Koningspaar en Prins Jaime aanwezig bij naar herdenkingen Normandië

Koning Willem-Alexander ,  Koningin Máxima  en Prins Jaime waren gisteren in Normandië aanwezig bij de herdenkingen ter gelegenheid van de geallieerde invasie 70 jaar geleden op 6 juni 1944. 

’s Ochtends waren koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en Prins Jaime aanwezig bij de  Nederlands-Franse herdenking plaats in Arromanches. Bij de herdenking zijn veteranen aanwezig van de Prinses Irene Brigade en van de Marine Luchtvaartdienst, die in 1944 deelnamen aan de invasie. Prins Jaime was als beschermheer van de veteranen van het garderegiment Fuseliers Prinses Irene bij de bijeenkomst.  Minister-president Rutte, minister Hennis-Plasschaert en generaal-majoor b.d. Hemmes spreken namens de Nederlandse regering en de veteranen. Ter nagedachtenis aan de gevallenen wordt door de Koning en Koningin een krans gelegd. Minister-president Rutte en minister Hennis-Plasschaert leggen een krans namens de Rijksministerraad. Ook wordt een krans gelegd namens de Franse regering.

Na afloop van de ceremonie ontmoeten het gezelschap de veteranen. Tegelijkertijd vindt de lancering plaats van Liberation Route Europe, een project dat de bevrijdingsroute van Normandië tot aan het Poolse Gdansk markeert.

Na de bijeenkomst gaan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte op uitnodiging van de Franse president Hollande naar een lunch in Château de Benouville met staatshoofden en regeringsleiders uit zeventien landen.

Aansluitend zijn het Koningspaar, de minister-president en de minister van Defensie aanwezig bij de internationale herdenking op Sword Beach in Ouistreham. Daar zal de Franse president Hollande een toespraak houden, waarna de bezetting en bevrijding van Frankrijk en Europa in scene worden gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.