Nieuws 13 t/m 17 april 2014

Prinses Anita reikt de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs en Biografieprijs uit. 

Prinses Anita reikte afgelopen maandag in het Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs en Biografieprijs uit. Deze twee prijzen worden om het jaar door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs uitgereikt. Deze stichting wil graag jonge, getalenteerde (academische) schrijvers stimuleren om naast hun ‘gewone’ carrière ook het schrijverschap te ambiëren. Daarnaast wil de Stichting ook de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek vergroten en het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema (1917 – 2007), ook bekend onder zijn bijnaam ‘Soldaat van Oranje’, in stand houden.
De Erik Hazelhoff Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de biografie die de jury de beste Nederlandstalige biografie vindt die bij een Vlaamse of Nederlandse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-.
De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs is een tweejaarlijkse prijs voor een de auteur van de door de vakjury van de Stichting als beste beoordeelde universitaire masterscriptie uit 2012/2013. De winnaar van deze prijs ontvangt een auteurscontract (voor publicatie van de scriptie in geredigeerde vorm) bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van €5.000,-.

Dit jaar ging de biografieprijs naar Rick Honings en Peter van Zonneveld voor hun boek De gefnuikte arend, over het leven van Willem Bilderdijk. De tweejaarlijkse Jong Talentprijs ging naar Wiebe de Graaf voor zijn universitaire masterscriptie Taco Kuiper (1894-1945), Ik ben zelf aansprakelijk voor mijn dood.

Foto’s Edwin Janssen – Artikel met foto’s

Koningin Máxima bezoekt ouderavond financiële opvoeding
Koningin Máxima woonde , als erevoorzitter van Platform Wijzer in geldzaken , maandagavond 14 april op basisschool De Archipel in Almere een ouderavond bij over ‘financiële opvoeding’.

Tijdens de ouderavond speelt Theatergroep PlayBack de voorstelling Credits,waarmee ze ouders van kinderen van 10-14 jaar ondersteunen bij het vormgeven van hun financiële opvoeding.Binnen de herkenbare theaterscènes houden de acteurs rekening met ieders persoonlijke levensmotto en opvoedingsstijl. Er worden thema’s besproken als: Hoeveel geld heeft een kind werkelijk nodig? Hoe ga je om met je kind als het ergens z’n zinnen op heeft gezet? En hoe geef je een kind financiële verantwoordelijkheid? Concrete voorbeelden over zakgeld, het doen van klusjes in huis en de mobiele telefoon, vormen het onderwerp van de interactie tussen ouders en de acteurs van de voorstelling. Doel van de avond is dat ouders zich bewust worden van het belang van financiële opvoeding.

De ouderavond in Almere sluit een reeks ouderavonden af die in het kader van de Week van het geld door het hele land hebben plaats gevonden op initiatief van Wijzer in geldzaken. //embed.gettyimages.com/embed/484824835?et=ekIpOHIsE0az5zJhmX0TPQ&sig=sEqSRXnOKBpMm_xqOChqke9zGr850nrx_ejipSF6qHU=//embed.gettyimages.com/embed/484820007?et=rC6FNFIjJ0ubWEveKhBzxw&sig=I-EVi5Xaj8JNHe4RCVU_WeFFIkU_OssI2u8ev9AOZDw=
Foto’s (ANP)  – Foto’s PPE –Foto’s DPP

Koning bezoekt Texel en opent zeewiercentrum NIOZ  
Afgelopen dinsdag was koning Willem-Alexander in Texel voor de opening van een zeewiercentrum. Maar voor de opening kreeg hij een rondrit over het eiland.  Aan het einde van deze rondrit bezocht de Koning in het dorp Oudeschild het Kaap Skil Museum van Jutters en Zeelui. Daar werd onder meer uitleg gegeven over hoe Texel de zoetwatervoorziening organiseert. Ook wordt een toelichting gegeven op de plannen voor de versterking van de Waddendijk op het eiland. Daarna bezocht de Koning in de haven van Oudeschild het onderzoeksschip Pelagia van het NIOZ. Het schip is actief op zowel de Noordzee als in diverse oceanen voor onder meer diepzeeonderzoek en onderzoek naar de effecten van klimaatverandering.
Na de bezoeken was het toch echt tijd voor de opening van het zeewiercentrum van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. In het zeewiercentrum wordt door het kweken van zeewier in bakken onder meer onderzocht welke soorten zeewier het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee en wat de ecologische gevolgen van zeewierteelt op de biodiversiteit kunnen zijn.

Koningin Máxima bezoekt Buurtmarkt Breedeweg

Bart Homburg/ Oranje Fonds
Koningin Máxima heeft dinsdagochtend , als beschermvrouw van het Oranje Fonds, een bezoek gebracht aan Stichting Buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek, een van de winnaars van een Appeltje van Oranje 2014. De koningin sprak met medewerkers en kreeg een rondleiding.

