Nieuwsoverzicht week 42 – 13 oktober t/m 19 oktober 2013

Iets later , maar alsnog het nieuwsoverzicht

Prins Pieter Christiaan overhandigd cheque aan de stichting wensen rijders
Vorig weekend (12/13 oktober) was Prins Pieter-Christiaan weer op het racecircuit te vinden. Hier behaalde hij de winst. Maar hij was niet alleen daar om te racen. Tijdens de finale Race van Formido overhandigde Prins Pieter Christiaan een  cheque aan de stichting wensen rijders  “Wensen Rijders”. is de groep vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens Nederland die laatste wensen vervullen van niet mobiele terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

HIER vind je een foto

Prinses Laurentien lanceert taalmeter
Prinses Laurentien lanceerde maandag 14 oktober de Taalmeter. De Taalmeter is een online instrument waarmee binnen twaalf minuten kan worden vastgesteld of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. De Taalmeter is ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven om laaggeletterdheid sneller op te sporen, en kan worden gebruikt door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), gemeenten en werkgevers.

HIER ,  HIER en HIER vind je foto’s         

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima brengen kennismakingsbezoek aan Zweden
Maandag 14 oktober 2013 bracht het koningspaar een kennismakingsbezoek aan Zweden. Ik zal in december uitgebreid terugblikken op dit kennismakingsbezoek en de eerdere kennismakingsbezoeken. Voor nu alvast een fotoserie

Koning Willem-Alexander opent vernieuwd publiekscentrum van het Nationaal Archief
Dinsdag 15 oktober 2013 opende koning Willem-Alexander het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief in Den Haag.  Dit deed de koning door een deurtje te openen. Hierdoor startte een filmpje.

Het Nationaal Archief beheert en presenteert meer dan duizend jaar geschiedenis van Nederland. Het nieuwe publiekscentrum biedt niet alleen ruimte voor tentoonstellingen, maar heeft ook een vernieuwde studiezaal, een workshopruimte en een learning centre. Op deze manier wil het Nationaal Archief iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd.

Speciaal voor de opening maakte het Nationaal Archief de expositie ‘Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven.’ Deze openingstentoonstelling laat de archiefcollectie zien  aan de hand van elf grote en kleine verhalen. De bezoeker wordt op interactieve wijze meegenomen op een reis door de Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ‘80 van de twintigste eeuw. 

Bekijk HIER  en HIER foto’s  en HIER een filmpje.

Prinses Laurentien spreek met Hertogin Camilla over laaggeletterdheid.

Prinses Laurentien was woensdag in Londen. Hier had ze een ontmoeting met Hertogin Camilla, de echtgenote van prins Charles. De ontmoeting vond plaats in de privéwoning van Prins Charles en Hertogin Camila, Clarence House,  en ging over laaggeletterdheid.

Hertogin Camila  is beschermvrouw van een aantal geletterdheid liefdadigheidsinstellingen waaronder National Literacy Trust, Book Trust, The Wicked Young Writers Award, Beanstalk en First Story, die allemaal helpen om geletterdheid bij jonge mensen stimuleren.

Prinses Laurentien is voorzitter van de stichting lezen en schrijven en zelfstandig ondernemer op het gebied van communicatie.  Ook is ze voorzitter van de Europese Unie High Level groep van experts op het gebied van geletterdheid, die een rapport publiceerden om geletterdheid te promoten in Europa.

Prinses Laurentien heeft ook nauw samengewerkt met een van de organisaties waar  de Hertogin beschermvrouw van is, Beanstalk, om te zien of de Evening Standard’s “Get London Reading” campagne kan worden aangepast en worden uitgevoerd op andere plekken in Europa.

Bekijk HIER een fotoserie

Koning Willem-Alexander bezoekt Westland Event
Koning Willem-Alexander bracht woensdagmiddag 16 oktober 2013 een bezoek aan de vijfde editie van het Westland Event in Naaldwijk, gemeente Westland.

Het Westland Event wordt georganiseerd door de gemeente Westland en wordt al weer voor de vijfde keer op rij gehouden.  De locatie van het evenement is het veilingcomplex FloraHolland in Naaldwijk.

Het Westland Event is een mix van presentaties en workshops. Onder het thema ‘Westland for the World’ gaan circa 500 ondernemers, beleidsmakers en belangenorganisaties met elkaar in gesprek over wat de glastuinbouw kan betekenen bij het oplossen van wereldvraagstukken.  Koning Willem-Alexander woonde het eerste gezamelijke deel van het programma bij. Daarin sprak Wout Dekker, president-commissaris van Rabobank Nederland, over hoe de Nederlandse glastuinbouw een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Foto’s van dit bezoek kun je HIER bekijken.

