4 t/m 7 juni

Koning reikt eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit aan Marte Röling
Koning heeft op 4 juni in het Paleis op de Dam in aanwezigheid van koningin Maxima en Prinses Beatrix de eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan kunstenares Marte Röling.Marte Röling heeft verschillende portretten gemaakt van Koningin Beatrix en Prins Claus en  in Paleis Noordeinde zijn  kunstwerken van haar hand te vinden. Sinds de oprichting in 1978 was Marte Röling lid van de Paleiscommissie; een stichting die symposia en tentoonstellingen organiseert in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Begin dit jaar heeft zij afscheid genomen van de Paleiscommissie.

De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap en een bijzondere band met het Koninklijk Huis.
ANP fotoserie – Fotoserie MPE

Koningin Máxima spreekt bij internationale bijeenkomst over financiering midden- en kleinbedrijf bij FMO
Koningin Máxima heeft  donderdagochtend 5 juni bij de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) in Den Haag een toespraak tijdens een besloten bijeenkomst over de financiering van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden voor vertegenwoordigers van internationale ontwikkelingsfinancieringsmaatschappijen.  Dit deed ze als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en als erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering van de G20 (GPFI)
Naast te toespraak sprak de koningin ook met de winnaars van de ‘G20 SME Challenge’, een initiatief van de 19 grootse Europese economieën om innovatieve financieringsinitiatieven voor het MKB te realiseren en daardoor bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.

Koning spreekt met vrachtwagenchauffeurs
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend  in truckerscafé De Nieuwe Pionier in Europoort Rotterdam een gesprek gehad met  een aantal vrachtwagenchauffeurs en twee transportondernemers.. Het gesprek stond onder leiding van de voorzitter van FNV Bondgenoten, mevrouw Ellen Dekkers, en de voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de heer Arthur van Dijk.
In het gesprek werd gesproken over de ontwikkelingen in de sector, regelgeving en werkgelegenheid. Een onderwerp wat besproken is , is het weghalen van de beperkingen van de Europese transportmarkt met  concurrentie uit (Oost-)Europese landen als gevolg. Daarnaast is onder meer ook gesproken over de verschillen in handhaving van regelgeving binnen Europa

Fotoserie ANP

Prinses Beatrix opent tentoonstelling ‘Koninklijke cadeaus’ 
Prinses Beatrix opende donderdag in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven de tentoonstelling ‘Koninklijke Cadeaus.’ Deze eerste tentoonstelling in het vernieuwde museum toont de zilveren cadeaus die de Koninklijke Familie in de loop van twee eeuwen ontving. Een hoogtepunt is het cadeau Dansende Tulpen dat aan Koningin Beatrix werd aangeboden ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum.

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is het enige zilvermuseum van Nederland en toont de Nederlandse eet- en leefcultuur van 1600 tot nu in uiteenlopende voorwerpen, technieken en stijlen. De voorwerpen zijn zowel ambachtelijk als industrieel gemaakt. In 2013 is het museum verbouwd en nu is het weer opnieuw opengesteld. Naast interactieve presentaties en een 14 meter lange zilvertafel vol verhalen en opdrachten, heeft het nieuwe museum een eigen Zilversmederij voor starters, een Kenniscentrum en een ‘Zilverlab’ waar scholen en bezoekers zelf aan de slag kunnen met zilver.

