Nieuws 7 t/m 13 april 2014

Prins Constantijn jubileumcongres van het Commissariaat voor de Media

Maandag (7 april) was Prins Constantijn een van de sprekers op het jubileumcongres van het commissariaat voor de media  ‘Mediatoezicht in beweging’   Als de kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes gaf hij zijn visie op Europese ontwikkelingen in media en toezicht.
Tijdens het congres in theater Spant! in Bussum kwamen verschillende sprekers aan het woord die vanuit diverse invalshoeken het maatschappelijk belang van media, en het onafhankelijke toezicht hierop besproken. Andere spreker waren Christoper Libertelli van Netflix, staatssecretaris Sander Dekker. De staatssecretaris ging met voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en directeur Coen Abbenhuis van de NCRV-KRO in gesprek over de veranderingen in het Nederlandse medialandschap en de betekenis daarvan voor toezicht.
Fotoserie (ANP) 

Koningin Máxima opent Campus Hoogvliet
Dinsdag (8 april) opende Koningin Máxima in de Rotterdamse wijk Hoogvliet de Campus Hoogvliet.
De Campus maakt het mogelijk dat de Hoogvlietse jongeren in hun wijk onderwijs kunnen volgen en zich kunnen ontwikkelen. Naast een groot en gevarieerd onderwijsaanbod van VMBO tot Gymnasium en MBO, beschikt de Campus over 94 woonstudio’s (appartementen) voor jongeren, bedrijfsruimtes voor  (jonge) ondernemers.  Ook is er een wijkrestaurant (gerund door studenten), een sportgebouw en de Art Studio voor kunst en cultuur. Deze zaken zijn niet alleen geopend voor de bewoners en gebruikers van de Campus, maar ook de (buurt)bewoners uit Hoogvliet kunnen gebruik maken van de faciliteiten.
Fotoserie PPE – Fotoserie Anne Reitsma – Fotoserie ANP – Fotoserie DPP
Prof.Mr. Pieter opent gerestaureerde nieuwe kerk Zierikzee
Woensdag 9 april 2014 was prof.mr. Pieter  in Zierikzee om daar de gerestaureerde Nieuwe Kerk  in gebruik genomen. te heropenen na een intensieve periode van restauratie en herinrichting.
Het oorspronkelijke was in 1848 in gebruik genomen en nu wordt het gebouw, dankzij een multifunctionele inrichting, voor tal van activiteiten in en rond Zierikzee gebruikt. Zo worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd maar ook zakelijke bijeenkomsten en verkooppresentaties. De kerk wordt sinds 1977 beheerd door de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van de belangstelling voor Zeeuwse historische kerkgebouwen en de instandhouding ervan.

Foto Dirk Jan Gjeltema – Filmpje NOS

Prinses Margriet en Prof.Pieter van Vollenhoven dineren met Canadese ambassadeur 
Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren woensdagavond in de villa Groot Haesebroek, de residentie van de ambassadeur van Canada en het voormalige woonhuis van het echtpaar Kröller-Müller, te gast bij de ambassadeur van Canada James Lambert.  Hier dineerde ze met ongeveer zestig gasten, onder wie Anthonie Stal en Wiebe Draijer (beiden lid van de Raad van Toezicht Kröller-Müller Museum), Lisette Pelsers (directeur Kröller-Müller Museum), Alexander Pechtold (fractievoorzitter D66 en tevens initiator van het Helene Kröller-Müller Fonds), Franz-Josef Kremp (ambassadeur van Duitsland in het Koninkrijk der Nederlanden), Willem van Gogh, Herman Dijkhuizen (NIBC), Ab van der Touw (Siemens Nederland) en de heer en mevrouw Van Zadelhoff. Het diner werd gehouden ter gelegenheid van het feit dat Canada en Nederland dit jaar 75 jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden én het Kröller-Müller Museum ook 75 jaar bestaat. Het Kröller-Müller Museum was in de Tweede Wereldoorlog was dit voor de Canadese soldaten een overnachtingsplek tijdens de slag om Otterlo in april 1945.
Foto’s ANP
Koningin Maxima bezoekt project ‘Meedoen is Winnen’ 
Koningin Máxima heeft donderdagochtend in Dordrecht een bezoek gebracht aan het initiatief Meedoen is Winnen van Stichting Vorrinklaan.  Stichting Vorrinklaan en de korfbalvereniging willen graag een rol van betekenis spelen voor de eigen buurt. Met het initiatief Meedoen is Winnen betrekken zij mensen die in een sociaal isolement verkeren of op een grote afstand tot de arbeidsmarkt staan, bij de vereniging en het sportgebouw. Door laagdrempelig vrijwilligerswerk bouwen de deelnemers een nieuw arbeidsritme op, krijgen ze nieuwe contacten en ontwikkelen zij zichzelf.
Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van Stichting Vorrinklaan en betrokken samenwerkingspartners over het activeren en stimuleren van de deelnemers aan Meedoen is Winnen. Daarna vertelden vrijwilligers van de korfbalvereniging en deelnemers over hun ervaringen.Het Oranje Fonds stelde in 2013 een extra budget ter beschikking voor initiatieven die zich richten op het versterken van de sociaaleconomische kansen van mensen. Het gaat om initiatieven die armoede verminderen óf verlichten. In totaal ontving het Fonds ruim 700 aanvragen van organisaties die een extra investering of uitbreiding voordroegen. Het Fonds besteedde ruim vier miljoen euro aan dit thema.

