Prinsjesdag 2013

Gisteren plaatste ik al een log over de Prinsjesdagen van prinses Beatrix als koningin,  dus ik twijfelde of ik vandaag wel aandacht wilde geven aan Prinsjesdag. Maar ik kon het toch niet laten en ben aan de slag gegaan. Een verslag van de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander als koning en Maxima al koningin.

Primeurs
Het was natuurlijk de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander als koning , maar dat was niet alles. Het was voor het eerst in 126 jaar dat er weer een Koning de Troonrede heeft voorgelezen. Het was ook de eerste keer dat een koning dat in de Ridderzaal deed en dat de vrouw van de koning er bij was.  Tijdens de regering van koning Willem III kwam de eerste en tweede kamer namelijk nog bijeen in de toenmalige vergaderzaal van de Tweede Kamer aan het Binnenhof en vrouwen waren toen nog niet welkom bij zulke bijeenkomsten. Ook hebben de andere koningen niet in de Gouden Koets gereden. De Gouden koets was namelijk een cadeau voor de 18de verjaardag van koningin Wilhelmina en dus nog niet in beeld in de tijd van de koningen.

  

 Foto’s gemaakt door Arno Taks. NIET OVERNEMEN ZONDER ZIJN TOESTEMMING!

 

Uitgedund gezelschap
Vooraf was al duidelijk dat deze Prinsjesdag het koninklijk gezelschap uitgedund zou zijn. Prinses Beatrix , Prof.Mr. Pieter en Prinses Margriet zouden zich niet meer laten zien. We zagen dan ook vandaag alleen Prins Constantijn , Prinses Laurentien en natuurlijk het koningspaar. Er was dan ook meer ruimte in de koetsen en ook op het balkon. Het koningspaar nam plaats in de Gouden Koets, waar voorheen ook prinses Beatrix aansloot  en Prins Constantijn en Prinses Laurentien namen samen plaats in de Gala Glas Berline, die ze voorheen nog moesten delen met Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter.

Aankomst Ridderzaal , Vertrek Gouden Koets , Groeten Vaandel

Kleding
Prinses Laurentien koos voor een donkerblauwe jurk, die ze ook droeg tijdens de koningsvaart op 30 april. De jurk is afkomstig van modehuis Hardies in Den Haag en is ontworpen samen met Olvi’s. De donkerblauwe jurk combineerde prinses Laurentien met de saffieren uit de kluis van de Nederlandse koninklijke familie. Ze droeg deze sieraden al  eerder tijdens Prinsjesdag 2009. Koningin Máxima droeg een goudkleurige japon met pailletten van ontwerper Jan Taminiau. De jurk is gecombineerd met de Borneo-sieraden, die Wilhelmina in 1898 ontving van enkele Indonesische vorstenhuizen.

Door het neerleggen van zijn militaire functies sinds 30 april draagt de Koning alleen af en toe nog militaire uniformen bij militaire ceremonies. Vandaag  droeg hij dan ook een jacquet met grijs vest , net als zijn broer Prins Constantijn .

De troonrede met een persoonlijke tint.http://nos.nl/embed/?id=e:552193&autoplay=0
De troonrede is een belangrijk moment op Prinsjesdag. Een eerste keer dat voorlezen zal ook best wel spannend zijn geweest voor de koning. Toch las het met duidelijke stem. Wel iets sneller dan zijn moeder.  Hoewel de troonrede de presentatie is van de plannen van de regering en de tekst grotendeels ook door ambtenaren wordt aangeleverd, was er toch ruimte voor een persoonlijke tekst. Ruimte die Koning Willem-Alexander , in tegenstelling tot zijn moeder, gebruikte. Hij begon de troonrede met de volgende persoonlijke woorden

“Leden van de Staten-Generaal,
Nu ik mij vandaag voor het eerst op Prinsjesdag tot u mag richten, hecht ik eraan te zeggen dat u in uw Verenigde Vergadering van 30 april de aanzet heeft gegeven tot een hartverwarmende start van mijn koningschap. Het is een dag waaraan ik met grote dankbaarheid terugdenk. Die dankbaarheid betreft in de eerste plaats mijn moeder. Zij heeft zich 33 jaar lang met groot plichtsbesef, warmte en diep gevoelde betrokkenheid ingezet voor het Koninkrijk en al zijn inwoners, in goede en in slechte tijden. Zij blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron. De gevoelens van verbondenheid die mijn familie en ik hebben ervaren na het overlijden van mijn broer Friso, waren ons tot grote steun. Wij zijn daarvoor zeer dankbaar.
Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich aan de wereld laten zien als een goed georganiseerd land, rijk aan talent. Het was ook een dag van tastbare eenheid en verbondenheid, tussen generaties en bevolkingsgroepen en tussen de verschillende delen van het Koninkrijk. Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt. Het doet goed om dit, vlak voor de start van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk, te kunnen constateren.”

Meer een keus uit traditie , maar toch ook wel een mooi detail  was de keuze om met de volgende woorden af te sluiten.
U mag zich in uw zware taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.”
Zijn moeder gebruikte deze woorden of net in iets andere bewoordingen ook vaak als afsluiting van de  troonrede.

De volledige troonrede , Foto’s ANP

Balkonscènehttp://nos.nl/embed/?id=e:552242&autoplay=0
Traditioneel verschijnen de aanwezigen leden van het koninklijk huis na afloop van ‘De Verenigede Vergadering van de Staten Generaal’ nog op het balkon.  HIER vind je / vindt u foto’s

Foto’s
PPE-Agency serie,  Patrick van Katwijk , Daylife  en Getty Images

(LOG WORDT NOG AANGEVULD.. , KOM LATER TERUG VOOR MEER..)

5 gedachten over “Prinsjesdag 2013

 • 17 sep 2013 om 6:15 pm
  Permalink

  Ik ben trots op ons koningspaar. Ze zagen er vandaag echt super uit! Vooral Maxima zag er heel mooi uit!

  Beantwoorden
 • 19 sep 2013 om 5:35 pm
  Permalink

  Tjonge, je hebt hard gewerkt! Het ziet er prachtig uit. Inderdaad heb je mooie foto's mogen gebruiken,wat is de gouden koets mooi! Koningin Máxima zag er ook schitterend uit. Ik vind de persoonlijke woorden in de troonrede een goed idee!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.