MPE fotoserie – PPE fotoserie – ANP fotoserie

Prins Bernhard en Prinses Annette doen mee aan Alpe d’HuZes
Prins Bernhard en zijn echtgenote prinses Annette hebben donderdag  samen met zo’n 5.000 mensen meegedaan aan het sportevenement Alpe d’HuZes.  Bij deze actie is het de bedoeling dat de deelnemers de Franse berg Alpe d’Huez Alpe beklimmen per fiets of op een andere manier  om geld op te halen voor onderzoek naar kankerbestrijding.
Prins Bernhard startte rond 10 over 10 met zijn fietstocht en Prinses Annette iets later (10 voor half 11) met haar wandeling. De officiële aankomsttijd van de Prins is niet bekend gemaakt , de prins wilde ook niet gevolgd worden tijdens de tocht. Afgaande op de aankomsttijden van zijn teamgenoten (met bijbehorende finishfoto’s) zal dat rond 10 voor half 1 zijn geweest , dus ongeveer 2 en half uur laten. De prins was met de fiets natuurlijk sneller dan zijn vrouw, die lopend was,  en samen met zijn moeder kon hij dan ook prinses Annette onthalen toen zij twee uur na zijn finish (vier uur en 7 minuten na dat de prinses gestart was) bij de finish aankwam.
Het prinselijk paar maakte deel uit van de teams Cool Runnings 1 en Cool Runnings 2. Deze teams bestaan uit Bernhards collega’s van het bedrijf Levi9 en een groep artsen en een verpleegkundige uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De prins wilde 5.000 euro ophalen en dat is hem ruimschoots gelukt. De teller staat nu op ruim 22.000 euro. Het volgende berichtje plaatste Prins Bernhard op twitter:

Tussenstand team cool runnings 1 & 2 70k Nog 20k toegezegd. Op naar de 100. Veel dank voor alle support http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teams/amc/TeamDonation.aspx …

Het totale bedrag wat tot nu toe met de actie opgehaald is, is 12. 351 027 euro. Het eind bedrag wordt pas in oktober overgedragen aan het KWF en tot die tijd kan er nog gedoneerd worden via deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl  Meer informatie is te vinden op www.opgevenisgeenoptie.nl  

Prins Bernhard op de fiets en na afloop bij het te woord staan van de pers (Foto’s ANP)

 

Prinses Margriet opent Meander Medisch Centrum
Foto is gemaakt door Jannemieke/royalduo.nl. Niet overnemen zonder haar toestemming!

Vrijdag opende Prinses Margriet in Amersfoort het Meander Medisch Centrum. Dit centrum is een topklinisch opleidingsziekenhuis waar opleiden, innoveren en onderzoek centraal staat. De bouw van het ziekenhuis is gestart in 2010 met als uitgangspunt een open beleving te creëren waarbij ook de groene ligging van het gebouw een rol speelt in het beter worden van de patiënt. Met de nieuwbouw zijn de twee oude locaties Lichtenberg en Elisabeth samengevoegd. Meander Medisch Centrum heeft ook buitenposten in Leusden, Nijkerk, Baarn en Barneveld waarmee het ziekenhuis een brede regio kan bedienen.

Foto’s zijn gemaakt door Jannemieke/royalduo.nl. Niet overnemen zonder haar toestemming!
Dat juist prinses Margriet gevraagd was was niet gek. In het Lichtenberg ziekenhuis , een van de locaties die nu in dit ziekenhuis is ondergebracht, begon de prinses namelijk haar haar opleiding tot Rode Kruis-helpster Eerste Klasse met het meelopen met de verpleegopleiding.
Foto’s zijn gemaakt door Jannemieke/royalduo.nl. Niet overnemen zonder haar toestemming!
.

ANP Fotoserie – PPE fotoserie – ANP fotoserie

Overig en kort nieuws 

  • Prinses Laurentien heeft samen met kinderboekenschrijver Paul van Loon een sprookje geschreven, dat maakte de Stichting Lezen & Schrijven, die door de prinses is opgericht, woensdag bekend. Het boek De Sprookjessprokkelaar , wat tijdens de kinderboeken week in oktober uit komt, zal gaan over een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel.
  • De jongste broer van koningin Maxima, Juan Zorreguieta, is vandaag in Wenen getrouwd. Uiteraard was het koningspaar daarbij. Ook de dochters van het koningspaar en Prinses Beatrix waren aanwezig. De RVD doet verder geen mededelingen hierover omdat het huwelijk en het bezoek aan Wenen wordt beschouwd als privé. Marc van der Linden (in RTL Boulevard) wist gisteren al te melden dat de dochters van het koningspaar in ieder geval bruidsmeisjes zouden zijn. Vandaag konden we de bevestiging zien op foto’s
  • Vandaag meldde het Rode Kruis dat Prins Pieter-Christiaan vicevoorzitter wordt van het Nederlandse Rode Kruis. De ledenraad heeft prins Pieter-Christiaan zaterdag bij de Kroon voorgedragen voor de benoeming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.