In de buurtmarkt , een  initiatief van Pluryn , werken mensen met en zonder een beperking die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben samen om het dorp van duurzame en biologische streekproducten te voorzien. De buurtmarkt is gevestigd in een voormalige winkel en heeft de uitstraling van een overdekte markt. Zo is er een lunchroom, ontmoetingsruimte voor de buurt en marktkramen met lokale groenproducten.
De mensen met een beperking krijgen trainingen en worden gecoacht met als doel in de reguliere maatschappij te kunnen werken. Ook heeft de buurtmarkt diverse vrijwilligers die de werkzaamheden ondersteunen.

Koningin Máxima opent inloophuis de Gele Linde

Koningin Máxima plaatste voor gelegenheid van de opening van inloophuis de Gele Linde in Alphen aan den Rijn een appelboom ‘de schone van Boskoop’ in de tuin van het inloophuis. De koningin sprak daarna met de oprichters, bezoekers en vrijwilligers over het initiatief.
Stichting inloophuis de Gele Linde wil als vrijwilligersorganisatie ontmoetingsplaatsen met een huislijke sfeer creëren. In het inloophuis bieden lotgenoten en geschoolde vrijwilligers een luisterend oor voor mensen die leven met kanker en hun naasten om te praten over hun ervaringen, problemen en beperkingen. Er worden tevens lezingen en informatiebijeenkomsten gehouden en er is een databank beschikbaar om in contact te komen met lotgenoten in de buurt.
Alphen aan den Rijn is naast Boskoop en Gouda de derde zelfstandige locatie van de Gele Linde.

Foto’s ANP – Nog meer beelden

Prinses Margriet ontvangt boek over rol Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog
Prinses Margriet ontving afgelopen woensdag in aanwezigheid van verschillende koopvaardijveteranen en marineautoriteiten het eerste exemplaar van het boek ‘De Nederlandse Koopvaardij in Oorlogstijd.’ Dit gebeurde tijdens de presentatie van het boek in Hotel New York in Rotterdam

Het boek gaat over de Nederlandse koopvaardij in Oorlogstijd. Tijdens deze oorlog speelde de Nederlandse koopvaardij een belangrijke rol bij het transport van troepen en materieel. Tijdens de jarenlange en wereldwijde inzet kwamen circa 3400 zeelieden om en werd de koopvaardijvloot meer dan gehalveerd. Waar in bestaande de scheepvaart centraal staat, gaat het in dit boek om de ervaringen van de zeevarenden zelf. Door middel van brieven, dagboeken en herinneringen komt de strijd op zee tot leven en krijgen ook het zeemansleven aan wal, de opvang in vreemde havens en de ervaringen van het thuisfront kleur. Ten slotte wordt de vraag beantwoord hoe het in Nederland na de oorlog was gesteld met de steun, aandacht en waardering voor de koopvaardijveteranen en hun gezinnen. De hoofdstukken worden afgewisseld met acht bijzondere portretten.

Het boek is een initiatief van de Stichting DdM, die persoonlijke verhalen uit onze geschiedenis voor een breed publiek beschikbaar maakt.

Dat juist prinses Margriet het eerste exemplaar in ontvangst nam is niet zomaar. Ze is petekind van de Nederlandse koopvaardij en in haar toespraak legt ze nog eens uit dat de band altijd is gebleven
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP

Prinses Margriet opent Rode Kruis Congres ‘Power to the People’
Prinses Margriet opende als erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis afgelopen donderdag  het congres ‘Power to the People, de kracht van burgers in de hulpverlening bij rampen en crises’ in het Muntgebouw in Utrecht.
Tijdens het congres staat de rol van burgers en hun bijdrage aan de hulpverlening centraal. Bij een ramp zijn burgers meestal de eersten die in actie komen om hun medeburgers te helpen. Sociale media zorgen ervoor dat mensen nog sneller op de hoogte zijn en direct in actie kunnen komen tot het moment dat professionele hulpverleners arriveren, zo meldt het Rode Kruis.

Medewerkers van onder andere het Amerikaanse en Duitse Rode Kruis delen tijdens het congres hun ervaringen met de grote diversiteit aan rampen waar zij mee te maken krijgen en de betrokkenheid van burgers hierbij. Hiernaast waren er ook nog verschillende sprekers zoals o.a. prof. dr. Winsemius, als lid van de WRR en Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal het congres afsluiten.

Foto’s ANP – Foto’s PPE

Overig en kort nieuws 
 • Koning Willem-Alexander heeft maandag officieel de eerste bijenkast op Landgoed de Horsten in gebruik gesteld. De bijenkast die het natuurprogramma Vroege Vogels van de VARA aan de koning had aangeboden is niet de enige kast.Op het landgoed staat ook een tweede bijenkast en ook is er een bijenkast geplaatst in de (openbare) Prinsessentuin van Paleis Noordeinde. 

