Koningin Maxima op pad voor toegankelijke financiële diensten

Koningin Máxima spreekt bij OESO bijeenkomst over belang van financiële vaardigheden onder jongeren
Koningin Máxima hield woensdagochtend een toespraak bij een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs.Ze sprak in haar rol van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en als erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’. Naast goede toegang tot financiële diensten, benadrukt zij het belang van financiële vaardigheden en verantwoord financieel gedrag onder jongeren en volwassenen. 

Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten gepresenteerd van een internationaal onderzoek, ‘Programme for International Student Assessment’ (PISA), naar de financiële vaardigheden van 15-jarige jongeren in 18 landen. PISA is een driejaarlijks internationaal onderzoek naar de vaardigheden van 15-jarigen op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen. In 2012 is hier als proef ook onderzoek naar financiële vaardigheden van jongeren aan toegevoegd. Vanaf 2015 doen ook Nederlandse jongeren mee aan deze meting.  Het doel van PISA is om vast te stellen in hoeverre de onderwijsstelsels in de 67 deelnemende landen opleiden tot zelfstandige burgers. De onderzoeksresultaten zijn input voor beleidsmakers voor de inrichting van het onderwijs.

Fotoserie MPE – Fotoserie PPE – ANP Fotoserie

 

Koningin Máxima spreekt over inclusieve financiering in Turkije

Donderdag was koningin Maxima in Ankara. Het bezoek van de koningin , in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en als erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI) van de G20, was een eerste verkenning van de prioriteiten van het Turkse voorzitterschap op het gebied van inclusieve financiering op de G20 agenda. De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling. Een van de doelstellingen van de G20 is het wereldwijd toegankelijk maken van financiële diensten voor alle lagen van de bevolking. Dit kan bijdragen aan onder meer duurzame economische groei en het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing. Als erevoorzitter van het GPFI zet Koningin Máxima zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op dit terrein te bevorderen.
© Cabinet of the President of the Republic of Turkey / RVD
In Ankara sprak Koningin Máxima onder anderen met president Gül, viceminister-president Ali Babacan en vertegenwoordigers van Internationale Financiële Organisaties als de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Investeringsbank over dit onderwerp.

Eén gedachte over “Koningin Maxima op pad voor toegankelijke financiële diensten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.