Nieuws 8 t/m 12 december 2014

Eerder deze week plaatste ik al een bericht over de viering van de 75ste verjaardag van prof.mr. Pieter en 25 jarig jubileum Fonds Slachtofferhulp  afgelopen maandag en de uitvaartplechtigheid van Koningin Fabiola van België, maar er was meer nieuws de afgelopen week. Een overzicht.

Prinses Laurentien spreekt op congres Expertisecentrum handicap + studie
Prinses Laurentien hield maandagochtend 8 december een toespraak op het congres ‘Quality Time!’ van Expertisecentrum handicap + studie in Utrecht. Prinses Laurentien is beschermvrouw van het Expertisecentrum handicap + studie en spreekt in het Cursus- en Vergadercentrum Domstad  over de stand van zaken rond studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs.

Prinses Laurentien heeft gastles 
Prinses Laurentien gaf maandag(8 december 2014) een gastles aan groep 8 van de 2e Marnixschool in Utrecht. Ze geeft de gastles aan de hand van de door Edukans ontwikkelde lesmethode bij de jongereneditie van het boek Ik ben Malala van de Pakistaanse Malala Yousafa. Zij krijgt woensdag de Nobelprijs voor de Vrede. De prinses ging in gesprek over het recht op onderwijs. en over hoe zij zich kunnen inzetten voor een betere wereld.
Prinses Laurentien is sinds september supporter van Edukans en zet zich zowel voor als achter de schermen in voor deze ontwikkelingsorganisatie die zich puur en alleen op onderwijs richt.

Meer informatie van Edukans – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Filmpje Blauw Bloed

Prinses Laurentien presenteert ambitie agenda van de leescoalitie 
Woensdagochtend presenteerde  Prinses Laurentien samen met ambassadeur Ruben Nicolai de Ambitie-agenda 2015-2025 van de Leescoalitie, tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage. De Leescoalitie is een samenwerking tussen verschillende organisaties die ernaar streven dat over tien jaar geen enkel kind school verlaat met een leesachterstand, en dat alle volwassenen geletterd zijn of bezig dat te worden. Na ondertekening van de  Ambitie-agenda riep de Leescoalitie alle aanwezigen bij het congres op om de ambities  te ondertekenen en gezamenlijk te werken aan een sterkere leescultuur in Nederland
’s avonds schoof Prinses Laurentien samen met Ruben Nicolai in het programma PAUW, om verder te praten over het onderwerp. Het persbericht –  Meer informatie over de coalitie – MPE / Patrick van Katwijk – Fotoserie Robin van Utrecht –

Uitreiking Prins Clausprijs 2014

Woensdag waren Koning Willem-Alexander , Koningin Máxima , Prinses Beatrix, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien  in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs 2014 aan de Colombiaanse kunstenaar en plantenexpert Abel Rodríguez. Prins Constantijn reikte als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds de prijs uit en hield een toespraak. Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.
RVD bericht – ANP FotoserieFoto’s Robin van UtrechtFoto’s Patrick van Katwijk (MPE)Filmpje

Prinses Laurentien lanceert tijdschrift ‘Wendy’
Donderdag lanceerde Prinses Laurentien samen met Wendy van Dijk het nieuwe tijdschrift ‘Wendy’ Het tijdschrift zal 4 keer per jaar gaan uitkomen. Verslag met foto’s

Koningin Máxima brengt werkbezoeken aan Qredits en IDH
Koningin Máxima heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan de stichting Qredits in Almelo en vanmiddag aan het Initiatief Duurzame Handel (IDH) in Utrecht.
 Qredits richt zich op kredietverlening aan kleine ondernemers. Naast een lening werkt Qredits met coaches die op vrijwillige basis nieuwe ondernemers op weg helpen met hun bedrijf. Koningin Máxima sprak met de medewerkers van Qredits over onder meer de coachingstrajecten, de ontwikkeling van de kredietvoorziening en risicomanagement bij nieuwe ondernemers.
IDH richt zich op duurzame productie en handel van (landbouw) goederen uit ontwikkelingslanden door samenwerking met internationale bedrijven, overheden en goede doelen organisaties. Koningin Máxima liet zich onder meer informeren over de financieringsprogramma’s van IDH voor kleine boerenbedrijven.
Koningin Maxima bracht dit bezoek in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koning opent Nationaal Militair Museum
Koning Willem-Alexander opende donderdag het Nationaal Militair Museum in Park Vliegbasis Soesterberg. In het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) zijn de collecties van het Legermuseum in Delft en het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg op een vernieuwende manier samengevoegd. Het NMM toont de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Persoonlijke verhalen van militairen uit alle rangen en tijden worden geïllustreerd door de uitgebreide collecties van de landmacht en de luchtmacht. Naast grote objecten zoals tanks en vliegtuigen zijn er zes themaruimtes waar alle aspecten van de krijgsmacht aan bod komen. Op interactieve wijze ervaart de bezoeker de verbinding tussen zijn eigen belevingswereld en de krijgsmacht.
Na de officiële opening wordt Koning Willem-Alexander rondgeleid door het museum.

Koningin Máxima opent tentoonstelling ‘Het geheim van Dresden’ in het Groninger Museum

Vrijdag opende Koningin Máxima de tentoonstelling ‘Het geheim van Dresden. Van Rembrandt tot Canaletto’
De tentoonstelling , die nog tot 25 mei 2015 te zien is , laat een grote selectie zien uit de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Het thema is de rijke achttiende-eeuwse cultuur in Saksen. De toenmalige keurvorsten legden een enorme kunstverzameling aan die tot de belangrijkste in Europa is gaan behoren, met meesterwerken van onder anderen Rembrandt, Velazques, Titiaan en Canaletto.

Artikel over de tentoonstelling – Fotoserie ANPFotoserie PPE – Fotoserie Belga

Koningin Máxima bij gala-avond Eeuwige Jeugd voor jonge kunstenaars
Koningin Máxima is op vrijdagavond aanwezig bij de gala-avond van het project Eeuwige Jeugd in Den Haag. Met dit project bieden BNG Bank en BNG Cultuurfonds jonge, getalenteerde kunstenaars de mogelijkheid om nieuwe producties te maken.

RVD bericht –Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.