Nieuws 30 juni , 1 t/m 5 juli

Koning bij première concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’
Koning Willem-Alexander was maandagavond 30 juni aanwezig bij de première van de concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in de Westerkerk in Amsterdam. Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis , de enige overlevende van zijn transport vanuit Westerbork naar het voormalig vernietigingskamp Sobibor in Polen,  in fragmenten over de 72 uur durende deportatie-route. De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel wordt ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Na het concert in Amsterdam zullen er ook in Berlijn en de Poolse stad Lublin  nog concerten gehouden worden. De plaatsen symboliseren ‘de reis’ die de nu 93-jarige Jules Schelvis in juni 1943 maakte. Met de herdenkingstournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’ wil Schelvis een internationaal appèl doen om de holocaust nooit te vergeten en zijn verhaal door te geven aan volgende generaties. Deze internationale concertserie is een initiatief van, en wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenking Joure.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen tijdens hun staatbezoek aan Polen op 24 juni a.s. een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van Sobibor. Die wordt gerealiseerd dankzij een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks samenwerkingsverband. In Sobibor kwamen in de Tweede Wereldoorlog 170.165 mensen om het leven, onder wie zo’n 34 duizend joden uit Nederland. Schelvis was één van de slechts achttien Nederlandse overlevenden.Fotoserie PPE – ANP Fotoserie

Prinses Laurentien bij première Oorlogsgeheim 
Prinses Laurentien was maandagavond bij de première van Oorlogsgeheimen in Pathé Tuschinski in Amsterdam

Oorlogsgeheimen is de verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens over de vriendschap tussen twee Limburgse tieners die onder druk komt te staan als de Duitsers binnenvallen. De hoofdrollen worden gespeeld door Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Stefan de Walle en Loek Peters.Zanger Alain Clark verzorgt de titelsong met zijn single Onze vriendschap
Naast de cast en Alain Clark waren  onder andere Angela Groothuizen, Monic Hendrickx, Manuel Venderbos, Derek de Lint en Rob Kamphues ook aanwezig.ANP fotoserie

Koning brengt werkbezoek aan Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Koning Willem-Alexander bracht op woensdagmiddag 2 juli een werkbezoek aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in het Trippenhuis in Amsterdam. De Koning is beschermheer van de KNAW.

De KNAW is een genootschap van excellente wetenschappers uit alle disciplines en is verantwoordelijk voor zestien onderzoeksinstituten in Nederland, zoals het Meertens Instituut, het NIOD en het Nederlands Herseninstituut. De KNAW geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de regering over wetenschapsbeleid en over actuele vraagstukken in maatschappelijke sectoren, zoals de zorg, het klimaat of het onderwijs. De leden van de KNAW verzorgen bijeenkomsten voor zowel onderzoekers als voor het algemene publiek, politici en beleidsmakers. Zo vonden in het Trippenhuis de afgelopen jaren tientallen minisymposia plaats over actuele onderwerpen als schaliegas, klimaatverandering en de oerknal.

Na een korte rondleiding door het historische Trippenhuis, werden aan de Koning drie
voorbeelden van excellent Nederlands wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd:
“big data” en de geesteswetenschappen, kwantumtransport en de participatiesamenleving. Aansluitend ging de Koning met wetenschappers en bestuursleden van de KNAW en De Jonge Akademie in gesprek over wetenschap en wetenschapsbeleid.

Koning bij viering 100-jarig bestaan Shell Technology Centre Amsterdam
Koning Willem-Alexander was  woensdagmiddag 2 juli aanwezig bij de viering van 100 jaar Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), een centrum waar vanuit verschillende vakgebieden samen aan de verbetering van producten en productieprocessen op het gebied van olie, gas en chemie gewerkt wordt. Ook doen zij onderzoek naar betaalbare alternatieve energieoplossingen zoals het gebruik van biomassa en opslag van CO2. STCA werkt nauw samen met universiteiten, kennisinstellingen en andere partijen in diverse landen. Andere grote onderzoekscentra van Shell bevinden zich in Bangalore en Houston. Het thema van het 100-jarig bestaan is ‘Shaping the future of energy through innovation’.

De Koning nam tijdens de viering het boek ‘The colours of energy’ in ontvangst. Dit boek is een bundeling van essays van diverse experts van binnen en buiten Shell, waarin zij hun visie geven op de energietransitie. Uitgangspunt van dit boek is dat het belang van innovatieve technologische oplossingen toeneemt met de huidige toenemende vraag naar energie en de druk op het klimaat. Vervolgens kreeg de koning ook een rondleiding over de tentoonstelling ‘Treasures of technology’, waar Shell een selectie van de meest innovatieve processen, methoden en producten van de afgelopen 100 jaar toont. Eén hiervan is de gas-to-liquid technologie, die wordt gebruikt in het Shell Pearl GTL project in Doha. De Koning bezocht dit project in 2011 tijdens het staatsbezoek aan Qatar.

