Nieuwsoverzicht: Week 40 – 30 september t/m 6 oktober 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt president van Uganda
Koning ontving  op maandag 30 september 2013 in audiëntie de president van Uganda, Yoweri Kaguta Museveni.
Klik HIER en HIER voor foto’s           

Koningin Máxima opent Pensioen3daagse
Koningin Máxima opende dinsdag 1 oktober 2013 in Utrecht de derde editie van de Pensioen3daagse, een initiatief van het landelijk platform Wijzer in geldzaken.
Het startsein van de Pensioen3daagse werd gegeven in het distributiecentrum van HEMA, een van de vele partijen en werkgevers die zich tijdens de Pensioen3daagse 2013 inzetten. Wijzer in geldzaken legt bij deze editie niet alleen nadruk op de hoogte van een pensioen, maar juist ook op belangrijke gebeurtenissen die van (grote) invloed kunnen zijn op een pensioen. Voorbeelden zijn wisseling van baan, trouwen, uit elkaar gaan of het achterlaten van partner en/of kinderen bij overlijden.
De pensioen driedaagse duurt nog tot  3 oktober. Tijdens de driedaagse worden er  ruim 250 partijen activiteiten om Nederland pensioenbewuster te maken. Het thema dit jaar is ‘Heb jij het goed voor elkaar?’

Koningin Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van Wijzer in geldzaken. Dit platform is een initiatief van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken.
http://nos.nl/embed/?id=e:557427

Bekijk HIER  , HIER , HIER  en HIER foto’s                   

Koning Willem-Alexander ontvangt de President van Israël en biedt hem samen met koningin Maxima een diner aan
Op dinsdag 1 oktober ontving Koning Willem-Alexander de president van Israël, Shimon Peres,op Paleis Noordeinde. Daar werd o.a. de erewacht geïnspecteerd.
HIERHIER  , HIER   en HIER           

 ’s Avonds bood koning Willem-Alexander samen met Koningin Máxima op Paleis Noordeinde een diner aan. Voorafgaand aan dat diner werd er ook nog even geposeerd. Bekijk daarvan HIER foto’s

De president van Israël was van 29 september tot en met 2 oktober 2013 voor een officieel bezoek in Nederland. Het bezoek bevestigt de goede betrekkingen tussen Nederland en Israël.

Koning Willem-Alexander bij symposium 175 jaar Hoge Raad der Nederlanden
Koning Willem-Alexander woonde dinsdag 1 oktober 2013 in Den Haag de viering bij ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Hoge Raad der Nederlanden. Tijdens dit jubileumsymposium wordt stilgestaan bij de maatschappelijke betekenis van het werk van de Hoge Raad. De Hoge Raad is uitstaan uit de cassatieprocedure. Deze procedure is er op gericht de rechtseenheid, rechtsontwikkeling en rechtsbescherming in Nederland te bevorderen en te verzekeren. Onder de invloed van de Fransen kwam na de Bataafse omwenteling in 1795 de cassatierechtspraak in Nederland tot ontwikkeling. De Hoge Raad functioneert in zijn huidige vorm en benaming vanaf 1 oktober 1838.
HIER en HIER

Prinses Laurentien spreekt op conferentie ‘Duurzaam leren’
Op woensdag 2 oktober 2013 was prinses Laurentien in de jaarbeurs in Utrecht bij de 7e conferentie Duurzaam Leren. De conferentie vond 1 en 2 oktober 2013 plaats en werd organiseert de Stichting Duurzaam Leren, een stichting die een bijdrage wil leveren aan het realiseren van een samenleving, waarin de  behoeften van de huidige generatie worden gerealiseerd, zonder dat daarmee voor  toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar worden gebracht om ook in hun  behoeften te kunnen voorzien. Het thema van de conferentie was ‘Waar sta je voor, als je voor de klas staat?’.
Deze conferentie is een vervolg op de grote conferentie over duurzame schoolontwikkeling in het World Forum in Den Haag in 2011.

