Nieuws 10 t/m 16 maart 2014

Een beetje later en ook veel tekst en weinig foto’s maar dan toch: een nieuw nieuwsoverzicht
Koningin Máxima opent nationale Week van het geld

Printscreen Blauw Bloed


Met het sluiten van een rokende kluis , opende koningin Maxima  maandag 10 maart 2014 de vierde editie van de ‘Week van het geld’ bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

In deze week, die georganiseerd wordt door Het platform Wijzer in geldzaken waar Koningin Máxima erevoorzitter van is erevoorzitter, organiseren ruim 90 organisaties in het hele land activiteiten om kinderen van 4 tot en met 12 jaar te leren omgaan met geld. Er is bijvoorbeeld een uitgave van de ‘Week van het geldkrant’ , waar de koning het voorwoord voor schreef , en op scholen geven onder andere banken, verzekeraars en gemeenten gastlessen en workshops.

Tijdens de opening vond ook de finale plaats van ‘De Gelduitdaging.’  Hierbij zijn kinderen uit groep 8 sinds het najaar van 2013 aan de slag gegaan met een eigen project om geld te verdienen. Zo zijn ze bijvoorbeeld een eigen bedrijf begonnen of hebben geld verdiend voor een gezamenlijk gekozen goed doel. De koningin ging met de winnaars en presentator Klaas van Kruistum op de foto.

Fotoserie ANP –Fotoserie PPE

Koningspaar houd ‘Uitblinkerslunch’
Dinsdag 11 maart vond weer de halfjaarlijkse uitblinkerslunch plaats , een lunch voor Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie op hun gebied en daarvoor pas een prijs of andere onderscheiding hebben gekregen. De lunch vond plaats op Paleis Noordeinde.
Onder de 27 gasten waren schrijfster Saskia Noort, dartkampioen Michael van Gerwen, regisseur Jim Taihuttu en actrice Halina Reijn.

Koningin Máxima bezoekt Avoord Zorg en Wonen. 

Printscreen Blauw Bloed


Koningin Máxima bracht dinsdag 11 maart een bezoek aan de zorginstelling Avoord Zorg en Wonen in Etten-Leur. Een zorginstelling die verschillende vormen van verpleging, zorg en welzijn voor mensen die niet meer (geheel) zelfstandig kunnen wonen aanbied. Van  begeleiding bij dagactiviteiten en thuiszorg tot  zeer intensieve zorg in één van de woonzorglocaties of begeleiding van cliënten in hun laatste levensfase, thuis of in het hospice. Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met medewerkers en vrijwilligers die deze uiteenlopende vormen van zorg- en welzijnsactiviteiten bieden en ze nam ook de tijd voor de bewoners zelf.

Het bezoek vindt plaats tijdens de jaarlijkse Nationale Week van Zorg en Welzijn, waarin met de slogan “Zo werkt Zorg” aandacht wordt gevraagd voor werken in de zorg.

Koning Willem-Alexander opent nieuw station Rotterdam Centraal

Printscreen BlauwBloed


Na zo’n 7 jaar verbouwing kon koning Willem-Alexander donderdag 13 maart station Rotterdam Centraal officieel heropenen.

Het nieuwe station is ruimer van opzet, wat wordt versterkt door een grote glazen venster met direct uitzicht op de stad. Ook het dak boven de sporen is van glas en en zijn ook zonnepanelen aangelegd voor het opwekken van energie voor o.a. de roltrappen. Een loopbrug verbindt de 16 sporen.

Het station is gerealiseerd door samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS.

Koning bezoekt Vriendendienst Samen Sterk
Koning Willem-Alexander bracht vrijdag 14 maart in Zeist een onaangekondigd bezoek aan Vriendendienst Samen Sterk. Dit is een initiatief van GGZ-organisatie Kwintes waarbij vrijwilligers een maatje zijn voor mensen met psychosociale problemen of een psychiatrische achtergrond. De vrijwilligers en deelnemers ondernemen dan samen activiteiten. Onder meer in een wandelclub en een ontmoetingscafé. Doel van het contact is het sociale netwerk van de deelnemers te versterken en daarmee ondersteuning te bieden bij deelname aan de maatschappij. Het inititief won in 2007 de Appel van oranje

De Koning sprak met vertegenwoordigers, vrijwilligers en deelnemers over hun ervaringen met het inititief en de werkwijze en de samenwerkingsverbanden in de regio.

Foto’s Oranje Fonds (Via PPE) –  ANP foto’s 

Prinses Laurentien bij Noordzeecongres 2014
Donderdag was prinses Laurentien aanwezig bij het Noordzeecongres 2014.  Tijdens het congres werd na gedacht over vragen als Wat staat ons de komende jaren te wachten met de opgave voor duurzame energie? Hoe willen we de Noordzee van de toekomst zien? Welke mogelijkheden zijn er voor innovatie en meervoudig ruimtegebruik? En hoe kunnen we de komende decennia, door intelligent en constructief samen te werken, de Noordzee op duurzame wijze maatschappelijk en economisch nóg rendabeler maken?

