Nieuwsoverzicht week 41 – 7 oktober t/m 12 oktober 2013

Prinses Laurentien bij BNR Radio
Maandagochtend 7 oktober was Prinses Laurentien te horen bij BNR Radio. Hier schoof ze namens de Missing Chapter Foundation aan. Ze vertelde over het duurzaamheidproject waarbij een samenwerking tussen de raad van kinderen en grote bedrijven geprobeerd wordt te realiseren. “Zo’n raad van kinderen moet de raad van bestuur van deze grote bedrijven van ideeën voorzien. Door de samenwerking met Unicef krijgt het project een structureel karakter”, zei de prinses. “Wat je daarvoor nodig hebt is een proces en een inhoudelijk kader. En dat heeft Unicef met zijn Childrens Rights and Business Principles.
Beluister HIER het gesprek

Prinses Beatrix bij opening tentoonstelling over woestijnwonder Petra in Jordanië
Op dinsdagavond 8 oktober was prinses Beatrix in Leiden aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Naast Prinses Beatrix waren ook Prinses Sumaya bint El Hassan van Jordanië, vice-directeur van de Raad van Toezicht van het Jordan Museum en  Prinses Dana Firas van Jordanië, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Petra National Foundation aanwezig.

Op de tentoonstelling is onder andere veel gedetailleerd beeldhouwwerk te zien van de uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra in Jordanië. Levensgrote beelden,  sierlijk bewerkte zuilen en reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden  en godinnen staan opgesteld in de tentoonstellingsruimte, net als foto’s van de stad zelf. Daarnaast zijn er fresco’s te zien, fijn beschilderd aardewerk en een 3D-installatie die delen van de tweeduizend jaar oude stad laat herrijzen. Zo maken bezoekers kennis met de oorspronkelijke bouwers en bewoners van de stad, de Nabateeërs, hun kunst, cultuur en religie.
Klik HIER  foto’s

Koning bezoekt initiatief Gluren bij de Buren in Oosterwoldehttp://nos.nl/embed/?id=e:560110&autoplay=0
Op dinsdag 8 oktober bezocht koning Willem-Alexander , als beschermheer van  het Oranje Fonds, het initiatief Gluren bij de Buren in Oosterwolde. Hier at hij met de bewoners van het verpleeghuis en de leerlingen van de tegenoverliggende basisschool pannenkoeken.

Gluren bij de Buren ontstond drie jaar geleden door een samenwerking tussen een verpleeghuis en de tegenover liggende basisschool. De bewoners van het verpleeghuis en de kinderen van de basisschool komen dagelijks met elkaar in contact. Ze ondernemen gezamenlijk activiteiten waardoor het contact tussen beide leeftijdsgroepen wordt versterkt. Deze activiteiten vinden plaats in het verpleeghuis, de basisschool en de naastgelegen moestuin en kas. In 2013 won het initiatief het Grote Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds.

Bekijk hier een fotoserie HIER

Prinses Margriet bij vergadering van de “Honorary Board” van het IPC
Dinsdag 8 oktober was prinses Margriet bij de jaarlijkse vergadering van het erebestuur van het International Paralympic Committee (IPC) op het Koninklijk Paleis te Brussel.
De leden van het erebestuur, de “Honorary Board”,  helpen het IPC bij om aan de paralympische doelstellingen bekendheid te geven. Ze ondersteunen de missie van het Comité om paralympische sporters in staat te stellen grote sportprestaties te behalen en om sportmogelijkheden te ontwikkelen van beginners- tot topniveau.

Het erebestuur bestaat naast prinses Margriet uit  Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, Prinses Victoria van Zweden, Prins Albert van Monaco,  Prinses Haya Bin Al Hussein van Jordanië, Prinses Astrid van België, mevrouw Maria Guleghina, de heer James Wolfensohn, de heer Hassan Ali Bin Ali en mevrouw Therese Rein.

