Grondwet Festival

Koning Willem-Alexander bezocht  vandaag het Grondwet Festival in Den Haag.  Tijdens dit festival, wat  ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Nederlandse Grondwet door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk georganiseerd is, openen onder andere de Ridderzaal, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, het Catshuis, de Trêveszaal, de Algemene Rekenkamer, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Vredespaleis, de Raad van State, de Hoge Raad, de Kanselarij der Nederlandse Orden en het Nationaal Archief  hun deuren laten zien wat zij doen. Daarnaast verzorgt de Koninklijke Landmacht rond de Hofvijver uiteenlopende demonstraties.Koning met leden nationaal comité 200 jaar koninkrijk. © Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde


De Koning startte zijn bezoek bij zijn Kabinet. Hier bekeek hij de originele grondwet van 1814 en diverse Koninklijke Besluiten. Daarnaast bekeek de Koning explanimations bij diverse objecten. Dit zijn informatieve animaties die via de mobiele telefoon of tablet bekeken kunnen worden.

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

Na het bezoek aan zijn kabinet liep de Koning naar het Lange Voorhout waar hij verschillende buitenactiviteiten bezoekt. Zo liep hij onder meer door de levensgrote versie van het Grondwetboek, waarbinnen spellen en workshops worden georganiseerd.
 
 

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

Vervolgens ging de koning door naar het ABN AMRO gebouw aan de Kneuterdijk 8. Dit was het oorspronkelijke woonhuis van Gijsbert Karel van Hogendorp. In het gebouw wordt een fictieve dialoog opgevoerd tussen Koning Willem I en Gijsbert Karel van Hogendorp, de belangrijkste auteur van de Grondwet van 1814.

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

Het bezoek aan het Grondwetfestival wordt afgesloten in het Haagse Stadhuis. In de raadzaal vindt een scholierendebat plaats met 16 teams uit heel Nederland. De Koning woont één van de voorrondes bij.

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

Nog meer foto’s

Het Grondwet Festival is onderdeel van de viering 200 jaar Koninkrijk. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden, heden en toekomst. Daarnaast wordt gevierd wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen. De viering van het 200-jarig bestaan duurt t/m 26 september 2015. Het Grondwet Festival is het tweede nationale evenement van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en wordt georganiseerd in samenwerking met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk.


Fotoserie van het bezoek van de koning aan het grondwet festival (ANP)
Fotoserie van het bezoek van de koning (PPE)


Het auteursrecht van de foto’s in in deze log berust bij het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De foto’s mogen worden gedownload voor privégebruik en gebruik voor niet-commerciële of educatieve doeleinden. Daarnaast is redactioneel gebruik door nieuwsmedia toegestaan. De foto’s mogen niet worden (door)verkocht. Foto’s zijn gemaakt door Jeroen van der Meyde


De grondwet uit 1814 is niet zomaar ontstaan. Ik zette de voorgeschiedenis op een rijtje 
in DEZE log. 

2 gedachten over “Grondwet Festival

 • 30 mrt 2014 om 11:25 am
  Permalink

  Wat een mooi overzicht van een prachtige mooie dag heb je ervan gemaakt

  Beantwoorden
 • 1 apr 2014 om 7:06 pm
  Permalink

  Wauw, dat zijn wel HEEL veel foto's, wat leuk dat je die mocht gebruiken. Je hebt een heel werk gehad aan deze log. Maar hij is mooi geworden!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.