Nieuwsoverzicht: Week 38- 16 t/m 21 September 2013

Het is al weer een tijd geleden dat ik aandacht gaf aan de activiteiten die de leden van de Nederlandse koninklijke familie uitvoeren. Ik heb er ook niet altijd veel tijd voor. Maar omdat er aardig wat activiteiten zijn die niet heel veel aandacht krijgen, vond ik het leuk om er weer aandacht aan te geven. Daarom ga ik toch weer proberen wekelijkse nieuwsoverzichten op deze site te plaatsen. Hierbij de eerste.

Prinsjesdag
In deze week viel de derde dinsdag van september, de dag dat traditioneel Prinsjesdag gehouden wordt. Een speciale Prinsjesdag, omdat het de eerste keer was dat Koning Willem-Alexander de troonrede voorlas. Dinsdag plaatse ik al een verslag die HIER terug te vinden is.

Arno Taks (NIET OVERNEMEN ZONDER ZIJN TOESTEMMING!)


Prinses Laurentien leest kinderdictee voor en opent Taal spreekuur
Prinses Laurentien was woensdag 18 september weer op pad om aandacht te geven aan lezen en schrijven. Ze deed dat in de provincie Flevoland.  De prinses begon ’s ochtends met het voorlezen van het kinderdictee, wat ze zelf geschreven had. Dit deed ze voor groep 8 van verschillende Flevolandse basisscholen in het Waterschapshuis in Lelystad Het kinderdictee was georganiseerd als vervanger van  Groot Kinderdictee, dat dit jaar niet door ging.

Na het voorlezen van het dictee in Leystad ging de prinses door naar Almere. Daar opende ze  het Taal spreekuur in ‘Mijn info punt’ van het Flevoziekenhuis. Voor de opening sprak de prinses, tijdens een lunch, met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en instellingen uit de provincie. De deelnemers vertelden haar op welke wijze zij binnen hun organisatie bezig zijn met het thema laaggeletterdheid. Door een tekst te schrijven in het sleutelboek werd het Taal spreekuur officieel geopend.  Het Taal spreekuur is een spreekuur voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Je kunt hier bij denken aan moeite hebben met het lezen van moeilijke ziekenhuisfolders of het invullen van formulieren. In het spreekuur worden zij geholpen met hun vraag en eventueel doorverwezen naar een cursus of opleiding die bij hen past. 
Klik HIER  , HIER , HIER  en  HIER voor een foto. En HIER voor een filmpje

Prof.Mr. Pieter bij lezing van oud-gouverneur Saleh.  
Woensdag 18 september verscheen prof.mr. Pieter 18 september als verassing bij een lezing van oud-gouverneur Saleh. Hij was na afloop ook bij de informele nazit met studenten en andere aanwezigen. De lezing is een start van  een collegereeks en een onderzoeksproject over het Koninkrijk , die Politeia het komend studiejaar organiseert . Het thema van deze lezing (De Oranjes: het geluk van het Koninkrijk? Een beetje (politieke) geschiedenis van het Koninkrijk en de samenbindende rol van de Oranjes. Samenbinding toen, nu & straks) sluit aan bij de viering van 200 jaar Koninkrijk. Maar dat is niet het belangrijkste waarom Prof.Mr. Pieter er was. De lezing ging  o.a. over de relatie met het overzeese deel van het koninkrijk. Prof.Mr. Pieter is voorzitter van het comité koninkrijk relaties, een comité dat een bijdrage wil leveren aan verdieping en versterking van de relaties tussen de Koninkrijkspartners Nederland, Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Klik HIER en HIER voor een foto.

Prinses Beatrix bezoekt Oranje Fonds in Utrecht.
Als beschermpaar zijn  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het gezicht van het Oranje Fonds,  maar ook Prinses Beatrix laat zich graag informeren over projecten. Woensdag 18 september sprak zij met het campagneteam van Burendag, een jaarlijkse actie van het Oranje Fonds die vandaag, zaterdag 21 september, weer door heel Nederland georganiseerd wordt. De prinses sprak verder ook nog met medewerkers die de sociale initiatieven in het land ondersteunen en de verzoeken om een financiële bijdrage beoordelen.

Kennismakingsbezoek aan Spanje
Woensdag 18 september brachten koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een bezoek aan Spanje. Aangezien ik aan eerder ‘kennismakingsbezoeken’ en de provincietour ook nog geen aandacht heb gegeven op deze site zal ik later dit jaar nog een terugblik maken op alle bezoeken. HIER al wel vast wat foto’s

Koning Willem-Alexander opent nieuw Paleis van Justitie
Donderdag 19 september opende koning Willem-Alexander het nieuwe Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam. Dit deed hij door samen met Herman van der Meer (president van het gerechtshof) een blauw lint uit de knoop te halen. Na de opening nam de Koning nog een kijkje in de digitale zittingszaal van het Paleis van Justitie.

In het nieuwe complex zijn nu het gerechtshof Amsterdam en delen van het Openbaar Ministerie aan elkaar verbonden door een luchtbrug. Hoewel het nieuwe pand al sinds maart wordt gebruikt, vond de officiële opening donderdag pas plaats.