Koningin Máxima opent FrieslandCampina Innovation Centre
Koningin Máxima opende woensdagochtend 16 oktober 2013 het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen.

Het nieuwe centrum, waar  FrieslandCampina het merendeel van haar onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten samen onder één dak brengt. is gevestigd op de campus van het Wageningen University & Research Centre. De ruimte bestaat uit laboratoria, testruimtes en een proeffabriek. Het centrum biedt ook onderdak aan een Experience Centre waar bezoekers en medewerkers kennis kunnen maken met de producten van FrieslandCampina.

Bekijk HIER en HIER foto’s van dit bezoek.

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Atlas der Neederlanden
Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 17 oktober de tentoonstelling “Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk”  bij de Universiteit van Amsterdam.
Dit deed hij doorde eerste replica  van de Atlas der Neederlanden in ontvangst te nemen
 
De tentoonstelling laat in kaartbeeld de ontstaansgeschiedenis zien van het Koninkrijk der Nederlanden. De onlangs gerestaureerde en gedigitaliseerde Atlas der Neederlanden staat daarin centraal. De Atlas bestaat uit negen delen en bevat 618 kaarten van de Nederlanden uit de zeventiende tot en met de vroege negentiende eeuw. Het verzamelwerk , wat gelijk is aan het originele exemplaar, wordt nu voor het eerst uitgegeven.

Bekijk HIER en HIER de foto’s

Koningin Máxima opent Isala ziekenhuis
Koningin Máxima opende donderdagochtend 17 oktober 2013 het nieuwe ziekenhuis van Isala in Zwolle. Hier werd de koningin verwelkomd met een koor bestaande uit Isala-medewerkers, ondersteund door het Kameroperahuis uit Zwolle. Na dat het koor het nummer gezongen had drukte de koningin op een knop , waarna er drie grote banieren op de voorgevel uitrolden met alle namen van medewerkers en artsen. Na de openingshandeling kreeg Koningin Máxima een rondleiding waarbij onder andere een bezoek wordt gebracht aan het Amalia kindercentrum en de afdeling Hartbewaking. 

Het nieuwe gebouw heeft een afwijkende vormgeving, is kleurrijk en is toegerust voor ingewikkelde medische zorg. De architecten Alberts & Van Huut willen met hun ontwerp bezoekers geruststellen door een gebouw te creëren waarin mensen zich, ondanks de omvang, op hun gemak kunnen voelen.

Bekijk HIER  en HIER fotoseries en HIER een filmpje.

Koning Willem-Alexander opent nieuwbouw ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ministerie van Veiligheid en Justitie
Koning opende donderdagochtend 17 oktober de nieuwbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. De Koning kreeg na de opening een rondleiding door het gebouw.

Het nieuwe pand is op dit moment het grootste kantoorpand van Nederland en met 39 etages het hoogste gebouw van Den Haag. Toch hebben de ambtenaren geen eigen vaste werkplek meer. De ambtenaren kunnen op  hun eigen etage of op de flexibele werkplekken terecht. De flexibele plekken variëren van open ruimtes waar meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken, tot afgesloten ruimtes waar in stilte gewerkt of vergaderd kan worden. Dit zogenaamde flexwerken heeft als doel de gebouwen efficiënter in te richten, zodat meer mensen van minder ruimte gebruik kunnen maken.  Verder is in het gebouw gebruik gemaakt van duurzame materialen. 

Bekijk HIER en HIER een fotosessie

Koningin Máxima opent tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde
Hoewel de verhoudingen tussen Nederland en Rusland door de incidenten van de afgelopen week niet echt goed te noemen zijn, gaat activiteiten rond het Nederland Rusland jaar door. Zo opende koningin Maxima vrijdagmiddag 18 oktober in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde.

De tentoonstelling is met ruim 500 werken een eerbetoon aan Kazimir Malevich (1878–1935), een van de grondleggers van de abstracte kunst,  en de Russische avant-garde en viert een aantal mijlpalen. Zo is het honderd jaar geleden dat de experimentele opera Overwinning op de zon (1913) werd uitgevoerd. Malevich ontwierp alle decors en kostuums en hanteerde voor het eerst een abstracte stijl die zou leiden tot zijn suprematisme. Tijdens de opening  in aanwezigheid van Koningin Máxima werd een herinterpretatie van deze opera uitgevoerd.
Daarnaast is het negentig jaar geleden, in 1923, dat in het Stedelijk Museum de eerste grote tentoonstelling buiten Rusland werd gehouden van Russische negentiende en twintigste-eeuwse kunst, inclusief het werk van Malevich.

Naast het werk van Malevich is er in de tentoonstelling ook een selectie uit de Khardzhiev- en Costakis-collecties te zien.

HIER  en HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.