Nieuwsoverzicht: Week 39 – 23 t/m 28 September 2013

Koning Wilem-Alexander ontvangt de ambassadeur van Bangladesh in afscheidsaudiëntie
Koning Willem-Alexander ontving maandag (23 september) in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Bangladesh

Prins Pieter Christiaan bezoek project LiveDijk Utrecht
Maandag was prins Pieter Christiaan in Vreeswijk. Hij liet zich hier voorlichten over het project LiveDijk Utrecht en gaf hij zelf ook voorlichting.

Het project LiveDijk bestaat uit twee dijken: de Grechtdijk in Woerden en de Voorhavendijk bij de Beatrixsluizen in Nieuwegein. In het project werken Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat, de kennisinstellingen TNO en Deltares, bedrijven en de provincie Utrecht  samen om ervaring op te doen met de realtime monitoring van dijken door middel van sensoren.
 In het project Livedijk Utrecht wordt daarom een experiment gedaan om via sensoren meer te weten te komen over de toestand in de dijk. Sensoren meten onder andere waterspanning, temperatuur en meteorologische informatie. Met deze indicatoren kan bepaald worden hoe stabiel de dijken zijn. Waterbeheerders gebruiken deze informatie om verstevigingsontwerpen en beheerplannen te optimaliseren. Als de proef slaagt, hoeven medewerkers van Waterschappen niet regelmatig langs dijken te lopen voor inspecties. Prins Pieter Christiaan is directeur van AGT Nederland en richt zich in de functie vooral op innovatie in water asset management, veiligheid en infrastructuur.  Een foto van het bezoek vind je HIER

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven neemt afscheid als voorzitter restauratiefonds
Afgelopen maandag (23 september) organiseerde het restauratiefonds een afscheidssymposium voor Prof.mr. Pieter in de Broerenkerk in Zwolle, die na 27 jaar afscheid nam als voorzitter

Prins Jaime in het programma ‘De Wereld draait door’.
Prins Jaime heeft eind augustus, in zijn functie als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van buitenlandse zaken,  voor Nederland een miljoenencontract met Bolivia binnengehaald voor de winning en verwerking van lithium. 

Onder de grond in Bolivia zit eenderde tot de helft van de wereldvoorraad lithium. De grondstof wordt gebruikt in onder meer accu’s van laptops, telefoons, auto’s en in geneesmiddelen. Nederland gaat Bolivia helpen bij de fabricage van accu’s. De TU Delft zal Bolivia ondersteunen. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking was deze week in New York om een contract met de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken te tekenen, waarna het lithium-project kan beginnen. Op maandag 23 september vertelde prins Jaime over de deal in het programma ‘De Wereld draait door’ 
http://media.vara.nl/player.php?id=300524

Prinses Irene bij première ‘De Nieuwe Wildernis’
Prinses Irene verscheen maandagavond 23 september, samen met andere bekende Nederlanders en natuurliefhebbers, in het Koninklijk Concertgebouw bij de première van de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Het opnemen van de film ,die plaats vonden in de oostvaardersplassen, heeft twee jaar lang geduurd en er zijn vijf cameraploegen gebruikt. De muziek is gespeeld door het metropoolorkest en werd tijdens de première live gespeeld.

Bekijk HIER en  HIER twee foto’s van prinses Irene op de groene loper en bekijk HIER een verslag van de première. (Bij ongeveer 1 minuut 15 komt prinses Irene even aan het woord.

Prinses Irene sprak de vrijdag voor de première ook al over de film in het programma Pauw en Witteman.
http://media.vara.nl/player.php?id=243152


Koningin Máxima in New York.
Van maandag 23 september tot woensdag 25 september was Koningin Máxima in New York. Maandag sprak ze op de 2e VN InterAgency over Inclusive Finance. Op de VN InterAgency komen organisaties als UNESCO, OHCHR (Bureau van de hoge commissaris voor de Mensenrechten), UNODC (VN-Bureau voor Drugs en Misdaad ) EN UNDP ) United Nations Development Programme) bij elkaar. Bekijk  HIER foto’s

Dinsdag 24 september overhandigde de prinses het vierde jaarverslag van haar activiteiten als Speciale Pleitbezorger voor inclusieve financiering aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Na deze overhandiging voerde ze met enkele regeringsleiders, bewindspersonen en functionarissen van diverse organisaties gesprekken over dit onderwerp.
http://nos.nl/embed/?id=e:555448

Woensdagmiddag opende de prinses samen met Ban Ki Moon de vernieuwde Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN.  De aanwezigheid van de Nederlandse koningin was niet het enige Nederlandse aan de opening. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (Timmermans) hield een  toespraak én de lounge is ingericht door een Nederlands ontwerpteam.
De ‘loungeroom’ is een ontmoetingsplek voor alle wereldleiders en politici uit de 193 lidstaten van de VN.   Klik HIER voor foto’s

Laurentien ondertekent actie ‘Waterspaarders’
24 September was prinses Laurentien op de montessorischool Leidschenveen in Den Haag voor de ondertekening van de actie ‘Waterspaarders’. Een actie die onder meer mogelijk gemaakt wordt door de door de prinses opgerichte Missing Chapter Foundation.