Klik HIER en HIER voor foto’s

Prinses Beatrix 34ste Symposium van de Veerstichting St.Pieterskerk in  Leiden.
Donderdag 19 september, woonde prinses Beatrix in de st. Pieterskerk in Leiden een symposium bij over angst. Het symposium ging over de invloed van angst. En sprekers gingen o.a. in op de vragen hoe je om moet gaan met angsten en in hoeverre je jouw handeling hierdoor laat beïnvloeden.

Het symposium was georganiseerd door de Veerstichting. Jaarlijks organiseert deze stichting ,die in 1978 werd door Leidse studenten opgericht werd,  een symposium van twee dagen, waar zo’n 250 studenten van alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten aan deelnemen. De veerstichting heeft als doel heeft om het debat tussen studenten en vormgevers van de maatschappij te bevorderen.

Bekijk  HIER een foto.

Prinses Margriet geeft startschot Paleizen-Estafetteloop en opent nieuwbouw Gelders Archief
Vrijdag 20 september had prinses Margriet twee publieke activiteiten.
’s ochtends gaf ze in Apeldoorn het startschot voor de dertigste editie van de  Paleizen-Estafetteloop. De Paleizen-Estafetteloop  is een rondje door Apeldoorn van en naar Paleis het Loo. Het begon in 1983 met het overbrengen van de sleutel van het oude stafbureau op Paleis Soestdijk naar het stafbureau aan het Noordeinde in Den Haag. In 2006 was die route niet meer mogelijk en werd er gekozen voor een route in Apeldoorn.  In de loop der jaren  is de estafette uitgegroeid tot een groot sportevenement van internationale allure. Dit keer namen er ongeveer 40 teams , bestaande uit zeven personen ,  uit diverse landen deel. Gezamenlijk werd er 70 kilometer gelopen.  Een fotootje

 ’s Middags was de prinses in Arnhem. Daar opende ze het nieuwe gebouw van het Gelders Archief.
In het archief bevind zich bijna dertig kilometer aan archiefstukken van en over Gelderland en de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Overbetuwe. Het nieuwe gebouw is een duurzaam gebouw waarbij rekening is gehouden met een zo laag mogelijk energieverbruik.
Prinses Margriet  verrichte de opening door op een knop te drukken. Met die druk op de knop werd  een kort filmpje over de nieuwbouw gestart.

Voorafgaand aan de opening hield de Leidse hoogleraar Beatrice de Graaf een lezing over het belang van archieven als geweten van de democratie. Archiefdirecteur Fred van Kan benadrukte in zijn toespraak dat ook in deze digitale tijden het bewaren van originelen van belang blijft. En uiteraard werd prinses Margriet nog rondgeleid.  Tijdens de rondleiding ging er even iets mis. Het was de bedoeling dat mobiele telefoons uitgeschakeld waren , maar prinses Margriet bleek dat niet gedaan te hebben. Haar mobiel ging af.   Bekijk HIER nog meer beelden en HIER nog een foto.

Prinses Laurentien bezoekt junior klimaattop
Vandaag, zaterdag 21 september, was prinses Laurentien bij de Junior klimaattop. Hier nam de prinses actief deel aan het programma van KCC 2013. Ze las voor en leidde een inspiratiesessie tussen de jonge deelnemers en besluitvormers uit het bedrijfsleven.

De tweede editie junior klimaat top begon 20 september en duurt tot 22 september. Tijdens Kids Climate Conference 2013 gaan 150 Nederlandse en Vlaamse kinderen en hun families op een actieve manier op zoek naar oplossingen voor een meer duurzame wereld. De kinderen gaan ook aan de slag met het opstellen van 12 stellingen. Deze stellingen zijn onderdeel van de uiteindelijke Klimaatbundel die na afloop van Kids Climate Conference 2013 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. De Missing Chapter Foundation, de stichting die prinses Laurentien heeft opgericht, zal de kinderen hierin inhoudelijk ondersteunen.

Klik HIER  voor een fotoserie. HIER , HIER , HIER , HIERHIER , HIER en HIER  voor een foto. Nog een foto van de aankomst van de prinses. En HIER voor een filmpje

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen vernieuwde park Berg &Bos
De RVD liet afgelopen week via veel gestelde vragen op de officiële  website nog weten dat Prof.Mr. Pieter en Prinses Margriet nog niet met pensioen zijn en dat hebben we van de week kunnen zien bij prinses Margriet. Gisteren had de prinses al twee publieke activiteiten en ook vandaag (zaterdag 21 september) was ze weer actief. Dit keer samen met haar man.  Het paar opent vanavond (zaterdag 21 september) het vernieuwde park Berg en Bos. Het natuurgebied waar het park onderdeel van is grenst  aan de Kroon- domeinen van Paleis Het Loo. Een echte ‘thuiswedstrijd’ dus voor Prinses Margriet en prof.mr. Pieter.  Klik HIER voor foto’s

3 gedachten over “Nieuwsoverzicht: Week 38- 16 t/m 21 September 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.