Officieel bezoek van Zweeds koningspaar aan Nederland

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en zijn vrouw Koningin Silvia brachten op vrijdag 4 en zaterdag 5 april een bezoek aan Nederland. De aanleiding voor het bezoek is het feit dat Zweden precies 400 jaar eerder een verdrag sloot met de Staten-Generaal waarin onder andere bepaald werd dat de beide landen voortaan ambassadeurs zouden uitwisselen. Nederland werd daarmee het eerste land ter wereld waar Zweden een ambassade vestigde.
//embed.gettyimages.com/embed/482663929?et=oSLjcZomK0O1mZiiUX9URg&sig=P010O3whBRZZVq6b9wmsUWEnYr-2H0x00_tCxGuBE1U=//embed.gettyimages.com/embed/482849099?et=HoBouLjg5ESSZdMyeixaKQ&sig=HSjLJSU-aJc0vxC9-m1oUYBHgkGn8u1QzKhjvQT7Cww=
//embed.gettyimages.com/embed/482664769?et=rzPaImnxuUCZjq-wCSUEgw&sig=JaQgfNI9EmRr-uxY-6k3HADhrnVUTDHnFgbAgdvSuN8=
Op de eerste dag werd het Zweedse koningspaar door het Nederlands koningspaar ontvangen op het Koninklijk Paleis in Amsterdam.
PPE fotoserie – ANP fotoserie – ANP fotoserie van binnen – Filmpje SBS

Na het officiële ontvangt woonden de beide Koningen een seminar bij georganiseerd door de Zweedse Ambassade en Swedish Chamber of Commerce. Thema van het seminar is “Innovation and Growth – Sweden and the Netherlands in the Global Economy”. Koning Willem-Alexander sprak een openingswoord. Daarna waren er  toespraken van onder andere de Zweedse minister van Handel, Ewa Björling, en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vervolgens reikt Koning Carl XVI Gustaf de exportprijs 2014 van de Zweedse Kamer van Koophandel uit aan het bedrijf SKF.
ANP fotoserie

Koningin Máxima en Koningin Silvia brachten in de tussentijd een bezoek aan De Hogeweyk in Weesp. Hier wonen 152 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen.
Fotoserie ANP – PPE fotoserie

Eenmaal terug in Amsterdam was er een rondvaart die begon bij Het Eye.  Vanaf die plaats wandelde het gezelschap een kwartier later  terug naar het paleis.
ANP fotoserie
//embed.gettyimages.com/embed/482849101?et=iZyKx2gzpUeqA-dRqqClMw&sig=i1-Kof9ldWnz585dIeH_5ZSVWEFX1IYq69kbEe16rds=
Hier was ’s Avonds een banket, waar ook Prinses Beatrix bij was. Vooraf starten de koningen van Zweden en Nederland een projectie van een schilderij van Rembrandt
Toespraak van Koning Willem-Alexander – PPE fotoserie – ANP fotoserie – Koningen starten van een projectie van een schilderij van Rembrandt (ANP)

Foto’s dag 1: Getty Images – DDP fotoserie van dag 1 –

Dag 2 – Zaterdag 5 april
Dag twee speelde zich af rond het Rijksmuseum. De Zweedse Koning en Koningin bekeken daar de tentoonstelling en later voegde  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  zich bij hen aan.
Aankomst Nederlands koningspaar (PPE)

Gezamenlijk bezoeken ze het schilderij De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis van Rembrandt dat door de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten tijdelijk aan het Rijksmuseum in bruikleen is gegeven.
PPE fotoserie – ANP fotoserie

Na het bekijken van kunst was Het Koninklijk Gezelschap is aanwezig bij de presentatie van het boek The Swedes and the Dutch were made for each other dat ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen verschijnt. De Zweedse en Nederlandse koning kregen beide een exemplaar overhandigd.  Vervolgens bezichtigde het gezelschap  het originele verdrag dat de grondslag vormt voor de 400 jaar diplomatieke betrekkingen.
Foto’s ANP

Het bezoek van het Zweeds Koningspaar wordt afgesloten met een lunch in het museum.
ANP foto’s

DDP fotoserie van dag 2

Nog een Filmpje RTL Boulevard over het bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.