De eerste dag was een masterclass en de tweede dag mocht  prinses openen. Ze sprak over het onderwerp ‘kinderen doen uit zichzelf duurzaam’

Klik HIER voor foto’s

Koning en Koningin bezoeken Noorwegen
Het koningspaar bracht woensdag 2 oktober  een kennismakingsbezoek aan Noorwegen. Hier hadden ze een ontmoeting met het Noorse koningspaar , kroonprinselijk paar , Prinses Astrid van Noorwegen en de Minister-President. Ook hadden ze een ontmoeting met de Nederlandse schoolkinderen van Norwegen.  Later zal ik een uitgebreide terugblik plaatsen op de provinciebezoeken en kennismaking bezoeken. Voor nu alvast HIER voor een fotoserie.

Prinses Beatrix der Nederlanden in Gilze-Rijen
http://nos.nl/embed/?id=e:558000&autoplay=0
Prinses Beatrix was woensdagmiddag 2 oktober in Gilze-Rijen aanwezig bij een dankbetuiging van de krijgsmacht voor de bezoeken die zij als Koningin Beatrix gedurende haar regeerperiode aan de krijgsmacht heeft gebracht.

Op de vliegbasis werd de Prinses verwelkomd door de commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, waarna zij door een haag liep van oud-adjudanten van de Koningin. Vervolgens werden de ontwikkelingen van de verschillende vakgebieden bij de krijgsmacht getoond in historisch perspectief van 1980-2013. Ook nationale en internationale operaties kwamen aan bod, waarbij veteranen en actief dienende militairen vertelden over hun ervaringen. Het bezoek werd afgesloten met een optreden van een samengestelde muziekkapel uit de vier krijgsmachtdelen, de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.
Bekijk HIER , HIER en HIER een foto en HIER een filmpje. Op de foto’s is te zien is dat het gezicht van de prinses na haar val al goed hersteld is.

Ministerie van Defensie

Prof.Mr. Pieter spreekt op U-MEET – Safe New World: moet veiligheid in de wet?
Woensdagmiddag 2 oktober 2013 sprak pieter van Vollenhoven op het U-Meet en nam een boodschap op voor de bijeenkomsten die gehouden worden in universiteiten in Nederland.
U Meets worden de eerste week van oktober over al in het land georganiseerd door de Nederlandse universiteiten in het kader van de Wetenschapsweek 2013. Universiteiten dragen door onderzoek bij aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Prof.Mr. Pieter  nam een boodschap op voor deze bijeenkomsten.

Ook sprak hij ook tijdens de bijeenkomst in Vrije Universiteit Amsterdam. Hij sprak daar over Veiligheid, een balans van verantwoordelijkheden. prof. mr. Pieter van Vollenhoven deed dat als praktijkhoogleraar Risicomanagement aan de Universiteit Twente en SMV-voorzitter

