Uitreiking Militaire Willemsorde

Vandaag heeft koning Willem-Alexander op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uitgereikt aan majoor (Gijs) P. Tuinman van het wapen der Infanterie.  De koning hield een toespraak waarna de eed werd afgelegd en  de koning Majoor Tuinman tot ridder sloeg.  Koningin Maxima was ook een van de aanwezigen.

Bron: Ministerie van Defensie 

Majoor Tuinman wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse vanwege zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft majoor Tuinman voor deze onderscheiding voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. Zijne Majesteit de Koning is Grootmeester van de Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

De laatste individuele Militaire Willems-Orde werd op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein  Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Er zijn heden nog vier Ridders Militaire Willems-Orde in leven namelijk: de Brit  Kenneth G. Mayhew, die onderscheiding op 24 april 1946 kreeg,  de Amerikaan E.S. Fulmer kreeg hem op 17 oktober 1946 , de Nederlander C.P. van den Hoek kreeg hem op 30 augustus 1948 en  M.J. Kroon , hij kreeg de onderscheiding op 29 mei 2009. 

Kenneth G. Mayhew en Marco Kroon waren bij deze uitreiking aanwezig. (Te zien op de onderstaande foto’s)

Bron: Ministerie van Defensie

Volledige ceremonie  terugkijken – Meer informatie over majoor Tuinman en de Willemsorde – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE (Patrick van Katwijk)

Foto’s uit dit bericht met dank aan Ministerie van Defensie. Klik HIER voor de volledige fotoserie

3 gedachten over “Uitreiking Militaire Willemsorde

  • 8 dec 2014 om 2:34 pm
    Permalink

    Mooie log vol foto's van deze bijzondere gebeurtenis. (Staat alleen een klein typfoutje in de kop, militaire heb je daar met 2 r's staan.) Zo en zo zien je nieuwslogjes er allemaal fantastisch keurig uit. En ook ik vind je kopfoto top!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.