  Het is de bedoeling dat de bijen zich gaan vermenigvuldigen en veel honing gaan maken. Het bijenras steek niet en trekt er niet in zwermen op uit. Veel problemen zullen ze dus niet geven.  Foto’s ANP Filmpje NOS
 • Prins Pieter Christiaan was begin deze week in Azië. Zondag bezocht hij het eiland Fuvahmulah, onderdeel van de Maldives, en daarna bracht hij een bezoek aan het eiland Bhola , onderdeel van Bangladesh. Als directeur van AGT Netherland , bekeek hij op Bhola samen samen met mensen van ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV NL naar de mogelijkheden voor monitoren en slim design om het eiland veilig te houden voor hoog water. De precieze reden voor zijn bezoek aan Fuvahmulah heb ik niet kunnen achterhalen , maar waarschijnlijk stond dat bezoek , net als het bezoek aan Bangladesh, in het teken van veilige infrastructuur. Foto’s van zijn bezoek aan Fuvahmulah
 • Maandag ontving koning Willem-Alexander de Duitse Bondsraadvoorzitter. Bekijk HIER en HIER een fotoserie
 • Dinsdag ontving koningin Maxima in Vila Eikenhorst Evo Morales, de president van Bolivia. Bekijk HIER en  een fotoserie
 • Woensdag was Prinses Marilène samen met dochter Felicia in de Obrechtkerk van Amsterdam aanwezig bij de Matthäus Passoin uitgevoerd door het Philharmonisch Orkest,  verschillende koren én videokunstenaar VJ Gerard van der Kaap. De moderne aanpak bij de Matthäus-Passion moet de compositie bij een groter publiek bekend maakt. De prinses en haar dochter waren er niet alleen voor de voorstelling er was ook een meet and greet voor 50 ouderen uit Amsterdam Zuid georganiseerd.  Foto
 • Gisteren (donderdag 17 april)  was prinses Laurentien aanwezig bij het 11e Managementboekengala in de Rode Hoed te Amsterdam. Hier werd  het boek ‘Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek waar de prinses ook een bijdrage aan heeft geleverd uitgeroepen tot winnaar van het Managementboek van het Jaar 2014. Bekijk HIER en HIER een foto
 • Vandaag is voor de vierde keer het Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013 gepubliceerd. Het jaaroverzicht bevat een selectie van zo’n 100 publieke optredens, werkbezoeken in binnen- en buitenland en andere werkzaamheden van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix der Nederlanden. Ook worden werkzaamheden van de andere leden van het Koninklijk Huis uitgelicht.Bijzondere aandacht gaat uit naar het verhaal achter een groot aantal organisaties, bedrijven en instellingen die in 2013 een lid van het Koninklijk Huis te gast hadden. Speciale aandacht ook voor de troonswisseling en de daarop volgende provinciebezoeken, de reis naar alle eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk en kennismakingsbezoeken aan Europese landen en buurlanden van het Koninkrijk in Latijns-Amerika komen ook in het jaaroverzicht aan bod.In de thematische bijlage van deze editie is aandacht besteed aan het Koninklijk Paleis Amsterdam. Download het jaarverslag HIER

4 gedachten over “Nieuws 13 t/m 17 april 2014

 • 23 apr 2014 om 6:42 am
  Permalink

  Hoe kom jij toch aan al die mooie en leuke berichten. Erg leuk om dat te weten te komen.

  Beantwoorden
 • 23 apr 2014 om 7:29 am
  Permalink

  Via twitter kom ik wel eens wat tegen en soms word ik ook via andere er op gewezen bijvoorbeeld via het forum all things royal. Ik ga dan verder zoeken en zo kan ik een nieuwslog weer vullen..
  In het geval van deze nieuws:
  Dat Prinses Anita bij uitreiking van Erik Hazelhoff Jong Talentprijs en Biografieprijs was las ik op All Things Royal en ben toen daarna verder gaan zoeken.
  Prins Pieter Christiaan's bezoek aan Azië ontdekte ik via twitter (o.a. tweet van pieter christiaan zelf.) Dat Prinses Marilène samen met dochter Felicia bij de Matthäus Passoin was ontdekte ik nadat iemand op allthingsroyal melding maakte van een tweet waar in stond dat de prinses bij een meet and greet voor 50 ouderen uit Amsterdam Zuid. Ik ben toen verder gaan zoeken en kwam toen tegen dat ze daar was voor de Matthäus Passoin. Dat prinses prinses Laurentien aanwezig was bij het Managementboekengala ontdekte ik door tweets van Missing Chapter foudation (een organisatie waar Laurentien voorzitter van is en die ik ook op twitter volg). Overige nieuws zijn door mij herschreven RVD berichten.

  Beantwoorden
 • 23 apr 2014 om 7:38 am
  Permalink

  Wel je maakt er veel werk van, mijn dank daarvoor. Ik kom bij regelmaat kijken bij je site en vind dan de mooie berichten. Ga zo door?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.