Vakantie is weer voorbij. Nieuws 24 augustus tot en met 2 september

Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra

Prinses Beatrix was zondagavond 24 augustus in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam aanwezig bij het slot concert een Europese tournee van het European Union Youth Orchestra. Het European Union Youth Orchestra is  het , uit 140 jongeren tussen de 14 en 24 jaar bestaande, jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1978 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 4000 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten.

Tijdens het concert waarin het orkest onder leiding stond  van de Russische dirigent Vasily Petrenko en met de Macedonische Simon Trpčeski achter de piano, speelde het jeugdorkest Symphonic Dances uit de musical/opera West Side Story (1960) van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Van de eveneens Amerikaanse George Gershwin brengt het orkestRhapsody in Blue (1924) ten gehore. Ook speelt zij delen uit het ballet Romeo en Julia(1935-1936) van de Russische componist Sergej Prokofjev. Met de werken van Bernstein en Gershwin sluit het concert aan bij het Amerika-thema van het Concertgebouw van komend seizoen. Een gedeelte van de programmering in 2014 en 2015 staat in het teken van het muzikale landschap in de Verenigde Staten.
Fotoserie Cees Buys / PPE – Fotoserie Remko de Waal / ANP – Foto’s Robin van Utrecht

Prinses Beatrix bij 55e landelijke campagnedag Zwaluwen Jeugd Actie
Prinses Beatrix woonde afgelopen  zaterdag bij voetbalvereniging S.c. Everstein in Everdingen de landelijke campagnedag bij van de Zwaluwen Jeugd Actie. Bij deze actie , die in samenwerking met de KNVB georganiseerd werd,  haalde kinderen met toernooien geld  opgehaald voor gehandicapte leeftijdsgenoten. Tijdens de campagnedag worden demonstratiewedstrijden gespeeld, waaronder voetbal door D/E jeugd, rolstoelhockey en rolstoeldansen. Prinses Beatrix woont een aantal demonstraties bij en spreekt met de deelnemers. Daarnaast nam ze een cheque in ontvangt met het bedrag wat via de Zwaluwen Jeugd Actie ingezameld was. Het geld is voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het Prinses Beatrix Spierfonds.
Fotoserie Cees Buys (PPE) – Fotoserie Lex van Lieshout (ANP)

 
Koning Willem-Alexander bij afsluiting lustrumjaar Erasmus Universiteit Rotterdam
Koning Willem-Alexander was  maandagmiddag 1 september aanwezig bij de officiële afsluiting van de viering van het honderdjarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De afsluiting was ter gelijkertijd ook de Opening van het Academisch Jaar 2014-2015 van de universiteit.

De Koning nam tijdens de bijeenkomst een sculptuur, een herinneringsboek en een fotoboek over het lustrumjaar in ontvangst. De president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), prof.dr. Hans Clevers, houdt een toespraak. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam krijgt de resultaten van het vrijwilligersproject van het lustrumjaar, Erasmus4Rotterdam, uitgereikt. Met dit project hebben studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit iets willen teruggeven aan de stad waar de universiteit honderd jaar geleden is opgericht. Het laatste evenement van de viering van het honderdjarig bestaan is de European Universities Games, een sportevenement voor studenten in Europa, dat deze zomer in Rotterdam wordt gehouden.
Fotoserie Bart Maat (ANP)  – Fotoserie Albert Nieboer / PPE foto’s 

Prinses Beatrix bij reünie Genootschap Engelandvaarders
Prinses Beatrix woonde vandaag de reünie bij van het Genootschap Engelandvaarders op het Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Het genootschap werd opgericht in 1969 met onder meer als doel het bewaren van het onderlinge contact tussen Engelandvaarders.

In juli 1940 ontsnapten drie Nederlanders vanuit bezet Nederland en staken met een twaalfvoetsjol, een klein type roei- of zeilboot, de Noordzee over naar Engeland. Zij werden Engelandvaarders genoemd. ‘Engelandvaarder’ werd de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.

Het Genootschap organiseert jaarlijks een reünie die meestal op verschillende kazernes in Nederland plaatsvindt en bezocht wordt door Engelandvaarders, ook uit het buitenland.
Fotoserie PPE – Fotoserie Jerry Lampen / ANP

 
Prinses Laurentien krijgt duurzaam lintje

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, heeft  Prinses Laurentien in Den Haag een duurzaam lintjes gekregen

 voor haar inzet voor duurzaamheid o.a. via de voor haar opgerichte stichting de Missing Chapter Foudation

Het Duurzame Lintje is in 2008 in het leven geroepen en is ontworpen door kunstenares Iris Le Rütte. Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het is bedoeld als eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van de duurzaamheid in het algemeen. Dit kan op allerlei niveaus. Van een jarenlange toewijding op lokaal gebied tot grootse doorbraken op mondiaal niveau. In 2009 ontving Prinses Irene het lintje.
Overig en kort nieuws
  • Het koninklijk gezin zat afgelopen zondag bij de Bosbaan in Amsterdam op de tribune voor de slot dag van het WK roeien. Bekijk HIER een filmpje en HIER foto’s.

2 gedachten over “Vakantie is weer voorbij. Nieuws 24 augustus tot en met 2 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.