Nieuws 17 t/m 21 maart

Prinses Laurentien opent reizende tentoonstelling van de stichting Lezen en Schrijven. 
Afgelopen maandag opende  Prinses Laurentien op de Leuvehaven in Rotterdam samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de reizende tentoonstelling van Stichting Lezen & Schrijven. De tentoonstelling bestaat ui billboards met levensgrote portretten en brieven van mensen met een persoonlijke ervaring met taal. De tentoonstelling is bedoeld om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Bij de opening sprak de prinses met de geportretteerde personen.

Over ongeveer vier weken reist de tentoonstelling naar de volgende stad, hoogstwaarschijnlijk Den Haag. De expositie is in de loop van het jaar ook nog te zien in Utrecht en Amsterdam. Ook Zwolle of Hengelo komen nog aan bod en andere steden die zich nog kunnen aanmelden.
ANP fotoserie

Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award 2014

Printsreen

De Prinses Margriet en Laurentien waren dinsdag in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel aanwezig bij de uitreiking van de ECF.

Princess Margriet Award. Prinses Laurentien hield als  president van de ECF de openingsspeech en Prinses Margriet reikte de prijzen uit aan Teatro Valle Occupato (Italië), die de prijs kreeg voor de wijze waarop ze theater hebben getransformeerd in een plek voor participatie en productie , en aan Cultureel activist Teodor Celaskoski (Kroatië),  omdat hij  nieuwe wegen zoekt om onafhankelijke culturele organisaties, de overheid en verschillende publieksgroepen bijeen te brengen en samen te laten werken.

Printsreen
De ECF Princess Margriet Award is een prijs van de  European Cultural Foundation (ECF),  een organisatie die zich al 60 jaar inzet voor cultuur in Europa door samen te werken met denkers en kunstenaars uit de hele wereld. Prinses Laurentien is sinds 2007 de president als opvolger van Prinses Margriet. De ECF Princess Margriet Award is in 2008 opgezet in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken. Met de toekenning van de ECF Princess Margriet Award worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen.

Voor de uitreiking bracht de prinses ook nog een bezoek aan de radiostudio van het programma ‘De ochtend’ , waar ze een interview gaf over de  ECF.  Bekijk een  interview bij aankomst HIER en luister HIER het radio-interview en bekijk HIER een fragment van Reyers Laat
Koningin Máxima bij bijeenkomst over Social Innovation in Tilburg
Dinsdag 18 maart 2014 bezocht Koningin Máxima bij Tilburg University een bijeenkomst over Social Innovation. Social Innovation is een samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en openbaar bestuur, die leidt tot nieuwe markten, producten of maatschappelijke diensten met betrokkenheid van burgers.

Foto’s gemaakt door Jannemieke/ Royalduo.nl. Niet overnemen zonder haar toestemming

De bijeenkomst sluit aan bij de werkconferentie die op 21 februari werd gehouden. Tijdens die werkconferentie hebben vertegenwoordigers van overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties uit de regio Midden-Brabant een Social Innovation-programma met een aantal concrete projecten uitgewerkt en dinsdag werd een handtekening gezet onder het programma. Na de ondertekening wordt Koningin Máxima geïnformeerd over enkele projecten op het terrein van zorg, duurzaamheid en werk.

Eén van die projecten is de Startersbeurs, gericht op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. De Startersbeurs is een initiatief van hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University en de jongerenvakbonden FNV en CNV en stelt jongeren in staat om als starter een half jaar lang bij bedrijven op een leerwerkplek aan de slag te gaan om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.
PPE fotoserie  – ANP fotoserie

Koning Maxima bezoekt project ‘Prins Heerlijk’
Koningin Máxima bracht  dinsdagochtend 18 maart een bezoek aan het samenwerkingsproject “Prins Heerlijk leren en werken in de ouderenzorg” bij Servicecentrum Het Laar in Tilburg.

Stichting Buitengewoon leren en werken – Prins Heerlijk, verzorgt al een paar jaar erkende opleidingstrajecten in horeca en detailhandel waarbij jongeren met leerproblemen begeleiding krijgen zodat ze  toch een erkend MBO-diploma halen.
Het project was in 2011 een van de eerste deelnemers aan het Oranje Fonds Groeiprogrogramma en is een voorbeeld van social innovation, waarover Koningin Máxima dezelfde ochtend een bijeenkomst bijwoonde bij Tilburg University

Sinds februari 2013 werkt Prins Heerlijk samen met drie zorginstellingen in Tilburg en het Koning Willem I College in ’s Hertogenbosch aan een opleiding in de ouderenzorg. Vandaag ontvingen de eerste leerlingen hun MBO-diploma zorghulp of helpende zorg en welzijn. Koningin Máxima feliciteerde de jongeren met hun diploma en sprak met hen en hun begeleiders over hun opleiding en ervaringen. Vervolgens kreeg Koningin Máxima van net gediplomeerde jongeren een rondleiding langs hun werkplekken in Servicecentrum Het Laar. Jongeren in opleiding gaven uitleg over de werkzaamheden en het leertraject in het restaurant, de winkel, de afdeling voor dementerende ouderen en in de lesruimte.
Fotoserie PPE  – ANP fotoserie
Koning, Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter ontvangen deelnemers Paralympische Spelen 2014

Printscreen NOS

Afgelopen woensdag ontving de koning samen met Prinses Margriet en Prof.Mr.Pieter de Paralympische sporters ontvangen op Noordeinde en natuurlijk ging het gezelschap op de foto.
Vorige keer in Turijn geen afvaardiging en nu 7. Een daarvan , snowboardster Bibian Mentel , wist zelf een gouden medaille te winnen. Een top prestatie doe natuurlijk beloond werd met een (internationale onderscheiding)
Fotoserie PPE – ANP fotoserie – Foto’s Royal-Naturepress (Cees Buys)

Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven opent tentoonstelling met zijn eigen foto’s 
Afgelopen donderdag opende Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven in aanwezigheid van o.a. zijn vrouw prinses Margriet in Museum Jan van der Togt  een tentoonstelling met foto’s die hij zelf gemaakt heeft.  De tentoonstelling bestaat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties. De basis locatie is ‘de achtertuin’ van de professor , Veluwse Kroondomein. De tentoongestelde foto’s worden begeleid door persoonlijke commentaren van de fotograaf.

