Nieuws van 20 t/m 25 januari 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt president Franse Republiek, François Hollande
Maandag 20 januari 2014 bracht de Franse president, François Hollande een officieel bezoek aan Nederland. Het bezoek staat in het teken van de verdere versterking van de banden tussen Nederland en Frankrijk, met speciale aandacht voor de economische betrekkingen.
Koning Willem-Alexander ontving de  president ’s ochtends op Paleis Noordeinde met een welkomstceremonie en vervolgens vond er een audiëntie plaats.

Na een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en  een werkoverleg met minister-president Rutte voor een werkoverleg lunchte President Hollande op Paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander , Koning Maxima en Prinses Beatrix.  Na de lunch kon president Hollande al afscheid nemen van het koninklijk gezelschap maar zijn bezoek zat er nog niet op. De president een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en ging nog in het scheepsvaartmuseum  het gesprek met het bedrijfsleven , MKB’ers  en kennisinstellingen Afrondend worden in aanwezigheid van president Hollande, minister-president Rutte en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking diverse contracten en overeenkomsten ondertekend. Het bezoek van president Hollande wordt afgesloten met een diner aangeboden door minister-president Rutte met Nederlandse en Franse CEO’s.

DPP fotoserie

Prinses Beatrix bij 17e Balletgala Dansersfonds
Maandagavond was Prinses Beatrix  in het DeLaMar theater aanwezig bij de zeventiende editie van het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. Dit fonds werd in 1979 opgericht met het doel dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen, financieel te ondersteunen, én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. Eén van de middelen om fondsen te werven is het tweejaarlijkse Balletgala, dat eerst in het Amsterdamse Stadsschouwburg vervolgens in Koninklijk Theater Carré en Het Muziektheater Amsterdam en nu voor het eerst in het DeLaMar Theater gehouden wordt. 

Tijdens het zeventiende editie van het Balletgala (die opgedragen werd aan Toer van Schayk, die als choreograaf en ontwerper jarenlang verbonden was aan het Nationale Ballet) traden onder andere Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater 1, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam op. Daarnaast danst Marijn Rademaker, de Nederlandse eerste solist van het Duitse Stuttgarter Ballett, samen met Igone de Jongh, stersoliste van Het Nationale Ballet, een choreografie van Hans van Manen. 

Koning Willem-Alexander opent gerenoveerd BOVAGhuis

Screenshot Boulevard


Dinsdag 21 januari heeft koning Willem-Alexander in Bunnik met een druk op de knop de officiële opening van het gerenoveerde BOVAGhuis. Het BOVAGhuis werd gebouwd in 1980 en is nu grondig gerenoveerd.  Het vernieuwde gebouw is een modern verenigingscomplex met energielabel A.
BOVAG is een brancheorganisatie van ruim 10.000 ondernemers die zich met mobiliteit bezighouden. BOVAG dient als platform, nieuws-, voorlichtings- en informatiecentrum en lobbyt, adviseert en organiseert kwaliteitszorg voor bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in personenauto’s, bedrijfsauto’s en trucks, tweewielers, caravans, aanhangwagens, motorenrevisie, autoverhuur, autowassen, verkeersopleidingen en tankstations.  Daarnaast is BOVAG een werkgeversorganisatie die zich bezighoudt met arbeidsvoorwaardenbeleid, arbeidsvoorziening, arbeidsomstandigheden en onderwijs. 

Koning Willem-Alexander slaat de nieuwe Nederlandse euromunten
Op de Nederlandse standaard euromunt is het gebruikelijk het staatshoofd af te beelden, ook van Koning Willem-Alexander moest dus afbeelding op de munt komen.  Afgelopen woensdagmiddag (22 januari 2014) verrichte koning Willem-Alexander de ceremoniële muntslag van de nieuwe Nederlandse euromunten met zijn eigen afbeelding. Dit deed hij  bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht. De staatssecretaris van Financiën, mr. drs. Frans Weekers is hierbij aanwezig.