Klik HIER voor foto’s

Koning Willem-Alexander ontvangt Geloofsbrieven ambassadeurs van Finland, Jordanië en Senegal
Woensdag 9 oktober ontving koning Willem-Alexander geloofsbrieven van de ambassadeur van de Republiek Finland, H.E. mevrouw Liisa Maria Talonpoika, de ambassadeur van Z.M. de Koning van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, Z.E. Ahmad Mufleh, en de ambassadeur van de Republiek Senegal, H.E. mevrouw Maymouna Diop Sy.

Deze oude traditie gaat samen met ceremonie en protocol. De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen 44 Pantserinfanteriebataljon Delta compagnie. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Bij de ingang van het paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw 4 ereroffels.

Prinses Laurentien leest voor tijdens de landelijke Voorleesactie


Donderdag 10 oktober was prinses Laurentien weer in Nederland. In het kader van de landelijke voorleesactie las zij voor aan groep 5 van de basisschool De Paradijsvogel in Den Haag

De actie vindt dit jaar voor de vijfde keer op rij plaats. Kinderen op meer dan duizend basisscholen en kinderboerderijen in Nederland worden dan voorgelezen door onder andere burgemeesters, wethouders en leerkrachten. Een van de initiatief nemende organisaties is de Missing Chapter Foundation, de door prinses Laurentien is opgerichte stichting die duurzame ideeën wil stimuleren.

Donderdag was het ook de Dag van de Duurzaamheid en met een prinses die zich daarmee bezighoud kan het niet anders dan dat daar aandacht aanbesteed word. De leerlingen op De Paradijsvogel in Den Haag gingen dan ook met prinses Laurentien ook praten over duurzaamheid.
Dit jaar is er een speciale verhalenbundel uitgebracht in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Het boek bevat negen verhalen en is geschikt voor alle klassen van basisscholen. Daarna kunnen kinderen brainstormen over welke duurzame acties zij willen gaan doen.

Bekijk HIER foto’s

Prinses Margriet bezoekt symposium op Maastricht University
Als erevoorzitter van de Advisory Board of Global Health bezocht Prinses Margriet donderdag de Universiteit van Maastricht. Ze nam hier deel aan het Annual Maastricht Symposium Global and European Health. Het symposium wordt jaarlijks georganiseerd door studenten en staf van FHML-opleidingen Global Health en European Public Health.

Het thema van het symposium was Personalized Medicine (PM). Tijdens het symposium spraken verschillende sprekers uit binnen- en buitenland spraken over deze recente ontwikkeling in het biomedisch onderzoek, waarbij op basis van grote databases met genetische en moleculaire informatie, individuele risicoprofielen kunnen worden opgesteld. 

Ook was er tijd voor een lunch, die Prinses Margriet gebruikte om met enkele Global Health- studenten en -alumni te praten

Tot slot werden  er tijdens het symposium  ook de Catharina Pijls prijzen uitgereikt.  Dit zijn twee prijzen een proefschrift prijs en een aanmoedigingsprijs.  Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen en beoordeeld op multidisciplinair karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. De prijs, t.w.v. €10.000,-, wordt in keer in de twee jaar uitgereikt. De aanmoedigingsprijs  (€2.000,-)  wordt jaarlijks aan een recent afgestudeerde student van UM’s Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) uitgereikt.

Bekijk HIER  een foto.

Koningin Máxima bij jaarvergadering Wereldbank Groep en Internationaal Monetair Fonds
Donderdag tot vandaag is koningin Maxima in Washington. Hier was de koningin in verband met de jaarvergadering van de Wereldbank Groep (WBG) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vrijdag 11 oktober nam Koningin Máxima samen met de president van de Wereldbank, de heer Jim Yong Kim, deel aan een paneldiscussie over het sluiten van partnerschappen en technologische innovaties om de toegang tot financiële diensten te verbeteren.
De paneldiscussie ‘Igniting Innovation in Financial Access: Public and Private Approaches for Greater Access in 2020’ gaat over het belang van het sluiten van partnerschappen tussen onder meer financiële instellingen, non-profit organisaties en ondernemers en technologische innovaties voor het beter toegankelijk maken van financiële producten en diensten.
Koningin Máxima was aanwezig in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en als erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’. Andere panelleden waren de heer Ngozi Okonjo-Iweala, minister van Financiën van Nigeria, de heer James Mwangi, CEO van de Equity Bank van Kenia, de heer Peter Sands, CEO van de Standard Chartered Bank, professor Frank Sesno, directeur Media en Public affairs aan de George Washington Universiteit, en professor Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het World Economic Forum.