Van 21 maart tot en met 18 mei zijn de foto’s te zien in het Jan van Togt museum in Amstelveen en van 15 april tot en met 31 mei 2014 zal een deel van de collectie ook te zien zijn in sterrenrestaurant La Rive van Intercontinental Amstel Amsterdam.
Met zijn fotografie steunt Van Vollenhoven het Fonds Slachtofferhulp, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor slachtoffers van misdrijven en ongevallen die de professor heeft opgericht en waar hij nog voorzitter van is. Het fonds werft fondsen om de hulp aan slachtoffers te verbeteren en te ontwikkelen en investeert alleen daar waar het echt bijdraagt aan de verbetering van de positie van slachtoffers. Alle foto’s uit de collectie zijn te koop. Voor de catalogus en prijzen kunt u per e-mail contact opnemen met Maike van Warmerdam.
Wat beelden van de tentoonstelling – Filmpje SBS – Meer beelden Amstelveensnieuws

Prinses Beatrix opent MOA | Museum Oud Amelisweer

Foto’s gemaakt door Rick/ Royalduo.nl. Niet overnemen zonder toestemming 
 

Na een ochtend vrijwilligerswerk voor NL Doet ging Prinses Beatrix door naar Bunnink. Hier opende ze het nieuwe museum MOA met de tentoonstelling Armando in het woud. Het museum toont het brede oeuvre van veelzijdig kunstenaar Armando – schilder, beeldhouwer, schrijver, tekenaar –permanent in wisselende tentoonstellingen.

MOA is een kunstmuseum met drie collecties: buitenplaats Oud Amelisweerd, Armando Collectie en Chinese behangsels. Met de opening zijn deze collecties na jaren weer toegankelijk voor publiek. Dankzij eeuwen van incidentele bewoning behoort Oud Amelisweerd tot een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuws landhuis in Nederland. Belangrijk in de Collectie behangsels is het bijna 250 jaar oud papieren Chinees behang, gemaakt in Kanton en door de V.O.C. naar Nederland gebracht. De wanden van de twee belangrijkste salons van het landhuis zijn er mee bedekt.

Fotoserie PPE – Fotoserie ANP
Koningin Máxima ontvangt Duitse Mediaprijs in aanwezigheid van o.a haar man koning Willem-Alexander
//embed.gettyimages.com/embed/479937903?et=yYrPFMuk5keHopwQrpctsA&sig=WFdEwwPZPN-HsT0EOcMIMg820oP9L_5P5NsThViqDE0=

Koningin Máxima ontving gisteren de Deutsche Medienpreis 2013 in Baden-Baden, Duitsland. Ze ontving de prijs van organisator Media Control vanwege haar inspanningen als Speciale Pleitbezorger van de VN-Secretaris-Generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie zet zij zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Ruim 2,5 miljard mensen hebben geen toegang tot een bank- of spaarrekening. Dit maakt het moeilijk om een lening of verzekering te kunnen afsluiten die aansluit bij hun persoonlijke situatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor 500 miljoen kleine boerenbedrijven in ontwikkelingslanden die veelal gerund worden door vrouwen. Door geld veilig op een spaarrekening te zetten kunnen tegenvallers worden opgevangen en is er geld om kinderen naar school te laten gaan. Verbetering van toegang tot financiële diensten en financiële educatie kan bijdragen aan betere landbouwontwikkeling, vermindering van armoede en draagt ook bij aan de ontwikkeling van de MKB-sector. Koningin Máxima krijgt de prijs onder meer omdat zij volgens de jury een wereldthema op de agenda heeft gezet.

De winnaar van de Deutsche Medienpreis wordt sinds 1992 jaarlijks bepaald aan de hand van een brede enquête onder hoofdredacteuren van belangrijke media in Duitsland. Personen die eerder de Duitse Mediaprijs ontvingen zijn onder anderen de Duitse Bondskanselier, Angela Merkel, oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, en de oud-president van de republiek Zuid-Afrika, Nelson Mandela.

Fotoserie PPE – Fotoserie op website AD – Filmpje  – ANP fotoserie

Overig en Kort nieuws 

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Timothy Michael Broas ontvangen , voor het ontvangen van geloofsbrieven. Bekijk daarvan HIER een fotoserie.

De koning ontving ook in afscheidsaudiëntie  de ambassadeur van de Republiek Malta, Z.E. Martin Valentino op Paleis Noordeinde

Prinses Amalia deed donderdag mee aan Wandelen voor Water

Gisteren waren het koningspaar , Prinsessen Beatrix , Margriet & Marilène en Tjalling actief op NL Doet. Hier heb ik al een aparte log van gemaakt. Die je HIER kunt bekijken.

Eén gedachte over “Nieuws 17 t/m 21 maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.