PPE fotoserie – Foto’s van Dordcentraal

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent veiligheidscentrum PIT
Afgelopen zaterdag (12 april)  opende prof.mr. Pieter van Vollenhoven in Almere het expositie- en ervaringscentrum PIT. PIT is ontstaan uit een fusie tussen het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. In dit centrum zullen  exposities, evenementen en symposia op het gebied van veiligheid worden georganiseerd. In het centrum kunnen bezoekers op interactieve wijze ontdekken wat politie, brandweer en geneeskundige hulpdiensten elke dag doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen. In PIT beleven bezoekers het verleden, heden en de toekomst van de brandweer, politie en hulpdiensten en zien zij wat je zelf kunt doen aan veiligheid. De naam PIT verwijst naar het blauwe zwaailicht op hulpvoertuigen dat in het jargon de pit wordt genoemd. In het centrum zijn er historische voer- en vaartuigen te zien, het pak van Bromsnor uit Swiebertje en een goed gevulde wapenkluis.
Bekijk HIER  & HIER voor een fotoserie

Klik HIER  en  HIER voor nog een foto en HIER voor een filmpje.

Prins Pieter Christiaan bij eerste Laureus Star Dinner
http://gty.im/484217759
http://gty.im/484321297
Afgelopen vrijdag (11 april) was Prins Pieter Christiaan , als voorzitter van Laureus, aanwezig bij het allereerste Laureus Star Dinner  in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Nederland in Utrecht. Laureus is een organisatie die projecten steunt waar sport in wordt gezet in de strijd tegen maatschappelijke problemen. Tijdens deze avond werd door verschillende mensen wat verteld over het gedachtegoed en de strategie van Laureus. Tijdens de avond werd ook 200 000 euro opgehaald voor de projecten van Laureus door o.a. een veiling.

Prinses Christina reikt de Prinses Christina Concours  prijzen uit. 

Prinses Christina was in het Lucent Danstheater in Den Haag bij de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Het jaarlijkse concours is bedoeld om klassieke muziek, jazz en compositie te promoten onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar. De afgelopen maanden deden meer dan 500 jonge muzikanten van 12 tot 20 jaar aan het concours mee.  In de Nationale finale deden 8 mensen mee. De jury die onder andere bestond uit Wim Vos, Arno Bornkamp en Emmy Verhey verdeelde de prijzen onder deze 8 mensen. De eerste prijzen gingen naar gitarist Maarten Oomes (16) en de pianisten Jurn Tjoa (15) en Stephan Harsono (17) Prinses Christina en minister Jet Bussemaker van OCW reikten de prijzen uit aan de winnaars.

Overig en kort nieuws 

  • Op 9 april 2014 ontving Koning Willem-Alexander geloofsbrieven van ambassadeurs Somalië en Belize
  • Koning Willem-Alexander ontving op woensdag 9 april de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw dr. M. Bussemaker.Het is gebruikelijk dat het staatshoofd zich periodiek laat informeren over het vakgebied van een minister of staatssecretaris. Het gesprek met de minister was de laatste ontvangst in de reeks kennismakingsgesprekken die de Koning in het eerste jaar na zijn inhuldiging hield met de ministers en staatssecretarissen.  Tijdens deze individuele gesprekken liet hij zich informeren over de actuele stand van zaken op de verschillende beleidsterreinen en beleidsinitiatieven van bewindspersonen. Komend najaar zal de koning diverse werkbezoeken afleggen waarin de diverse bewindspersonen hem in de praktijk nader laten kennismaken met een deel van hun specifieke beleidsterrein.
  • De door prinses Mabel opgerichte organisatie  Girl Not Brides kreeg de ‘Skoll Award for Social Entrepreneurship’  De prijs bestaat uit een 3-jarige investering van bijna een miljoen euro (1,25 miljoen dollar) in het werk van de winnaar. “De prijzen zijn voor ondernemers die voor miljoenen anderen een betere toekomst scheppen”, aldus Sally Osberg, de voorzitter van de stichting. Als voorzitter nam prinses Mabel de prijs donderdag in ontvangst en hield daarna een toespraak.
    Bekijk  HIER Prinses Mabel haar toespraak. HIER kun je ook het introductie filmpje bekijken
  • Prins Pieter Christiaan sprak donderdag op de  Emergency Expo over ‘Effectieve crisisbeheersing door samen te innoveren’ Zijn toespraak ging over nieuwe manieren van werken waarbij informatie-uitwisseling, technologie en samenwerking centraal staan. Bekijk HIER een foto
  • Afgelopen vrijdag ging koning Willem-Alexander samen met Prinses Amalia naar de musical Soldaat van Oranje.  (Dit was een Privé-bezoek, dus er mogen geen foto’s van gepubliceerd worden.) 
Over het koningsdagconcert heb ik een apart logje gemaakt die HIER te bekijken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.