Aan de hand van die vragen word nagedacht over het Noordzee 2050 gebiedsagenda. Hierin worden de kansen en mogelijkheden in kaart gebracht die de Nederlandse Noordzee biedt om bij te dragen aan maatschappelijke behoeften van de mensen op land. Daarvoor wordt de potentie van de zee in beeld gebracht op het gebied van voedsel, beleving, energie en bereikbaarheid. Naast onderzoek naar trends en ontwikkelingen in gebruiksfuncties, zoeken we vooral naar innovatieve kansen op zee, kansen op samenwerking tussen (top)sectoren, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden en vooral naar de verhalen daarachter.
De prinses ging met de raad van kinderen van de RKBS De Paradijsvogel in gesprek met over de ideeen voor de gebiedsagenda.Foto’s PPE Foto via twitter missing chapter Foto via twitter marianne Lourens

Prinses Beatrix krijgt voorstelling aangeboden door het Koninklijk Conservatorium
Vrijdag 14 maart 2014  kreeg Prinses Beatrix een voorstelling ‘Royaal Talent voor Prinses Beatrix’ aangeboden door het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met de voorstelling wil het conservatorium Prinses Beatrix bedanken voor haar inzet op het gebied van de kunst, en in het bijzonder voor de muziek en dans, tijdens haar koningschap. 170 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar van de School voor Jong Talent lieden de oud-koningin muziek dans en beeldende kunst zien. De muziekleerlingen speelde in diverse muziekensembles waarbij ze worden afgewisseld of aangevuld door de dansers van de Dansvakopleiding. De leerlingen beeldende kunst verzorgen het decor bij de wisselingen

De School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium is een school die talent (van basisschool groepen 7 en 8 , en middelbare school) de mogelijkheid biedt een dansvakopleiding of een voorbereidende vakopleiding in muziek of beeldende kunst en vormgeving binnen één school te combineren met gewoon onderwijs.
Foto’s PPE – Foto’s ANP

Overig en kort nieuws 

Prinses Laurentien geeft training , signeert en spreek op jaarplan dag van Unicef
Hoewel prinses Laurentien in Belgie woont was ze deze week veel in Nederland.
Maandag gaf de prinses training over de actie Waterspaarders – Foto

Dinsdag ging de prinses in gesprek met kinderen over energietransitie. Bekijk daarvan HIER een foto

En zaterdag had de prinses twee activiteiten.  ’s ochtends was ze aanwezig bij de jaarplandag van Unicef om te spreken over de raad voor kinderen van de missing chapter foudation  Foto 1 – Foto 2 en Foto 3
’s middags was ze samen met Sieb Posthuma aanwezig bij Mr Finney musical in de OBA (Amsterdam) en signeerde na afloop.

Prinses Margarita en Prinses Aimee bij modeschow Addy van de Krommenacker 
Fotoserie PPE

Koning Willem-Alexander ontvangt  de ambassadeurs van Bangladesh en Oezbekistan.
Koning Willem-Alexander heeft woensdag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Bangladesh en Oezbekistan ontvangen.

Prinses Mabel bezocht in Liberia het OSIWA office.
Dinsdag bezocht Prinses Mabel een office van OSIWA een organisatie die zich inzet voor democratie in west-afrika.  Bekijk HIER een foto.

Prins Maurits en Prinses Mariliene bij Tefaf
Vrijdag waren Prins Maurits en Prinses Marilene bij de opening van Tefaf in Maastricht. Een foto vind je HIER

Prinses bezoekt lotgenotendag van de koninklijke landmacht. 
Prinses Beatrix heeft zondagmiddag 16 maart een bezoek gebracht aan een lotgenotendag van de Koninklijke Landmacht in Huis ter Heide. Dat is een dag voor nabestaanden van recente militaire uitzendingen vinden een paar keer per jaar plaats. In het Militair Vormingscentrum sprak de Prinses met ongeveer 50 nabestaanden van de overleden militairen in Afghanistan en Irak.

Kijk Tips
Donderdag (20 maart)  is Prinses Laurentien  om 21.35 uur op Nederland 3 te zien als jury lid in het programma ‘The Pitch’. In het programma komen  jongeren zelf met slimme en originele oplossingen voor maatschappelijke problemen komen.

Vrijdag 21 maart om 19.25 uur op Nederland 2 wordt er een verslag uitgezonden van de Oranjes op NLDoet.

2 gedachten over “Nieuws 10 t/m 16 maart 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.