Het ontwerp van de nieuwe euromunten , die vanaf de ceremoniële muntslag verspreid worden , is gemaakt door de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf en worden geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld.
DPP fotoserie – ANP fotoserie – PPE fotoserie

Prinses Laurentien leest voor tijdens de start Nationale Voorleesdagen
Prinses Laurentien las de prinses woensdag 22 januari 2014 voor tijdens het voorleesontbijt , wat een initiatief is van de Stichting Lezen en georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Het voorlezen gebeurde  op de Vindplaats op basisschool De Horizon, een voormalige klaslokaal dat is ingericht als bibliotheek en waarin alle aandacht is gericht op de taalontwikkeling van kinderen van 2 t/m 9 jaar. De Vindplaats is een samenwerking tussen basisschool De Horizon en DOK Bibliotheek Delft voor een gezamenlijke aanpak van taalachterstanden in de wijk Buitenhof in Delft.

De Prinses las de kinderen van groep 2 voor uit Krrrr…okodil! van Catherine Rayner. De Prinses kreeg het boek overhandigd van Ruben Nicolai, die zich als voorleesambassadeur inzet om het belang van voorlezen landelijk te benadrukken.

Fotoserie DPP – Fotoserie ANP
Koning en Koningin brengen kennismakingsbezoek aan Italië

Screenshot Boulevard 


Afgelopen dinsdag werd de kennismakingstournee voortgezet in Italië. Hier werden koning Willem-Alexander en Koning Maxima op Palazzo Quirinale ontvangen door president Napolitano
  
Vervolgens vertrok het paar naar Palazzo Chigi voor een ontmoeting met minister-president Letta en een inspectie van de erewacht
Foto van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans , nog een foto van Minister Timmerman

Tot slot van het korte bezoek aan Italie had het nederlandse koningspaar in palazzo Giustiniani nog een Ontmoeting met senaatsvoorzitter Grasso

DPP fotoserie – Foto’s Zimbio  – Foto’s Getty Images – Foto’s ANP – Filmpje Boulevard

Prinses Beatrix bezoekt Jumping Amsterdam 
Vrijdagavond bracht prinses Beatrix een bezoek aan het internationale concours hippique Jumping Amsterdam in de RAI Amsterdam.  Ze liet zich vergezellen door haar nicht Prinses Margarita , die sinds 2012 bestuurslid is van het evenement

Screenshot Telesport

Jumping Amsterdam vindt plaats van 23 tot en met 26 januari 2014 in de RAI Amsterdam. Het is de 55e editie van het concours, waaraan de mondiale top uit de dressuur- en springsport deelneemt. Prinses Beatrix woonde een deel van het avondprogramma van vrijdagavond bij, waaronder een internationale springrubriek.

Het evenement kan al lang rekenen op koninklijke belangstelling. Prinses Beatrix en Prinses Irene zijn beide liefhebbers van paarden, het concours is opgericht door wijlen Prins Bernhard en prinses Margarita zit sinds 2012 in het bestuur. In RTL Boulevard verteld prinses Margarita over haar liefde voor de paardensport  ,  foto’s van Prinses Margarita vandaag en nog een foto van Prinses Margarita

Prinses Beatrix bij opening Holland Dance Festival
Vanavond is Prinses Beatrix in het Lucent Danstheater in Den Haag de opening bij van de veertiende editie van het Holland Dance Festival. En ze was niet alleen ze had Prins Constantijn en Prinses Laurentien meegenomen.

De galavoorstelling toont een selectie van hoogtepunten van het festival waar gedurende drie weken een internationaal programma waarop dans in verschillende culturen is ingebouwd. Optredens worden verzorgd door het Bangarra Dance Theatre uit Australië, het Ballet National de Marseille en de Gauthier Dance Company uit Duitsland, maar ook door gezelschappen uit Cuba, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

ANP Fotoserie – DPP fotoserie – PPE fotoserie 

Overig 
Afgelopen week was prinses Mabel in Davos (Zwitserland) aanwezig bij de Word Economic Forum. Bekijk een foto van de Prinses samen met Prinses Mette Marit van Noorwegen.

Terwijl koningin Maxima  in Rome was, werd er op de website van UNSGAB een toespraak voor het World Food Programma gepubliceerd. De video is eerder deze week opgenomen in Villa Eikenhorst.

Eén gedachte over “Nieuws van 20 t/m 25 januari 2014

  • 29 jan 2014 om 4:33 pm
    Permalink

    Wat een lang overzicht heb je weer gemaakt! Veel activiteiten hadden ze weer! Maxima zag er mooi uit! En leuk om weer eens wat van Margaritha te zien en te horen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.