er vijf sporters  nog in de race voor kwalificatie.  

NOC*NSF. (Via RVD)


Prinses Beatrix bij slotakkoord Europees Roma- en Sinti-project “Requiem voor Auschwitz”
Prinses Beatrix was op woensdag 30 oktober 2013 aanwezig bij het slotakkoord van het Europese project “Requiem voor Auschwitz” in Tilburg. Hier werd door componist Rathgeb aan middelbare scholieren een toelichting geven op het Requiem. Vervolgens zal het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando onder leiding van dirigent en eerste violist Roma Mirando hedendaagse klassieke zigeunermuziek ten gehore brengen, daarbij ondersteund door gastmusici Tomy Varadi (viool), Bokki Vink (cymbalom) en leerlingen van de Sinti Muziekschool uit Arnhem.

Met het ‘Requiem voor  Auschwitz’  wordt sinds 2012 aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de Holocaust, waaronder 500.000 Roma en Sinti, en voor de hedendaagse positie van de Roma en Sinti-gemeenschap in Europa. Het stuk is gemaakt door componist en Sinto Roger “Moreno” Rathgeb en werd voor het eerst uitgevoerd op 3 mei 2012 door het Roma en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Ricardo Sahiti in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Daarna volgden uitvoeringen in diverse Europese hoofdsteden, waarbij de concerten werden geflankeerd door een programma met tentoonstellingen, debatten, films en documentaires over de recente geschiedenis van Roma en Sinti in Europa.

Later in het jaar volgen de scholieren het project `Het Requiem op School` waarbij Rathgeb ingaat op de achtergrond en de verschillende onderdelen van het Requiem en de cultuur van Roma en Sinti.
Bekijk HIER foto’s

Geloofsbrieven ambassadeurs van Sierra Leone, Servië en Tanzania

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend 30 oktober op Paleis Noordeinde in Den Haag , met het gebruikelijke ceremonieel vertoon, voor de  overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van de Republiek Sierra Leone, Z.E. Ibrahim Sorie, de ambassadeur van de Republiek Servië, Z.E. Petar Vico, en de ambassadeur van de Verenigde Republiek Tanzania, Z.E. Wilson Masilingi ontvangen.

Prinses Laurentien bij première musical ‘Mr. Finney’
 Nadat eerder dit jaar al een opera van Mr. Finney verscheen, vond vandaag de première plaats van de musical over het mens-visje.  Aangezien prinses Laurentien de bedenker is van het verhaal was ze ook aanwezig bij de première en ze had ook haar kinderen meegenomen. Prins Constantijn kon vanwege zijn werk er niet bij zijn , hij had een bijeenkomst over de digitale agenda.

In ‘Mr. Finney en de andere kant van het water’ komt de stijging van de zeespiegel aan de orde, en in de musical gaat het over het recyclen van afval. Samen met nog een aantal bekende Nederlanders en hun kinderen bekeken Prinses Laurentien en haar kinderen de voorstelling.

Naast de musical is er nog meer Mr. Finney binnenkort. Prinses Laurentien is namelijk al druk bezig geweest met , alweer het derde deel van de serie. Deze zal op  5 november, verschijnen en heeft als titel ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen.’

Graaf Claus vertelde aan Shownieuws dat hij het boek al heeft gelezen.

Bekijk HIER foto’s en HIER een filmpje

Prinses Beatrix opent nieuwbouw Burgemeester Walda Scholengemeenschap op Ameland.
Prinses Beatrix der Nederlanden opende vrijdag 1 november 2013 het nieuwe gebouw van de Burgemeester Walda Scholengemeenschap in Nes op Ameland. Deze school  is de enige school voor voortgezet onderwijs op Ameland en telt 180 leerlingen die vmbo basis, vmbo kader en vmbo-t dien  of in de klas  1 2 of 3  van havo en vwo.

Het oude gebouw was zestig jaar oude en werd vorig jaar voor het grootste deel gesloopt en is nu op dezelfde plek opnieuw gebouwd. Ook de inrichting is gemoderniseerd. Met behulp van een op hout gestookte ketel, hergebruik van afvalwater, dynamische verlichting en zonnepanelen is het nieuwe schoolgebouw energieneutraal.

Bekijk HIER een fotoserie

Verder deze week..
Donderdag 31 oktober werd het ontwerp van Koning Willem-Alexander op de euro munt gepresenteerd. Bekijk het ontwerp HIER

Zaterdag 2 november was er een herdenkingsdienst voor prins Friso. Hier heb ik een  aparte log over gemaakt. Die kun je  HIER bekijken

BEN NOG BEZIG MET DEZE LOG!

2 gedachten over “Nieuwsoverzicht 28 oktober tot 2 november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.