Koningsspelen 2014

Vorig jaar ontstond bij Richard Krajicek , lid van het Nationaal Comité inhuldiging, het idee rond de inhuldiging een de nationale sportdag  met ontbijt te organiseren. En het idee werd uitgevoerd in samenwerking met o.a. Jumbo , Cruyff Foundation & Krajicek Foundation en Kinderen voor Kinderen.  Al snel na die ‘Koningsspelen’ ontstond het plan hier een jaarlijkse traditie van te maken. En zo kwam het dat het vandaag dus opnieuw tijd was voor de ‘Koningsspelen’ 

Dit jaar deden er ruim 5000 scholen mee bestaande uit ruim 1 miljoen leerlingen mee aan de tweede koningsspelen.  Deze scholen kregen een pakket wat bestond uit versiering ,  een paspoort en een certificaat voor elke leerling. Vorig jaar kregen de deelnemers een t-shirt , maar dit jaar een multifunctionele ‘sjaal.’ , een zogenoemde tjoep. En ook werd er door de jumbo opnieuw voor het ontbijt gezorgd.

Eigen foto van de tjoep en het certificaat van familielid

Koning Willem-Alexander schoof op  aan bij het ontbijt van drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens en sprak even met de kinderen. Daarna liep hij naar een grasveld om met een fluitsignaal de start te geven voor de Koningsspelen. Na het fluitsignaal gingen de kinderen van de basisscholen samen met kinderen voor kinderen dansen op het speciaal voor de koningsspelen gemaakte nummer: ‘Doe de Kanga’  Doordat tegelijk met alle deelnemende scholen te doen moest er een heus wereldrecord verbroken worden. Of dat echt gelukt is is niet bekend. De koning nog even kijken en hielp o.a.  bij bij het touwtjespringen. Lang bleef hij niet want , zoals hij zelf zei: “De koningsspelen gaan zo beginnen. Dan hebben de kinderen ook geen aandacht meer voor mij, maar alleen maar voor de sport. Dat is de bedoeling ook.”

Vorig jaar kwam (toen nog Prinses) Máxima met (toen nog prins) Willem-Alexander mee voor de opening in Enschede, maar dit keer was ze als vrijwilliger op de school van hun dochters. De prinsesjes Amalia , Alexia en Ariane deden samen met hun schoolgenootjes mee aan een sponsorloop voor mensen met de ziekte Brittle Bones, een zeldzame botziekte. De koning was zelf ook graag bij de sponsorloop geweest, maar hij had daar geen tijd voor. “Ik vind het heel jammer dat ik er niet bij ben, maar ben blij dat Máxima als vrijwilliger kan meedoen. We hebben de taken goed verdeeld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.