ANP fotoserie – PPE Fotoserie – MPE Fotoserie –  Foto’s Robin van Utrecht

Koning Willem-Alexander opent nieuw muziekcentrum TivoliVredenburg
Koning  Willem Alexander opende donderdagavond 3 juli 2014 het nieuwe gebouw van internationaal muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht.  De avond begon met een optreden van het Radio Filharmonisch Orkest. Na dit concert  en de opening bezocht de koning ook de andere vier zalen. De laatste zaal was de Popzaal Ronda, waar The Scene  speelde samen met BLOF-zanger Paskal Jakobsen hun allerlaatste optreden als band gaf  aangezien zanger Thé Lau ongeneeslijk ziek is.
TivoliVredenburg is een samenvoeging van poppodium Tivoli en muziekcentrum Vredenburg voor klassieke muziek. Het nieuwe gebouw heeft vijf zalen voor klassiek, pop, jazz en dance. Daardoor kunnen op één avond vijf verschillende concerten plaatsvinden. Het gebouw is gebouwd rond de oude symfoniezaal, die in de jaren ’70 door Herman Hertzberger getekend is. De vier nieuwe zalen zijn ontworpen door verschillende architecten. Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger en Patrick Franssen) is de hoofdarchitect. Verder ontwierp bureau Jo Coenen Architects & Urbanists popzaal Ronda, architectuurcentrale Thijs Asselbergs de jazz-zaal Cloud Nine en tekende NL Architects de Pandora zaal.
ANP Fotoserie  – Fotoserie PPE –MPE Fotoserie – Foto’s Robin van Utrecht

Koningin Máxima bezoekt Buzinezzclub

© Oranje Fonds / Bart Homburg

Koningin Máxima heeft vrijdag 4 juli een van de deelnemers van het Het Oranje Fonds Groeiprogramma bezocht , op precies te zijn de Buzinezzclub in Den Haag.  Deze organisatie begeleidt jongeren ( 17-27 jaar) vanuit een uitkering naar werk, een opleiding of een eigen bedrijf.

De Buzinezzclub, gestart in 2009 en actief in Den Haag en Rotterdam, begeleidt jongeren met een uitkering bij het maken van de stap naar een opleiding, werk of eigen onderneming. De jongeren krijgen een traject aangeboden met workshops, stages en intensieve begeleiding en coaching door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn professionals en ondernemers die naast persoonlijke aandacht en expertise ook hun netwerk open stellen om de jongeren kansen te bieden. Sinds de start  in 2009 hebben 400 jongeren deelgenomen aan het traject van de Buzinezzclub.

© Oranje Fonds / Bart Homburg

Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van de Buzinezzclub, gemeenten en fondsen over de aanpak en organisatie van de Buzinezzclub en het effect op jongeren van deze aanpak. Ook werd gesproken over de Social Impact Bond; een nieuwe financiële constructie waarbij private partijen investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem. De gemeente Rotterdam heeft een Social Impact Bond gesloten met de Buzinezzclub, ABN en START Foundation om in 2 jaar tijd 160 werkloze jongeren aan het werk te krijgen of terug naar school te begeleiden. Hierdoor kan de gemeente besparen op het aantal uitkeringen. Tot slot konden de deelnemende jongeren en vrijwilligers de koningin vertellen over hun ervaringen met de Buzinezzclub.
Meer foto’s Bart Homburg – Fotoserie ANP

Koning bij viering 150 jaar tram in Den Haag
Koning Willem-Alexander was zaterdagmiddag 5 juli 2014 aanwezig bij de viering van het 150-jarig bestaan van de tram in Den Haag. De Koning geeft het startsein voor een rit met 25 historische trams van het Noorderstrand in Scheveningen naar het centrum van Den Haag. Aansluitend wordt de nieuwe
stadstram van HTM gepresenteerd.

Overig en kort nieuws 
Maandag werd de gedenksteen geplaatst bij het graf van Prins Friso.
Koning Willem-Alexander heeft woensdag 2 juli op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Belarus, Z.E. Mikalai M. Barysevich, de ambassadeur van de Onafhankelijke Staat Papoea Nieuw Guinea, Z.E. Joshua Rimarkindu Kalinoe, en de ambassadeur van de Republiek Chili, H.E. mevrouw María Teresa Infante Caffi  ontvangen voor het overhandiging van hun geloofsbrieven

ANP Perssupport

Het koninklijk gezin geeft geposeerd voor 3D geprinte poppetjes. De 3D geprinte poppetjes van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen Amalia , Alexia en Ariane zijn  geplaatst op het balkon van de miniatuur versie van Paleis Huis ten Bosch in Madurodam 

Bijschrift foto: Madurodam is voor het eerst sinds de opening in 1952 op zoek naar nieuwe bewoners. 62 jaar lang bevolkten handgemaakte bewoners de huizen en straten van Madurodam. Vanaf deze zomer worden 3D geprinte bewoners ingeschreven. De Koninklijke familie heeft de primeur en hun 3D kopietjes nemen vandaag in Madurodam alvast hun intrek in Paleis Huis ten Bosch. 

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 3 juli in Villa de Eikenhorst in Wassenaar twee gegraveerde hulzen in ontvangst genomen van de saluutschoten die zijn gelost tijdens de troonswisseling op 30 april 2013.


 

Eén gedachte over “Nieuws 30 juni , 1 t/m 5 juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.