Uitvaart Koningin Fabiola

Deze site gaat over de Nederlandse koninklijke familie , maar voor bijzondere gebeurtenissen maak ik graag een uitzondering. Gisteren was zo’n gebeurtenis. De Belgische Koningin Fabiola, die op 5 december op 86 jarige leeftijd overleed, werd begraven.

De uitvaartdienst vond plaats in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De ceremonie werd geleid door aartsbisschop Godfried Danneels.

Wat gelijk opviel was dat de kist niet op een verhoging stond , maar op de grond. Een wens van Koningin Fabiola zelf:  “omwille van gevoelens van nederigheid”.

De plechtigheid bestond uit het lezen uit de  bijbel en klassieke muziek. Even werd ook tijd gemaakt voor een vrolijk moment, met Spaanse muziek en castagnetten. Hierbij deed een nicht van koningin Fabiola mee. Zij sprak ook een voorbeden uit  net als kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Amedeo en prinses Louise en erfgroothertog Guillaume. Net als bij de begrafenis van haar man  koning Boudewijn  ruim 21 jaar geleden zong de Vlaamse zanger Will Tura het nummer ‘Hoop doet leven’.

Naast de (schoon)familie van koningin Fabiola. (Belgische koninklijke familie , Luxemburgse groothertogelijke familie (de zus van koning Boudewijn , Josephine Charlotte,  trouwde met de latere groothertog Jean van Luxemburg) en Koning Harald van Noorwegen en Prinses Astrid van Noorwegen (Hun moeder was een zus van de moeder van Koning Boudewijn.)  waren er ook veel hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld aanwezig, onder wie prinses Beatrix, de Japanse keizerin Michiko,  Koningin Margerethe van Denemarken, Koning Juan Carlos van Spanje met zijn vrouw koningin Sofia.

Na de plechtigheid in de kathedraal werd het stoffelijk overschot overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken. Daar werd in kleine kring afscheid genomen van Fabiola tijdens een tweede religieuze ceremonie. Hier werd onder andere gesproken door medewerkers van Koningin Fabiola.
Vervolgens trok de familie zich terug in het kasteel van Laken, waarna koningin Fabiola werd bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk, waar ook haar man ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.