Naast de paneldiscussie heeft Koningin Máxima diverse bilaterale overleggen met onder meer presidenten en vicepresidenten van diverse centrale banken in de wereld. Ook spreekt zij met een aantal ministers van Financiën en functionarissen van de Wereldbank Groep. De gesprekspartners zijn afkomstig uit circa 13 landen waaronder Brazilië, Nigeria, Mexico en Paraguay.

Bekijk HIER foto’s

Prinses Laurentien opent luchtmeetstation
Vrijdag 11 oktober opende prinses Laurentien in Maassluis een tweede luchtmeetstation, ofwel e-nose. Met de installatie van het tweede station, de eerste staat aan de Kwartellaan, geeft Maassluis het startsein om uiteindelijk een uitgebreid luchtmeetnetwerk langs de Nieuwe Waterweg te realiseren, dat aangesloten wordt bij de Milieudienst DCMR.

Prinses Laurentien komt het tweede meetstation in gebruik nemen in haar hoedanigheid als adviseur van het Havenbedrijf Rotterdam. De e-nose zal ter hoogte van het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade worden geplaatst.

Uiteindelijk moeten er stuk of zeven e-noses langs de Nieuwe Waterweg komen. Vijf hiervan zullen aangekocht worden door de gemeente Maassluis; twee stations krijgt de stad van het tank- en overslagbedrijf Vopak.

Helaas heb ik nog geen beelden hiervan gevonden.

Koning Willem-Alexander bij opening Campus United World Colleges Maastricht
Vrijdag 11 oktober was bij opening Campus United World Colleges Maastricht
United World Colleges Maastricht bestaat sinds 2009 en is de jongste van de twaalf UWC-scholen en -colleges in de wereld. Na eerst tijdelijk te zijn gehuisvest, is nu de nieuwe campus gereed. Het college is een samenvoeging van het voormalige International Department van de Joppenhof Pre- and Primary School en de International School van Maastricht.
UWC is sterk gericht op maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen en streeft er naar toegankelijk te zijn voor iedere geschikte leerling. Daartoe worden beurzen bijeengebracht door oud-leerlingen, particulieren, stichtingen, bedrijven en overheden.

De Koning heeft een bijzondere band met United World Colleges , hij sloot namelijk zelf zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic in Llantwit Major in Wales. Hij haalde daar in 1985 zijn Internationaal Baccalaureaat.

Bekijk HIER foto’s

Koninklijke mail voor Epke Zonderland
Waar prinses Beatrix toen zij nog koningin was regelmatig telegrammen stuurde pakt koning Willem-Alexander het moderner aan. Hij feliciteerde Epke Zonderland via de mail met het behalen van de wereldtitel.

Ontwerp speciale munt 200 jaar koninkrijk
Woensdag maakte de Koninklijke Nederlandse Munt het ontwerp bekend van een speciale munt waarop Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers afgebeeld staan. De munt wordt geslagen in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Op de munt staat een lint in de vorm van het profiel van de Koning afgebeeld. Het lint laat binnen het profiel van de Koning steeds kleiner zijn voorgangers zien. Het is de eerste bijzondere twee euromunt waarop de Koning afgebeeld staat, die tevens deel uitmaakt van een historische muntset met onder andere vijf origineel zilveren munten van de Koningen Willem II, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Vanaf 25 november is de jubileummunt verkrijgbaar.
Bekijk HIER de foto van het ontwerp.

De koninklijke munt maakte deze week bekend dat er word gewerkt aan een herdenkingsmunt voor prins Friso. Deze zal rond 2 november , de dag dat er in delf een besloten herdenking is voor familie en vrienden van Friso,  uitkomen

Eén gedachte over “Nieuwsoverzicht week 41 – 7 oktober t/m 12 oktober 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.