Nieuws 10 t/m 14 juni

Prinses Beatrix opent tentoonstelling over kunstenaar Joep Nicolas
Prinses Beatrix was dinsdagmiddag in Roermond. om daar in het Cuypershuis de tentoonstelling over het leven en werk van Joep Nicolas (Kunstenaar en glazenier  die leefde van 1897tot1972) te openen. De tentoonstelling, die tot 11 januari 2015 te zien is,  is georganiseerd in samenwerking met de Roermondse Stichting 1880.

Een levenslijn met markante punten uit Nicolas’ leven en werk vormt de rode draad door de expositie met speciale aandacht voor zijn werk als glazenier. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit de kunstcollectie van Stichting 1880 , maar ook uit de gemeentelijke collectie, ondersteund door afbeeldingen en objecten uit de omvangrijke Nicolas-verzameling in het Roermondse Gemeentearchief. Bijzonder is tevens het bruikleen van het Maartensraam uit het Stedelijk Museum Amsterdam; een raam dat in één klap de glazenierskunst en de carrière van Nicolas, volledig op zijn kop zette. In de projectruimte van het Cuypershuis wordt in samenwerking met Atelier Flos uit Steyl een demonstratieatelier ingericht, waar de bezoeker kennis maakt met de veelzijdige technische praktijk van de glaskunst.

Tijdens de expositieperiode worden ook activiteiten georganiseerd, waaronder begeleide Nicolas-wandelingen, rondleidingen en workshops.

Prinses Laurentien in gesprek over de leraar van de toekomst
Prinses Laurentien ging dinsdag op hogeschool HZ in Vlissingen in gesprek met kinderen van vijf Zeeuwse basisscholen, over de leraar van de toekomst. Dit gesprek was omdat er pas een Zeeuwse Kinderraad opgericht is. Deze raad , is onderdeel van een project van meerdere kinderraden. Doel van dit project , waarvan de door Prinses Laurentien opgerichte  Missing Chapter Foundation partner is, is  kinderen vaker mee gaan denken over actuele maatschappelijke en economische thema’s. Volgens de initiatiefnemers hebben kinderen namelijke een onbevangen en open blik.

Bekijk HIER foto’s

Prinses Beatrix geeft startsein nationale tuinweekPrinses Beatrix gaf woensdag op het Sint Agathaplein in Delft het startsein voor de Nationale Tuinweek.

De Nationale Tuinweek wordt dit jaar voor het eerst gehouden en duurt van 14 tot en met 21 juni. Het is een initiatief van vereniging Groei & Bloei. De grootste tuinvereniging van Nederland en België wil daarmee meer mensen enthousiast maken om actief te gaan tuinieren met bloemen en planten. In Nederland en Vlaanderen worden die week talloze ‘groene’ initiatieven genomen: van plantenmarkten en tuinenfietstochten tot natuur-educatiewandelingen, workshops, lezingen en rondleidingen door (moes)tuinen en parken.

Het thema van de Nationale Tuinweek is tegel eruit, plant erin. Aan de hand van dit thema hoopt Groei & Bloei een bijdrage te leveren aan groenere steden en dorpen met een grotere biodiversiteit. De week wordt feestelijk afgesloten met het Nationale Open Tuinenweekend. Meer dan 1.000 tuinbezitters stellen dan hun tuin gratis open voor publiek.

ANP fotoserie – PPE fotoserie – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie Royal-Naturepress 

 

Prinses Beatrix bij uitreiking Pritzker Architecture Prize 2014

Prinses Beatrix was vrijdag in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam  aanwezig bij de uitreiking van de Pritzker Architecture Prize 2014. Ook Prins Maurits en Prinses Marilène waren erbij.
De Pritzker Architecture Prize wordt jaarlijks toegekend aan een architect die niet alleen uitblinkt in zijn werk, maar daarnaast een belangrijke en consistente bijdrage levert aan de mensheid. Aan de prijs zijn een bronzen medaille en een bedrag van 100.000 dollar verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats op wisselende locaties. Deze locaties worden gekozen vanwege hun culturele, historische of architectonische belang.

Dit jaar ging de prijs naar de  Japanse architect Shigeru Ban.  De jury heeft de internationale prijs aan Shigeru Ban toegekend voor onder andere zijn intensieve inzet bij humanitaire crisissen. Ruim twintig jaar reist Ban naar rampgebieden om daar samen met lokale burgers, vrijwilligers en studenten goedkope en recyclebare schuilplaatsen voor de slachtoffers te construeren. Zo creëerde hij voor de slachtoffers van de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 huizen van karton en een kerk van papier.

De ceremonie is HIER terug te kijken en bekijk HIER ook nog een filmpje. ANP fotoserie en nog een foto van Prins Maurits en Prinses Marilene

Prins Pieter-Christiaan geeft startsignaal voor Nationale Auto8daagse. 
Prins Pieter-Christiaan heeft vandaag (zaterdag 14 juni)  het startsignaal gegeven voor de tweede nationale Auto8daagse. Dit deed hij door tijdens het evenement Cars & Coffee XXL op het parkeerterrein van de Telegraaf een BMW-raceauto over een denkbeeldige startlijn om te wisselen voor de allernieuwste BMW i8, een elektrische en hybride sportauto, is net gelanceerd. Het duurt nog even voordat hij in het straatbeeld te zien zal zijn.

Tijdens de openingsactiviteit ‘Cars & Coffee XXL komen bijzondere sportauto’s, klassiekers en exotische supercars voorbij. Naast het startevenement zijn er nog meer activiteiten de komende week. Zo was er gisteren een  Nationale Oldtimerdag in Lelystad en een Youngtimer Event in Ulft, maandag is er een Autovisie Autosportavond op Zandvoort waar mensen tips & tricks leren van coureurs uit de top van de Nederlandse autosport – waaronder Tom Coronel, Jan Lammers en Cor Euser – en bovendien zelf kunnen rijden op het circuit. Volgend weekend wordt de 8daagse afgesloten met het  tweedaags Concours d’Elegance Paleis het Loo in Apeldoorn.Promotie Filmpje met de prins en een foto 

Prinses Beatrix , Prinses Margriet en Prof mr Pieter van Vollenhoven bij Grand Defile in Apeldoorn

Vandaag waren Prinses Beatrix , Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig bij een Grand Defilé ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk bij Paleis Het Loo in Apeldoorn

Tijdens het defilé kwam de tweehonderd jaar geschiedenis van het Koninkrijk aan de hand van rijtuigen, historische vervoermiddelen, muziekkorpsen en loopgroepen voorbij. Ook de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Landmacht bestaan tweehonderd jaar en nemen deel aan het defilé. Daarnaast presenteren elf dorpen uit de gemeente Apeldoorn zich die middag op het voorterrein van Paleis Het Loo.

Het defilé is geen evenement  wat georganiseerd is door van het landelijk comité 200 jaar koninkrijk , maar van ‘Apeldoorn viert 200 jaar Koninkrijk.’ Dit comite is een initiatief van de Stichting Koninklijk Apeldoorn, gesteund door de gemeente, de provincie Gelderland en het opleidingsinstituut van de Koninklijke Marechaussee  en organiseert tussen  1 en 15 juni samen met een groot aantal plaatselijke organisaties op het gebied van historie, erfgoed en cultuur – verenigd in het Erfgoedplatform – diverse evenementen in het kader van 200 jaar Koninkrijk. Het Grand Defilé vormt het slotevenement van het festival.

ANP fotoserie – Fotoserie Hollandse Hoogte – Fotoserie PPE – Foto’s Robin van Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.