Koningin Maxima bezoekt initiatief Ondernemend Jong!
Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 3 oktober 2013 een bezoek aan het initiatief Ondernemend Jong! van welzijnsorganisatie Solidez in Wageningen. Solidez is een deelnemer in het Oranje Fonds programma Kansen voor Jongeren en richt zich op jongeren die school verlaten zonder diploma of dit dreigen te doen. Solidez werkt samen met de vroegtijdige schoolverlaters aan het versterken van hun beroepshouding en het vergroten van hun sociale competenties. Zo zet Solidez onder andere sport in om de jongeren te helpen zichzelf verder te ontwikkelingen. In samenwerking met het reguliere welzijnswerk en scholen in Wageningen, zorgen de jongeren voor begeleiding en coördinatie van buurtsportinitiatieven en gymlessen. Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met de samenwerkingspartners en projectleiders van Solidez over de opzet van het project. Daarnaast ontmoette zij begeleiders en jongeren die over hun ervaringen met Ondernemend Jong! vertelden. Met het programma Kansen Voor Jongeren ondersteunt het Oranje Fonds twintig vrijwilligersinitiatieven, die zich richten op voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar. De initiatieven ondersteunen de jongeren bij het halen van een startkwalificatie. Bekijk HIER een fotoserie.    
Koningin Máxima bezoekt project Huisvesting Plus
Koningin Máxima bezocht donderdagmiddag 3 oktober 2013 het project Huisvesting Plus van Stichting De Instap in Ede. Stichting De Instap richt zich op opvang en begeleiding van (voormalig) gedetineerden. De stichting is deelnemer aan het Oranje Fonds Groeiprogramma dat zich richt op uitbreiding van lokale initiatieven naar meerdere locaties. Huisvesting Plus helpt (voormalig) gedetineerden die een maatschappelijk geaccepteerd leven willen opbouwen maar nog hinder ondervinden van hun verleden. Stichting De Instap doet dit door de mensen direct op te vangen na hun vrijlating uit detentie. Er wordt per (voormalig) gedetineerde een plan van aanpak opgesteld op basis van hulpvragen van de betrokkene. De hulpvragen zijn met name gericht op zorg, inkomen, huisvesting, identiteitspapieren en schuldenproblematiek. Daarnaast wordt de gedetineerde voor de vrijlating gekoppeld aan een buddy. Na de vrijlating wordt deze persoon zijn of haar vertrouwenspersoon. Het project Huisvesting Plus leidt tot recidivepreventie en vermindering van overlast gevend gedrag van (voormalig) gedetineerden. De stichting helpt op jaarbasis 30 tot 45 personen aan huisvesting. Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met de organisatie van Stichting de Instap en betrokken partijen van over de opzet van het project. Daarnaast ontmoette zij vrijwilligers en voormalig gedetineerden die over hun ervaringen met Huisvesting Plus vertelden. Met het Oranje Fonds Groeiprogramma biedt het Oranje Fonds twintig initiatiefnemers een intensief training- en coachprogramma om te helpen hun lokale initiatief uit te breiden naar meerdere locaties. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds

Koning Willem-Alexander ontving de president van Kaapverdië
Koning Willem-Alexander ontving op donderdag 3 oktober 2013 de president van de Republiek Kaapverdië, Jorge Carlos Fonseca thuis op de Eikenhorst voor audiëntie President Fonseca is van 26 september tot en met 6 oktober in Europa. Op 2 en 3 oktober is hij in Nederland. Fonseca brengt op woensdag 2 oktober een bezoek aan Rotterdam waar hij een bijeenkomst bijwoont van de Kaapverdische gemeenschap in Nederland.  Bekijk HIER  een foto.        

Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013
Koning Willem-Alexander reikte vandaag (4 oktober) in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6500 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn. De Koninklijke Prijs, ingesteld in 1871 door Willem III als Koninklijke Subsidie, is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. De Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix, en vanaf dit jaar ook Koning Willem-Alexander, hebben deze traditie voortgezet. De prijsuitreiking en tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.
Klik HIER voor foto’s  

Prinses Laurentien leest voor in de Efteling

Zondag 6 oktober , een dag na het huwelijk van prins Jaime,  was prinses Laurentien samen met haar kinderen in de Efteling. Hier las de prinses, als afsluiting van de samenwerking van Stichting Lezen & Schrijven en het attractiepark,  een verhaaltje voor in het openluchttheater in het Sprookjesbos. Samen met Paul van Loon bedacht de prinses een campagne om kinderen op de basisschool te betrekken bij laaggeletterdheid. Ze ontwikkelde een lesprogramma rond Dolfje Weerwolfje en ook daar was aandacht voor.  Prinses Laurentien is de voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Een van de pijlers van de stichting is het bevorderen van lezen. De Efteling ziet ook het belang van lezen en voorlezen in. Door het (voor)lezen worden sprookjes namelijk levend gehouden. Daarom werkten beide organisaties vier weken lang samen.

HIER  en HIER voor foto’s          

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.