Met de actie Waterspaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik zodat heel Nederland korter gaat douchen. Dit gaat o.a. via een lesprogramma. Ze kunnen hun eigen etiket ontwerpen voor een fles douchegel en met de WaterSpaarders-stopwatchapp de tijd opmeten hoe lang een gezinslid onder de douche staat.

Met vijf organisaties ondertekenden de leerlingen van de Monterssorisschool dinsdag het akkoord. Prinses Laurentien zette haar handtekening als oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation.
HIER en HIER een foto.
http://embed.kijk.nl/?width=500&height=283&video=KZGxOWodksRo

Prof.Mr. Pieter neemt het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst
25 september nam Prof.mr. Pieter van Vollenhoven het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst op het Fort bij Uitermeer in Weesp. Voor het boek is o.a. gebruik gemaakt van documenten van Pieter van Vollenhoven sr., de vader van prof. Mr. Pieter.

Pieter van Vollenhoven sr. was commandant van de Vaartuigendienst in het oostelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het zogenoemde Oostfront. Schrijver Freek Schlingmann heeft op basis van de onbekende documenten een bijzondere geschiedenis beschreven van de slag om de Grebbeberg. Naast de vele opmerkelijke militair-technische en -politieke voorvallen, komen ook verschillende maatschappelijke gebeurtenissen waaronder leed en angst onder de bevolking, aan bod.

Bekijk HIER  en HIER foto’s van het in ontvangst nemen van het boek.

Koning bij opening European Cancer Congress
Gisteren (27 september) was Koning Willem-Alexander bij opening European Cancer Congress. Bij aankomst werd Koning Willem-Alexander ontvangen door de voorzitters van het congres, Cornelis van de Velde en Marcel Verheij. Ook sprak hij kort met Koos van der Hoeven van de samenwerkende Oncologen (SONCOS). Tijdens de opening ontving hij een herinneringsmedaille

Het European Cancer Congres is een congres wat een keer in de twee jaar ergens in Europa gehouden wordt. Dit jaar voor het eerst in Nederland, om precies te zijn in de Amsterdam RAI. De zal was gevuld met 18.000 bezoekers bestaande uit onderzoekers, medisch specialisten, verpleegkundigen, vertegenwoordigers van patiënten uit meer dan 100 landen.
Bekijk HIER een fotoserie

Prins Carlos , Prinses Annemarie , Prinses Margarita en Prinses Carolina in Italië.
Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita, en Prinses Carolina waren dit weekend samen met hun tante Maria Theresa in Italie. Hier woonden vrijdag (27 september) een mis bij in de Santa Maria della Steccata Kerk in Parma en zaterdag waren ze in Piacenza  aanwezig bij de uitreiking van de ordes, Heilige Mis in de Chiesa di San Sisto Piacenza en Galadiner in Castello di Grazzano Visconti. In Piacenza had ook de man van Margarita , Tjalling,  zich aangeschoven bij het gezelschap en prinses Carolina was er ’s avonds niet meer bij.

Het bezoek aan Parma en Piacenza is een soort bedevaart die Prins Carlos Hugo (de vader de Carlos , Margaita en Carolina) geroepen is om de banden met de plaatsen aan te halen. Prins Carlos is sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de hertog van Parma en Piacenza en Prinses Annemarie mag zich hertogin van Parma en Piacenza noemen

Klik HIER voor foto’s uit Parma en klik HIER voor foto’s uit Piacenza

Prins Jaime praat over ‘conflict-vrije tin keten’
De oplettende lezer/kijker had misschien al gemerkt dat prins Jaime niet mee was naar Italië. Hij had namelijk werk te doen. Als ‘speciaal gezant grondstoffen’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken had hij deskundigen uitgenodigd om te praten over de conflict-vrije tin keten waar hij mee bezig is. Klik HIER voor een foto. Over de conflict-vrije tin keten praatte hij afgelopen mei in Pauw en Witterman. Kijk dat fragment HIER terug.

Nieuw boek(en) van prinses Laurentien
Behalve het Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit’, komt er dit najaar nóg een boek van Prinses Laurentien in de winkel. Na verwachting zal ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’ vanaf november te koop zijn. (met dank aan royalfanvivian.nl)

3 gedachten over “Nieuwsoverzicht: Week 39 – 23 t/m 28 September 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.