200 jaar koninkrijk- Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix bij 200 jaar koninklijke landmacht

Gisteren was het 200 jaar geleden dat Koning Willem I besloot tot de oprichting van een landmacht van beroepssoldaten (‘Armee’) , waardoor de koninklijke landmacht ontstond. Dit werd herdacht met het groeten van het vaandel door Koning Willem-Alexander , een bijzonder moment wat een vaandelgroet vond voor het laatst plaats op 31 mei 1980 op Paleis Soestdijk ter ere van het afscheid van Juliana als Koningin. Naast de vaandelgroet was er ook een concert die bijgewoond werd door prinses Beatrix 


Met veel militaire ceremonieel en de Koning die per Gala Landauer vanaf het Koninklijk Staldepartement naar het historische Plein 1813 reed werd gisteren herdacht dat 200 jaar geleden de koninklijke landmacht ontstond. Voor de tweede keer had de koning zijn ‘ceremoniële uniform’ aan. Dat betekend een uniform zonder militaire rangonderscheidingstekens, maar met onderscheidingen zoals Grootlint in de Militaire Willemsorde. Aangekomen op Plein 1813 hield de koning een toespraak en kreeg hij een herinneringssabel aangeboden die hij – symbolisch – betaalde met de ‘200 jaar Koninkrijksmunt’ Vaandel – en standaardgroepen marcheerden vervolgens voorbij de Koning die op het inspectiepodium had plaatsgenomen. Na de vaandelgroet werd het Wilhelmus gespeeld.   Tot slot kreeg Koning Willem-Alexander in het  uit handen van luitenant-generaal M.C. de Kruif het eerste exemplaar van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht overhandigt.

Printscreen NOS
Prinses Beatrix was gisteren avond  in de Koninklijke Schouwburg aanwezig bij een muzikale voorstelling, uitgevoerd door Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Tijdens het concert wordt er door muziek, zang en verhalen onder de titel ‘Land met macht’ aandacht gegeven aan de geschiedenis van 200 jaar militair landoptreden voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ook is er aandacht voor de bijzondere band met Den Haag, de stad van vrede en recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.