Staatsbezoek president China en ontvangsten rond NSS-top.

Afgelopen maandag en dinsdag werd er in Den Haag de Nuclear Security Summit gehouden. Dat was een top waar zo’n 50 wereldleiders met elkaar spraken over nucleair afval. Een mooie gelegenheid voor de koning en koning eens te praten met die leiders. 

President van China brengt staatsbezoek aan Nederland
Voor de NSS-top was de Chinese president al naar Nederland gekomen voor een staatsbezoek.  Koning Willem-Alexander verwelkomde zaterdag op Schiphol de president van China Xi Jinping en zijn echtgenote mevrouw Peng Liyuan. Na het ontvangt vond er ook een welkomstceremonie plaats. Later in de middag vindt een audiëntie plaats op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Hier bij was ook prinses Beatrix aanwezig.
//embed.gettyimages.com/embed/480029855?et=3xpX-VZ-ekuqZ4NMRmvTdA&sig=YIxfiNEZxWuLaN8PdB25leajRzuXNu0RnyCzB_5gZCs=//embed.gettyimages.com/embed/480077195?et=LW-Sa_VSe0OcINw0-8P_Nw&sig=RoGLXVd90CTt_QH9ff2UOAU4KVBTNfbjkLEgyI5rKRI=//embed.gettyimages.com/embed/480051579?et=Y5xZ2GTgUUaKCk9USFgogw&sig=LOgM8dHhpmAqGuU7x5mpLfwioYydPHDMb-PxYF1zGC4=
Foto’s ontvangst op schiphol (PPE) –Foto’s ontvangst schiphol (ANP)
Foto’s ontvangt in paleis (PPE) – Foto’s ontvangst op paleis  (ANP)
Fotosessie voorafgaand aan het diner (PPE) – Foto’s staatsbanket (PPE) – Foto’s staatsbanket (ANP)
Foto’s DPP van dag 1 – Foto’s Getty Images dag 1

De tweede dag begon voor Chinese president op het Catshuis. Hier werd hij ontvangen door president Rutte. Deze ontmoeting staat in het teken van de goede samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied. Na zijn ontmoeting met de minister-president woont president Xi het Sino-Dutch Economic Forum bij in Noordwijk.Dit forum werd door Koning Willem-Alexander  geopend. Bij het economisch forum waren ruim tweehonderd vooraanstaande Chinese bedrijven en hetzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven aanwezig. Naast de toespraak van de Koning, spreken president Xi, Gao Hucheng, de Chinese minister van Handel, en Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Na het forum vertrokken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar kreeg het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agro- en voedselproductieketens en de mogelijkheden voor bilaterale samenwerking bij toepassing daarvan in China. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontvangt het gezelschap en geeft een korte uitleg over de expositie.
Vervolgens doopt mevrouw Peng een speciale tulp. Na een privélunch in Kasteel Keukenhof, nemen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel afscheid van de Chinese president en zijn echtgenote. 
Foto’s van bezoek Keukenhof (ANP) – 
Tot slot nog een Een filmpje van de RVD

Lunch met de Zuid-Koreaanse president op Paleis Noordeinde//embed.gettyimages.com/embed/480293477?et=EWE5SIPljk2OLHHB6czz0A&sig=3EB8u8x_9sxjDf6zU5onOg_lLzmv4fPpGajKrzStlEc=//embed.gettyimages.com/embed/480293215?et=IxZ1WqJ6pUuCKOTsgU5WVg&sig=5gBUX-MgFLpy8ltTFIPbYRyFAPHGmWkgK0egc5Li3ck=
Maandagmiddag bood Koning Willem-Alexander president Park Geun-hye van de Republiek Zuid-Korea, een lunch aan op Paleis Noordeinde. Koningin Maxima en  Prinses Beatrix waren er ook bij.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP

Koning Willem-Alexander dineert deelnemers NSS op Huis ten Bosch//embed.gettyimages.com/embed/480341543?et=wg8ea-bJ4kCW_nCt6Iuspw&sig=u3bdhTlPZGHmGFXp6ywMUoMTajIzpJXEdJ2uwJZEmmw=//embed.gettyimages.com/embed/480342201?et=dbdqXWcclUO_m4AXC1ZZrQ&sig=7c4ANpiy6fC82afN3IUG4FaqSysM7tvTaTSaBQrSqTg=//embed.gettyimages.com/embed/480341037?et=a5H3MIzCdE64i3NgEXqaNA&sig=tK-MNh2IbXW0e7NfZ8ZDMOnga-ts1vh09g3YFnO8bB8=

Maandagavond hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima alle NSS delegatieleiders op Paleis Huis ten Bosch ontvangen voor een diner. Een voor een ontvingen ze de gasten die daarna hun plaats opzochten in de Oranjezaal.  De start van het diner liep wat vertraging op. De leiders van de G7-landen (waaronder de Amerikaanse president Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron) kwamen iets later omdat  het overleg over de Oekraïne-crisis wat ze in het  Catshuis hadden was uitgelopen.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –Foto’s van diner op Huis den Bosch en de ontvangsten op Noordeinde Getty images – NOS filmpje

Koning Maxima ontvangt verschillende deelnemers van de top
Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering maakte Koningin Máxima  van het moment gebruik om eigen korte ontmoetingen met vertegenwoordigers van onder andere Australië, Brazilië, Indonesië en Ban Ki Moon (de secretaris-generaal waar de Koningin de speciale pleitbezorger van is) te hebben.
Niet alleen in Noordeinde waren er ontmoetingen ook op de locatie van de top , World Forum, had de koningin gesprekken. Zo sprak ze daar op de tweede dag opnieuw met Ban Ki Moon en ook met andere  VN-medewerkers, waaronder de premier van Maleisië en de president van Nigeria
ANP foto’s ontmoeting met Ban Ki Moon – ANP foto’s ontmoeting met vice premier Maleisië


Presidenten van Turkije , Kazachstan en Canada en kroonprins Abu Dhabi ontvangsten op Noordeinde 
Verschillende staatshoofden/regeringsleiders die in Nederland waren voor de NSS werden ontvangen door de koning. Zondag ontving de koning  president Nazarbayev van de Republiek Kazachstan en president Gül van de Republiek Turkije.
//embed.gettyimages.com/embed/480180827?et=85EGebwF40KFTDDgq3u47A&sig=2vBF1zgAYp8vpH-a0X3XgpH-nLySO1ecVBmfn3hi_5Y=//embed.gettyimages.com/embed/480180869?et=q8yzF6rKsUC_83ZMTEN-eA&sig=bnYGPNpv_8QLCtdJKXp84sYqpUUnQrx-lFXNxqxrA_s=
Ontvangst president Turkijke (PPE) – Ontmoeting president Turkije (ANP)
Ontvangst president van Kazachstan (PPE) – Ontvangst president Kazachstan (ANP)
Foto’s van DPP (beide ontvangsten)

Maandag ontving de koning  minister-president Harper van Canada.
//embed.gettyimages.com/embed/480288193?et=_CZZ41Jyr0qSUYJZtYF-gQ&sig=vroXlnQ7EdZz0o7VBw8C4eOw2YZZJu86v5dMPy_MnaA=
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP

En dinsdag de kroonprins van Abu Dhabi, Sjeik Mohammed bin Zayed al Nahyanhri
Fotoserie PPE  – Fotoserie ANP

Prins Pieter Christiaan ook actief rond NSS
Prins Pieter Christiaan heeft de NSS top ook kunnen gebruiken om zijn werkterrein veiligheid onder de aandacht te brengen. Het bedrijf AGT international, waarvan de prins de directeur is van de Nederlandse afdeling, was  actief op de nss innovation room. Dat is een plaats waar Nederlandse bedrijven hun  meest innovatieve technologieën konden laten zien  die ze momenteel op beveiligingsgebied te bieden hebben , de prins zal daar ook vast genetwerkt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.